Bliv godt klædt på til bestigning af Kilimanjaro

At bestige Kilimanjaro kan være en overvældende affære lige fra beslutningen er taget, til træning inden bestigningen og til at du rent faktisk står midt på bjerget, og undrer dig over hvad du har sagt ja til. Vi har stor erfaring med trekkene, og har selv været der – nogle flere gange end andre. Men én ting er sikkert; vi ved hvad der kræves, og vi er her for at sørge for, du kan blive klædt på til bestigning af Kilimanjaro.

Kilimanjaro er ikke det højeste bjerg (eller det er jo faktisk det højeste fritstående bjerg i verden), men tag ikke fejl! det er benhårdt, og der er ingen garantier for at nå toppen. Begge dele skyldes normalt manglende forberedelse og selvfølgelig virkningerne af højdesyge. Der er dog mange ting, du kan gøre, for at sikre, at du får en vellykket bjergstigning. Så baseret på vores erfaringer er her (måske) alt, hvad du behøver at vide, så du kan begynde at forberede dig til dit eget Kilimanjaro-trek. Hvis der er noget, vi ikke har dækket, skal du ikke tøve med at skrive til os. At vandre på Kilimanjaro hører til under nogle af vores mest utrolige øjeblikke i vores liv (uanset hvor mange gange, vi har har været der), og med vores forberedelsestips håber vi, det også bliver et af dine. 

Inden du rejser til Tanzania

Træning til Kilimanjaro

Nogle mennesker er naturlige vandrere, og andre ikke. For at maksimere dine chancer for at nå toppen skal du sørge for at træne , inden du tager afsted. Om det så bare er at gå rundt i din hjemby med din rygsæk på ryggen. Sørg i øvrigt for at veje rygsækken. Husk at du selv bærer mindst 3-4 liter vand plus snacks, lidt ekstra tøj, kamera osv i din taske hver dag, mens du er på bjerget. Du har ingen anelse om, hvor meget selv en relativt let rygsæk kan begynde give smerter i skuldre og ryg, før du har brugt den i et par dage, så opbyg dine muskler i ryg, skulder, kerne og ben. Endnu bedre er det selvfølgelig hvis du kan finde bakket og/eller stenet terræn at gå i. Og trappetræning styrker for alvor dine lårmuskler, så du har mere at arbejde med på bjerget. Alt træning er en bonus, uden at du behøver være top atlet for at kunne klare skærene. 

Besøg din læge

Før du tager på en anstrengende vandring, som det er på Kilimanjaro, kan det være en god ide at besøge din læge for en kontrol. Især hvis du ikke er vant til at være fysisk aktiv eller har nogle gener, som kunne give dig vanskeligheder på bjerget. Det er sjældent, at vi må sende folk ned grundet astma eller andre sygdomme, men der er en vis sikkerhed i lige at have været forbi lægen. 

Gå dine støvler til inden dit Kilimanjaro trek

En af de absolut vigtigste ting, du kan gøre for at forberede dig på Kilimanjaro, er at gå dine vandrestøvler til. Især hvis du lige har købt nye. Måske er du heldig, at de allerede sidder som smør omkring din fod, men de fleste støvler har godt af at få lidt kilometer under sålerne, inden de skal op i ujævnt bakket terræn i flere dage i træk. Blærer er tit en del af livet på Kilimanjaro, men prøv alligevel at undgå. Selvom du har haft dine støvler et stykke tid, er det helt anderledes at iføre sig støvler for et par timer på en vandretur contra at have dem på næsten konstant i en uge. Du kan gå dine støvler til  ved at tage på træningsture og gå i dem så ofte som muligt. Også selvom det blot lige er et par skridt rundt om huset, eller hvis du tager ud at handle. Alt sammen er med til blødgøre støvlerne og hærde dine trykpunkter.

Vær omhyggelig med valg af rejsebureau til dit Kilimanjaro trek

Du kan ikke bestige Kilimanjaro uden en licenseret guide, så du bliver nødt til at arrangere din tur gennem et registreret firma. Sammen med lokale guider har du også bærere og en kok. Historisk set har mange af arbejderne på Kilimanjaro (især bærere) ikke (og nogle stadig ikke) været betalt særlig godt og måtte (og skal stadig) arbejde under forfærdelige forhold. Især taget i betragtning af det utroligt hårde, og potentielt farlige, arbejde de gør.

Uden bærerne ville de fleste ikke være i stand til at bestige Kilimanjaro. De bærer alt dit udstyr, mad og tøj op ad bjerget, så alt hvad du skal bære er din egen rygsæk. Som et resultat af dette blev KPAP grundlagt. KPAP står for Kilimanjaro Porters Assistance Project, en nonprofit-organisation, der regulerer standarder for arbejdere på Kilimanjaro.

KPAP sikrer, at bærerne:
– Betales mindst 20.000 TSH pr. dag (ca. $ 9 pr. dag)
– Modtager deres lønninger inden for to dage efter klatringen
– Spiser tre måltider om dagen på bjerget lige som os
– Har tilstrækkeligt udstyr og tøj på bjerget
– Plejes, når de er skadet eller syge
– Bærer max 15 kg vægt eller mindre

Tro det eller ej, der er stadig mange virksomheder, der ikke behandler deres medarbejdere retfærdigt, men den konkurrenceprægede karakter af arbejdet og manglen på beskæftigelsesmuligheder betyder, at mange bærere stadig arbejder under disse betingelser. Hvad det betyder for dig, bortset fra de åbenlyse etiske problemer, er at mens du måske betaler mindre for din klatring, forventes det, at du overkompenserer med drikkepengene. Alligevel er $ 9 om dagen for alt det de gør, jo ingenting, hvorfor det også er vigtigt at give drikkepenge.

Hos Vores Afrika har vi taget et aktiv valg om at støtte op om KPAP, og det er et valg vi er stolte af.

Vælg din Kilimanjaro rute omhyggeligt

At bestige Kilimanjaro på den hurtigst mulige tid, kan måske virke som en god og billig idé. Men faktum er, at det bedre kan betale sig, at bruge længere tid på sit trek, da det øger dine chancer for at undgå højdesyge og dermed nå toppen. Der er syv etablerede ruter til at bestige Kilimanjaro: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai, Northern Circuit og Umbwe.

Der er også en anden kaldet Western Breach, men den er notorisk farligere end de andre ruter, og mange rejsearrangører bruger den ikke.

Når du køber en Kilimanjaro bestigning hos os, vil der altid være indlagt en ekstra akklimatiseringsdag. Dette har vi valgt af sikkerhedsmæssige årsager, og for at din krop på forsvarlig vis kan nå at vænne sig til højderne.

Marangu ruten: Marangu-ruten er kendt som “Coca-Cola” -ruten og er kendt som den nemmeste på grund af den gradvise hældning. Ruten har dog en af ​​de laveste succesrater, sandsynligvis fordi folk vælger at gøre det over fem dage (hos andre rejsebureauer). Dette er den eneste rute hvor man sover i hytter.

Machame ruten: Denne er kendt som “Whisky” -ruten. Den er velbesøgt, men en af ​​de mest naturskønne ruter og vores foretrukne rute. Det er den rute, vi bruger til alle vores grupperejser, og den langt de fleste vælger selvom, de vælger at tage et individuelt trek.

Lemosho ruten: Svarer lidt til Machame ruten, da den bevæger sig ind på nogle af de samme stier. Denne rute er også meget naturskøn, men med mindre trafik. Den tager oftest flere dage (fra 8-9 dage op til 11 dage). Mange mener, at det vil hjælpe på akklimatisering, men da de ekstra dage foregår relativt langt nede på bjerget, er det ikke alverden den hjælper på akklimatisering.

Rongai ruten: En lettere rute end Machame, Lemosho og Shira, men mindre overfyldt end Machame-ruten.

Northern Circuit: Dette er den nyeste Kili-rute og den længste. Her er der også et fantastisk landskab at bemærke. Det er desuden den rute, der ligger længst væk fra Moshi.

Umbwe ruten: En meget direkte rute, der er kendt for at være ekstremt udfordrende. Dette er ikke for svaghjertede og bør kun forsøges af klatrere, der er sikre på, at deres krop reagerer godt på højden.

Som udgangspunkt tilbyder vi hos Vores Afrika de fire først nævnte ruter, men ønsker du at prøve kræfter med en af de andre, kan dette også arrangeres.

Tag på en Kilimanjaro grupperejse

Hvis du ikke vil rejse alene, kan det anbefales at deltage i en grupperejse. For mange er et trek i en gruppe så meget bedre end at gøre det alene eller blot to personer sammen. Men dette er meget forskelligt, og der er charme ved begge scenarier. Der er dog en god dynamik på grupperejserne, og det er fantastisk at have et fælles mål på bjerget, når klatringen ind imellem bliver hård. 

Få dig en rejseforsikring

Dette er Afrika, og lægebehandling er ikke gratis. Hvis du bliver såret eller bliver syg, skal du betale for din egen lægehjælp, som kan være meget dyr. Så sørg for at have en omfattende rejseforsikring, der dækker dig for alle aspekter af din rejse. Vi samarbejder med Gouda Rejseforsikring, som dækker bjergbestigning på op til 6.000 meter. 

Pakkeliste til Kilimanjaro?

Køber du en Kilimanjaro rejse hos os, får du også tilsendt en pakkeliste. Vigtigt er det ikke at overpakke, for tro os, du vil fortryde det senere. Du behøver heller ikke at købe alt nyt, hvis du ikke allerede har det. Du kan låne genstande fra venner, eller købe nogle ting billigere. Ligeledes har vi et samarbejde med en outdoor forretning, hvorigennem du kan leje dufflebag, sovepose, vandrestave og deslige. Det eneste vi aldrig ville låne er vandrestøvler.

Hold dig motiveret på bjerget

Trekking i timer og timer ad gangen kan være hårdt, og her kan det være en ide at prøve at holde dig så motiveret som muligt. Både under vandringen og mens du hviler i lejren. Vi har samlet nogle hyggelige måder, du kan forberede for at holde dig motiveret:

Kortspil: -tag et spil kort med i tasken. Der kan bruges timer på at have det hyggeligt med kortspil i lejren. Bare lige sørg for at lære reglerne inden du kommer på bjerget, da der ikke altid er signal.

Beskeder fra venner: Det kan være hyggeligt og en stor motivation at medbringe små håndskrevne breve eller beskeder med hjemme fra, fra venner og familie. Disse kan læses, når du når til næste lejr eller inden du lægger dig til at sove. Bare husk at pakke dem i en vandtæt pose, så de ikke bliver våde og ulæselige.

Forberedelser til dit trek i Tanzania

Ankom nogle dage før

Skal du trekke Kilimanjaro med os, vil du nærmest altid ankomme til Tanzania to dage før dit trek. Det giver dig ro til at organisere det, der skal med på bjerget, og det der skal blive tilbage på hotellet, når du kommer ned. Det er også mentalt god forberedning, at ankomme nogle dage før. Mange har ikke været i Afrika før, og det kan virke meget overvældende alt sammen. 

Ligeledes er det en god ide at få lidt kilometer i benene inden de helt store bedrift. Vi arrangerer ofte ture ud i lokalmiljøet, hvor du kan se vandfald, vandre i bakket terræn og dermed vænne dig til det anderledes klima.

Mental forberedning inden Kilimanjaro

At bestige Kilimanjaro er ikke nogen skovtur. Men det tag ikke fejl; det er en sjov og fantastisk oplevelse for langt de fleste. Brug endelig dage og uger før dit trek på at forberede dig på vandringen. Vi tror meget på, at man når længst med en positiv mental holdning. Det kan derfor også være opmuntrede for andre, at du har en positiv holdning til tingene. Ikke på en irriterende ‘cheerleader’- agtig måde, men mere a la ‘Vi klarer den her sammen’-slags måde. Nogle mennesker har brug for dette, og andre kan sagtens motivere dem selv. Men det skader aldrig at skabe god stemning. Det hjælper dig også med ubevidst at motivere og støtte dig selv – som en slags bekræftelse.

Sørg for at have snacks med

Du kan enten medbringe noget af dit yndlingssnacks hjemmefra, eller hvis du ikke allerede har gjort det, kan du forsyne dig i et supermarkede i Moshi, hvis tiden tillader det. Vi vil bestemt anbefale at medbringe snacks som proteinbarer, nødder, chokolade og måske nogle kiks, gajoler eller hvad du nu lige kan komme i tanke om – og gerne nok så du kan dele lidt ud til guiderne ind imellem. De bliver så glade. Du kan muligvis også tage noget ingefær / pebermynte te eller ingefærbaserede snacks (såsom krystalliseret ingefær), da disse hjælper med at holde styr på maven. Skulle der liste sig en lille cola eller to med i tasken, kan det være en kærkommen treat efter en hård dag. 

Mød dine guider og lej det, du har brug for

Eftermiddagen før din vandretur kommer dine lokalguider til dit hotel for at orientere dig og foretage en kontrol af dit udstyr. De noterer normalt alt, hvad du ikke har, og den følgende morgen, inden du starter turen, vil du være i stand til at leje det, du har brug for. Har du glemt stave, er vores helt klare anbefaling, at du lejer dem. De kan være uundværlige, især på vej ned, og hvis du har dårlige knæ.

Pak tasken og hvil dig

Pak dine tasker natten før du vandrer (lad det for guds skyld ikke ikke være om morgenen) og tag de ting ud, der ikke behøver komme med på trekket. Du kan altid efterlade en taske på dit hotel, eller på vores nærliggende kontor, med det tøj og ting som du ikke har brug for på bjerget. Du har eksempelvis ikke brug for bærbar computer, jeans eller shampoo osv. Så lad alt ikke-væsentligt blive tilbage. Sørg for at gå tidligt i seng og få mest muligt ud af dit dejlige hotelværelse og den behagelige seng – det bliver lidt mere basic de næste dage, kan du godt regne med. Og nyd så virkelig det sidste brusebad og spis en stor morgenmad!

klædt på til bestigning af Kilimanjaro

Under dit Kilimanjaro trek

Lær sætningen ‘Pole Pole’

Selvom det er fristende at skynde sig op til toppen, så går den ikke. Gå i et langsomt, stabilt tempo. Eller som du vil lære at sige på swahili, “pole pole”. Jo langsommere du går, jo bedre vil din krop være i stand til at tilpasse sig ændringen i højden.

Drik masser af vand.

Drik så meget vand som muligt. Du sveder meget, så dette hjælper dig med at holde dig hydreret, hvilket også hjælper med akklimatisering. Du skal drikke mindst 3 liter under vandringen fra camp til camp og mere i lejren. Det er værd at investere i en Camelbak. Disse er gode, fordi de ligger inde i din rygsæk, og du drikker fra et rør, hvilket betyder, at du ikke behøver at rage den ud af din taske hele tiden.

Du vil muligvis også tilføje elektrolytter til dit vand for at sikre, at du forbliver hydreret. Det er også en god ide at få et isolerende thermo-omslag til tuben på din camobak, så den ikke fryser til is på vej mod toppen. Og glem i øvrigt ikke at blæse vandet ned igen i blæren, når du har drukket. Nalgene flasker med brede halse er ligeledes gode, da vandet ikke fryser så let. De kan evt. puttes i en skisok, så de er ekstra isolerede.

Pas godt på dine fødder under trekket

Gør hvad du kan for at holde dine fødder så komfortable som muligt. Du har brug for dem i god stand for at få dig op på bjerget. Hvis du får vabler, vil det være en irriterende gene hele vejen op og ned af bjerget, som du måske kunne have været foruden.

Forbered dine fødder ved at gøre dette: 

– Brug dine støvler inden
– Vask dine fødder hver aften
– Brug rene sokker hver dag, hvis du kan, eller i det mindste tørre
– Klip dine tånegle inden vandreturen og måske igen inden topmødet om aftenen (dette vil hjælpe, især på vej ned, når dine fødder skubber ind i dine støvler).
– Brug plaster fra starten, hvis du ved at dine støvler kommer til at gnave
– Medbring behagelige sneakers til at gå rundt i i lejrpladsen. Det kan være Nike sko eller Asics løbesko. Bare hvad der er behageligt for dig.

Vask dine fødder

Hver morgen og aften i lejren bringer dine bærere dig en skål varmt vand med sæbe at vaske med. Der er lige nøjagtigt nok til at vaske sig de mest udsatte steder, hvis man har lyst til det. Men det kan være en meget god ide at vaske fødderne, da det hjælper med at holde dem i god stand under din vandring. 

Du kommer langt med en positiv holdning

Ofte viser det sig at være mere en mental rejse på Kilimanjaro, end det er fysisk, så du skal prøve at holde dig motiveret. Gør hvad som helst. Vær sikker på at du når toppen. Lad ikke selvtvivl krybe ind i dit sind. Du kan gøre det! Læs dine motiverende beskeder, lyt til musik, du har downloadet hjemme fra, tal med guiderne og hør deres historier. Hvis du er mere spirituel, kan du gentage affirmationer, meditere og visualisere dig selv på toppen af bjerget. Alt hvad der virker for dig, skal du bare bruge los af. Ofte får man det meget bedre af det, og føler sig virkelig stærk i både krop og sind. 

Tag Diamox hvis det får dig til at føle dig tryg

Første gang vi her fra Vores Afrika besteg Kilimanjaro, tog vi Diamox under hele turen. Men på vores efterfølgende ture har vi ikke taget det. Diamox kan være god til behandling af højdesyge, men det kan have nogle irriterende bivirkninger, som eksempelvis at få hænder og fødder til at snurre, få dig til at tisse meget og få dig til at føle dig syg. For at bekæmpe højdesyge anbefaler vi at drikke masser af vand og spise godt, selvom det kan være noget af en bedrift i sig selv, hvis man har kvalme og nedsat appetit grundet højden. Derfor: Tag diamox hvis det får dig til at føle dig tryg. Og tal med din læge inden. 

Hold orden i dine ting med pakkeposer

Medmindre du er på en individuel tur på Kilimanjaro, skal du sandsynligvis dele et telt med en anden person. Derfor bliver du nødt til at holde dine ting ryddelige og organiserede. Vandtætte pakkeposer og lynlåsposer gør dette meget lettere. Hav en pose til tøj, en til undertøj, en til dit førstehjælpskit og toiletartikler osv. Så kan du nemt finde det, du har brug for, og stoppe dit telt fra at være en katastrofezone. Og husk også en pakkepose med det tøj, du skal have på den sidste nat på vej mod toppen. Det må for guds skyld ikke blive vådt. 

Yoga på Kili, anyone?

Efter lange vandredage kan det anbefales at lave lidt yoga eller lidt udstrækning. Det hjælper dig mentalt og mindsker ømhed i dine muskler. Du skal bare ikke overdrive det, især hvis du ikke er vant til det. Husk at du er i ekstreme højder! Det er også anbefalelsesværdig at bevæge sig lidt rundt og få varmen, inden du hopper i soveposen. Er du kold, når du skal sove, vil du være kold hele natten, hvis ikke du når at varme kroppen op. 

Få mad i maven selvom det kan virke uoverskueligt

Du er nødt til at holde din energi oppe, når du bestiger Kili, og maden på bjerget er normalt rigtig god. Men det kan være svært, at få noget ned, når højdesygen kommer krybende. Rejser du med os kan du se frem til mad som grød, æg, pandekager, toast, honning, marmelade, te, kaffe og varm kakao til morgenmad. Til frokost er der altid varm frokost i en camp eller undervej. Denne kan bestå af pasta, grøntsager, kartofler og suppe. Og om eftermiddagen kan man se frem til forkælelse med popcorn og varm drikke. Efterfulgt af aftenmåltidet, som kan være pasta (igen), grøntsager en form for kød og måske endda pizza. Der er ingen grænser for hvad kokkene kan lave på det bjerg. 

Hvis du begynder at miste din appetitten, så prøv at spise lidt af dine yndlings snacks da det ofte er nemmere at tvinge lidt chokolade eller en energibar ned. Lidt er bedre end ingenting. 

Beskyt dine øjne, ansigt, nakke og arme mod solen

Selvom det til tider kan være koldt på Kilimanjaro, er det også ofte meget solrigt. Og i højden er solen endnu stærkere, så det er let at blive forbrændt og solskoldet. Trekking med solskoldning er ikke optimalt, og lad os bare være ærlige, og sige, at du ikke ønsker at du ikke ønsker at nå toppen med rød og solskadet hud. Sørg for, at medbringe solcreme med høj faktor, mindst SPF 50, samt en god stift til dine læber. Meget gerne også en kasket eller bredskygget hat og en eller to par lette, langærmede t-shirts til at dække dine arme. Sørg desuden for at du har et par gode solbriller (helst polariserede), der hjælper med at beskytte dine øjne mod solen, især hvis der er sne. Et lille insider tip er også at det er vigtigt at huske, at smøre solcreme på dine øjenlåg. Meget af tiden går med at se ned i jorden, hvilket giver solen frit lejde til at skinne på dine øjenlåg – så husk beskyttelse her også. 

klædt på til bestigning af Kilimanjaro

Hvad skal du selv bære på Kilimanjaro

Vores essentielle dagpakke inkluderer:

– Vand
– Poncho
– Gamacher / vandtætte bukser (hvis der er lovet regn – lad ikke dit tøj blive vådt)
– Hat
– Vabelplaster (hvis du døjer med vabler) og evt. mini førstehjælpskit
– Snacks
– Telefon / evt. høretelefoner / EarPods
–  Solbriller
– Vandrestave
– Evt kamera
– Pandelampe / evt. fløjte (god ide at have disse med, i det usandsynlige tilfælde, at du bliver væk. Således kan du signalere om opmærksomhed)

Hold dig varm

Hold dig varm ved at have godt med tøj på og sørg for at medbringe en god sovepose (du kan leje dem gennem os). Der går ikke lang tid inden du bevæger dig over skyerne, hvilket betyder, at det er virkelig koldt om natten. Sørg derfor for, at du har en super varm 3 eller 4 sæson sovepose. Ligeledes er det virkelig rart at have en fleece-inderpose til soveposen med, hvis du er en frossenpind. Efter aftensmaden kan du lige fylde din flaske op med lidt varmt vand og putte i soveposen for ekstra varme. Som nævnt før er det vigtigt at være godt varm, når du hopper i posen. Dette kan ikke afhjælpes med ekstra tøj. Det er soveposen, der skal holde dig varm, og derfor dur det ikke at tage masser af tøj på. Max et lag skiundertøj, og gerne mindre. Det lyder sært, men det passer. Og så måske et par sokker. Det kan desuden være en god ide, at putte det tøj du skal have på næste dag i posen også, så det er dejlig lunt, når du skal have det på om morgenen. Det skal bare ligge løst i posen. 

En god nats søvn på Kilimanjaro er essentiel

At holde varmen er noget af det vigtigste, så følg vores ovennævnte råd. Det kan dog til tider være lidt højtlydt i lejren, da bærerne (fra din gruppe og andre grupper) stadig rumsterer rundt i lejren, rengører og forbereder sig længe efter du er gået i seng. Og oven i købet står de op mindst en time før dig. Hvis du har pr