Oplevelser i Ghana

Vi hjælper dig videre i din planlægning af en rejse til Ghana

Ghana er en af de særlige rejsedestinationer for os. Nogle af os har boet der selv, og faktisk har vi bl.a.  startet vores rejsebureau op på baggrund af vores utallige rejser til dette land. Derfor brænder vi også for at få lov at vise dig hvor fantastisk det er. Landet spænder bredt og er både for de eventyrlystne, førstegangsbesøgende i Afrika, historieinteresserede. Ja hele molevitten. Så kontakt os endelig, hvis vi skal hjælpe dig videre med din planlægning. 

Kender du til Ghanas mørke historie?

Som tidligere dansk koloni, rummer Ghana et mørkt stykke Danmarkshistorie. Gennem flere år var Ghana domineret af europæiske handelsmænd, der kom til landet for at handle guld, elfenben og senere slaver. Først portugisere, senere hollænderne og briterne, dernæst danske handelsfolk. Her anlagde de europæiske handelsfolk forter og slaveslotte langs den vestafrikanske kyst. Danmark grundlagde forterne Frederiksborg og Christiansborg i Accra på Guldkysten. Guldkysten er en betegnelse for disse europæiske handelsforter. Det afrikanske folk var eftertragtet arbejdskraft, som blev fragtet over Atlanterhavet under kummerlige forhold og bl.a. brugt til sukkerproduktion i Vestindien. Denne grusomme slavehandel stod på i 350 år, hvor Danmark var med de sidste 200 år. Gennem disse århundreder blev flere millioner afrikanere solgt som slaver.

For danskere ligger kolonitiden heldigvis langt tilbage i tiden, men for ghaneserne er det først et nyligt afsluttet kapitel. Ghaneserne fik deres selvstændighed i 1957, som den første afrikanske koloni. Kolonitiden er stærkt tilstedeværende i nutidens Ghana og uanset interessen for historie, gør besøget dybt indtryk på de fleste, når du går rundt ved slaveslottene, hvor vores lokale guider formidler den triste kolonihistorie.

Besøg Ghanas moderne storbyer

Der findes mange interessante byer i Ghana, både langs kysten og inde i landet. Du kan opleve det gamle Ghana på en rejse, der har de største attraktioner i fokus. Nedenfor har vi listet nogle af de største byer, som er vigtige i forståelsen for Ghanas historie.

Accra

Accra, Ghanas livlige hovedstad, er et godt udgangspunkt for din rejse til denne region. Gaderne i Accra virker rodede, og lidt tilfældige, men egentlig er de et sammensurium af sanseoplevelser, der blander sommervarmens temperaturer, duften af streetfood, højtråbende gadesælgere og hektisk trafik. 

På din rejse til Ghana vil vi som regel arrangere et besøg til det smukke præsidentpalads, også kendt som Flagstaff House. Paladset blev opført og brugt til administrative formål af den britiske Guldkyst-regering. Det forrige regeringssæde i Ghana var det kendte Osu slot, førhen kendt som Fort Christiansborg. Osu slottets historie afspejler den ghanesiske nations historie. Slottet blev bygget af danske kolonister, og i løbet af de følgende hundrede år skiftede fortet hænder en hel del gange. Det var både under portugisisk, svensk og dansk magt. Nogle gange blev det overtaget med magt, andre gange blev det købt.

Dit besøg i Accra bør absolut også inkludere et besøg i Jamestown, som er beliggende ved Guineabugten. Det er et barskt sted, men din lokalkendte guide gør det muligt at gå gennem dette kvarter og slummen. Jamestown er en af de ældste bosættelser i Ghana, og selvom det er et fattigt område, er det stadig et livligt distrikt i Accra regionen.

Cape Coast

Endnu et must-see i Ghana er Cape Coast, som ligger længere mod vest. Her finder du bl.a. Cape Coast Castle, som blev grundlagt i 1600-tallet og brugt til handel, først med guld og andre råvarer, senere slaver. Cape Coast blev en af de største handelsstationer for slaver i Vestafrika. I dag er Cape Coast Castle et museum, der formidler den grusomme historie. Du  kan opleve kontrasten mellem de kummerlige slaveceller og guvernørens prægtige sovekammer. Cape Coast Castle er bare et af mange handelsforter langs Ghanas kyst.

I dag er Cape Coast dog først og fremmest en hyggelig fiskerby og fremragende, hvis man blot ønsker at slappe af på smukke strande under palmetræer eller nyde kulturen, der omringer dette fascinerende sted.

Kumasi

Beliggende ca. 250 km fra hovedstaden Accra, finder du byen Kumasi, hvor mange af vores rejser ikke uden grund vil tage dig til. Kumasi er den andenstørste by i Ghana og den bliver anset som centrum for ghanesisk kultur. Større attraktioner i Kumasi omfatter det nationale kulturcenter og byens centrale marked, Kejetia Market, der siges at være det største i Vestafrika med sine 11.000 boder, bygget af blik. Her finder du et stort udvalg af mad, second-hand sko og tøj, glasperler og Ashanti sandaler.

Mød Ghanas farverige lokalbefolkning

Ghaneserne er et fredeligt og imødekommende folkefærd, der generelt er gode til at tale engelsk, hvilket gør det let for rejsende at begå sig i landet.

En stor del af befolkningen lever af at dyrke jorden eller fiske langs kysten. Indenfor landbruget dyrkes madbananaer, yams, kassava, majs, ris og meget mere, der primært sælges på markederne og indgår i det ghanesiske køkken. Stærk sauce og olieret supper er en grundpille det ghanesiske køkken og serveres typisk med stivelse som ris, fufu (består af yams, kassava eller madbananer) eller banku (fermenteret majsmel). 

Det særlige ved Ghanas befolkning er de hundredvis af etniske grupper, hver med sit eget unikke sprog og stolte traditioner, der ligger mange hundrede år tilbage. Særligt hovedstaden Accra, er hjem for mange etniske samfund. Byen er en af de mest alsidige byer på kontinentet, når det kommer til etnicitet. Den er kun tilnærmelsesvis nået af Kenyas hovedstad Nairobi, der følger lige i hælene. Ghanas andenstørste by, Kumasi, er hjemsted for Ashanti kongeriget, som over 40% af befolkningen tilhører. Ashanti er en stor etnisk gruppe af indfødte ghanesere. Kongeriget var førhen en stærk, militaristisk og højt disciplineret stamme i Vestafrika. 

Når du møder ghaneserne i gadebilledet, vil du sikkert bemærke de mange smukke farver, som de lokale bærer. Beklædning har nemlig stor betydning for ghaneserne og bruges, som en måde at kommunikere på. Det kan være ved begivenheder som begravelse, navngivning eller bryllupper. Farveskalaen afhænger dog af trosretning. Kristne bruger eks. sort og rødt til begravelse, hvidt og blåt til kirken, gult og grønt til fester. Der er naturligvis også forskel på klædernes kvalitet, der afhænger af begivenheder og status.

Folkolore kultur i Ghana

Oplev Ghanas religiøse traditioner & ceremonier

Ashanti’erne afholder nogle fantastiske, traditionelle festivaler og ceremonier. Den første dag i måneden, er det muligt at opleve den store traditionelle Akwasidae festival. Kvinder svøbt i røde klæder optræder med traditionelle dansetrin og grioter fortæller om Ashantis prægtige forhistorie. Også selve Ashanti-kongen deltager i festlighederne.

Eller tag på en rejse, hvor den festlige og farverige Millet Festival i Accra indgår. Den foregår under høstperioden i oktober. Her fejres livet, kærligheden og sammenholdet – og hvem vil ikke gerne være en del af det? Her takkes guderne og man beder om velsignelse. En unik mulighed for at komme helt tæt på den vestafrikanske folkeånd.

Derudover er den førnævnte Ashanti-begravelse også en stor og meget anderledes oplevelse, som du kan være heldig at komme med til. Disse begravelser er i virkeligheden festlige fejringer, hvor den afdøde bliver hædret med sang og dans af de hundredvis af fremmødte, som er klædt i smukke røde og sorte klæder.

Oplev en kistemager ud over det sædvanlige 

På vores rejser til Accra har du mulighed for at besøge den kendte kistemager, Teshie. Det lyder muligvis lidt morbidt, men når du besøger stedet, vil du forstå hvorfor. Teshie er verdenskendt for sine kister, som han laver i alverdens figurative udskæringer. Alt lige fra dyr, biler og fly til fisk, Cola dåser og meget andet – kun fantastien sætter grænsen. De farverige kister er lavet for at vise ’den kommende beboers’ liv, når han bliver stedt til hvile. Kisterne er yderst spektakulære, og bliver endda udstillet på museer rundt omkring i verden.

Oplev iværksætterånd og lækkert håndværk 

I Accra er der et masser af mulighed for lokal shopping. Landet er fuld af små iværksættere, som du finder i alt fra store byer til langt ude på landet.  Du kan finde alt fra farverige smykker med de fineste perler til smukke håndlavede tasker. Find din bedste købmand frem og prut om prisen. Men husk på, at selv en enkelt dollar kan gøre en stor forskel her, så lad være med at underbyde. 

Tag på opdagelse i Ghanas særprægede & rige natur

Vandring mellem hængebroer & høje træer

Når du har fået nok af Ghanas byliv, er det måske tid til at sætte farten ned i naturen. Ghana har et rigt og varierede landskab og en smuk uberørte natur. Er du draget af naturoplevelser, må du opleve regnskoven på din rejse. Nyd skovens skønhed og oplev de 45 meter høje træer, som vil tage pusten fra dig med deres storhed. Du har mulighed for at se skoven fra oven og kan vandre rundt på de højeste fastspændte hængebroer i verden. Trætoppene, der strækker sig højt og rankt mod himlen, er et vidunderligt syn. I Volta regionen går vores rejse: Ghana: Vandring og Hiking desuden op ad Mount Afajato, der med sine 885 meter er det højeste punkt i Ghana. På denne tur vil du vandre op langs floderne og til sidst nå vandfaldet Tagbo Falls. Desuden ligger Ghanas eneste naturlige sø, Bosumtwisøen, kun én time fra Kumasi. Et dybt rundt krater, omgivet af store bjerge. Her er der mulighed for at hike, cykle eller tage en tur rundt på hesteryg.

Ghanas rigdom af natturressourcer

Ghana er i øvrigt rig på naturressourcer, som størstedelen af befolkningen lever af at udnytte i form af landbrug, minedrift og fiskeri. Indenfor landbruget er de vigtige afgrøder: yams, majs, madbananer, kassava, kakao, kokos, olie, hirse og ris. Disse afgrøder, samt fisk bliver typisk solgt på hjemmemarkedet til ghanesernes eget forbrug, hvorimod kakao, paranødder, kokosnødder og cashewnødder eksporteres til store markeder, som de Forenede Arabiske Emirater, Kina, Indien, Schweiz, men også til det danske marked. Disse afgrøder har stor betydning for landets økonomi.

Minedriften er især koncentreret omkring guld og diamanter, og bliver ligeledes eksporteret til de store markeder. Obuasi er den største guldmine i Afrika, hvor det også er muligt for turister at besøge minen og følge den store minedrift. Hvis du er modig, kan du endda komme med ned i guldminen.

Det er også muligt at besøge de store, frodige kakaoplantager og fabrikker. Her kan man få en ide om, hvordan kako bliver produceret og bliver til den lækre chokolade, vi kender.

Er du blevet inspireret til din egen Ghana rejse? Ring til os på vores telefonnummer 60 75 60 75 eller skriv en mail på info@voresafrika.dk, så vi kan tage en snak om din kommende rejse til Afrika.