Landsbyen Ganvié i Benin – Afrikas Venedig

Afrikas Venedig kalder nogle landsbyen Ganvié i det vestafrikanske land Benin. Forestil dig at flytte din sædvanlige hverdag på landet til en hverdag på vand. Det er, hvad Ganvié er; en by midt på en sø.

De overlevende på Lake Nokoué

Ganvié ligger i den sydlige del af Benin og er bygget på Lake Nokoué. Navnet ”Ganvié” kommer fra ’Fon’ sproget og betyder ”vi overlevede”. Her bor omkring 20.000 beboere fordelt i ca. 3.000 hjem, der er bygget på stylter i det stillestående vand. Ganvié blev opført under portugisernes invadering, da de var på jagt efter slaver. Dem der boede i byen, søgte tilflugt langt fra land og byggede derfor huse på søen. Ifølge ’Fon’ religionen var det forbudt at opsøge nogen, der boede tæt på vandet. Derfor var det den perfekte flugt for den gruppe af beninske folk, der ønskede at skabe et sikkert samfund.

Samfundet er bæredygtigt, og de lokale lever at fisk, som de både spiser og sælger, og arbejder indenfor brancher som turisme, restauration og souvenirshops. De går i land for at købe forskellige fødevarer, der kan vokse på vand, og sælger dem så på markeder.

Der findes et hotel på søen, men de fleste besøger Ganvié på en en-dags-udflugt og bor på nærliggende hoteller. Ikke fordi hotellet på søen ikke er til at bo på. Det skyldes nærmere, at mange har svært ved at tilpasse sig livet på vandet. Det er ikke en livsstil for alle.

Huse på pæle og både af træstammer

Et besøg til Ganvié er en oplevelse udover det sædvanlige. Byen er det største samfund i Afrika, der bor på vandet. Ved ankomst lejer du en båd, som tager dig rundt på søen. Her ser du, hvordan livet leves på disse kanter. Mange af bådene er skåret ud af store træstammer. Det er utroligt at se, hvordan alle enes i et miljø, som umiddelbart ikke virker særlig komfortabelt. Alt findes på vandet, også det lokale supermarked. Undtaget er skolerne, som findes lige udenfor søen. Der er sågar bygget en kirkegård på vandet.

Husene er bygget med forskellig stil og charme. Nogle huse er bygget med tilhørende terasse, hvorfra udsigten kan nydes. Andre har været modige og kreative nok til at bygge en strand midt på søen. Man kan kun gisne om, hvor mange bådture det har krævet for at færdiggøre sådan et projekt.

Ganviés stolte beboere

Et besøg i Ganvié er en meget fredsommelig, magisk, mystisk, og stadig fornøjelig oplevelse, som tager pusten fra enhver. Under dit besøg vil den samme tanke blive ved med at strejfe dig. Du vil højst sandsynligt undre dig over, hvordan man kan bo på så simple forhold på vand, men stadig virke så tilfreds med tilværelsen. Det er inspirerende at opleve. Ganvié viser tydeligt, hvordan mennesker er skabt til at tilpasse sig det miljø, de lever i. De lokale, der bor i Ganvié, er tilfredse med deres livsstil. De er ikke interesserede i at skifte hverdagen ud med et liv på fast grund. Der hersker en stolthed over at kunne navigere og bo på vandet.

Læs mere om Benins attraktioner og vores rejser hertil.