Tanzania bliver stadig et mere og mere populært turistmål i Afrika. Og landet kan nærmest også sætte flueben ved alle bokse: Smukke strande, ‘The Big Five’, utrolige landskaber og safarioplevelser, hyggelige lodges såvel som luksusindkvartering og naturligvis et lækkert køkken. Vores kulinariske rejse fører os denne gang til Tanzanias traditionelle retter. Tanzaniansk køkken er en lækker smeltedigel med mellemøstlig og portugisisk indflydelse. Bønner, kokosnødder og madbananer danner grundlaget for mange af retterne, som derefter smages til med aromatiske krydderier. Dette gør både retterne lækre og nærende.
Her er vores top 10 traditionelle tanzaniske retter.
Mandazi er den østafrikanske ækvivalent af doughnut, bare uden glasur / frosting. Det er et stegt kokosbrød lavet med kokosmælk og aromatiseret med kardemomme samt et drys af friske kokosflager. Disse søde godbidder har en blød tekstur og kan spises til morgenmad, som en snack eller som dessert. De nydes bedst med en kop te. Eller chai, som lokalbefolkningen kalder det.
Mahindi Ya Kuchoma er lidt af en klassiker og den tanzanianske måde at spise majskolber. Majskolben ristes langsomt over åbne kul, indtil det begynder at forkulles. De drysses derefter med lime og peber eller citronchilisalt. Det er lækkert, og hvis du leder efter den bedste version, er køb af en gadesælger den helt rigtige vej!
Supu Ya Ndizi er en grundlæggende tanzaniansk suppe lavet af plantaner. Grønne, umodne plantaner knuses til dannelse af en pasta, kogt med kyllingekraft og krydret med salt og peber for at lave en lækker suppe. Mums.
Dette er en af Tanzanias foretrukne komfortretter. Chipsi Mayai er swahili for “chips og æg”, og er i sin reneste form en omelet med pommes frites. What’s not to like. Det lyder måske simpelt, men skønheden ligger i sin enkelhed. Det nydes normalt som morgenmadsmad. Naturligvis stræber de fleste af os utrætteligt efter en sund livsstil (stålskåret havre er vores trofaste morgenkammerat, right?), men i al hemmelighed, hvem er så ikke begejstret for udsigten til at spise pommes frites til morgenmad? Lokale serverer det med tomatsauce (ketchup) og friske grøntsager ved siden af.
Denne tanzaniske ret svarer til den indiske tandoori eller mellemøstlig kebab – blot med et tanzanisk twist. Oksekød, ged, kylling eller fisk marineres, sættes på spyd og grilles derefter langsomt over åbne kul. Kødet grilles, indtil det er forkullet for at give det en fyrig smag. Den langsomme madlavningsmetode gør også underværker ift. at forbedre kødets smag. Så sørg for at bestille mere end én portion. Det er en streetfood-favorit, og især populær sent aften med dans.
Mchuzi Wa Samaki er en karryret, der stammer fra Zanzibar. Fisk koges langsomt i kokosmælk, tamarindpasta, løg, tomater, hvidløg og krydderier for at skabe en vidunderlig aromatisk og smagfuld ret. Den serveres med chapati eller ris. Vi anbefaler at prøve denne ret derhjemme, den vil helt sikkert imponere venner og familie.
Tanzanisk pilau, ligesom kenyansk pilau, trækker sin indflydelse fra den indiske risret. Det adskiller sig fra dets indiske modstykke ved brug af flere krydderier. Ris koges på fond og smages derefter til med krydderier som kanel, nelliker, kardemomme og peber. Kylling, kød, fisk eller æg kan tilsættes. Det er ikke en basis ret, og laves normalt kun, når der er en særlig fest eller ceremoni.
Ndizi Nyama er en traditionel tanzanisk ret. Det er en gryderet lavet med grønne bananer, kød eller fisk, gulerødder, løg, tomat og sød peber. Den serveres enten med ugali eller ris.
Wali Na Maharage, oversat, betyder ris og bønner. Risen koges normalt med kokosmælk og aromatiseres med krydderier som kanel, kløver, stjerneanis, spidskommen og laurbærblade. Bønnerne tørres og koges også i krydderier. Retten kan let tilpasses til kokkens ingredienser.
En anden populær traditionel tanzanisk ret, Ndizi Kaanga, er stegte plantaner eller grønne bananer. Den er normalt tilberedt usødet, men du kan tilføje et let drys af sukker for at forbedre rettens naturlige sødme.
Sulten efter en rejse til Tanzania eller har du spørgsmål? Så kontakt os endelig via den gule kontakt boks i højre hjørne.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening