De bedste steder at opleve Sydafrikas stenmalerier

De bedste steder at opleve stenmalerier i Sydafrika er i Drakensberg-bjergene på grænsen til KwaZulu Natal og Lesotho, i Cape Cederberg-området og i Karoo. Der er steder spredt over hele landet, der er kendt for enten malerier eller graveringer efterladt af San (Bushman) eller Khoekhoen (hyrder), og hvis du rejser i mere afsidesliggende dele af Sydafrika og har en kulturel interesse i landet , ville det være værd at checke detaljerne for nogle af disse steder.

I dette indlæg fremhæver vi tre steder med stenmalerier, der har placering mere eller mindre på den populære turistrute. Det gør dem nemme at få adgang til, hvis du rammer safaridestinationerne i Kruger National Park og Hluhluwe-iMfolozi eller er på vej mod grænseovergangen mellem Botswana eller Zimbabwe. Sydafrika har en stor mængde malerier og graveringer, hvoraf nogle dateres tusinder af år tilbage. Men mest betydningsfulde er graveringerne i okker, der blev opdaget i en kalkstenhule på den sydlige Kap kyst. Disse opdagelser i Blombos Cave er kendt for at være noget af det ældste forhistoriske kunst i verden, der går mere end 70.000 år tilbage.

1. Stenmalerier i Western Cape

Bushmans Kloof er i varetægt for et utroligt stykke arv; her er der identificeret over 130 forskellige stenmaleri-steder, hvoraf nogle er dateret helt tilbage til 10.000 år. Reservatet er en sydafrikansk national kulturarv i klasse 1. Heldigvis for visse gamle kunstsøgere kan vi tage her til og se disse beskyttede og konserverede malerier, der er blevet til ved farvning af sten med oxidpigmenter. Malerierne her viser elementer fra Bushman-kulturen, livsstilen og åndelige overbevisninger, som alle var en del af deres liv i disse forfædres bjerge.

Bushmans Kloof er en destination i sig selv, og det er et privilegium for de gæster, der bor på lodgen, at se disse steder. Det er ikke åbent for offentligheden, og er beskyttet under reservatetes ansvar, så for at opleve de gamle steder vil gæster af denne luksus Lodge tage på en guidet udflugt i bjergene og drage fordel af en fortolkende guide. Derefter sætter du dig til bords og nyder en lækker morgenmad i bushen, og hører flere historier om de fascinerende, gamle omgivelser.

2. KwaZulu Natal stenmalerier

Ukhahlamba-Drakensberg National Park er landets hovedstad for stenalderkunst. Det har nogle af de smukkeste klippemalerier i verden på sine gamle stenvægge og stenede udhæng. Der er omkring 520 stenhytter i parken, som er prydet med 30.000 billeder malet for omkring 4.000 år siden. De er malet af ​​San folket ved hjælp af forskellige pigmenter, såsom plantesaft, animalsk blod og naturlig okker. Dette vildt imponerende og åndelige anker i Sydafrika har været et erklæret UNESCO-verdensarvsted i næsten 20 år, og det er ikke beskyttet af stenmalerier alene. Ukhahlamba er et stort område på 240 000 hektar, der er defineret af floder, vådområder, bjergrig storhed, oprindelige skove, bølgende græsarealer og smukke dale. Forestil dig mangfoldigheden af ​​arter, der findes i et så mangesidigt område.

Der er en række tilgængelige steder i parken og en håndfuld guidede dagsudflugter, som er fremragende til at tage på lidt vandreture i dette uberørte miljø og dermed se mere end kun selve kunsten. Kyndige guider fortolker malerierne og påpeger forskellige andre vilde dyr og fugle, så gåture er generelt en fantastisk oplevelse. I Royal Natal National Park inden for Ukhahlamba-Drakensberg Heritage Site kan man tage på guidede udflugter til Sigubudu Bushmen-maleriernes sted hver dag mellem kl.9.00 og 16.00. Hver udflugt tager cirka en time (20 minutters gang begge veje og 20 minutter brugt efterfølgende).

Alternativt kan man besøge Didima Resorts San Rock Art Center, som har en udstillingshal, hvor besøgende lærer om uKhahlamba San-folket og deres liv i området. Der er også et auditorium, hvor besøgende kan se en screening af den audiovisuelle præsentation. Rock Art Center er åbent dagligt fra kl.08.00 til 16.00.

3. Limpopo: Mapungubwe, Kaoxa Rock Art Shelter

Lige ved den nordlige grænse til Sydafrika i Limpopo-provinsen ligger Mapungubwe, som er det berømte hjem for det gyldne næsehorn. Det er et sted, der hyldes for sin kulturhistorie og bevarede arv. Her er et fascinerende og smukt designet fortolkningscenter, der viser nogle af de arkæologiske fund i parken gennem årene. Et besøg, der også kan anbefales her er Kaoxa Rock Art Shelter, som blev opkaldt efter Kalahari San jæger-samle gud, Lord of the Animals. Dette berømte sted er ikke kun hjemsted for San-kunst, men også kunst fra Khoekhoen-hyrdefolk, der malede med fingrene snarere end værktøj. Interessant er markeringer foretaget af landmændene i den tidlige jernalder. Nogle af San-malerierne her er mindst 2.000 år gamle, og der er over 250 stykker, der skildrer mennesker og dyr, herunder sjældne billeder af græshopper, mangojer, en springhare og en flodhest.

Oplevelsen af gammel kunst (i Afrika eller andre steder) giver os den utrolige mulighed for at stoppe op og forestille os et helt andet liv. Et liv, hvor kommunikation ikke strakte sig meget ud over det talte sprog til dem i ens umiddelbare nærhed, og måske med røgsignaler for at sende en besked til nogen langt væk. Kunst, i form af malerier og graveringer i naturligt substrat som sten, blev brugt til at registrere og kommunikere meddelelser, som nu er en del af menneskets historie.