Chimpansetrekking i Afrika

Drømmer du om at opleve chimpansetrekking i Afrika? I så fald forstår vi dig godt, for chimpansetrekking er en ganske særlig oplevelse. Chimpanserne er blandt vores nærmeste slægtninge, og vi deler over 98% af vores DNA med dem – de livlige og legesyge chimpanser.

Oplev de vilde chimpanser i Tanzania, Uganda, Rwanda og Elfenbenskysten

Du har mulighed for at møde de vilde chimpanser i Afrika i Nyungwe Forest i Rwanda, Kibale Nationalpark i Uganda, Mahale Nationalpark i det vestlige Tanzania, Tai Nationalpark i Elfenbenskysten eller i en af Afrikas andre chimpansevenlige nationalparker.

I naturen er det selvfølgelig aldrig en garanti, at du rent faktisk møder primaterne på dit trek, men chancerne er rigtig gode netop disse steder. Vil du være garanteret at opleve chimpanserne, kan du besøge dem på organiserede rehabiliteringscentre. Her findes blandt andet Ngamba Island i Uganda, Sweetwaters i Kenya eller Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust i Zambia. Læs med, hvis du er interesseret i et møde med menneskets nærmeste slægtning og gerne vil høre nærmere om, hvor sådan et møde kan lade sig gøre.

chimpanse-tanzania

Forskellen på trekking med chimpanser og gorillaer

Generelt er chimpanse trekking mindre anstrengende end gorillatrekking. Områderne i Rwanda og Uganda, hvor man trekker i jagten efter gorillaerne, er ofte våde og vandreturen er fysisk hård. Til forskel er skovene, hvor der bor chimpanser, ofte i mere fladt terræn, men her kan stadig være fugtigt. Dog ikke i samme grad som ved gorillatrekking i Afrika.

En anden væsentlig forskel er tempoet. Chimpanserne bevæger sig, i modsætning til bjerggorillaerne, hele tiden rundt, og der er oftest god fart på! Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt de kan svinge sig i træerne. Gorillaerne derimod sidder oftest stille på jorden, mens de spiser løs af skovens delikatesser. Ved chimpansetrekking ender du oftest med at skulle løbe for at indhente chimpanserne, mens de hopper fra det ene træ til det andet. Det hurtige tempo giver for mange en eventyrlig fornemmelse med en høj grad af spænding og action!

Den anden store forskel mellem de to primater er, at der ved gorillatrekking skal købes en tilladelse for at få lov at møde dyrene. Tilladelsen er dyr, og koster på nuværende tidspunkt ca. 1500 dollars i Rwanda og 600 dollars i Uganda. Ved chimpanserne kræves der ingen tilladelse, men i stedet en entre til parken, som er til at betale. Typisk ligger entrepriserne et sted mellem 40 og 150 dollars.

Den største udfordring med chimpanser er at finde dem, da de ikke er så habituerede og generelt er mere generte. Dertil kan deres hurtighed også udfordre. Chimpansernes menneskelige instinkter er imidlertid stærke, og de viser ofte en masse nysgerrighed ved turister.

Dog er chimpansen mere temperatmentsfuld end gorillaen – måske netop fordi den ligner mennesket så meget i sin DNA.

Bjerggorilla,

Generelt om chimpanser

Chimpanser lever i familier med 15 til 20 medlemmer. Hver chimpanse har sin egen særlige karakter, og at se dem i naturen kan virke både humoristisk, storslået og en smule skræmmende. Der findes to arter af chimpanser, nemlig den almindelige chimpanse og dværgchimpansen, også kendt som bonoboen.

Dværgchimpansen kan man finde i Centralafrika syd for Congofloden. Den lever oftest steder, der er svært tilgængelige. Den almindelige chimpanse derimod lever nord for Congofloden fra det vestlige Tanzania og Uganda over Centralafrika og helt til Vestafrika. Det er denne art, man kan opsøge i naturen i Uganda og flere andre lande, bl.a. Tanzania og Rwanda.

Et besøg hos chimpanserne kan være en larmende oplevelse. Når de kommunikerer, så skriger de og det lyder højt og lidt voldsomt. Derudover slår de på de hårde træstammer, der fungerer som telefoner for chimpanserne. Lydene herfra kan høres op til 7 km væk. De opholder sig mest i træerne, hvor de er lynhurtige, når de svinger sig fra træ til træ.

Bestanden af chimpanser er desværre ikke i en positiv udvikling. Ved begyndelsen af det 20. århundrede var der omkring 1 til 2 millioner chimpanser i verden, nu skønnes det, at der blot er omkring 300.000 chimpanser tilbage levende frit i naturen. Det betyder, at vi kan have mistet op mod 1,7 millioner chimpanser på de seneste 100 år.

Chimpanse, Uganda

Hvor kan man opleve chimpanserne?

Uganda

Uganda er det bedste land i Østafrika, hvis du vil se chimpanser. Her bor over 5.000 af slagsen, og Kibale Forest og Kalinzu Forest er landets førende steder for chimpanse trekking. Chimpanserne er en af ​​Ugandas største attraktioner sammen med bjerggorillaerne.

Kibale Forest Nationalpark

Kibale National Park siges at have den største koncentration af forskellige primater i hele Østafrika. De store tætte Kibale-regnskove huser over 700 chimpanser og 12 andre primatarter såsom den hvide og den røde colobusabe.

Ønsker man at trekke med vilde chimpanser, er Kibale et godt sted. De menneskelignende aber bevæger sig i store flokke, og er man heldig, følger man dem med hjertet siddende i halsen på få meters afstand igennem tæt regnskov.

Ud over chimpanser er parken rig på fugleliv, og man finder mange forskellige farvestrålende sommerfugle i alle størrelser.

Kalinzu Forest

Kalinzu Forest er Ugandas bedste sted at opleve vilde chimpanser efter Kibale Forest. Dog er det en del billigere i Kalinzu, hvor prisen er 40 dollars mod 110 dollars i Kibale.

Skoven ligger tæt på Queen Elisabeth Nationalpark, og er et oplagt valg i forbindelse med safari i dette område. Aldersgrænsen for chimpansetrekking 15 år i Uganda.

Kalinzu Forest byder på en masse plante- og dyreliv lige fra 379 fuglearter, 414 træarter, 262 sommerfuglearter og forskellige primater som colobusaber, grøn marekat og blå aber.

Og så er der over 220 chimpanser, hvoraf de 70 af dem er tilvænnet mennesker og kan opleves på relativ nær hånd.

Guide, Chimpansetrek, Uganda, Kalinzu forest

Tanzania

Der er flere steder i Tanzania, som er ideelle, hvis man går efter at komme på chimpansetrekking. De to bedste steder i Tanzania er Gombe Nationalpark og Mahale Nationalpark, som begge er beliggende i den vestlige del af Tanzania og grænser op til Tanganyikasøen. Disse to nationalparker er helt specielle, da det er de eneste to beskyttede områder for chimpanser i Tanzania.

Gombe Nationalpark

Gombe Nationalpark er formentlig den mest berømte af de to nationalparker. Denne park er blevet kendt på grund af, at den anerkendte Jane Goodall foretog sin banebrydende adfærdsforskning med chimpanser i denne park. Da Jane Goodall kom til det britiske Tanzania for mere end 50 år siden, med blot en notesblok og en kikkert, var hendes mål at få en dybere indsigt i chimpansernes adfærdsmønstre.

Gombe Nationalpark er et ideelt sted, når man vil på chimpansetrekking i Tanzania, da man både får oplevelsen af at komme tæt på disse fantastiske væsener, samtidig med at man får muligheden for at opleve Jane Goodall Institute og få et indblik i det fantastiske stykke arbejde, som hun har gjort i tidens løb.

Mahale Nationalpark

Mahale nationalpark er beliggende syd for Gombe Nationalpark. Inden for parkens grænser er Mahale bjergene beliggende, hvoraf navnet også stammer. Inde i parken er der ingen veje. Derfor kan safari i denne park kun foretages til fods. Dette gør dog blot chimpansetrekkingen mere autentisk. Ved at der ikke er nogen veje og dermed ikke nogen biler, er der færre elementer, der forstyrrer chimpansernes færden. Dermed kan man i sandhed opleve disse fantastiske dyrs naturlige levevis. Ydermere er der en utrolig stor koncentration af chimpanser i Mahale Nationalpark. Derfor er det også de færreste, der har besøgt parken uden at opleve chimpanserne. Der er dermed rigtig gode chancer for at opleve chimpansernes færden, samtidig med at man får en enestående trekking oplevelse i de smukke Mahale bjerge.

Chimpanse i Uganda

Rwanda

For mange mennesker er gorillatrekking drivkraften for deres drøm om at komme til Rwanda, men også chimpansetrekking er en populær aktivitet.

Som tidligere nævnt afskrækker prisen for en gorillatilladelse de fleste fra at besøge Rwanda i dag. Det skyldes, at det i mange tilfælde er dyrere at få entre til parken end flybillettens pris. Så hvorfor ikke nyde en ligeså fantastisk oplevelse for en brøkdel af prisen og tage på chimpansetrekking i stedet?

Nyungwe Forest

Nyungwe Forest er stedet, hvis du ønsker at opleve chimpanser i Rwanda. Skoven dækker et areal på 1000 km2. Det siges at være Afrikas ældste skov. Den har eksisteret lige siden istiden.

Skoven er hjemsted for habituerede chimpanser og 12 andre primater. Nyungwe Forest er desuden et sandt fugleparadis med over 300 fuglearter. De 16 er endemiske arter, der kun findes i Rwanda. Skoven er hjemsted for 75 forskellige pattedyr, herunder chimpansen.

Den majestætiske regnskov er fyldt med natur og dyreliv. Når du bevæger dig rundt i skoven, vil du opleve lyde og se landskaber, der er som taget ud af en filmscene. Her oplever du både tågedækkede landskaber og grønne, frodige bjergområder.

chimpanse-unge-tanzania-

Elfenbenskysten

Tai Nationalpark

Det er muligt at trekke med chimpanser i Elfenbenskysten ved Tai Nationalpark. Parken er et af de få tilbageværende steder i Vestafrika, hvor man kan opleve de vilde aber. Tai Nationalpark blev optaget på UNESCO’s verdensarvliste grundet parkens rige flora og fauna. Det er muligt at opleve den vestafrikanske pygmæ flodhest, colobusaber og leoparder blandt mange andre spændende dyrearter.

Chimpanserne ved Tai Nationalpark opfører sig på en helt særlig måde, som har duperet mange forskere. Aberne har nemlig i flere hundrede år brugt stenredskaber til at knække hårde nødder. Den karakteristiske adfærd er beskrevet i portugisiske kilder fra Sierra Leone, der er dateret tilbage til 1500-tallet. Udgravninger ved Tai skoven har frembragt fund af skarpe flager fra hammersten, der er blevet slået itu, som chimpanserne så har kunne bruge som redskaber.

Sådan foregår et chimpansetrek

Vores guide Line har været på chimpansetrekking i Kalinzu Forest i Uganda i efteråret 2018. Læs her, hvordan det foregår.

Chimpanse trekking, Uganda, Kalinzu Forest

Starten på trekket

Ved ankomst til skovområdet mødes du med en guide, der tager dig med på chimpanse ”jagt”. Guiden kommunikerer ofte med såkaldte ”trackers”, der befinder sig i skoven og sporer chimpanserne. På den måde kan I hurtigere finde frem til chimpanserne.

I bevæger jer sammen med resten af gruppen ned i den dybe skov, og så er det ellers bare at holde øjne og ører åbne! På vejen fortæller den dygtige guide om skoven, dens vækster og dyreliv inklusiv de 9 andre abearter, der bor i skoven. Der findes nemlig intet mindre end 414 træarter, 379 fuglearter og 220 chimpanser. 70 af chimpanserne er tilvænnet mennesker og de tillader derfor, at du kan betragte dyrene fra relativt tæt afstand.

En smule strabadserende

Trekkingen kræver en del fysisk anstrengelse, og det hjælper derfor at være i fysisk form. Du bevæger dig igennem stejlt og glat terræn, men med det rigtige fodtøj kommer du langt. Sørg for at medbringe sko med dybe mønstre i, så du kan stå fast. Desuden er lange bukser og en langærmet trøje nødvendig, så du ikke ridser dig på de mange træer og grene. Det kan også være en god idé at medbringe handsker til at holde fast i træerne, når du bevæger dig igennem skoven. Nå ja, og sørg så ALTID for at have en regnjakke i tasken, da regnen har en tendens til at komme meget pludseligt. Husk på, at terrænet er ekstra vådt under rengsæsonerne fra marts til maj og igen fra oktober til november.

Chimpansetrek, Uganda, Kalinzu Forest

Chimpansetrekking er noget, de fleste kan være med til uanset alder og kondition. Det kan bare være en større udfordring for nogle end andre.

På jagt efter de sky chimpanser

Hvor lang tid, det tager at finde chimpanserne – og om I overhovedet finder dem – er der ingen, der kan sige. Husk på, at aberne lever i den vilde natur, og der er ingen garanti. Men det er samtidig med til at give spænding på turen. Men er du heldig, som 85% af gæsterne er, støder du lige pludselig ind i, hvad der siges at være menneskets nærmeste slægtning. Chimpanse-skrigene kan høres i det fjerne, og pludselig skal det gå hurtigt, for I kan nå at indhente de hurtige primater.

chimpanse-uganda

Oplev primaterne i deres rette element

Chimpanserne bevæger sig både rundt på skovbunden og i træerne, men de findes oftest i trætopperne, som er deres rette element. Og det går altså hurtigt, når de svinger sig fra træ til træ, så nogle gange kræver det, at man må småløbe for at kunne indhente dem. Når først I har fundet chimpanserne, stopper I ved området og iagttager aberne ligeså længe I har lyst. Dog varer trekkingen i alt højst 4 timer.

Det er altid noget specielt at opleve dyrene i deres naturlige miljø, hvor de er skabt til at leve. Og så er det utrolig rørende at se, hvordan chimpanserne opfører sig og interagerer med hinanden. Chimpanse trekking er helt sikkert et must, hvis man ønsker at komme helt tæt på dyrene i Uganda.

Vi kan kun på det varmeste anbefale dig at krydre din rejse til Afrika med et chimpansetrek. Det er helt sikkert en oplevelse, du sent vil glemme. Lad dig inspirere af vores rejser til Uganda, RwandaTanzania og Elfenbenskysten.