Botswanas nationalparker

Botswanas nationalparker gør utvivlsomt landet til en af Afrikas mest spektakulære safaridestinationer. Det er en af de mere luksuriøse af slagsen med oplevelser af utrolig høj kvalitet. Over 17% af landearealet er dækket af nationalparker og naturreservater, der alle byder på sublim natur og storslåede oplevelser. 80% af landet hører til Kalahari ørkenen. Af den grund er det også forståeligt nok en semitør region, hvor nedbør er en utilregnelig faktor, der kommer når den vil.

I Botswana værner man om de mange naturskatte, landområder og dyreliv. Målet er at undgå masseturisme og opnå status som en eksklusiv destination med oplevelser af høj kvalitet. Det må man sige er lykkedes.

Læs om de bedste af Botswanas nationalparker

Okavango Deltaet & Moremi Game Reserve

Vi bliver nødt til at vige førstepladsen for det reservat, som de fleste nok forbinder med Botswana. Der er selvfølgelig tale om Okavango Deltaet og det tilhørende Moremi Game Reserve.

Okavango Deltaet er synonym med Afrikas hjerte, og det er nok det tætteste, man kommer på Edens Have. De champagnefarvede floder, de gyldne sandbanker og liljedækkede laguner repræsenterer et af de sidste vådområder i verden. Det er et sted, hvor det klassisk afrikanske dyreliv lever uforstyrret, og safarioplevelserne ikke kan sammenlignes med nogle andre steder.

Hvert år udleder Okavango floden 11 kubik kilometer vand til deltaet. Det svarer til 1,1 x 1013 liter vand. Det meste af vandet, omkring 60%, går til planterne og 36% går til fordampning. Kun 2% går i undergrunden, mens det resterende flyder ud i Lake Ngami.

Okavango Deltaet er påvirket af sæsonvise oversvømmelser med flodvand fra Angola, der når deltaet mellem marts og juni, hvor det peaker i juli. Peaket falder sammen med Botswanas tørre sæson, hvilket resulterer i et migrerende dyreliv.

Det surrealistiske indlandsdelta huser dyreliv i massevis med 164 pattedyrsarter, 157 krybsdyrsarter og 540 fuglearter. Nøglerovdyr som løver, leoparder, geparder og de truede afrikanske vildhunde blandt store flokke af gnuer, bøfler, zebraer og adskillige antilopearter er at finde ved deltaet. Området huser næsten halvdelen af kontinentets elefanter under oversvømmelsen, når migrerende flokke vandrer til deltaet. Sågar næsehorn er vendt tilbage til området, hvor bestanden efterhånden er på vej mod et sundt niveau.

40% af deltaet er dækket af Moremi Game Reserve, der ligger mod øst. Denne skattekiste til nationalpark er skyld i at vigtige arter ikke er uddøde. Reservatet er flere gange kåret som Afrikas bedste vildtdyrsreservat, og det er af en tydelig grund. Moremi kan stolte tilbyde spektakulær safari med følge fra alle de store plante- og kødædere. Det er også her, at du finder både det sorte og hvide næsehorn, hvilket gør Moremi til en Big 5 destination.

Chobe Nationalpark

elefanter-botswana-vandhul-jumpstory-1024x685-7

Chobe Nationalpark er et must, når du besøger Botswana. Parken er især berømt for dets massive elefantflokke, som du ikke kan undgå at møde, hvis du besøger området. Udover de majestætiske elefanter, får du også fuld hus på rovdyrene og mere end 440 registrerede fuglearter lever i parken. Hold desuden øje med roanantiloper og den virkelig sjældne oribi antilope.

Chobe blev grundlagt som vildtreservat tilbage i 1930’erne og blev udnævnt som Botswanas første nationalpark i 1968. Parken består af tre ikoniske safariområder; Chobe Riverfront, Linuanti Marshes og det øde Savuti. Fælles for alle områderne er, at dyrelivet bevæger sig frit over det hele.

Uanset om du er på kør-selv-ferie og camperer under stjernerne eller flyver direkte til din luksus lodge, har Chobe Nationalpark noget for alle.

Makgadikgadi Pans & Nxai Pans Nationalpark

Makgadikgadi Pans er en saltslette på over 3.900 km2 beliggende midt i den tørre savanne i det nordøstlige Botswana. Det er en af de største saltsletter i verden, og den er skabt på baggrund af den nu udtørrede sø Lake Makgadikgadi.

Med Makgadikgadis beliggenhed sydøst for Okavango Deltaet omgivet af Kalahari ørkenen, er Makgadikgadi teknisk set ikke en enkelt slette, men derimod mange sletter med sandørken mellem dem. Her er de største Sua, Nwetme og Nxai Pans. Sidstnævnte er især kendt for dets fascinerende landskab markeret med syv enorme baobabtræer, kendt som Baines Baobabs. Nxai Pans Nationalpark er desuden beriget med et større vandhul, der ofte er besøgt af løveflokke.

Sletterne i sig selv er en form for saltørken, hvis eneste livsform består af et tyndt lag alger og en lille mængde dyr. Det salte og tørre miljø er et ugæstfrit et af slagsen, og det er altså kun de hårdeste individer, der kan overleve i det barske landskab. Dog ændrer det sig, når regnen falder, hvor Makgadikgadi er et vigtigt levested for migrerende dyr som gnuer, giraffer, antiloper og zebraer samt rovdyr som løver eller geparder, der har brug for et let byttedyr. Den våde sæson tiltrækker også fugle som ænder, gæs, pelikaner og flamingoer.

Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari er hjemsted for en bred vifte af antiloper, heriblandt eland, gemsbok, kudu, rød koantilope og springbuk. Derudover findes der store antal af gnuer og giraffer i parken. Større jæger som løver, geparder, leoparder, vilde hunde og hyæner er også at finde i Central Kalahari. Størstedelen af parken er flad med store, åbne sletter. Deception Pan er parkens mest populære attraktion med et varieret og mangfoldigt dyreliv, der kommer til området, når regnet er faldet fra februar til april.

Kgalagadi Transfrontier Nationalpark

Et samarbejde mellem Botswanas og Sydafrikas regeringer har resulteret i Kgalagadi Nationalpark. Det særlige ved parken er, at det er den første officielle todelte park, der strækker sig over begge lande. Botswanas andel er langt størst og strækker sig over 37.000 km² med over 60 forskellige pattedyrsarter, heriblandt gnuer, eland, rød koantilope, gemsbok og springbuk. Superjægere som løver, leoparder, geparder og hyæner er også at finde i parken. Landskabet er primært tørt med undtagelse af floderne Nossob og Auob, der i sjældne tilfælde fylder bredderne.

Mokolodi Nature Reserve

For de som gerne vil tæt på det afrikanske dyreliv uden at tage på safari, er Mokolodi Nature Reserve det rette valg. Når du først træder ind i parken, er du i bushen. Du kan kaste dig over aktiviteter, hvor du sporer næsehorn og giraffer til fods. Du kan gå med elefanter, tage på game drives eller tage på safari på hesteryg. For mange besøgende er højdepunktet helt klart geparderne. Du kan nemlig besøge dem i Mokolodi Wildlife Foundation, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på de utrolige dyr. Reservatet har til formål at støtte forskellige konserveringsprojekter såvel som uddannelse af den lokale befolkning. Alle indtægter fra besøgende går til det velgørende projekt. 

Læs mere om Botswanas nationalparker og attraktioner og bliv inspireret til din egen rejse til Botswana.