7 ting du bør vide om Etiopien

Hæng på i et par minutter og lad os fortælle dig 7 ting, du bør vide om Etiopien.

Afrikas nye store turistmål

Kaffe, injera fladbrød og hungersnød… Det er ofte nogle af de første ting, folk forbinder med Etiopien. Heldigvis er der ved at dukke en bredere forståelse op for landet. Det er særdeles velfortjent. Etiopien eksploderer i vækst og udvikling i disse år. Landets 90 millioner indbyggere er i fuld gang med at udvikle Etiopien til det helt store turistmål i fremtiden.

Tørke og økonomisk vækst

Dog er alle problemerne desværre ikke kun fortid. Tørke er, som i så mange andre afrikanske lande, altid en udfordring. Men økonomien vokser, og det er godt. Som turist er der mange ting at glæde sig over. Maden smager vidunderligt, befolkningen er gæstfri, naturen storslået og der gøres konstant nye, historiske fund.

Yeha

Et af disse fund er Yeha, en by i det nordlige Etiopien, der viste sig at ligge ved et af verdens ældste bygningsværker. Det er stadig under udgravning. Stedet er dog ikke optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Ikke endnu. Og det er præcis det, der er pointen. Mange afrikanske rejsedestinationer lokker enten med kultur, landene mod nord og vest, eller dyreliv, landene mod øst og syd. Etiopien derimod har begge dele i rigt mål.

Etiopien er vores alles hjemland

Etiopien_Lucy

At rejse til Etiopien føles som at rejse hjem. Det kan man i hvertfald argumentere for ud fra de seneste arkæologiske fund. De viser en sammenhæng mellem mennesketartens oprindelse for 2-3 millioner år siden og særlige områder i Etiopien.

Pigen Lucy, en abelignende Australopithecus afarensis, er et eksempel på et af de tidlige forstadier til menneskets udvikling som Homo sapiens. Hun er opkaldt efter Beatles sangen ”Lucy in the Sky with Diamonds”, som et ironisk navn til hendes knap 1 meters højde. Man kan se fossilet i Addis Ababas nationalmuseum, sammen med den mindre kendte Ardi, der siges at være 1 million år ældre end Lucy.

For hvert år, der går, er det som om, at Etiopiens rolle i menneskets historie bliver tydeligere og tydeligere. I 2015 fandt man en 2,8 millioner år gammel kæbe i det nordøstlige Etiopien, der viste sig at være et vigtigt fund, der forklarede overgangen fra de store menneskeaber som Lucy til os mennesker.

Raiders of the Lost Ark er filmet her

Raiders_of_the_lost_ark_poster

Næsten halvdelen af etiopiere er orthodokse kristne. Der er derfor heller kke mange etiopiere, der er fan af filmen The Raiders of the Lost Ark – for mange bedre kendt som Indiana Jones. Filmen handler om bevarelsen af de 10 bud, som eftersigende befinder sig i en kiste. Filmen påstår, at kisten er i Egypten. Dog tror lokale etiopiere ikke på den historie. De tror på, at kisten er i Etiopien.

Axum er en historisk by, der havde sin opblomstringstid fra år 400 f.kr. til år 400 e.kr. Byen vægter tungt i Etiopiens historie og er stadig betydningsfuld den dag i dag. Det er en populær destination grundet de antikke gravsteder med steler. De kan alle besøges i løbet af en dag eller to. 

Det største område findes ved kirken St. Mary of Zion Church, der kan dateres tilbage til 1950’erne. Man kan desværre ikke gå ind i kirken. Kun én person, der dagligt tager sig af kirken, har adgang til de dybe kamre. Men herinde siges det, at kisten findes.

Obelisker i Axum

Etiopien_Axum_Obelisker

Hvis kisten er i Axum, har den helt sikkert været offer for et angreb eller to igennem tiden.

Skeptikere bemærker, at det tidligst kendte udsagn om, at kisten skulle være kommet til Etiopien, er fra teksten Kebra Nagast fra det 14. århundrede. Ifølge teksten skulle den formodede søn af King Solomon og Queen of Sheba, ved navn Menelek I, have ført kisten fra Jerusalem i det første årtusinde inden Kristi fødsel. Kisten kom til Etiopien, hvor den efter sigende er blevet opbevaret forskellige steder siden da.

Kirken kan kun fotograferes udefra, men som ved de fleste andre kirker i Etiopien, findes der en kopi, som man kan kigge på. 

Hyænernes by

Etiopien_Hyene

Byen Harar ligger 371 km. øst fra hovedstaden Addis Ababa. Den er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er et historisk sted med dusinvis af moskéer og hundredvis af små veje at fare vild i. Men pas på, hvor du går. Harar er nemlig kendt som ”Hyænernes by”. En særlig port tillader rovdyrene at få adgang til byen. De lokale mener, at hvis de sørger for at fodre hyænerne, som de gør hver nat, så holder de sig fra at spise børnene. Og det har de gjort indtil videre.

Marcus Baynes-Rock’s bog ”Among the Bone Eaters” fortæller om hans oplevelser, hvor han knytter sig til hyænerne i Harar.

Der er endvidere et museum i byen, der er opført til ære for den dømte digter Arthur Rimbaud, der boede i den elskede by indtil slutningen 19. århundrede.

Saltsletter og King Solomons miner

Etiopien_Danakil_Saltslette

Og når vi snakker om myter, så har historien om King Solomons forsvundne mængder af guld fået en rolle i en lang række dårlige film og bøger om dumdristige opdagelsesrejsende.

Et eksempel er forfatteren Tahir Shah, der for nyligt baserede sin eventyrbog på et kort over Jerusalem, købt i en souvenir butik. I hans bog ”In Search of King Solomon’s Mines” fortæller han om sin søgen efter kongen og hans guld. Hans quest finder sted på en saltvogn, hvorfra han lærer, hvordan guldet blev udvundet fra plader i jorden.

Han lagde ikke mærke til, hvor mistænkeligt meget det mindede om saltvognenes stænger (kaldet amolés). Dem, der var blevet udskåret helt tilbage i tiden, hvor det gamle testamente blev skrevet. Stængerne blev brugt som en slags valuta helt frem til 1960’erne. Man kan stadig se stængerne blive udskåret ved Danakil, hvor man kan købe en for 4 birr (ca. 1,5 kr.).

Etiopien_Danakil_Saltslette

Tahir Shah ledte efter guld, men i virkeligheden skulle han måske have ledt efter salt.

 Uanset om det er Solomon’s miner eller ej, kan du besøge de historiske saltsletter, der strækker sig som et hvidt hav mod horisonten. De er at finde ved Dallol i Afar regionen ved Danakil sænkningen. 

I Etiopien ligger jordens varmeste og lavest befolkede sted

Etiopien_Danakil_

Glem alt om Death Valley. Danakil-sænkningen er det varmeste sted på jorden. Det er samtidig, hvor der bor færrest mennesker. Her kan temperaturerne nå op på hele 51 grader om sommeren. Du finder stort set intet elektricitet eller rindende vand. Du finder til gengæld det hårdføre Afar stammefolk, der har trodset varmen og slået sig ned i området.

Besøger man Danakil, kan man opleve Erta Ale vulkanen, der har været i regelmæssige udbrud siden 1967 og senest i 2009. At nå til vulkanens top kræver en 27 km. lang vandretur om natten, der inkluderer en kort søvn i en lavastenhytte ved kraterkanten. Det sidste stykke af vandreturen går over størknet lava, der knitrer under fødderne. Du når til sidst det boblende, flydende lava og vulkanens giftige dampe.

Etiopien_Danakil_

Det kollapsede vulkankrater Dallol, der ligger i Danakil, er et fantastisk naturfænomen. Klædt i klare neonfarver, der kommer fra de vulkanske mineraler, er det et usædvanligt og betagende syn. Turen kan arrangeres fra Mekele, Addis Ababa eller Axum. Den inkluderer også et besøg til saltvognene ved Dallol.

Et bjergrigt land

etiopien-simien bjergene

Ethiopien betyder egentlig ”brændt ansigt” på græsk grundet landets varme og nedsunkne områder. Derfor bliver de fleste besøgende også overraskede over, hvor bjergrigt landet er.

Hovedstaden Addis Ababa ligger i 2.133 meters højde. Den er en af verdens højestbeliggende hovedstader. I Tigray regionen ligger Gheralta, der minder om bjergene i det sydvestlige Amerika. Sydvest for Axum ligger vejene snoet omkring et Grand Canyon lignende landskab, hvor der ligger isolerede klostre på bjergvæggene. 

Dog finder man Etiopiens mest populære bjerge et par timer syd for Axum ved Simien Mountains Nationalpark, også kendt som Simien Bjergkæden. Toppen når op i en højde af 4.572 meter. Simien bjergene er hjemsted for en række særlige dyrearter som Gelada aber, alpestenbukke, sjakaler, klippespringer antiloper, leoparder og den sjældne etiopiske ulv.

Læs om vores trekkingrejser til Simien Bjergkæden her.

Underjordiske stenudhuggede kirker og mummier

Etiopien_Lalibela_2

På en rejse til Etiopien, tager man ofte sig selv i at sige ”Jeg vidste slet ikke, at…” 

Et af stederne, der oftest får folk at udbryde dette, er Lalibela, en tidligere hovedstad fra det 12. og 13. århundrede. Byen blev bygget som en slags ny Jerusalem. I dag fungerer Lalibela som en af landets helt store skattekister.

Byen er kendt for de 11 stenudhuggede klippekirker, der ligger under jorden skåret i solid tufalkalksten. Et af højdepunkterne er at stå ved kanten rundt om kirken. Herfra kan man betragte taget, der er designet som et græsk kors. En skjult udgravet sti fører vej til kirken.

1,5 times kørsel derfra ligger Yemrehanna Kristos. Det er endnu en stenudhugget kirke, som udskiller sig ved at være bygget i en grotte. Den er ældre end kirkerne i Lalibela. Ved porten står vogtende aber. Bag porten finder man massevis af mummier fra pilgrimme, der kom til stedet med det formål at dø.

Det er få mennesker, der besøger stedet, hvilket gør oplevelsen endnu mere autentisk og eksklusiv.

Er du mere nysgerrig på Etiopien, så læs her og dyk ned i vores rejseforslag til dette fantastiske og helt særegne rejsemål i Afrika. Vi laver skræddersyede rejser til både det nordlige og sydlige Etiopien.