13 facts om Rwanda

Rwanda er ikke et land, der bliver talt meget om som rejsedestination. Man kan vel nærmest kalde landet for en under dog, hvilket er en skam af mange grunde. Fra kønsligestilling til miljøbevaring er denne lille østafrikanske nation fuld af fascinerende fakta og overraskelser, der vil betage selv den mest kyndige rejsende. Læs bare med her.

Kvinder i det rwandiske parlament

Kvinder udgør hele 64% procent af det rwandiske parlament. Mens regeringer rundt om i verden er under luppen for ulige kønsrepræsentation i politik, er den rwandiske regering langt foran spillet. I en rangordning af lande fra World Economic Forum over lande med de bedste og værste statslige kønsforskelle er Rwanda det sjette bedste land i verden (med USA som nummer 28). Med 64% af Rwandas parlamentspositioner besat af kvinder, og utallige andre ministerposter samt vigtige kontorer struktureret på samme måde, er Rwanda helt unik.

Rwanda er det mindste land i Østafrika

Rwanda det mindste land i Østafrika, endnu mindre end nabolandet Burundi og absolut en dværg ift. Tanzania, Uganda og Den Demokratiske Republik Congo. Rwanda indtager et område på 26.338 kvadratkilometer, og er tilfældigvis også det tættest befolkede land på kontinentet med næsten alle jordarealer besat af samfund, hjem eller terrasse-landbrug.

Rwandas forskellige økosystemer

På trods af Rwandas lille størrelse består det af flere forskellige økosystemer. Med de frodige regnskove i Nyungwe mod syd, det vulkanske massiv Virunga mod nordvest og savannen fra Akagera National Park mod øst, har Rwanda virkelig det hele. For at sætte prikken over i’et pryder et imponerende omfang af indfødt flora, fauna og dyrearter også dette landsted.

Rwanda er et af de sikreste lande i verden

Opført som verdens niende sikreste land af World Economic Forum og det 11. sikreste land i verden ved en Gallup-afstemning i 2017, er Rwanda imponerende sikkert, stabilt og let at besøge. Rwanda er placeret foran lande som Østrig og New Zealand, og har virkelig gået den ekstra mil for at få turister og beboere til at føle sig så sikre som muligt.

Hvilket sprog tales der i Rwanda

Rwandas lokale sprog er kinyarwanda, selvom fransk, engelsk og swahili også tales mange steder. Rwandere taler generelt flere sprog end blot deres oprindelige kinyarwanda. Fransk, det koloniale sprog, tales mest af de ældre generationer, mens engelsk og swahili de seneste år også er på banen. Grundet mange flygtninge fra hele regionen er Rwanda et smukt multikulturelt land med en masse sproglig mangfoldighed.

Folkedrabet i Rwanda

Det rwandiske folkedrab skete for næsten 24 år siden. På trods af hvad nogle vestlige medier vil have dig til at tro, fandt Rwandas folkedrab sted for næsten 24 år siden, i april 1994. Selvom dette var en tragisk og oprivende begivenhed, har Rwanda gjort et utroligt stykke arbejde for at komme tilbage på sporet, genopbygge og omorganisere. Hvilket de i den grad er lykkedes med.

Rwanda og Burundi var tidligere det samme land

Før kolonisering eksisterede, var Rwanda og Burundi to separate nationer. Imidlertid blev de to lande kombineret af Tyskland i 1894, og indtil uafhængigheden af Belgien i 1962 blev territoriet kaldt Ruanda–Urundi. Kulturelle ligheder både før og efter uafhængigheden samt en fælles grænse har holdt de to lande tæt forbundet.

Rwanda er en indlandsstat

Selvom fotografier af Rwanda har lyseblå søer med frodige skove og tårnhøje vulkaner, er landet fastlåst. Der er i øjeblikket planer om at bygge et tog fra den tanzaniske kyst til Kigali i håb om at udvide handelsmulighederne og forbedre samhørigheden i den østafrikanske region.

Rwandas dyre- og miljøbeskyttelse

Ovenstående har stor prioritet for Rwanda. I 2008 blev landet kendt over hele verden for at forbyde plastposer i et forsøg på at blive en grøn nation. Sammen med landets bevarelsesarbejde for de truede bjerggorillaer i Virunga-bjergkæden, er Rwanda så bæredygtig som det overhovedet kan blive. Arbejdet med Dian Fossey og filmen ‘Gorillas in the Mist’ bragte en masse international opmærksomhed på spørgsmålet, men den rwandiske regering og forskellige ngo’er har også arbejdet utrætteligt for at beskytte gorillapopulationen og deres naturlige habitat.

Rwandas gode kaffe

Rwandas kaffe rangerer helt oppe i toppen sammen med Brasilien, Etiopien, Nicaragua og Costa Rica. Det sorte guld er kendt over hele verden for sin mørke og frugtagtige smag, og vinder ofte globale konkurrencer, da caféer, risterier og hjemmedyrkere vokser med lynets hast i Rwanda.

Umuganda – Rwandas nationale arbejdsdag

En gang om måneden deltager landet i et obligatorisk nationalt samfundstjenesteinitiativ kaldet Umuganda. Denne dag finder sted den sidste lørdag i hver måned. Alle rwandere og beboere skal arbejde inden for deres bydistrikt med forskellige offentlige arbejderprojekter, fra vedligeholdelse af veje og husbygning til træplantning og landbrug. Vi elsker virkelig den her dag.

Rwanda har mere end blot gorillaer

Selvom størstedelen af turismen i Rwanda i øjeblikket skyldes nationens truede bjerggorilla-bestand, har Rwanda meget mere at tilbyde. Smukke søer, vulkaner og forskellige nationalparker, såsom Nyungwe National Park og Akagera National Park tilbyder Afrikas Big Five, en lang række primater og hundredevis af fuglearter. Derudover bliver Kigali, Rwandas hovedstad, hurtigt et kreativt foodie-knudepunkt, du ikke må gå glip af. Kom og oplev gorillaerne, men lov at du også vil opleve det andet som dette lille og vidunderlige land har at tilbyde.

Turisme er en af Rwandas hurtigst voksende industrier

Turismen i Rwanda er stigende, især da store nyhedssites som The New York Times og CNN Travel anerkender dette land som et af verdens mest eftertragtede rejsedestinationer. Selvom Rwandas eksport af kaffe og te såvel som den borgerlige erhvervssektor er importfaktorer i Rwandas BNP, er den blomstrende turistindustri hurtigt blevet integreret i Rwandas økonomiske vækst. Og det forstår vi godt.