Begynderguide til safari i Sydafrika

Drømmer du om at opleve Afrikas vilde dyreliv på tæt hold sammen med familien, så lad dig inspirere af vores begynderguide til safari i Sydafrika.

Der findes få destinationer, der kan konkurrere med det brede udvalg af attraktioner, som findes i Sydafrika. Med sin stærke profil som værende hjemsted for Big 5 dyrene og med en betagende, naturlig skønhed, er Sydafrika den ideelle safaridestination for hele familien, nygifte eller eventyrlystne sjæle. For ikke at tale om de specialdesignede handicaprejser, som Sydafrika er førende indenfor.

Det vrimlende dyreliv består blandt andet af løver, elefanter, bøfler og næsehorn. For ikke at nævne geparder, zebraer, giraffer og gazeller. Og de hundredvis af andre dyrearter. Kruger Nationalpark anses for at være det bedste sted i Afrika at se leoparder, som egentlig er verdens mest sky og undvigende kattedyr.

Indkvarteringsmulighederne strækker sig fra 5-stjernede luksuslodges til basale teltcamps. Du kan finde familievenlige lodges, getaways til bryllupsrejsen og store teltcamps, som selv den Afrika-berejste forfatter Hemingway ville have godkendt.

Men med SÅ meget at tilbyde, hvor skal man så egentlig tage hen?

Kruger Nationalpark er uden tvivl et must under en safari i Sydafrika, men rejser du med børn, anbefaler vi at besøge nogle af landets malariafri reservater. Her er Pilanesberg Nationalpark og Madikwe reservatet gode bud. Læs her, hvad der kendetegner de tre safaridestinationer i Sydafrika.

1. Oplev dit livs safari i Kruger Nationalpark

kruger-nationalpark-sydafrika-elefant

Kruger er en verdenskendt nationalpark, der er synonym med safari. Parken er en af landets ældste og strækker sig over et areal på små 20.000 km2.

Det er muligt at bo i en af de privater reservater, der hænger sammen med parken. Her får du mere plads grundet den begrænsede mængde af turister kombineret med nogle af Sydafrikas bedste safarioplevelser.

Du kan finde denne type oplevelser i eksempelvis Sabi Sands, Timbavati eller Thornybush, som alle er private reservater, hvor det er muligt at se Big 5 og alverdens andet dyrevildt. Især leoparderne er i høj forekomst, og mødet med de camouflerede katte giver følelsen af at være med i en National Geographic dokumentar. Natsafari, safari til fods og off-road køreture kan alle tilføjes til eventyret, mens åbne træhytter, verdensklasse spaområder, fine dining og private villaer leverer en oplevelse, der er noget for sig.

Der findes en lang række lodges, der er særligt egnede til familier med aktivitetsklubber for børnene. Du finder camps, der er designet til at forfylde den romantiske oplevelse for to med afsidesliggende suiter og stearinbelyste middage.

kruger-nationalpark-sydafrika-sol

Desuden er Kruger Nationalpark en af de førende indenfor handicaprejser. Flere af parkens lodges tilbyder safari i særligt handicapvenlige biler, værelser og fællesarealer, der er indrettet til kørestolsbrugere samt et uddannet personale, der altid står klar til at hjælpe. Det gør det muligt for personer med et handicap eller en funktionsnedsættelse at komme på den safarirejse, de ikke troede var mulig.

Det er både muligt at køre og flyve fra Johannesburg til Kruger Nationalpark. I bil tager det ca. 5 timer, hvorimod det tager under 2 timer med fly.

Der er generelt god mulighed for at flyve mellem safariområderne i Sydafrika og til nabolandene, som byder på fantastiske oplevelser. Besøg Okavango deltaet i Botswana, det majestætiske Victoria Falls ved grænsen mellem Zambia og Zimbabwe eller Afrikas gastronomiske hovedstad, Cape Town.

Hvornår skal man rejse?

Fra maj til oktober falder den tørre sæson, og det er de bedste måneder hvad angår klima og dyreliv. I regnsæsonen fra november til april fødes antilopeunger, græsset er grønt og fuglelivet er på sit højeste.

Sommer- og vintermånederne falder omvendt af vores, og vintermånederne fra juni til august er derfor de køligste, men samtidig tørreste. Det tørre, nøgne landskab gør det lettere at spotte dyrene. De sydafrikanske sommermåneder fra december til februar er varme, men med risiko for kortvarige regnskyld. De falder dog oftest om eftermiddagen, når du er vendt tilbage fra safarien.

Vær opmærksom på at Kruger Nationalpark ligger i en malaria zone. Som rejsebureau må vi ikke rådgive omkring malariamedicin, men du bør kontakte din læge inden afrejse vedrørende dette.

2. Tag på malariafri safari i Madikwe og Pilanesberg

kruger-nationalpark-sydafrika-leopard

Malariafrit område, hjemsted for Big 5 og eksklusive lodges – ja, lyder det ikke meget godt? Det er præcis, hvad de nordøstlige private reservater ved Madikwe og Pilanesberg Nationalpark repræsenterer.

Med en smuk beliggenhed i et udslukt vulkankrater, finder man Pilanesberg Nationalpark. Parken ligger ved siden af Afrikas største ferieresort, Sun City. Det er derfor muligt at kombinere vandrutsjebaner og golf med safari, flyvning i luftballon og elefantbesøg. Pilanesberg ligger ca. 2,5 times kørsel fra Johannesburg og tilbyder fantastisk safari året rundt. Det er den perfekte introduktion til safari, og turen er nem at planlægge som et led i en kør-selv-ferie. Det tiltaler især familier med mindre børn.

Oplevelsen ved Madikwe reservatet er langt mere eksklusiv. Reservatet ligger på grænsen til Kalaharis røde sandbanker og er et fantastisk mix af dyrearter, man finder i både ørkenen og på savannen.

Indkvarteringsmulighederne varierer fra familievenlige camps til ultimative luksuslodges, der fokuserer på romantik og intime oplevelser. I Madikwe kan du nyde nervepirrende natsafarier og romantiske middage midt i den fredfyldte natur, langt væk fra campen.

Hvornår skal man rejse?

Imellem starten af maj og slutningen af oktober er der nærmest ingen regn. Dyrelivet samles ofte om vandhuller eller søer, hvor det er muligt at se flere arter på én gang. Fra juni til august er der utrolig tørt og koldt. November til april er varme måneder med regn- og tordenvejr, der ofte rammer om eftermiddagen.

3. Safari i Eastern Cape provinsen

Cape town-sydafrika

Eastern Cape provinsen i det sydøstlige Sydafrika byder på flere malariafri reservater, der ligger langs strømmende floder og stejle stenskrænter. Campen er placeret under funklende stjerner, og i det fjerne kan man høre brølet fra en voksen hanløve.

Aktiviteterne strækker sig fra kun at handle om dyreliv til også at indbefatte flodkrydstogter, kulturelle udflugter og meget andet.

Desuden er området perfekt til familierejser. Familierne har mulighed for at booke en privat villa, hvor alle kan bo under samme tag. På mange af lodgene har forældrene mulighed for at nyde en massage i spaen, mens børnene deltager i en af aktiviteterne arrangeret af stedet. Det kan være madlavningskurser eller undervisning i, hvordan man sporer dyrene. Vælg en safari i Eastern Cape, hvis du skal besøge Cape Town eller køre langs Garden Route. Det kan eksempelvis være under en kør-selv-safari, som er ideel i denne del af landet. Du kan samle bilen op i Cape Town og returnere den i Port Elizabeth, inden du flyver hjem eller videre på rejsen.

garden-route-sydafrika

Du kan besøge hvalkysten eller vingårdene på vejen. I egen bil får du masser af tid til at udforske skønheden af Garden Route, inden du vender snuden mod reservaterne til et par dages klassisk safari.

Hvornår skal man rejse?

Klimaet i Eastern Cape er tempereret, hvilket betyder, at man kan tage på safari året rundt. Hvis du vil kombinere turen med Garden Route og et besøg til de tropiske strande, bør du vælge de varme og tørre måneder fra november til april.

Vores Afrika arrangerer individuelt tilpassede safarirejser til Sydafrika. Rejseprogram, tidpunkt og længde på rejsen bestemmer du selv. Så der er næsten ingen hindringer for at realisere din unikke safaridrøm.