• Benin

Rejs til Benin med Vores Afrika

I det lille vestafrikanske land Benin kan du glæde dig til et væld af anderledes og meget interessante oplevelser. Har du lyst til at dykke helt ned i den lokale kultur, er Benin derfor et godt bud til rejseplanen for en rundrejse i Vestafrika.

Hovedstaden Cotonou og byen Porto Novo har en unik charme, og man fornemmer hvorledes kolonitidens franske indflydelse flyder sammen med landets mange traditionelle stammesamfund. Få en uforglemmelig oplevelse ude i de lokale landsbyer og oplev voodoo, stammedans og naturreligion på allernærmeste hold.

Kolonitidens gamle kirker, monumenter, og regeringsbygninger ligger side om side med nyere seværdigheder fra tiden efter Benin fik sin selvstændighed.

Det specielle, næsten absurde mix mellem stilarterne er både slående og fascinerende.  Byernes nyere regeringsbygninger og monumenter står i skarp kontrast til ældre bygningsværker såsom kongepaladser og landsbyer, der vidner om landets mange stammer med stolte traditioner.

 • Voodooceremonier
 • Storslåede festivaler
 • Traditionelle stammesamfund
 • Trekking og vandring i Benins smukke natur
 • Stammedans og naturreligion

Togo & Benin | I det magiske hjerte

11 dage inkl. fly
Fra DKK 30.995 per person

Togo & Benin | Voodooens vugge

8 dage inkl. fly
Fra DKK 28.995 per person

Ghana, Togo & Benin | Millet festival

12 dage inkl. fly 
Fra DKK 32.995 per person

Ghana, Togo & Benin | Voodoo og traditioner

12 dage inkl. fly 
Fra DKK 32.995 per person

Togo & Benin | Hiking og vandreture

15 dage inkl. fly 
Fra DKK 26.995 per person

 • Togo & Benin | I det magiske hjerte
   patern

  11 dage inkl. fly 
  Fra DKK 30.995 per person

Oplevelser i Benin

Benins historie

Benin er et gammelt kongerige, der i 1625 blev etableret af Fon-folket som kongedømmet Abomey. Det skiftede senere navn til Dahomey Riget. Slavehandel har fyldt en stor del af den beninske historie. I løbet af 1700-tallet blev slavehandel en vigtig indtægtskilde for Dahomey riget. Her blev der handlet med europæiske slavehandlere, som anlagde forter ved den såkaldte slavekyst. I 1892 blev Dahomey riget gjort til fransk protektorat og var indtil 1960 en del af Fransk Vestafrika, hvorefter landet blev selvstændigt. Dengang hed landet stadig Dahomey, men skiftede i 1975 navn til Benin. Hvis du er interesseret i at udforske Benins lange og spændende historie, bør du helt klart besøge byen Abomey, der ligger 144 km. nordvest fra hovedstaden. Her finder du snoede gader pyntet med paladser og templer, og byen er fyldt med karakter og mytiske fortællinger.

Hovedstaden Cotonou

Cotonou er en livlig, travl og vibrerende storby, der fungerer som Benins økonomiske motor. Byen kan ved første møde være en smule uoverskuelig, men ved nærmere inspektion vil du opleve gode restauranter, fantastisk shopping og hyggelige barer. Cotonou er i sandhed en af Afrikas mest undervurderede byer, og skal du til Benin, må du ikke snyde dig selv for et besøg til byen. Besøg det pulserende Grand Marché de Dontakpa marked i hjertet af byen, hvor du kan købe alt fra fisk til sæbe, sandaler, geder og bildele. Du kan desuden lægge vejen forbi byens fine galleri ved navn Foundation Zinsou, der udstiller afrikansk kunst lavet af det beninske folk.

Porto Novo

Ved bredden af Lake Nokoué finder du byen Porto Novo, der er Benins rolige del af hovedstadsområdet. De grønne gader, den fantastiske arkitektur fra kolonitiden, de interessante museer og et valsende, uforstyrret tempo står i skarp kontrast til den urbane og hektiske stemning i Cotonou. Bydelen har fået sit navn fra portugiserne, der navngav den efter Porto, da de etablerede en slavehandelsstation i byen tilbage i det 16. århundrede.

Ouidah

Byen Ouidah ligger i den sydlige del af Benin med front ud mod Atlanterhavet. Byen har en afslappet og rolig atmosfære og er en relativt velhavende by. Til trods for den dystre fortid som slavehandelsby og en tid som portugisisk koloni, står byen velpoleret og flot frem med sin særlige arkitektur og antikke bygninger. Er man interesseret i voodoo kulturen og dens magi, er Ouidah det helt rette sted at besøge. Du kan også opleve kystens magi, når du nyder en af de mange gyldne strande i området. Det er i Ouidah, at den årlige voodoo festival afholdes og tiltrækker flere tusinde deltagere.

Ganvié – Vestafrikas Venedig

Hvis du skal besøge Benin, må du ikke snyde dig selv for at besøge den mærkværdige og utrolige styltelandsby Ganvié. Her bor 30.000 mennesker i små bambushytter, som alle er placeret på stylter på Lake Nokoué. Indbyggerne tilhører Tofinu folket, og fiskeri er livsnerven i hele samfundet. Alt transport og handel foregår udelukkende og på fascinerende vis på de mange vandveje. I byen har du mulighed for at tage på en sejltur rundt på søen, hvor du kan suge den særlige atmosfære til dig. Vil du gerne have den fulde oplevelse af et liv midt ude på vandet, kan du endda overnatte i et af gæstehusene. Egentlig kaldes Ganvié for Vestafrikas Venedig, og besøger du byen, vil du hurtigt indse hvorfor. Den hyggelig atmosfære, de gondollignende både og den nærmest romantiske stemning gør dette sted til noget helt særligt.

Routes des Pêches

Vest for Cotonou ligger Route des Pêches, der er en endeløs strækning af smukke strande og fiskerlandsbyer. Her finder du hyggelige stråtagshytter og palmelunde. Mange udlændinge og beninske familier lejer en hytte, en såkaldt ‘paillotes’, henover weekenden og nyder dagene væk fra den hæsblæsende storby. For de som blot kører forbi, findes der en række lækre barer og restauranter, som let der kan gøres et stop ved. 

Kulturoplevelser i Benin

Befolkningen

På en rejse til Benin vil du opleve en fantastisk kulturel diversitet. Benin har mere en 20 forskellige befolkningsgrupper, og mange lever på traditionel vis, langt fra moderniteten i Cotonou. Få et unikt indblik i de lokale stammers kultur og dagligdag. En af de stammer, som er mulige at besøge, er Fulani befolkningen. De er hårdføre nomadefolk, som lever af at opdrætte kvæg. Fulanierne bor typisk i små landsbyer, som er lette at gøre et stop ved undervejs. De går meget op i deres udseende, og deres smukke ansigtstræk røber at de ikke oprindeligt stammer fra Benin. De er derimod immigreret til Vestafrika fra Egypten. Det er også muligt at besøge Somba befolkningen, der lever af at dyrke jorden i de mere bjergrige egne af det centrale Benin. Somba befolkningen udgøres af flere forskellige stammer, og er letgenkendelige med deres dekorative ansigtstatoveringer. Tatoveringerne gives til børnene fra en tidlig alder, og de unikke mønstre indikerer den enkeltes tilhørsforhold til stammen. Somba-befolkningen holder til i landsbyer i Atakorabjergene, og under et besøg kan du være heldige at få en snak med den lokale høvding om deres levevis.

Kunst

Benin er kendt for landets afrobrasilianske arkitektur, der ses bedst i Porto Novo og Ouidah. Her finder du massevis af skjulte skatte, som er at finde i de charmerende gader. Styltebyerne på Lake Nokoué, især Ganvié, og Tata Somba husene omkring Natitingou er gode eksempler på den traditionelle arkitektur. En klassisk, beninsk kunstform, er den såkaldte ‘cire perdue’ støbeteknik, der bruges til at fremstille beninsk bronze. Teknikken stammer oprindeligt fra Benin City, der i dag ligger i Nigeria. En figur af voks modelleres over en kerne af ler. Den bliver indkapslet i en støbekappe, hvorefter voksen smelter og flyder ud. Herefter kan den flydende bronze hældes ind i hulrummet, og det skaber en smuk bronzestøbning. Metoden har spredt sig over hele Vestafrika, og de fine bronzefigurer kan købes over hele Benin.

Hvis du er til musik, vil du højst sandsynligt elske Angélique Kidjo, der er en stor international stjerne og Benins mest kendte kunstner. Hendes musik er inspireret af afrikanske og latinamerikanske rytmer, og hun er et billede på en fusion af disse kulturer. Andre kendte beninske kunstnere er Gnonnas Pedro, Nel Oliver og Yelouassi Adolphe. Af bands er værd at nævne Orchestre Poly-Rythmo og Disc Afrique. Har du mulighed for det, vil vi anbefale, at du tager til en lokal koncert, når du besøger landet.

Voodoo ceremonier

Benin er kendt som voodooens vugge, hvorfra voodoo religionen stammer. Voodoo er en polyteistisk religion, som tager udgangspunkt i troen på det guddommelige i alle levende væsener og tilbedelse af forfædrene. Voodoo praktiseres i dag både i Vestafrika, Caribien og Brasilien. I Benin kan du dykke ned i voodooens verden af mystik, religiøse ceremonier og farverige festivaler. Oplev eksempelvis den internationale voodoofestival Fête du Vodoun, som er blevet afholdt siden 1991. Her hyldes kulturen, kunsten og traditionerne indenfor voodoo. Festivalen er en livlig og intens oplevelse, hvor både dans, chanting og ofringer er en del af traditionerne. Voodoo ceremonierne foregår året rundt, så der er stort set altid mulighed for at opleve den spændende religion. Er du heldig kan du blive inviteret til at overvære en lokal ilddans eller andre festligheder.

Festivaler

Benin er først og fremmest synonym med traditioner indenfor voodoo, men også lokale festivaler fylder meget hos befolkningen. Den ultimativt mest kendte og største er den tidligere omtalte Fête du Vodoun, som er en stor international begivenhed. Dog findes der utallige festivaler, du kan tage til i Benin. Faktisk synes vi det vil være en lettere katastrofe, hvis du ikke oplever mindst én festival under din rejse til landet. Nogle af festivalerne hylder høsten, andre hylder landets forskellige stammefolk, film eller sågar mødre. Det er bare at vælge hvilken én, og derefter lade dig indhylde i magien og stemningen af disse lokale fejringer.

Skamfering

En stor del af den beninske kultur omhandler traditionerne omkring skamfering. Det er en smertefuld og voldsom en af slagsen, men ikke desto mindre er det en mangeårig tradition, som sidder dybt i den beninske identitet. Skamferingen bruges til at markere familiens rødder, etniciteter og det enkelte stammemedlems sociale status. Udefra kan det se brutalt og voldsomt ud, men husk på, at beninerne bruger skamferingen som kropsudsmykning, på samme måde som andre bruger tatoveringer. Skamferingen bruges af nogle stammer som en slags alternativ behandling, der siges at have en effekt på en lang række skavanker og sygdomme.

Benins køkken

Det beninske køkken er et sammensurium af gamle traditioner, friske råvarer og livlige gadekøkkener. Benin er kendt for at servere noget af det sundeste mad, man kan få i Afrika. Retterne er lækre og smagfulde, og de er lavet på friske råvarer af høj kvalitet. Dette afspejler sig også i de mange madboder, der ligger langs gaderne. Maden spises som regel med fingrene, så du skal helst ikke være for sart. Beninerne har nemlig regnet den ud. Ved at spise med fingrene får man lov at nyde maden med alle sanser. Noget som vi i bund og grund nok kunne lære meget af herhjemme. Et besøg til et af Benins mange gadekøkkener er en billig måde at få en kulturel oplevelse. For ca. 1 dollar kan du få et fantastisk indblik i den beninske madkultur, som er med til at give en større forståelse for landet generelt.

Naturoplevelser i Benin

Dyreliv i Parc National de la Pendjari 

Midt i det storslåede landskab ved Atakora bjergene og den skovklædte savanne ligger Parc National de la Pendjari, som er hjemsted for geparder, løver, leoparder, elefanter, bavianer, flodheste, antiloper og et utal af fuglearter. Den relativt store bestanddel af dyr gør, at Parc National de la Pendjari er en af Vestafrikas bedste safaridestinationer. Selvom Benin ikke kan konkurrere med det østlige og sydlige Afrika hvad angår safari, er der trods alt gode muligheder for at opleve det afrikanske dyreliv. Det bedste tidspunkt at opleve dyrene på er i slutningen af tørsæsonen, hvor dyrene ofte samles omkring de tilbageværende vandhuller.

Skønne strande

Benin byder på en lang, smuk kyststrækning med udsigt ud til Atlanterhavet og Beninbugten. Her finder du eksotiske palmer, gyldent sand og skummende bølger, der tilsammen danner de perfekte rammer for nogle gode dage ved stranden. Mange beninske familier bruger kysten til at slappe af henover weekenden. Et besøg til kysten er derfor en god måde at møde lokalbefolkningen og den lokale kultur på. Vær opmærksom på strømmen, som kan være temmelig stærk. Hvis du gerne vil svømme, bør du ikke begive dig ud på dybt vand.

Trekking og vandring i Atakora bjergene

Det nordlige Benins øde, bjergrige landskaber er en verden til forskel fra de sydlige strande og laguner. Omkring 30 km. fra byen Nati ligger den bjergrige landsby Kossoukoingou, der er kendt for dens fantastiske beliggenhed og betagende udsigter over Atakora bjergene. Du kan desuden besøge byen Boukombé, der ligger i hjertet af den bjergrige region. Trekkingmulighederne i de smukke Atakora bjerge er mange, og området er fantastisk at vandre i for både nybegyndere og øvede. Tag afsted med en lokal guide, som kan føre dig til de smukke, grønne områder og brusende vandfald, hvor du kan lade tankerne flyve og få fornyet energi.

Lake Ahémé og Possotomé

Den gunstige søbred ved Lake Ahémé er et fantastisk sted at tilbringe et par dage i fred og ro. Især området omkring landsbyen Possotomé er noget særligt. Her er muligt at tage på en række udflugter, hvor du blandt andet kan lære traditionelle fiskemetoder, møde de lokale kunsthåndværkere eller tage på en botanisk tur, hvor du lærer om lokale planter og deres medicinske formål. Du kan såmænd også bare nyde roen og tage en forfriskende svømmetur i søen.