Amazonerne i Benin – stærke kvindelige krigere

Vestafrikas folkloristiske kultur er farverig og fascinerende og som turist er det fantastisk at komme helt tæt på og opleve autentiske ceremonier og ritualer. Det kvindelige militære regiment ‘Amazonerne’ i Benin er et godt eksempel på dette. Fra det 17. århundrede indtil slutningen af det 19. århundrede fandtes der en utrolig hær af kvindelige krigere fra Amazonerne. Krigerne var også kendt som Mino eller Gbêto, og de var en flok af frygtløse kvinder. Ligeledes var se en del af den større etniske gruppe kaldet ”Fon”.

Kongens krigeriske hustruer

Hvis en kvinde eksempelvis ikke fulgte sin mands regler, ville hun mere eller mindre frivilligt blive gift med kongen. Hun var herefter ejet af kongen, og måtte ikke gifte sig med andre eller få børn med andre mænd. Kvinderne blev så tvunget ind i Amazonhæren. Når kvinderne var under kongens varetægt, skulle de ikke udfylde den sædvanlige rolle, som en hustru ellers havde. Deres vigtigste rolle var at beskytte deres kongerige. De kvindelige krigere var kendt for at være frygtløse, og de beskyttede ikke kun kongen, men også det kongelige palads ved Dahomey kongeriget.

Der blev brugt brutale metoder. Kvinderne brugte redskaber til at gøre deres tænder skarpe, andre fik fjernet det venstre bryst, for at geværerne var lettere at holde på. De var berygtede for at halshugge deres fjender. Som stolte krigere trænede de ekstremt hårdt, og vandt de fleste af de krige, som de deltog i og besejrede også franske kolonister op til flere gange.

Amazonernes efterkommere

I dag holder efterkommerne af de frygtløse krigere arven i live, når der afholdes folklore events, som finder sted årligt i Benin. De kvindelige krigere betragtes som en slags gudinder, og deres navne råbes op og hyldes under forskellige besværgelsesritualer, især under Vodun festivalen.

Under disse ritualer bærer kvindelige dansere en machete kniv, mens de udfører en række komplicerede dansetrin. Det er en kæmpe oplevelse at overvære deres koreografi. Som regel står kvinderne barfodet i en cirkel og bevæger sig på en rytmisk, indøvet og velkoordineret måde, mens de svinger machete knivene og på symbolsk vis skærer grene af et træ.

Det beninske folk er utroligt stolte af deres Amazon-krigere. Meget tyder på, at Amazonerne har bidraget til de beninske kvinders omdømme som stærke, uafhængige og frygtløse kvinder, der ikke er bange for at løbe risici for at få tingene til at lykkes. De beninske kvinder går efter det, de vil have og er ustoppelige! Deres gå-på-mod og beslutsomhed skal man ikke undervurdere.

Disse utæmmede og beundringsværdige kvinder har vores dybeste respekt.

Læs mere om vores rejser til Benin her.