9 ting du IKKE skal gøre på en safari

En safari i Afrika vil med stor sandsynlighed være en af de mest spændende og storslåede oplevelser, du vil opleve. Mange spørger tit, om det er farligt at tage på safari, og lad os da bare gøre det klart med det samme: Følg rådene fra dit rejseselskab og især din guide eller chauffør, så kan du være helt sikker på, at der ikke sker noget farligt. Vi har alligevel her samlet 9 ting, som på igen måde er anbefalelsesværdige. Og vi vil da også gerne fortælle hvad der skete med dem, der valgte at ignorere disse råd.

1. Forlad ikke din safaribil

Det er en umådelig dum ide, at stige ud af din safaribil – med mindre andet er aftalt med din guide. Løver ignorerer safarikøretøjer fuldstændigt. For dem er de bare store, ligegyldige, bevægende ting, der ikke ser meget appetitlige ud og lugter underligt. Hvis du derimod stiger ud, vil du straks ligne det næste måltid – med hoved og ben og en smagsfuld aroma af kød. Nogen skulle måske have advaret den japanske turist, der i sin tid besluttede at stige ud af sit køretøj for at vække en løve, fordi den sov på alle hans fotos. Well, løven vågnede…

2. Hvis du alligevel stiger ud af bilen….

Hvis du gør det, og et vildt dyr dukker op, skal du ikke løbe (i hvert fald ikke med det samme). Hvis du er ude på en vandre-safari og støder på et farligt dyr, er det generelle råd ikke at løbe. Uanset hvad det er, kan det se stort og langsomt ud. Men selv en flodhest kan løbe lige så hurtigt som du kan, og et næsehorn kan løbe en kort afstand på over 48 km/t. Ved mødet med et næsehorn skal du trække dig tilbage og i stedet prøve at distrahere det. Måske ved at kaste et stykke tøj eller en sten til den ene side. Dette skyldes, at næsehorns syn ikke er særlig godt – de reagerer på bevægelse snarere end billeder – og stoler på deres lugtesans og hørelse. Når dette er opnået, skal du klatre op i et træ – selvfølgelig ikke altid let, hvis du står midt på den åbne savanne, men det er ganske forbløffende, hvad du kan nå op i, hvis du har et næsehorn i hælene. Forsøg dog også at huske på hvem du rejser sammen med. En mand på bryllupsrejse i Sydafrika brugte sin (nu eks) kone som en stige til at klatre op i et træ for at undslippe et hidsigt næsehorn! Med løver, skal du sørge for ikke at vende ryggen til, men i stedet prøve at opretholde øjenkontakt og få dig selv til at se så stor ud som overhovedet muligt. Nemt. 

3. Medbring ikke mad i køretøjet – eller lås døren mens du spiser

Afrikanske dyr har en lugtesans der er hundrede, hvis ikke tusind gange mere følsom end menneskers. Den er udviklet for at hjælpe dyrene med at finde mad i et miljø, hvor det kan være knapt med måltider i lange perioder af året. En hyæne kan eksempelvis lugte fordærvet kød adskillige kilometer væk. Således kan hyænen nå hurtigt hen til sit næste måltid, inden det er spist af andre dyr. Det er meget usandsynligt, at en løve vil jagte din safaribil i et desperat forsøg på at smage den skinkesandwich du har medbragt til frokost. Men til gengæld kan du være overbevist om at bavianer og aber kan være lynhurtige inde i bilen, før du er overhovedet har fået set dig om. Og hvis din iPad og telefon er i samme taske, kan du også vinke farvel til disse.  

4. Lad være med at råbe, men tal roligt og stille

Du har været ude på safari i flere timer og søgt i et område, hvor der for nylig er blevet set en leopard. Alle stækker hals og kigger i alle retninger for at få et glimt af denne undvigende, men mest eftertragtede af savannens dyr. Pludselig udbryder en person på de bagerste rækker i bilen “DER OVRE” med utrolig høj stemmeføring. Du drejer rundt, for først at se, hvilken vej der er ”derovre”, og derefter for at se ”derovre”. Hvis du er heldig, kan du se en hale, der forsvinder i buskadset. Ofte ser du slet ingen ting, da dyret blev skræmt af råberiet. Efterfølgende er du så tvangsindlagt til at høre den råbende fyr fortælle om, at det er det mest åndelige øjeblik i hans liv, når I er kommet tilbage til lodgen. Så det korte af det lange er, at hvis du ser noget, er det en god ide med rolig stemmeføring, at fortælle guiden, hvor du har set det, så alle får chance for at spotte dyret. Og i øvrigt er der indre risiko for at dyret så bliver forskrækket. “Leopard klokken tre” fungerer.”Leopard bag den store sten” fungerer også. “LEOPARD DER OVRE” fungerer sjældent.

5. Klæd dig ikke i livlige farver

De fleste afrikanske dyr har et fremragende syn, da de hele tiden er på udkig efter andre dyr, der ønsker at spise dem eller som de ønsker selv at spise. At se dig i det fjerne på vej mod dem i din yndlings 80’er pink t-shirt er derfor ikke et syn, de ønsker at se nærmere på. Ja, lad os da bare være ærlige – hvem har egentlig det? Derfor bærer de fleste safari-gængere khaki, sand og generelt dæmpede farver. 

6. Gå ikke rundt udenfor om natten

Mange safari lodges og camps er omgivet af elektriske hegn. Disse er designet til at holde farlige dyr ude og gæster inde på sikker grund efter en nat i baren. Andre steder har intet hegn og her er alle dyr velkomne. Dette tilføjer en del til safari-oplevelsen, at vågne op til dyr, der græsser i ejendommens haver eller elefanter, der går gennem campen og endda løver, der lister ind om natten, mens de vandrer omkring på udkig efter bytte. Sådanne lejre anvender vagter, ofte lokale stammefolk, der eskorterer dig til og fra dit telt eller din hytte om natten. Og det er bestemt anbefalelsesværdigt at bruge dem. Selv har vi boet på en telt-lodge i Masai Mara, og gik en aften over frisklavede flodhestespor, da vi vendte tilbage med en masai-guide fra aftensmaden. Det fladtrådte græs rettede sig stadig op, hvor det var blevet klemt ned. Selv park-rangers kan blive fanget. To blev dræbt og spist i Lake Nakuru National Park (hvor deres hovedkvarter er indhegnet), da de sprang ud om natten for at besvare naturens opkald.

7. Lad dig ikke narre af ‘små søde dyr’

De kan være små, lodne og søde, men de mindre dyr kan også være utilregnelige. De lever i en hård verden, bestemt farligere end din kanin derhjemme, og vil alle blive jaget af noget. Forsøg derfor ikke at klappe eller fodre dem. Som før nævnt kan frække aber og bavianer snildt komme helt op til dit køretøj, vel vidende at der er mad indeni. Ved indgangsporten til Lake Nakuru klatrer aberne faktisk ind og leder efter de madpakker, de ved, er der.

8. Efterlad ikke dine støvler uden for dit værelse om natten

For en slange vil de ligne et interessant hul at udforske. Efter et par dages brug på safari har de sandsynligvis en behagelig varme og er let fugtige indvendigt. Ja, måske har de endda fået en tiltalende aroma af rådnende kød. Hvis de er våde, og din camp er tæt på en flod, kan en tudse måske hoppe ind i dem for at sove. Selv en simpel græshoppe indeni er ikke særlig behagelig at træde ned i. Det er ikke farligt, men skaber da et temmelig kvalmende knas, når du glider din fod ned i støvlen den næste dag.

9. Sæt dig ikke bagerst i safaribilen

De fleste safarikøretøjer er designet specielt til safari og kørsel på savanner i ujævnt terræn. Bilen er således udstyret med tre sæderækker, der stiger op bag chaufføren, så alle får en fantastisk udsigt fremad og ud til siderne. Det eneste problem er, at den bageste række ligger et godt stykke bag bagakslen, hvilket overdriver alle bilens stød og sving. Her fra er der en fantastisk udsigt, men en, pardon our French, helvedes tur med en masse hoppen op og ned. Det er klart, at hvis du er 14 år eller derunder, at du med stor sandsynlighed helt vil ignorere dette punkt, og at du næste gang er på safari er førstevælger af disse sæder. Ta’ dem endelig….