En begynder-guide til velsmagende afrikanske retter

Fra Congo til Marokko, Etiopien til Elfenbenskysten handler det afrikanske køkken om rige, komplekse og dybt udviklede smage. Men på trods af alle dets ligheder kan afrikansk mad variere vildt fra region til region.

Så følg med på en lille kulinarisk rundtur på kontinentet, hvor vi vil guide dig i hvilke lokale ingredienser, der bruges, og give ideer til, hvordan du kan eksperimentere med afrikanske krydderier derhjemme.

Nordafrikanske opskrifter

Beliggende langs Middelhavet er nordafrikanske nationer udsprunget fra gamle imperier som Egypten, Marokko, Algeriet, Tunesien, Libyen og Sudan. Mens konstruktionen af pyramiderne kan tælle som nogle af regionens største præstationer, har de også leveret varige bidrag til den kulinariske verden.

Det var berberne (indfødte nordafrikanere), der først tilpassede semulje til couscous – ofte parret med oliven og olivenolie, introduceret af romerne. Takket være Maghrebi-araberne blev området også kendt for varme afrikanske krydderier, såsom safran, muskatnød, kanel, ingefær og nelliker. Vi kan helt smage dem på vores tungespids.

Vestafrikanske opskrifter

Mange afrikanske måltider består af en stivelsesholdig base, såsom ugali i Øst og pap, en slags blød polenta, i Syd. Og Vesten fylder med fufu-opskrifter, heriblandt kassava og grønt bananmel blandet med vand, som bankes til en klæbrig dej.

Andre populære vestafrikanske opskrifter inkluderer de utroligt lækre Jollof-ris, en risret bestående af en gryde krydret med muskatnød, ingefær, spidskommen og chili og kogt med stuvede tomater og rød palmeolie for at give den sin karakteristiske skarlagenrød farve.

Nigerianske opskrifter indeholder ofte paradiskorn, tørrede frø fra en indfødt vestafrikansk plante med en kardemomme-lignende smag og sort pebervarme.

Østafrikanske opskrifter

Så forskelligt et køkken som det bliver, består Østafrika af indlandsstaten Uganda (hvor de nyder kød og moste bananer, parret med chapati) og halal (tænk pasta, der kommer med tilladelse fra italienske bosættere, og ris, der er aromatiseret med spidskommen, kardemomme , fedter, ingefær og salvie).

Ligeledes har vi også Etiopien og Eritrea på Afrikas Horn. Her kan du se nærmer på berber-krydret gryderetter, som skrabes op med et svampet gæret fladbrød kaldet injera. OgSwahili-kysten, der løber gennem Kenya, Tanzania og det nordlige Mozambique. Her spises er grillet kød og karryretter populære, ligesom de indiske samosa-inspirerede wienerlommer kaldet kachori.

Centralafrikanske opskrifter

Bestående af bjerge, regnskove og lange flodstrækninger var dette område stort set fri for indflydelse udefra indtil det 19. århundrede. Bortset fra introduktionen af kassava, jordnødder og chili peber, der blev bragt ind under slavehandelen.

Derfor finder du masser af tykke, jordnøddebaserede saucer, parret med ingredienser, der er hjemmehørende i regionen, såsom sorghum, hirse, yams, bananer, okra og palmeolie. Der er også en form for afhængighed af stivelse, fisk og kylling, da rødt kød forbliver knapt i dette område.

Sydafrikanske opskrifter

Sydafrikansk mad repræsenterer en ægte blanding af kulturer, hvorfor det undertiden omtales som “regnbuekøkken.” Da urstammer var jæger-samlere, betragtes grillet kød som traditionel sydafrikansk mad.

Bosættere fra Holland importerede muskatnød og allspice, mens slaver fra Bengal, Java og Malaysia bragte karryretter, chili og sambal ind. Indiske smage, som er allestedsnærværende i store dele af Afrika, er også store her.

Faktisk opfandt den sydafrikanske by Durban, som i øvrigt kan prale af et stort indisk samfund, den farverigt navngivne skål kendt som bunny chow; et udhulet brød fyldt til randen med en karryret.