Hvornår er det bedste tidspunkt at tage på safari i Afrika?

Hvad er egentlig det bedste tidspunkt at tage på safari i Afrika?

At tage på safari kræver som udgangspunkt god planlægning. Kontinentet dækker to hemisfærer, og klimaet varierer fra region til region. Du bør også tage stilling til hvad du vil se; er det Big Five, gnuernes vandring, bjerggorillaer, fugleliv eller noget helt andet?

Hos Vores Afrika står vi altid klar med gode råd og vejledning, men for at hjælpe dig på vej med planlægningen af dit kommende safarieventyr, har vi her lavet en guide, der giver dig et overblik over sæsonerne og de bedste rejseperioder måned for måned.

Sæsoner i Afrika

At bestemme det bedste tidspunkt at tage på safari i Afrika afhænger af, hvad du vil se og hvilket land, du gerne vil besøge. Vejret er selvfølgelig en vigtig faktor i den beslutning, så det er en god idé at vide, hvordan sæsonerne fungerer.

Afrika er et stort kontinent, der dækker den nordlige- og sydlige halvkugle, der opdeles af ækvator. Selvom den nordlige halvkugle kan inddeles i fire sæsoner, har det meste af Afrika typisk to sæsoner; den våde- og den tørre sæson.

Det mest populære tidspunkt at tage på safari, uanset hvor på kontinentet, er under tørsæsonen, hvor det er lettere at spotte dyrene, da de samles ved vandhuller, og buskadset ikke er så tæt. De tørre, støvede veje er desuden lettere at navigere i. Dog varierer sæsonen afhængig af regionen.

Afrikas regioner og deres sæsoner

Vestafrika

Tørsæson: November til april.

Regnsæson: Det sydlige Vestafrika har to regnsæsoner; den første er fra april til midten af juli og den anden er fra september til oktober. Den nordlige del har en enkelt regnsæson fra juli til september.

Østafrika

Tørsæson: Juni til november og januar til februar.

Regnsæson: Den lange regnsæson fra marts til maj og den korte regnsæson fra november indtil midt december.

Det sydlige Afrika

Tørsæson: April til oktober.

Regnsæson: November til marts.

Det nordlige Afrika

Tørsæson: Juni til september.

Regnsæson: November til marts.

En månedlig oversigt

Nedenfor får du en oversigt måned for måned over det bedste tidspunkt at tage på safari for de enkelte lande. Så ved du hvilken tid på året, du ønsker at rejse, kan oversigten give forslag til, hvor turen kan gå hen. Omvendt skal det siges, at safari kan arrangeres året rundt. Dog er der tidspunkter på året, hvor særlige begivenheder gør destinationen ekstra interessant.

Januar til februar

Tanzania

Januar er måneden, hvor forberedelserne til gnuernes vandring så småt går i gang i Serengeti. Hvis regnen i december har været god, er det tid for gnuerne og zebraerne til at græsse løs og samle kræfter til sig. Januar er også kælvesæsonen, hvor tusindvis af gnuer føder deres kalve. At være vidne til en gnu eller en zebra, der føder sin unge må være en af mest uforglemmelige øjeblikke, man kan få på en safari, og det er muligt at opleve, hvis du besøger Tanzania i januar. Samtidig tiltrækker sårbare kalve og store græssende dyreflokke også rovdyr, så der er rig mulighed for at opleve nogle af de store katte, hyæner, geparder og vilde hunde, der angriber flokken.

Botswana

Selvom det er under regnsæsonen, tilbyder Botswana i årets første måneder et overflod af saftig natur og frodige landskaber. Kælvesæsonen er i fuld gang, og det er et godt tidspunkt at se de store katte jage springbukke og impalaer, der er at finde sammen med deres nyfødte. Kalahari-ørkenen på denne tid af året må siges at være enhver fugleelskers paradis. Oplev flokke af flamingoer, der samles omkring søerne og migrerende fugle som isfugle, svaler og biædere, der flyver omkring. I den frodige vådsæson samles dyreflokke til nogle af Afrikas mindre kendte vandringer. Især den imponerende zebra migration gennem Makgadikgadi saltsletten er et sandt vidunder at overvære.

Rwanda

I januar og februar nyder Rwanda godt af den korte tørsæson. Det er et særligt godt tidspunkt for dig, der er glad for at spænde vandreskoene og komme ud i naturen. Især vandring gennem regnskoven for at opleve bjerggorillaer er helt ideel i disse måneder. De majestætiske primater er blandt nogle af de mest truede arter i verden, så at se dem i deres naturlige habitat er både en ydmyg og følelsesladet oplevelse.

Uganda

En anden østafrikansk skat, der er værd at besøge på denne tid af året er Uganda. Her finder du ligeledes de beskyttede bjerggorillaer. Du kan møde aberne i Mgahinga Gorilla Nationalpark ved Virunga-bjergene og i Bwindi Impenetrable Nationalpark.

Marts til april

Sydafrika

Selvom det teknisk set fortsat er regnsæson, er marts og april ideelle måneder til at opleve Krüger Nationalpark. Temperaturene er behagelige (hverken for varme eller for kolde), der er masser af fugleliv og dyrene græsser ved de frodige, grønne græssletter.

Zambia/Zimbabwe

April er den bedste tid på året til at opleve det spektakulære Victoria Falls, der ligger på grænsen mellem Zambia og Zimbabwe – hvis du altså vil opleve vandfaldet på sit maksimale styrke. Henover regnsæsonen flyder 500 millioner liter vand ned i Zambezi-floden, hvilket skaber ekstra tryk på vandfaldet. Faktisk generer det vandstøv, der kan ses små 50 kilometer væk. I området omkring Zambezi-floden er der chance for at spotte dyreliv som bavianer, vortesvin og flodheste.

Etiopien

Marts og april er det perfekte tidspunkt at opleve dyrelivet ved Simienbjergene i Etiopien. Her finder du et betagende sammensurium af skyhøje bjerge, dale og kløfter. Parken er hjemsted for nogle sjældne arter, heriblandt geladabavianer, afrikanske stenbukke og abessinske ræve. I Simienbjergene findes også andre dyr som leoparder, jackaler, hyæner og skriftantiloper.

Simienbjergene; Etiopien

Maj til juni

Botswana

Klimaet i Botswana i maj er fantastisk; her er varmt, tørt og mildt. Flokke af zebraer krydser Kalahari-ørkenen for at nå mod det våde nord, og store flokke af elefanter kan ses langs Chobe-floden.

Zimbabwe

Maj hører under skuldersæsonen i Zimbabwe, hvor regnsæsonen smelter sammen med tørsæsonen. Dagene er varme, men ikke for varme, og det bliver tørre i takt med, at juni nærmer sig. Nætterne er kølige, men endnu ikke frysende kolde, så det er et behageligt tidspunkt at tage på safari i Afrika. Landet er stadig grønt, men det tørre hurtigt ud, så det er lettere at spotte dyrelivet. Dyrene samler sig omkring vandhuller og floder, og det er højsæson for at spotte Big Five.

Sydafrika

Maj er et godt tidspunkt at spotte Big Five ved Eastern Cape. Regionen er malaria-fri, så det er den perfekte destination til en safarirejse med familien. Her kan du både finde løver, leoparder, geparder, elefanter, bøfler og næsehorn. Maj til juni er et perfekt tidspunkt at kombinere din sydafrikanske safari med en ferie på enten Mauritius eller Seychellerne.

Tanzania

Hvis du gerne vil opleve gnuernes vandring i juni, er det Tanzania, du skal besøge. Hvert år vandrer mere end to millioner gnuer og zebraer mod nord fra de tørre sletter i Serengeti i Tanzania til græslandet i Masai Mara i Kenya. Det er i denne periode, at mindre grupper af dyr samles og danner kæmpeflokke. Det er desuden parringssæson for gnuer. Gnuernes vandring er utvivlsomt en af de mest spektakulære naturvidundere, du kan opleve, og især flodkrydsningerne er særligt dramatiske. Den første krydsning finder som regel sted i juni ved Grumeti-floden i Tanzania. Her er det ikke kun den stærke strøm, flokken skal se i øjnene. Det er også sultne krokodiller, der ligger og venter under vandoverfladen.

Juli til august

Kenya

De gnuer og zebraer, der overlever Grumeti-floden, når gradvist mod nord til Masai Mara i Kenya. Men før de når til de grønne græssletter, må de se endnu en udfordring i øjnene; nemlig Mara-floden, der løber langs grænsen mellem Tanzania og Kenya og adskiller Serengeti fra Masai Mara. Selvom krydsningen finder sted helt frem til oktober, er slutningen af juli som regel det bedste tidspunkt at se dyrene krydse floden. Her samles tusindvis af gnuer langs flodbredden, inden de i bedste russisk-roulette-stil springer i vandet, hvor krokodillerne venter på dem. Det kan være grufuldt at overvære, men det er stadig en af naturens mest kæbetabende begivenheder, som er rørende at overvære.

Rwanda

Rwandas lange tørsæson varer fra juni til september, hvor den solrige, skyfrie himmel giver de optimale forhold til at se bjerggorillaer. Det bedste sted at vandre med bjerggorillaer er ved foden af Volcanoes Nationalpark.

volcano-rwanda-jumpstory-1024x685

September til oktober

Kenya

I takt med at gnuer og zebraer endelig når slutmålet ved Masai Mara, fyldes sletterne med store flokke tæt forfulgt af rovdyr. Sæsonen er tør og vejret er køligere, hvilket gør tidspunktet ideelt til at spotte geparder og løver. Den tørre sæson betyder også, at vand er en sparsom ressource, så dyrene samler sig i høj grad ved vandhuller, floder og søer. Vegetationen er der tyndet godt ud i på denne tid af året, så det er lettere at spotte dyrene fra længere afstande.

Rwanda

Hvis du gerne vil opleve chimpanser, er det bedst at vente indtil september, hvor regnsæsonen så småt begynder. Her er der nemlig mere mad end i tørsæsonen, og det gør det lettere at finde chimpanserne. Det bedste sted at opleve vilde chimpanser er ved Nyungwe Nationalpark, der er hjemsted for 13 forskellige primatarter.

Zambia

September og oktober er de to bedste måneder til at nyde Zambias dyreliv, hvis du ikke har noget imod dagstemperature, der kan nå over 30 grader. Tørsæsonen er ved at gå på held, og store flokke af elefanter, bøfler, impalaer og zebraer samles omkring vandhuller, hvor de kan få sig en tår vand.

Zimbabwe

Ligesom det er de bedste måneder at nyde dyrelivet ved Hwange Nationalpark, så er september og oktober også de bedste måneder til white water rafting på Zambezi-floden. På denne tid af året er vandstanden nemlig lav og strømmen er stærk, hvilket gør oplevelsen ekstra livlig og adrenalinfyldt.

November til december

Botswana

Hvis du nogensinde har besøgt Kalahari-ørkenen under tørsæsonen, bør du vende tilbage i december. Forvandlingen er intet mindre end spektakulær. Den sprukne, tørre jord er nu dækket med frodigt, grønt græs, og de udtørrede vandhuller er nu fyldt til kanten. Den grønne sæson er det bedste tidspunkt at opleve verdens længste migration af zebraer, hvor tusindvis vandrer mere end 500 km gennem Namibia og Botswana. Selvom regnen er uforudsigelig, falder den som regel sent eftermiddag ofte i form af tordenbyger, hvilket ofte giver en spektakulær forestilling fra naturens side. Ved slutningen af året starter livscyklussen forfra igen. Ved denne tid kan besøgende se gnuer, springbukke og bøfler kælve. Kalahari-ørkenen i december er et populært sted blandt rovdyr, så du har gode chancer for både at opleve løver, geparder, hyæner og leoparder i action. Her kan du opleve naturen i dens mest kyniske og samtidig mest spektakulære øjeblikke.

Tanzania

I løbet af november begynder de migrerende flokke af gnuer og zebraer at vende tilbage mod syd til Serengeti. Hvis du besøger det nordlige Tanzania, har du store chancer for at se masser af dyreliv. Tanzania er den perfekte destination til safari året rundt, og er du i Østafrika, kan du let kombinere rejsen med en afslappende badeferie på eksempelvis Zanzibar.

Kenya

Selvom gnuernes vandring er ovre, tilbyder Masai Mara stadig fantastiske safarioplevelser. Teknisk set er disse måneder lavsæson, hvor besøgstallet er lavere og parkerne føles knap så fyldte, hvilket gør det oplagt at lægge safarien netop her.

Namibia

Selvom tørsæsonen anses som værende det bedste tidspunkt at spotte dyr i Namibia, skal man ikke undervurdere regnsæsonen – især hvis du er fugleelsker. En af de største naturoplevelser sker netop i disse måneder, hvor flokke af pink flamingoer samler sig ved saltsletten i Etosha Nationalpark. Hold også godt øje med papegøjer, nøgenøjet larmdrossel, svalehalebiæder og migrerende fugle fra den nordlige halvkugle.

Læs mere om en safarirejse med Vores Afrika

Går du med tanker om at planlægge en safari i Afrika, kan du til inspiration læse om vores safarirejser. Hos Vores Afrika skræddersyer vi rejserne, så de opfylder dine ønsker og behov til en safari i Afrika. Du er som altid velkommen til at kontakte os. Så tager vi gerne en uforpligtende snak eller en kop kaffe på vores kontor i Aalborg.