De 10 mindste lande i Afrika

De fem mindste afrikanske nationer er ø-nationer, hvoraf Seychellerne er det mindste land i Afrika.

Det næststørste kontinent i verden, Afrika, omfatter 54 lande inden for dets grænser. Kontinentet indtager et samlet areal på hele 30,3 millioner kvadratkilometer, der tegner sig for 20,4% af verdens landareal. Middelhavet skyller op mod Afrikas bredder mod nord, Atlanterhavet ligger vest for kontinentet, og Det Indiske Ocean mod sydøst. Mod den nordøstlige del af Afrika ligger i øvrigt Suez-kanalen og Det Røde Hav.

De fem mindste afrikanske nationer efter størrelse

Alle de fem mindste afrikanske nationer er ønationer. Disse inkluderer Seychellerne, São Tomé og Príncipe, Mauritius, Comorerne og Kap Verde. Den mindste nation på det kontinentale fastland i Afrika er Gambia.

De mindste nationer i Afrika er ligeledes nogle af de mindst befolkede afrikanske lande. Seychellerne, det mindste land efter område (451 kvadratkilometer), er også den mindst befolkede afrikanske nation med en befolkning på omkring 94.228 mennesker. Den næstmindste afrikanske nation, São Tomé og Príncipe, dækker et område på 964 kvadratkilometer, og det er også kontinentets næstmindst befolkede nation. Det huser 192.993 personer.

Nogle af de mindste lande i Afrika er også nogle af de rigeste nationer på kontinentet med hensyn til BNP pr. indbygger. Seychellerne og Mauritius findes begge på listen over de 10 rigeste lande i Afrika. Faktisk er disse lande nummer to og tre blandt de afrikanske lande med hensyn til BNP pr. Indbygger.

1. Øhavet Seychellerne – 451 km2

Seychellerne er et øhav på 115 øer i Det Indiske Ocean og et vigtigt turistmål. Victoria er hovedstaden i denne ø-nation. Hovedstaden ligger omkring 1.500 km væk fra det afrikanske fastland. Comorerne, Madagaskar og Mauritius er nogle af ølandene i Afrika, der ligger i Det Indiske Ocean nær Seychellerne. Nationen indtager et areal på 451 kvadratkilometer.

2. São Tomé og Príncipe – 964 km2

Det næstmindste land i Afrika, São Tomé og Príncipe, ligger i Guineabugten. São Tomé og Príncipe er de to største øer i øhavet. Øerne ligger i en afstand af omkring 250 og 225 km ud for Gabons kyst i det centrale Afrika. Landet har et areal på 964 kvadratkilometer.

3. Mauritius – 2.040 km2

Øen Mauritius er et vigtigt og uendeligt smukt turistmål for strandferie i Afrika. Øen er beliggende i Det Indiske Ocean, hvor den har et samlet areal på 2.040 kvadratkilometer. Mauritius’ territorium inkluderer Mascarene-øerne Rodrigues og Mauritius og andre ydre øer. Port Louis er hovedstaden i landet.

4. Comorerne – 2.235 km2

Comorerne er et øhav og en afrikansk nation beliggende i Det Indiske Ocean. Øhavet ligger mellem den afrikanske ønation Madagaskar og den afrikanske fastlandsnation Mozambique. Comorerne indtager et areal på 2.235 kvadratkilometer og har tre hovedøer og talrige mindre øer, der er værd at tage på udforskning i.

5. Kap Verde – 4.033 km2

Kap Verde-nationen er et øhav med 10 øer af vulkansk oprindelse. Øhavet ligger i Atlanterhavet i en afstand af ca. 570 km vest for Senegals Kap Verde-halvø på det afrikanske fastland. Ø-nationen dækker et areal på 4.033 kvadratkilometer, hvilket gør det til den femte mindste nation i Afrika.

6. Gambia – 10.380 km2

Senegal omgiver Gambia bortset fra Atlanterhavskysten. Næsten hele befolkningen på 1.900.000 lever under den internationale fattigdomsgrænse og er dermed et af de fattigste og mindste lande i Afrika. Det er desuden det mindste fastlandsland på kontinentet. Landets mangeårige præsident blev erstattet i begyndelsen af 2017. Borgerne kan kun håbe, at den nye præsident vil styre og lede landet til en bedre fremtid for dem alle.

7. Swaziland – 17.364 km2

Swazilands naboer er Mozambique og Sydafrika. Landet er et monarki med kong Mswati III i spidsen. En stor del af befolkningen har en lavere mellemindkomst på næsten $ 10.000 pr. person. Landets økonomi er afhængig af produktion, idet landbrug og minedrift kun udgør 13% af økonomien.

8. Djibouti – 23.200 km2

Landet ligger i Afrikas Horn ved Adenbugten og Det Røde Hav med Somalia, Eritrea og Etiopien som naboer. Befolkningen er mestensdel islamisk og benytter sig af to officielle sprog: arabisk og fransk. Serviceydelser er de vigtigste BNP-bidragydere til økonomien, der udgør mere end halvdelen af det samlede BNP. Økonomien i det ottende mindste lande i Afrika vokser hurtigt på trods af manglen på naturressourcer og utilstrækkelig nedbør. Landet har stadig meget at gøre med en gennemsnitlig indkomst på kun $ 3,351 i 2016.

9. Rwanda – 26.798 km2

Rwanda er et fastland i Afrika. På trods af sin lille størrelse har landet cirka 11 millioner indbyggere. Rwanda er et af de tættest befolkede lande på kontinentet. Omkring 2 millioner mennesker blev flygtninge i 1994 på grund af folkedrabet. Landet er fortsat et af de fattigste i Afrika. Det er dog imidlertid kommet sig bemærkelsesværdigt flot fra denne sorte side i sin historie. En af de hurtigst voksende sektorer i landet er turisme, da det ses som et sikkert land på trods af sin mørke fortid. Turismens højdepunkt er at trekke i junglen, hvor bjerggorillaer bot i deres habitat.

10. Burundi – 27.830 km2

Den centralafrikanske nation Burundi grænser op til Rwanda, Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo. Bortset fra at være et af de ti mindste lande i Afrika, er det også et af de mindst udviklede lande i Afrika med en indkomst på kun $ 818 pr. person årligt.

En stor del af befolkningen arbejder i landbrugssektoren, og mere end halvdelen lever under fattigdomsgrænsen. Kun 2% af befolkningen har adgang til banker, og der er næsten ingen telekommunikation. Af det samlede agerjord er der kun 600 kvadratkilometer skov tilbage i landet, og det reduceres hurtigt på grund af udstykning af landbrug. I 2016 blev Burundi udnævnt til den mest triste nation i verden på grund af fattigdom, sult, korruption, dårlige sundhed og uddannelsestjenester.