Oplevelser i Benin

Oplev Benins hovedstad Cotonou

Cotonou er en livlig, travl og vibrerende storby, der fungerer som Benins økonomiske motor. Byen kan ved første møde være en smule uoverskuelig, men ved nærmere inspektion vil du opleve gode restauranter, fantastisk shopping og hyggelige barer. Cotonou er i sandhed en af Afrikas mest undervurderede byer, og skal du til Benin, må du ikke snyde dig selv for et besøg her til.

Porto Novo

Ved bredden af Lake Nokoué finder du byen Porto Novo, der er Benins rolige del af hovedstadsområdet. De grønne gader, den fantastiske arkitektur fra kolonitiden, de interessante museer og et valsende, uforstyrret tempo står i skarp kontrast til den urbane og hektiske stemning i Cotonou. Bydelen har fået sit navn fra portugiserne, der navngav den efter Porto, da de etablerede en slavehandelsstation i byen tilbage i det 16. århundrede.

Ouidah

Byen Ouidah ligger i den sydlige del af Benin med front ud mod Atlanterhavet. Byen har en afslappet og rolig atmosfære og er en relativt velhavende by. Til trods for den dystre fortid som slavehandelsby og en tid som portugisisk koloni, står byen velpoleret og flot frem med sin særlige arkitektur og antikke bygninger. Er man interesseret i voodoo kulturen og dens magi, er Ouidah det helt rette sted at besøge. Du kan også opleve kystens magi, når du nyder en af de mange gyldne strande i området. Det er i Ouidah, at den årlige voodoo festival afholdes og tiltrækker flere tusinde deltagere.

Ganvié – Vestafrikas Venedig

Flere af vores rejser til Benin inkluderer et besøg til denne mærkværdige og utrolige stolpelandsby Ganvié. Her bor 30.000 mennesker i små bambushytter, som alle er placeret på stolper på Lake Nokoué. Indbyggerne tilhører Tofinu folket, og fiskeri er livsnerven i hele samfundet. Alt transport og handel foregår udelukkende og på fascinerende vis på de mange vandveje. I byen har du mulighed for at tage på en sejltur rundt på søen, hvor du kan suge den særlige atmosfære til dig. 

Kulturoplevelser i Benin

Befolkningen

På en rejse til Benin vil du opleve en fantastisk kulturel diversitet. Benin har mere en 20 forskellige befolkningsgrupper, og mange lever på traditionel vis, langt fra moderniteten i Cotonou. Få et unikt indblik i de lokale stammers kultur og dagligdag. En af de stammer, som er mulige at besøge, er Fulani befolkningen. De er hårdføre nomadefolk, som lever af at opdrætte kvæg. Fulanierne bor typisk i små landsbyer, som er lette at gøre et stop ved undervejs. Ligeledes kan du besøge Somba befolkningen, der lever af at dyrke jorden i de mere bjergrige egne af det centrale Benin. Somba befolkningen udgøres af flere forskellige stammer, og er letgenkendelige med deres dekorative ansigtstatoveringer. Tatoveringerne gives til børnene fra en tidlig alder, og de unikke mønstre indikerer den enkeltes tilhørsforhold til stammen. Somba-befolkningen holder til i landsbyer i Atakorabjergene, og under et besøg kan du være heldige at få en snak med den lokale høvding om deres levevis.

Kunst

Benin er kendt for landets afrobrasilianske arkitektur, der ses bedst i Porto Novo og Ouidah. Her finder du massevis af skjulte skatte, som er at finde i de charmerende gader. Styltebyerne på Lake Nokoué, især Ganvié, og Tata Somba husene omkring Natitingou er gode eksempler på den traditionelle arkitektur. En klassisk, beninsk kunstform, er den såkaldte ‘cire perdue’ støbeteknik, der bruges til at fremstille beninsk bronze. Teknikken stammer oprindeligt fra Benin City, der i dag ligger i Nigeria. En figur af voks modelleres over en kerne af ler. Den bliver indkapslet i en støbekappe, hvorefter voksen smelter og flyder ud. Herefter kan den flydende bronze hældes ind i hulrummet, og det skaber en smuk bronzestøbning. Metoden har spredt sig over hele Vestafrika, og de fine bronzefigurer kan købes over hele Benin.

Benins festivaler for stammefolk

Benin er først og fremmest synonym med traditioner indenfor voodoo, men også lokale festivaler fylder meget hos befolkningen. Der findes utallige festivaler, som vi arrangerer til i Benin. Faktisk synes vi det vil være en lettere katastrofe, hvis du ikke oplever mindst én festival under din rejse til landet. Nogle af festivalerne hylder høsten, andre hylder landets forskellige stammefolk, film eller sågar mødre. Det er bare at vælge hvilken én, og derefter lade dig indhylde i magien og stemningen af disse lokale fejringer.

Naturoplevelser i Benin

Dyreliv i Parc National de la Pendjari 

Midt i det storslåede landskab ved Atakora bjergene og den skovklædte savanne ligger Parc National de la Pendjari, som er hjemsted for geparder, løver, leoparder, elefanter, bavianer, flodheste, antiloper og et utal af fuglearter. Den relativt store bestanddel af dyr gør, at Parc National de la Pendjari er en af Vestafrikas bedste safaridestinationer. Selvom Benin ikke kan konkurrere med det østlige og sydlige Afrika hvad angår safari, er der trods alt gode muligheder for at opleve det afrikanske dyreliv. Det bedste tidspunkt at opleve dyrene på er i slutningen af tørsæsonen, hvor dyrene ofte samles omkring de tilbageværende vandhuller.

Skønne strande

Benin byder på en lang, smuk kyststrækning med udsigt ud til Atlanterhavet og Beninbugten. Her finder du eksotiske palmer, gyldent sand og skummende bølger, der tilsammen danner de perfekte rammer for nogle gode dage ved stranden. Mange beninske familier bruger kysten til at slappe af henover weekenden. Et besøg til kysten er derfor en god måde at møde lokalbefolkningen og den lokale kultur på. Vær opmærksom på strømmen, som kan være temmelig stærk. Hvis du gerne vil svømme, bør du ikke begive dig ud på dybt vand.

Trekking og vandring i Atakora bjergene

Det nordlige Benins øde, bjergrige landskaber er en verden til forskel fra de sydlige strande og laguner. Omkring 30 km. fra byen Nati ligger den bjergrige landsby Kossoukoingou, der er kendt for dens fantastiske beliggenhed og betagende udsigter over Atakora bjergene. Du kan desuden besøge byen Boukombé, der ligger i hjertet af den bjergrige region. Trekkingmulighederne i de smukke Atakora bjerge er mange, og området er fantastisk at vandre i for både nybegyndere og øvede. Tag afsted med en lokal guide, som kan føre dig til de smukke, grønne områder og brusende vandfald, hvor du kan lade tankerne flyve og få fornyet energi.

Lake Ahémé og Possotomé

Den gunstige søbred ved Lake Ahémé er et fantastisk sted at tilbringe et par dage i fred og ro. Især området omkring landsbyen Possotomé er noget særligt. Her er muligt at tage på en række udflugter, hvor du blandt andet kan lære traditionelle fiskemetoder, møde de lokale kunsthåndværkere eller tage på en botanisk tur, hvor du lærer om lokale planter og deres medicinske formål. Du kan såmænd også bare nyde roen og tage en forfriskende svømmetur i søen.