Begynderguide til safari i Tanzania

Find information, gode råd og inspiration her i vores begynderguide til safari i Tanzania i Østafrika.

En safarirejse er for de fleste en oplevelse for livet. En once-in-a-lifetime-oplevelse. Safarirejser er en unik og utrolig dejlig, men også ganske dyr fornøjelse. Derfor er det ekstra vigtigt, at du vælger den helt rigtige safaridestination og får mest muligt ud af din tur hertil. I denne guide fokuserer vi derfor på tips og gode råd, der kan hjælpe dig til at få mest mulig ud af din safari samt få mest for pengene.

Det er nemt at forelske sig i Tanzania og landets storslåede dyrliv og naturskønne landskaber. Vi værdsætter især den gode service, den autentiske, klassiske safari og den luksus og komfort, man kan opleve i Tanzania. Hertil kommer mulighederne for at kombinere din safarirejse med en bestigning af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro og med en badeferie på eksotiske Zanzibar i Det Indiske Ocean.

Tanzanias mest populære attraktioner

Tanzania er hjemsted for en stor variation af dyreliv, fascinerende kulturer og naturskønne landskaber. Det er en drømmerejse for dig, der ønsker at opleve den klassiske, storslåede savanne i Serengeti eller de flamingofyldte søbredder ved Lake Manyara. Ngorongoro krateret og Mount Kilimanjaro er nogle af landets største attraktioner, og de bidrager begge til Tanzanias særegne skønhed.

Det største naturfænomen, man kan opleve i Tanzania, er uden tvivl ‘den store vandring’, hvor millioner af gnuer og zebraer følger regnsæsonens cyklus gennem Serengeti og Masai Mara. Der er to store begivenheder under migrationen i Tanzania. Den ene er kælvesæsonen, hvor tusindvis af nyfødte kalve fødes i den sydlige del af Serengeti. Den anden store begivenhed er krydsningen af Grumeti River, hvor gnuerne og zebraerne skal svømme over floden, der er fyldt med glubske krokodiller, der gemmer sig i det okkerfarvede vand. Hvis det at opleve den store vandring er formålet med din safari, er det vigtigt at vide, hvornår begivenhederne finder sted.

chimpanse-tanzania

Det er også stedet, hvor du kan afkrydse nogle af attraktionerne fra din bucketliste. Det kan være chimpansetrekking i regnskovene ved Mahale eller Gombe eller safari i den øde, uberørte natur ved Katavi, Ruaha og Selous vildtreservaterne.

Tanzania tilbyder suveræne muligheder for en kombination af safari og badeferie, takket være en kilometerlang, tropisk kystlinje og øer, der er omgivet af noget af verdens smukkeste koralrev. Populære Zanzibar byder på kridhvide sandstrande med azurblåt vand og svajende palmer. Det tanzanianske ørige i Det Indiske Ocean udgør det stof, som eksotiske stranddrømme er gjort af.

Det er værd at notere sig, at Tanzania grænser op til både Kenya og Uganda. Det giver muligheden for en kombinationsrejse mellem Tanzania og et af de to lande. Den mulighed er der en del af vores gæster, der benytter sig af. Kenya er hjemsted for det storslåede Masai Mara reservat, og Uganda byder på hårrejsende gorillatrekking. Her venter dig også muligheden for chimpansetrekking og safarioplevelser i grønne omgivelser langs Nilen med det storslåede vandfald Murchisons Falls.

Det bedste tidspunkt for safari i Tanzania

Højsæsonen for safari ligger i den tørre sæson fra juni til oktober. Det er helt klart det ideelle tidspunkt at udforske Serengeti, Ngorongoro krateret og Lake Manyara. Dyrelivet er koncentreret omkring vandressourcerne. Den store gnuvandring foregår i juni og juli, hvor tusindvis af gnuer og zebraer krydser Serengetis floder.

Hvis du gerne vil undgå højsæsonen og de mange turister, anbefaler vi at tage til Ruaha Nationalpark og Selous vildtreservat. Du kan også besøge Victoriasøen for at kombinere turen med chimpansetrekking i Mahale eller Gombe Forest. Også Katavi i den vestlige del byder på fantastiske safarioplevelser.

Safarien er desuden fantastisk efter den korte regnsæson i november, men et godt råd er at rejse inden 15. december for at undgå de høje priser omkring jul og nytår.

geparder-03

I lavsæsonen fra januar til marts kan man opleve dyreunger i parkerne. Det er nemlig i disse måneder, at gnuerne vender tilbage til Serengeti for at føde deres kalveunger. Dagene er dejlig varme og det værste støv bliver taget af eftermiddagsregnen. Bedst af alt, så får du meget safari for pengene samtidig med, at der ikke er fyldt med massevis af turister.

For erfarne fotografer er den stille periode, også kendt som den grønne sæson, noget helt særligt. Der er en masse fordele ved at rejse i perioden. Forvent grønne, frodige landskaber sammenlignet med de mere brunlige sletter om vinteren. Dramatiske skyer erstatter vinterens endeløse blå himmel. Og så er safarioplevelsen meget mere afslappende, hvilken giver mere tid til at få det helt fantastiske billede.

Det bedste tidspunkt at bestige Kilimanjaro og besøge Zanzibar

Tag på en vandretur til toppen af Afrika ved Kilimanjaros sneklædte bjergspids. Månederne imellem juli og oktober eller januar og marts er optimale at kombinere et Kilimanjarotrek med safari og afslapning på en af de tropiske øer.

teltlejr-kilimanjaro

Og når vi nu snakker om troperne, så finder du de postkort perfekte strande og svejende palmetræer på øerne i det Indiske Ocean. Her er den mest populære Zanzibar.

De bedste måneder at besøge Zanzibar er fra august til oktober. Der er også gode vejrforhold resten af året. Dog fraråder vi at besøge øen under den lange regnsæson fra marts til maj, hvor det kan blive meget vådt og fugtigt.

Valuta

Møntfoden i Tanzania hedder tanzanianske shillings (TZS), men det er muligt at betale med dollars. Vi anbefaler, at du tager dollars med i kontanter, men det er også muligt at betale med dankort på de fleste hoteller. Du finder hæveautomater i de større byer, men i tilfælde af at de ikke virker, er det altid godt at have kontanter med som back-up.

Drikkepenge

Det er kutyme at give drikkepenge i Tanzania. Lønningerne er ikke særligt høje og en stor del af personalet får deres egentlige løn fra drikkepenge. Det bliver hurtigt til en del penge ud af dit budget, så vi anbefaler, at du regner det med, når du lægger dit rejsebudget.

Den generelle tommelfingerregel lyder på 20-25 dollars pr. dag til guiden for hele bilen. På restauranter og barer gives typisk 10-15 % af regningen. Chauffører honoreres med ca. 20 dollars pr. bil, og portører får 1 dollar pr. kuffert. Rengøringen betales med ca. 1 dollar pr. person pr. dag. 

På Kilimanjaro honoreres guiden med 20 dollars pr. person pr. dag, og personalet på campen honoreres med ca. 15 dollars (assistentguider) og ca. 10 dollars (portører) pr. person pr. dag. 

Klima

Tanzania har et tempereret klima med masser af sol og behagelige temperaturer året rundt. Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 18 og 29 grader. Om sommeren falder regnsæsonen fra marts til maj og igen fra november til december. Vinteren er kølig og tør med gennemsnitstemperaturer fra ca. 15-26 grader.

Kultur og etikette

Tanzanianere er et tolerant, beskedent og venligt folkefærd. Hovedreligionerne er kristendom og islam. De lokale lever fredeligt side om side med hinanden til trods for religiøse forskelle. Ved kysten er der flest muslimer, især på Zanzibar, mens der er flest kristne på fastlandet.

Vi anbefaler, at du er opmærksom på de forbehold, du bør tage – især hvis du besøger Zanzibar under Ramadanen. Det handler især om påklædning. For eksempel bør du ikke forlade stranden blot i badetøj. Undgå også gerne at gå i meget korte shorts, gennemsigtige toppe eller bar overkrop. Når du besøger Stown Town på Zanzibar er det god stil, hvis dine knæ og skuldre er dækket. I hvert fald, hvis du ønsker at vise lokalbefolkningen respekt.

Tanzanianerne er kendte for deres gæstfrihed, men spørg altid om lov, inden du tager billeder af folk.

Transportmuligheder

Den internationale lufthavn i Dar es Salaam er indgangen til dyrelivet i den sydlige del af landet ved Selous reservatet, den tropiske kystlinje og Zanzibar øgruppen. 

Kilimanjaro International Airport er indgangen til de nordlige safaridestinationer som Serengeti, Ngorongoro krateret og Lake Manyara. For at nå hertil lander du ofte i enten Arusha Airport eller Kilimanjaro Airport.

Infrastrukturen i Tanzania er temmelig simpel i forhold til, hvor stort landet er. Al transport i bil foregår i en firehjulstrukket Toyata Landcruiser på vores safarirejser til Tanzania. En firehjulstrækker, da bilen er bygget til det rå terræn og det desuden er mere komfortabelt. 

Hvis du vil trekke med chimpanser i Gombe og Mahale, har du fordelen ved at kunne sejle dertil via Lake Tanganyika. Sejlturen er en oplevelse i sig selv.

Visum og pasregler

Indrejse til Tanzania kræver visum. Prisen er 50 dollars, og det udstedes ved ankomst. Visumet er gyldigt op til 90 dage og skal betales med kontanter. Passet skal være gyldigt i minimum 6 måneder efter ankomstdatoen.

Reglerne kan ændre sig med kort varsel, så sørg altid for at holde dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Læs meget mere om landets mange attraktioner og vores rejser til Tanzania, samt se vores forslag til rejseprogrammer.