16 myter om Afrika

Hos Vores Afrika elsker vi Afrika, og vi punkterer derfor her 17 gængse myter om det i vid udstrækning ukendte kontinent. Mange tror stadig, at de vil se stammer, vilde dyr, der strejfer rundt på gaderne, jord- og grusveje og primitive boliger, hvis de bevæger sig rundt i Afrika. Vi håber, at vi med dette indlæg kan nuancere og korrigere nogle af de mange myter om Afrika og give et mere autentisk billede af det virkelig unikke og smukke kontinent.

17 myter om Afrika

1. Der er ingen tekniske fremskridt i Afrika.

Vi er blevet undervist i, at Afrika består af udviklingslande. Men det betyder ikke, at dette kontinent lever i middelalderen. 90% af afrikanerne har mobiltelefoner, og der er programmører, der opretter deres egne applikationer og gadgets. For eksempel har lokale udviklere skabt en service til landmænd med anbefalinger om kvægavl og information om naturkatastrofer. Derudover er produktionen veludviklet i Afrika, og i nogle lande produceres store maskiner, såsom biler.

2. Afrika er en varm ørken.

tanzania-kilimanjaro-zebra-rock

Ofte, når nogen hører Afrika, visualiserer de øjeblikkeligt billeder af en brændende og uklar ørken. På trods af denne almindelige misforståelse er der faktisk et utroligt stort område af tropiske skove, Mount Kilimanjaro og andre snedækkede toppe og savanne på kontinentet. Alle klimazoner er repræsenteret i Afrika, og den gennemsnitlige årlige temperatur, selv i den ækvatoriale del af kontinentet, overstiger ikke 27-28 grader.

3. Kun mennesker med mørk hud lever i Afrika.

stamme-madagaskar

Vi er vant til at tro, at kun mennesker med mørk hud bor i Afrika. Sandheden er, at kontinentet er hjemsted for mere end en milliard mennesker af forskellige farver og kulturer. En sådan palette blev dannet af kombinationer af de forfædrende befolkninger og et stort antal indvandrere fra Europa og Asien.

4. Afrika bebos af vilde dyr.

safari transport

Så mange tv-shows, film og tegnefilm viste os, at Afrika er beboet af vilde dyr, der frit bevæger sig i naturen og let kan angribe folk. Men i virkeligheden finder de fleste safarier sted i vintermånederne, hvor potentielt farlige slanger og insekter er i dvale. Hvad angår vilde dyr, bor de fleste af dem nu i nationalparker. De tilfælde af angreb på mennesker, der forekommer i Afrika, er yderst sjældne. De sker næsten altid kun på grund af overtrædelse af parkernes regler, som fx når folk forsætligt forsøger at komme i kontakt med dyrene eller forsøger at jage dem.

5. Kriminaliteten i Afrika er ekstremt høj.

table-mountain-cape-town-sydafrika-04

Det er almindeligt antaget, at turister i Afrika skal være opmærksomme på farer på alle tidspunkter på grund af de høje kriminalitetsrater. Sandheden er, at turismen er stærkt udviklet, og afrikanske lande i stigende grad er et fashionabelt og populært turistmål blandt vestlige rejsende. I Sydafrika er der allerede op til 1,5 millioner turister om året. Dette kan skyldes, at serviceniveauet stiger, og forholdene for turisme forbedres betydeligt, samtidig med at den unikke mulighed giver mulighed for at være tæt på naturen og eksotiske dyr.

6. Afrika har ingen kulturarv.

nairobi-national-museum-kenya

Tænker vi på Afrika, så forestiller vi os ofte et primitivt samfund uden en udviklet kultur og jævn historie. Afrika hedder fortjent civilisationens vugge – der er mange forskellige gamle bygninger og andre kulturminder, der omhyggeligt bevogtes på dette kontinent. Kenya har for eksempel mere end 200 arkitektoniske monumenter. Og i Etiopien finder du monumenter fra den aller tidligste kristendom og en uovertruffen rig religiøs kultur. Derudover er der meget interessante museer, der støttes af regeringen i mange afrikanske lande.

7. Afrika lever under fattigdomsgrænsen.

nairobi-kenya

Når man planlægger en tur til Afrika, forbereder de fleste sig på at se fattigdom rundt omkring. Mens der er lande, der lever under fattigdomsgrænsen, er der faktisk meget færre af dem end mange mennesker tror. Generelt varierer det økonomiske niveau i afrikanske lande ikke meget fra andre udviklingslande, da middelklassen kun udvikler sig. Samtidig investerer disse lande stærkt i turismen ved at bygge komfortable hoteller og rekreative områder for at tiltrække turister.

8. Epidemier og farlige sygdomme findes overalt i Afrika.

Medierne fortæller jævnligt om et eller andet udbrud af frygtelige sygdomme i Afrika, og vi er vant til at tro at der er mange dødelige sygdomme på kontinentet. Faktisk dækkede Ebolas sensationelle feber ikke hele kontinentet, men kun Sierra Leone dets nærmeste omgivelser. Ét land ud af 54! Den anden sygdom, som oftest er i fokus, når man taler om Afrika, er malaria. Selvfølgelig eksisterer der malaria myg, men de er langt fra overalt, og der er ikke noget at være bange for, hvis du følger enkle sikkerhedsregler. Forholdsregler omfatter afskrækningsmidler, myggenet og forebyggende lægemidler.

9. Afrikanere lever i hytter.

Masai_Village_1024x685

Ikke alle afrikanere bor i hytter. Dette er en stor misforståelse, da opførelsen af store byer i Afrika ikke rigtigt adskiller sig fra andre metropoler i verden. Her er højhuslejligheder, skyskrabere og forretningskvarterer. Udviklet arkitektur og infrastruktur gør afrikanske byer meget progressive. Der er stadig nogle mennesker, der bor i hytter, som for eksempel de østafrikanske masai’er, men der er meget få af dem tilbage efterhånden, og de er stærkt pressede af den moderne afrikanske kultur alle vegne.

10. Afrikasproget tales i Afrika.

Afrikasproget eksisterer ikke. Desuden forsvinder unikt sprog af lokale stammer gradvist. Afrikas befolkning i koloniseringsperioden absorberede europæiske sprog som engelsk, fransk, tysk og portugisisk. Sproget spredes endnu hurtigere ved hjælp af tv og internettet. Hundredvis af forskellige sprog tales på kontinentet; Afrika er en gud for sprogforskere – der findes eksempelvis kun 20 statslige sprog i Namibia.

11. Afrika er plaget af politiske konflikter.

Amerikanske film viser os ofte lokale krige eller politiske stridigheder i afrikanske lande. Faktisk spredtes der i løbet af 90 år lokale konflikter udover kontinentet og mere end et dusin krige fandt sted samtidig. Disse krige var en arv fra kolonitiden, da landegrænserne blev etableret på grundlag af kolonisternes interesser, og der blev næsten ikke taget hensyn til den reelle kulturelle og historiske isolation af landet. I dag defineres landets territorier i stigende grad ikke længere efter de gamle kolonimagters grænsedragninger og de fleste lokale krige om end ikke alle er afsluttet.

12. Der er mangel på mad i Afrika.

Afrikansk fingermad

Mange fotografier og film viser sultende mennesker i Afrika, og det får os til at tro at dette problem har fejet hele kontinentet. Sult i Afrikas lande eksisterer, men ikke i dem alle. Omkring en fjerdedel af verdens frugtbare jord er placeret her, og ikke alle er brugt til landbrug. I turistområder er der ingen problemer med mad, og i Sydafrika og Egypten er McDonalds restauranter ret almindelige.

13. Hvide mennesker er hadede i Afrika.

Denne myte opstod efter æra af slaveri og kolonisering, da befriet Afrika kørte ud europæerne og genvandt sin suverænitet. Opdelingen i hvid og sort eksisterer selv i dag, men hudens lysfarve er almindelig blandt lokalbefolkningen, og det er ikke et problem, der forårsager aggression. I lande med udviklet turisme er beboerne vant til rejsende af alle nationaliteter og behandler dem meget godt. For at undgå potentielle problemer er det nødvendigt at begrænse sig til turistzoner og ikke provokere den lokale befolkning ligesom i Latinamerika eller Mexico.

14. Afrika styres af tyranner.

nelson-mandela-sydafrika

Myten om, at politiske regimer i afrikanske lande blev oprettet af militær diktatur, og at diktatorer styrer kontinentet, er meget udbredt uden for Afrika. I virkeligheden eksisterer forskellige politiske regimer i Afrika – Ghana og Senegal, for eksempel kaldes eksemplerne på demokratiets udvikling. Afrika kan naturligvis ikke sammenlignes med europæisk tolerance og åben politik, men tror også, at hele kontinentet lever i et totalitært regime, vil også være en fejltagelse.

15. Der er ikke noget drikkevand i Afrika.

Charlie_walking_for_water

Problemet med mangel på rent drikkevand i Afrika eksisterer, og det er forfærdeligt, men det påvirker ikke hele kontinentet. I turistområder er det ikke et problem at købe en flaske rent vand og alle de sædvanlige og populære drikkevarer. For eksempel kan Coca-Cola findes selv i fjerntliggende landsbyer.

Hos Rickshaw samarbejder vi med Charlie fra Walking for Water, og du kan læse om hans indsats for at skabe opmærksomhed omkring manglen på rent drikkevand i de lokale landsbyer i Afrika.

16. Du kan ikke hitchhike i Afrika.

namibia-kør-selv

Rejser i Europa eller Amerika foregår ofte i et hitchhiking-format, men man tror, at man ikke kan bevæge sig rundt ved hjælp af denne transportmetode i Afrika. Faktisk er det endnu nemmere at fange en bil på kontinentet end i udviklede lande. Det vigtigste er indledningsvist at angive betingelserne for turen med chaufføren, så han ikke forventer nogen betaling.

Hos Rickshaw elsker vi Afrika, og vi elsker at dele vores passion for det store, fjerne kontinent med vores rejsegæster. Læs meget mere om vores rejser til Afrika og lad dig inspirere til dit personlige, eksotiske rejseeventyr.