Smarte råd til en bæredygtig ferie i Afrika

Følg vores 10 smarte råd til en bæredygtig ferie i Afrika og nyd dit rejseeventyr med god samvittighed.

Rejs bæredygtigt i Afrika

Ord som ’bæredygtighed’ og ’bæredygtig turisme’ bliver mere og mere almindelige. Og med god grund. Derfor har Nana fra Vores Afrika her samlet 10 smarte råd til en mere bæredygtig rejse, som du kan bruge som grøn inspiration på din næste rejse.

1. Find de lokale markeder

I mange lander handler de lokale folk på markeder i stedet for supermarkeder. Ofte kan man finde lokale, lækre produkter på disse markeder. Det kan være et stort sammensurium af grisehoveder, eksotiske frugter, duftende krydderier og kyllinger. De varer, du finder her, er ofte lokalt dyrket og kommer ikke i de samme plasticpakker, som du kan købe i diverse supermarkeder. Ofte kan du finde de lokale markeder ved en hurtig søgning på nettet. Ellers kan du naturligvis bare spørge din guide eller de lokale. Det er helt sikkert en oplevelse værd.

2. Tag korte bade

Vi er privilegerede med gode vandressourcer i vores del af verden. Men rejser du længere mod syd ser det ikke ud på helt samme måde. Sørg derfor for at tage korte bade, hvor du slukker for vandet, sæber ind og så skyller sæben af.

3. Genbrug håndklæder

Hvis du bor på hotel, lodge eller lejlighed med rengøring, så hæng håndklæderne op, så de ikke bliver vasket unødigt. De færreste af os vasker håndklæder mere end ugentligt derhjemme, så derfor er det sjældent nødvendigt på din ferie.

4. Brug ‘Forstyr ikke’-skiltet

På de fleste hoteller kan man hænge et ‘Forstyr ikke’ skilt på sin dør, og så undlader rengøringspersonalet at gøre rent på dit værelse. Så med mindre du virkelig trænger til rengøring på værelset, så hæng skiltet på. Det kan spare miljøet for unødige kemikalier, der ofte bliver brugt til rengøring.

5. Lej eller lån udstyr

Hvis du skal på ferie, der kræver udstyr, så lej eller lån dig til mange af tingene i stedet for at købe. Inden du køber dig fattig i trekkingudstyr, så overvej hvor mange gange, du reelt skal bruge det – og hvor meget tid det blot skal ligge på loftet og samle støv. Undersøg i stedet mulighederne for at leje eller låne udstyr enten hjemme, der hvor du rejser hen eller gennem Rickshaws samarbejdspartner.

6. Støt de lokale kunstnere

Hvis du rejser til et sted med en lokal håndværkstradition, så støt de lokale kunstnere i stedet for at købe plasticsouvenirs produceret i Kina. Man får meget finere og unikke produkter ud af det samtidig med, at CO2 aftrykket fra produktionen formentlig er langt mindre.

7. Sluk al strømmen

Hvis dit hotel eller lejlighed ikke har et system, hvor elektriciteten slukker, når du går, så gør det selv. Du ville formentlig aldrig gå fra en lampe, der er tændt derhjemme, så tag de grønne vaner med på ferie. Det er vigtigt at huske, at I mange lande, kommer størstedelen af elektriciteten fra ikke-vedvarende energi.

8. Tænk over transporten

Gå eller lej cykler til attraktioner i nærområdet eller gør brug af den offentlige transport, hvor det er muligt og sikkert. Undlad indenrigsflyvninger og tag i stedet for tog og lokale både. Det tager i reglen lidt længere tid, men til gengæld er rejsen ofte en oplevelse i sig selv, hvor du får et indblik i det lokale Afrika.

9. Undlad at smide skrald

Mange steder i Afrika er renovationssystemet mangelfuldt i forhold til vores standard, og der ligger skrald på strandene og gaderne. Undlad selv at smide skrald, så du ikke bidrager til miljøbelastningen.

10. Medbring indkøbsnet og rygsæk

Pak et indkøbsnet og en daypack rygsæk hjemmefra og sig nej tak til poser og andet engangsemballage, når du handler i butikker, supermarkeder og på de lokale markeder i Afrika.

Sådan. Sværere er det ikke at holde bæredygtig ferie i Afrika. Kribler det i fingrene for at komme afsted og opleve det fantastiske kontinent? Så kig forbi vores hjemmeside. Her finder du massevis af inspiration og information til at rejse i Afrika.