Afrikas kultur: Her får du de bedste oplevelser på kontinentet

Tænkt på som menneskehedens oprindelse, er det ikke underligt, at Afrika er et ægte hotspot for kultur. Det er her, du kan fordybe dig i traditioner fra indfødte stammer, lære om hårde kampe og hvor de blev kæmpet og bedre forstå kontinentets farverige, men også turbulente fortid. Læs videre og find ud af, hvordan, hvornår og hvor du kan berige dit afrikanske eventyr og nyde noget af den lokale kultur, som kontinentet er berømt for.

1. Oplev historien om Sydafrikas blodige slagmarker

En berygtet og fascinerende historieperiode, de hårdt kæmpede og ofte meget tragiske slag i Boer- og Anglo-Zulu-krigene hjalp med at forme det moderne Sydafrika, og deres arv præger stadig landet den dag i dag. Ved første øjekast er det svært at forestille sig, at de grønne og fredelige bakker i KwaZulu-Natal kunne skjule mørke hemmeligheder. Men de er faktisk hjemsted for nogle af de mest blodige konfrontationer mellem Boerne, Zuluerne og Briterne. Den bedste måde at forstå disse historieændrende konflikter på fuldt ud, er med en lokal guide, der vil fordybe dig i fortællinger om uro, historier om modighed og bringe de brutale sammenstød til live. Besøg de berygtede steder Blood River, Isandlwana, Rorkes Drift og Spioenkop for virkelig at forstå omfanget af disse krige, der blev kæmpet ved begyndelsen af ​​det 20. århundrede. 

2. Lær af San Bushmen i Kalahari

De ældste indbyggere i det sydlige Afrika, San Bushmen har boet i Kalahari i over 20.000 år, og menes at være et af de ældste stammefolk i verden. Deres overlevelse kan i vid udstrækning tilskrives at overføre deres traditioner og teknikker fra generation til generation, da de ekspertvælger et tørt og ufarligt land uden permanent vandforsyning. Som kyndige jægeropsamlere har de vokset dig mere end dygtige til at leve af alt de finder fra jorden landet. De sporer dyr og bruge en traditionel bue og giftpil til at jage deres bytte. De er også kendte for at have en omfattende og utrolig viden om indfødt flora og fauna, og deres mange anvendelser. Når de rejser lange afstande uden vand, er San i stand til at identificere planter, der har vand i deres rødder og de bruger således disse til hydrering. Det er muligt at mødes med de utrolige San bushmen i Botswana, og på vores rejser her til får du chancen for at lære af dem at kende på en følsom og værdig måde. Fra at forstå sporingsteknikker til at lære om de åndelige traditioner og ritualer, der omgiver deres jagtpraksis, er dette en kulturel oplevelse der differentierer sig.

3. Udforskning af Zanzibars Stone Town

Udtrykket ‘en kulturel smeltedigel’ kan blive brugt for meget, men der er virkelig ingen anden måde at beskrive Zanzibars mystiske stenby, også kendt som Mij Mkongwe – swahili for ‘gamle bydel’. Byen blev erklæret et UNESCOs verdensarvssted i 2000, og var engang hovedstaden i Zanzibarsultanatet såvel som det spirende epicenter for krydderihandel. Der er også en mørkere side af denne nu charmerende og varme by, for den var engang hjemsted for et af verdens sidste åbne slavemarkeder, der til sidst blev lukket ned i 1873. Med afrikansk, arabisk, europæisk, indisk og persisk indflydelse er kulturen og arkitekturen forskelligartet og spændende, og hele byen er et summende knudepunkt for historien. I dag kan rejsende vandre rundt i gaderne og forestille sig, hvad der er foregået i fortiden. Den bedste måde at lære om Stone Town er at tage en guidet tur, hvor du lærer mere om den rige historie, mens du vandrer gennem aromatiske markeder og krydderibazarer, hvor du nyder seværdighederne, lugter og smager af en af ​​Afrikas mest fængslende byer.

4. Forståelse af apartheid

Nyheder om apartheid i Sydafrika spredte sig som en ild i verden og gav landet et ry, som det stadig prøver at distancere sig fra. Men blandt mørket var der øjeblikke med strålende sejr, især Nelson Mandelas fremkomst, der før sin opstigning til magten blev holdt som politisk fange i 27 år. Johannesburgs Apartheid Museum hylder denne forfærdelige periode i historien og dens mange ofre, samtidig med at den hjælper besøgende med at forstå den større sammenhæng. Gennem forskellige udstillinger dokumenterer museet apartheid-æraens stormagt og fald. De vigtigste aktører, der var involveret i både æraens storhedstid og fald, og den måde, hvorpå staten sanktionerede et system med racediskrimination, påvirkede borgerne i Sydafrika. Udover et håb om at uddanne besøgende stræber Apartheid Museum til at hjælpe sydafrikanere med at komme overens med deres lands fortid i håb om at hjælpe dem med at arbejde hen imod en bedre og lysere fremtid. Museet er åbent dagligt, og fra tirsdag til søndag kan besøgende også tage en guidet tur for bedre at forstå udstillingerne og konteksten bag dem.

5. Mød stammefolket i Etiopiens Omodal

Med omkring 80 sprog, der tales over hele landet, er Etiopien allerede kendt for at være et ekstremt kulturelt område i verden. Og Omo Valley-regionen er en mikrokosmos af det. Omo-floden er landets største uden for Nilen, og dets bredder er hjemsted for nogle af de mest bemærkelsesværdige oprindelige stammer i verden. Fra mestre af kropsdekoration, Hamer, til de krokodillejagende Dassanech og tallerkenstammen Mursi. Hver stamme i regionen har sin egen individuelle livsstil og karakteristiske kulturelle traditioner. I vores moderne forbrugerverden er der meget at lære af disse oprindelige folks skikke, der ikke kender til den samme form for besættelse af materiel kultur. Et besøg her til er at lære vejen for mennesker, der lever af det landet har at tilbyde og opretholde en livsstil dyrket af deres forfædre hundredevis af år før. For dem, der er interesseret i at forstå Etiopiens kultur, historie og stammefolk, har vi en udvalg af sammensatte rejser til bl.a. det nordlige Etiopien. Denne rejse fører dig gennem nogle af Etiopiens mest ikoniske destinationer og fordyber dig i landets unikke og uforglemmelige eksistens.

6. Besøg oprindelsesstedet for den menneskelige civilisation

Du har muligvis lyst til  at besøge kulturelle steder for at få en bedre forståelse om stammefolks liv og historie i den pågældende region. Men hvad med at besøge det faktiske oprindelsessted for alle mennesker: ‘Menneskehedens vugge’? Området ligger kun 50 km nord for Johannesburg og er hjemsted for cirka 40% af verdens menneskelige forfaderfossiler, hvilket gør det til den mest kondenserede kilde på planeten. Nogle af de fossiler, der er opdaget her, går helt tilbage til 3,5 millioner år! Maropeng er det officielle besøgscenter, og det er her, du gennem interaktive udstillinger kan lære, hvad det betyder at være menneske, og hvordan vores art har udviklet sig gennem millioner af år. Flere eventyrlystne rejsende kan også godt lide at besøge Sterkfontein Caves, hvor mange af de største paleontologiske opdagelser blev gjort. Herunder fru Ples og Little Foot. For rejsende, der er interesserede i videnskab, historie og fossiler, er der virkelig intetsteds mere interessant eller uden tvivl mere vigtig end Menneskehedens Vugge.

7. District Six-tur

Sydafrikas vanskelige historie er blevet meget dokumenteret. Men noget der går de fleste menneskers næste forbi, er ødelæggelsen af ​​Cape Towns District Six-samfund, hvis konsekvenser stadig mærkes i dag. Distrikt seks blev grundlagt i 1867 og engang kendt som ‘Cape Town’s sjæl’ og var et fattigt, men blomstrende samfund bestående af 55.000 indbyggere, indtil deres tvangsudsendelse i 1970’erne. De, der nægtede, fik advarsler og trusler, indtil deres eneste valg var at forlade deres hjem og flytte til Cape Flatss dystre byområder. Efter nedrivning af mange af de allerede eksisterende bygninger havde apartheidregeringen bag fordrivelsen store forhåbninger om at sælge jorden som primær ejendom. Disse håb blev imidlertid ødelagt, da lokalt og internationalt pres gjorde det næsten umuligt at sælge den jord, de havde taget med magt, og selv i dag eksisterer resterne af District Six som ødemark. For at lære mere om forfølgelsen af ​​befolkningen i dette område, skal du helt sikkert besøge District Six Museum. Museet ærer mindet om dem, der blev fordrevet og deres livsstil, da de stadig var i stand til at være en del af dette samfund.

8. Madagaskars piratfortid

Fra menneskehedens fødested til … pirater! (Afrika er intet, hvis ikke ekstremt forskelligt).Takket være en meget populær tegnefilm kan du måske kun forestille dig buccaneers, der rejser gennem det turkisblå vand i Caribien. Men hvad hvis vi fortalte dig, at der faktisk er en ø ud for Madagaskar, der engang var befolket næsten udelukkende af pirater. Nu om dage dage tilbyder Nosy Boraha smuk strandidyl; et sted, hvor du slapper af, når du ligger dig på de sandede kyster under forsigtigt svajende palmer, eller snorkler i det krystalklare vand. I det 17. og 18. århundrede var det imidlertid en helt anden historie, og øen var hjemsted for mere end tusind flygtige plyndrere! Det rygtes endda at have været grundlaget for Robert Louis Stevensons Treasure Island. 

9. Oplev Ganvie Lake Village

Nær byen Cotonou i Benin ligger den største sø-landsby i Afrika, hvor der lever omkring 20.000 indbyggere. Denne unikke og charmerende landsby blev dannet mellem det 16. og 17. århundrede af Tofinu-folket for at undgå tilfagetagelse af Fon-stammen, den tids fremherskende slavefangere, der solgte folk til europæiske handlende. Alt her er bygget på stolper, hvilket gør dette til et surrealistisk syn, du ikke må gå glip af, hvis turen går til Vestafrika og Benin. 

10. Ghanas Guldkyst

Tidligere kendt som Guldkysten var dette centrum for aktivitet for snesevis af europæiske handlende – danskere, svenskere, tyskere, briter, portugisere og nordmænd, der først kom for at handle med guld og tømmer for til sidst at tage del i den mest rentable forretning i tiden: Slaver. Den arkitektoniske arv fra denne mørke, historiske tid kan observeres langs den 539 kilometer lange kystlinje foret med forter, slotte og handelssteder. Ud af de oprindelige 40 står et stort antal stadig i dag. Fra hvidkalkede slotte til engelske herregårde, der tjente militære garnisoner, ophører synet af disse strukturer aldrig med at forbløffe.