Afrikas magiske time: Safari sundowner til solnedgangen

Lyset ændrer sig gradvist fra blåt til lilla til rødt. Dyrenes refleksioner spejler sig ved flodbredden. Det er ved at være sengetid for savannens mange dyr – i hvert fald de dagsaktive af dem – og for dem handler det nu om at finde et roligt sted for natten. Safaribilens motor er slukket, og det er kun naturens lyde, der får lov at fylde. En hyæne, der klukker i det fjerne og cikader, der synger i græsset.

På den anden side af floden er der stillet an til en soldnedgangsdrink. En såkaldt sundowner. Begrebet hænger unægteligt sammen med en eftermiddagssafari og er Afrikas svar på en happy hour. Her sørger din guide for, at du finder dig godt tilrette med stole, tæpper og måske endda et bål, alt sammen midt ude på den åbne savanne. Imens liner personalet et udvalg af drikkevarer op, der spænder fra forskellige vine og øl til cocktails og ikke-alkoholiske varianter.

Mange førstegangs safarigæster bliver introduceret til udtrykket, men at forklare det er ikke nok. Det er noget, der skal opleves. Hvis en person prøver at beskrive hvad en sundowner er, vil vedkommende nok fortælle dig, at det er et tidspunkt på eftermiddagssafari, hvor du stopper og nyder en drink under solnedgangen – men det er så meget mere end bare det.

Traditionen om sundowners

Sundowner traditionen begyndte i Afrika under den britiske kolonialisme. Konceptet voksede dog nærmere frem af nødvendighed end af fornøjelse.

I Sydamerika opdagede man nemlig, at Kinin var gavnligt mod malaria omkring begyndelsen af ​​det 18. århundrede. Kinin blev derefter destilleret til medicinsk tonicvand, som derefter blev blandet med gin, sukker og lime for at gøre det mere drikkeligt.

For at afværge sygdommen drak britiske soldater drinken i de varme dele af Sydamerika. Populariteten af ​​gin og tonic voksede i takt med det britiske imperiums ekspansion til Afrika. Drikken blev taget for at forebygge malaria, ligesom mange gjorde i Sydamerika.

Det udvidede sig dog senere, så folk også begyndte at drikke drinken i sociale sammenhænge, ​​hvilket resulterede i skabelsen af ​​sundowner ritualet. På en afrikansk safari i dag er sundowners stadig en populær praksis. Men det er nu mest for fornøjelsens skyld frem for medicinske formål.

Hvad kan du forvente af en sundowner?

En sundowner består traditionelt set af et udvalg af drinks, cocktails, vin, øl og forskellige drikkevarer, der serveres til den uforglemmelige kulisse af den afrikanske solnedgang. De fleste foretrækker den ikoniske gin & tonic som deres sundowner, men du kan vælge lige præcis den drink, du har allermest lyst til.

Der er dog en vigtig del af en sundowner, som man ikke må glemme – nemlig tiden til eftertanke! At se dig omkring og mærke taknemligheden over, hvor i verden du befinder dig. At mærke den afrikanske jord under dine sko og høre fuglene synge og dyrene kalde efter endnu en vellykket dag i den afrikanske bush.

Efter solen er gået ned, kan du varme dig ved bålet og bare nyde lyden af de knitrende flammer. Sammen med resten af flokken, har I nu tiden til at sidde og sludre om dagens mange dyrerige oplevelser.

En sundowner er på mange måde den perfekte afslutning på dagen.

Sundowners hænger unægteligt sammen med en god safari. Føler du dig inspireret, kan du læse mere om vores skræddersyede safarirejser.