Oplevelser i Zambia

Vores ydmyge mening er, at der aldrig har været et bedre tidspunkt at besøge denne sydafrikanske perle. Hvorfor? Området byder på enormt meget for den opdagelsesrejsende – eller hvilken slags rejsetype du nu tilhører. Adrenalin-turismen i landet tager form af bungy jump og river rafting. Af mere rolige seværdigheder kan nævnes landsbyture, elefantbørnehjem og kano sejlads for blot at nævne nogle få. Uanset hvad du tilbringer dagene med, vil der ikke være tvivl om, at på en rejse til Zambia er det Victoria Falls, der stjæler showet som landets ’stand out attraktion’.

Start i hjertet af Zambia & besøg hovedstaden Lusaka

Til trods for at Lusaka er landets hovedstad, er den ofte en overset destination blandt turister. Den spraglende by er livet op de seneste år med travle bymarkeder, eksklusive barer og restauranter samt en bred palette af kulturelle seværdigheder. Der er altså rigeligt med grunde til at bruge en dag eller to i den kosmopolitiske storby

Tag på dagssafari i storbyen

Beliggende kun 30 km. fra hovedstaden finder du Lusaka Nationalpark, der er Zambias nyeste og samtidig mindste nationalpark bestående af tropiske landskaber med skov, søer, floder og vandfald. Den udgør en god destination for en dagssafari med dens varierende dyreliv med både næsehorn, giraffer, zebraer, gnuer og eland, der bevæger sig frit rundt i parken. Tag med på en guidet tur eller kast dig ud i nogle af parkens mere adrenalinfyldte aktiviteter som bungy jumping eller rappelling.

Mød babyelefanter ved Lilayi Elephant Nursery

Besøg det kærlige Lilayi elefantbørnehjem, der passer og opfostrer forladte og traumatiserede elefantunger, inden de igen sættes tilbage i den fri natur. Af samme grund er det ikke muligt at røre dyrene, men du kan se elefanterne blive fodret og efterfølgende lege med hinanden. Hvis du ankommer lidt før frokostid, kan du høre en af de ansatte fortælle om elefanterne og hele projektet. Et besøg til elefantbørnehjemmet er en fantastisk mulighed for at komme tæt på dyrene og samtidig støtte et vigtigt projekt.

Observér det zambiske hverdagsliv på de lokale markeder

Lusaka City Market er en markedsplads, hvor lokale landmænd samles og sælger deres varer, som rækker lige fra frugt til korn og tøj. Markedet er fyldt med lokale, og det er et sjovt og farverigt sted at iagttage hverdagslivet og den lokale kultur. Samtidig har du mulighed for at købe spændende souvenirs med hjem til en god pris. Er du i hovedstaden i en weekend, kan du også besøg Sunday Crafts Market, hvor der findes et stort udvalg af håndlavede souvenirs.

Besøg Zambias nationalmuseum

Udforsk Zambias fascinerende historie med et besøg til nationalmuseet. Stedet fremkalder landets historie gennem forskellige udstillinger med etnografi, heksekrafter og kunst. Læs om de overtroiske ritualer og ceremonier opfundet af stammernes heksedoktorer, og se skulpturer og malerier af antikke zambiske kunstnere. Der er masser at se og lære på Zambias nationalmuseum, som viser Zambias kultur og historie på bedste vis.

Oplev lokal kunst ved Kabwata Cultural Village

Få en fornemmelse af den zambiske kunstform ved at besøge Kabwata Cultural Village, der er en af Zambias traditionelle handelscentre, der stadig bruger stråtækte hytter. Her finder du mere end 80 lokale kunstnere fra ni forskellige provinser i landet. De kreerer alt fra træudskæringer, trommer og vævede kurve til masker og traditionelt designet stof. I helligdagene er der live optrædener fra lokale artister.

Victoria Falls

Skal du til Zambia vil du med stor sandsynlighed også komme forbi Victoria Falls. Faktisk er det med stor sandsynlighed årsagen til, at du besøger landet. Vandfaldene repræsenterer et spektakulært syn af betagende skønhed og storhed på Zambezi floden, der danner en naturlig grænse mellem Zambia og Zimbabwe. Vandfaldene blev beskrevet af Kololo stammen, der boede i området i 1800-tallet, som ’røgen, der tordner’. I mere moderne omtale er Victoria Falls kendt som ’det største gardin af faldende vand’ i verden. Søjler af vandsprøjt kan ses flere kilometer væk, når mere end hundrede millioner kubikmeter vand pr. minut i højsæsonen plasker ned i kløften, der ligger over et hundrede meter nede. Selv hvis du ikke imponeres let, vil Victoria Falls efterlade et indtryk, og selvom du måske kun oplever det én gang vil du huske det for evigt.

Livingstone

Den afslappede og venlige by Livingstone, beliggende 11 km. fra Victoria Falls, er en fantastisk base til et besøg på den zambiske side af naturvidunderet. Byen tiltrækker ikke kun rejsende, der skal besøge vandfaldet, men også eventyrlystne sjæle, der ønsker at kaste sig ud i en af Afrikas største og mest adrenalinfyldte kulisser. I byen og området omkring Victoria Falls er der adskillige udbydere af adventure aktiviteter som river rafting, kanoture, ridning, rappelling, bådcruises, quad biking og kajakture. Ja, Livingstone er et sandt mekka for naturelskere og adrenalinjunkies, der ønsker at mærke, at de lever.

Chimfunsi Wildlife Orphanage

På Chimfunshi Wildlife Orphanage lever 120 chimpanser, der alle har det tilfælles, at de er blevet reddet fra krybskytter i nabolandet, Den Demokratiske Republik Congo og andre dele af Afrika. Dyrehjemmet giver dig en unik og fascinerende mulighed for at observere chimpanserne, når de leger og socialiserer med hinanden. Det er muligt at besøge chimpanserne hele dagen, men højdepunkterne er uden tvivl mellem kl. 10.00 og 11.30 samt 13.30 og 15.00, hvor chimpanserne er ude i det fri. Det er desuden muligt at arbejde som frivillig på Chimfunshi, dog i en periode på mindst to uger og max 90 dage. Et besøg til dyrehjemmet er en vigtig indtægtskilde for at stedet kan køre rundt, og du støtter et vigtigt projekt, som kæmper for de truede chimpanser.

Stenkunst & antikke fortællinger

Trækker de forhistoriske fortællinger i dig, kan du besøge Kasama Rock Art & Nsalu Cave i den nordøstlige del af landet. Arkæologer vurderer, at Kasama Rock Art er en af de største og mest betydelige samlinger af antik kunst i det sydlige Afrika med sine 700 stenkunstmalerier i alt. Værkerne er tilskrevet jægere og samlere fra stenaldertiden og er op til 2.000 år gamle. Mange af værkerne er abstrakte, men nogle af de fine piktogrammer fremviser fortællinger om mennesker og dyr, der levede side om side med hinanden for flere tusinde år tilbage. Du kan ligeledes gå på opdagelse i fortiden ved Nasalu Cave, hvor du finder malerier, der er mindst 20.000 år gamle. I stedet for tændstikkemænd og –dyr, der typisk associeres med San-folket, er malerierne lavet i abstrakte mønstre, linjer og konturer.

Oplev Zambias rummelige kultur

Musik & dans

Stille skønhed, travlhed, hverdagslivet og sprudlende glæde karakteriserer mange af aspekterne ved den traditionelle musik og dans i Zambia. Stilarterne varierer fra akrobatiske øvelser til pulserende trommeslag akkompagneret af fine bevægelser til afrikansk musik. Mange traditionelle instrumenter spilles stadig rundt om i landet, selvom interessen for de vestlige instrumenter er stigende. Et af de mest almindelige er hånd-klaveret, som er et lille instrument med jerntangenter, som spilles med tommelfingrene. Der findes også den såkaldte silimba, der er en form for xylofon med en række flade trætangenter monteret ovenpå krukker, der er med til at give den karakteristiske lyd. Det mest almindelig instrument er trommer, der bruges til ritualer, fejringer og ceremonier. Til disse fejringer er der som regel også dans, der fungerer som en vigtig del det kunstneriske udtryk. De forskellige danse er reflektioner af livet gennem flere årtier, og hver dans fortæller en unik historie. Nogle gange udtrykker de oprør eller fred og andre gange sejr eller tab. Indflydelsen fra Vesten og resten af Afrika er solidt plantet i musikken og i den nuværende generation. I de større byer på natklubber og barer spiller lokale bands til lyden af vestlige toner.

Stammefolk

Kulturen i Zambia er en smeltedigel af forskellige værdier, normer, spirituelle traditioner og består af mere end 70 etniske grupper, hvoraf de fleste er bantu-talende. De fleste af stammerne er kommet til landet i forbindelse med forskellige migrationsbølger for flere århundreder siden. De er siden vokset i antal, og mange har igennem tiden været på jagt efter områder til at etablere nye kongeriger, landbrug og landsbyer.
De mange forskellige stammer er med til at skabe en bred kulturel diversitet. Interessant nok er Zambia et af de få lande i verden med utrolig lidt fjendtlighed overfor hinandens forskelligheder, og det er begrænset hvilke politiske udfordringer de mange stammer har båret med sig. Faktisk er der gennem årene opstået så gode forhold, at de forskellige stammer joker med hinanden. Selvom landet er delt op i mange minoriteter, er Zambia et af de få lande, der alligevel opfatter sig selv som én enhed. Omkring 90% af populationen falder ind i ni større etniske grupper, som er Nyanja-Chewa, Bemba, Tonga, Tumbuka, Lunda, Luvale, Kaonde, Nkoya og Lozi. Mange af stammernes traditioner og skikke udøves kun i de fjernere områder, da man i de større byer læner sig mere og mere op ad den vestlige kultur.

Det zambiske køkken og dets skikke

Det daglige måltid er afhængig af sæson og lokation, men hovedmåltidet består som regel af nshima, der er lavet på majsmel og udgør en kartoffelmos-lignende grød. Det spises sammen med en form for grøntsagsbaseret sauce med fisk, gedekød eller kylling. I de mere øde egne, hvor kød ikke er hverdagskost, serveres retten med bønner, grøntsager eller tørret fisk. Majsmåltidet spises tre gange dagligt; om morgenen serveres det som en grød, og til frokost og aftensmad serveres det som nshima. Andre madvarer som jordnødder, søde kartofler og kassava bruges hyppigt i madlavningen afhængigt af sæsonen. Frugter som bananer, mangoer, ananas og den papaya-lignende frugt paw-paw vokser i de bakkede regioner, og de spises landet over. I de større byer findes der masser af madboder og restauranter, der serverer vestlige måltider.
Ved traditionelle ceremonier varierer madskikkene afhængigt af stammen. Hos bemba stammen må bruden ikke spise æg, fordi man mener det kan påvirke hendes fertilitet. Hos bembaerne serverer man kyllingestuvning for nygifte, hvor knoglerne puttes i en gryde og gives til brudens mor. Ved lozi stammen er det en tradition at spise grød serveret på en sten. Dette er for at velsigne det nygifte par. De fleste ceremonier, herunder bryllupper, begravelser og indvielsesceremonier, involverer masser af mad og hjemmebrygget øl.

Zambias frodige & varierende natur

Afslapning ved Zambias franske riviera

Den fashionable sø Kariba er den største menneskeskabte sø i Afrika, og er et sandt indre hav. Besøgende kunne til tider tilgives for at tro, at de opholder sig i Middelhavsområdet her, men når solen går ned, er der ingen tvivl om at de er i Afrika. Bortset fra de magiske afrikanske solnedgange har dagsordenen ved Kariba søen tendens til at være som følger: solbadning, vandsport, fiskeri, frisk krebs, kolde sundowners og generel afslapning. Måske kunne en luksusferie på en husbåd være en særlig måde at nyde alle de ovenstående. Ellers finder man adskillige fine selvforsynende villaer eller camps langs søens bredder i og omkring den smukke by Siavonga, hvoraf mange på den ene eller anden måde får følelsen af at opholde sig ved den franske Riviera. Et stigende antal af Zambias velhavende elite ejer nr. to eller endda tredje hjem i Siavonga, hvor søen ligger blot 200 km. fra hovedstaden Lusaka.

Vandfaldenes land – Zambias spektakulære vandfald

Zambia er et af de mest vandrige lande i Afrika, og her findes masser af flodkaskader, der bryder ud i flere meterlange vandfald. Det mest spektakulære er nok det velkendte Victoria Falls, men der er 17 andre smukke fald, der ligger som prikker rundt omkring i landet. Udflugter, hvor man besøger en eller flere af de pragende vandfald, er blevet populære, og det er en fantastisk mulighed for at udforske det autentiske landsbyliv i Zambia.

En af de populære vandfald er Kalambo Falls, der med sine 221 højdemeter er dobbelt så højt som Victoria Falls. Fra spektakulære udsigtspunkter fra toppen af vandfaldet kan du se Kalambo River flyde udover en stejl v-formet klippe, der rammer Rift Valley eksparperingen og fortsætter ned i en dyb dal, der fortsætter mod Lake Tanganyika.

Du kan også besøge Ngonye Falls, der på mange måder minder om Victoria Falls. Dog er Ngonye langt mindre besøgt, og desværre også en smule mere udfordrende at nå til. Men når du først når målet er belønningen stor, for du har faktisk naturparadiset helt for dig selv. Det 1 km. lange vandfald er pyntet med dramatiske stenøer, der krydser Zambezi floden. Det er værd at besøge hele året rundt, men vandfaldets dramatik peaker fra juni til juli.

Sidste gode bud på et storslået vandfald er Chishimba Falls, som er en serie af tre vandfald, hvoraf to er naturlige og et er formet af en mindre hydroelektrisk elstation. De to hovedvandfald er et imponerende syn med vandstrømninger, der fosser ud i en dyb dal, der menes at være beboet af ånder. Der findes gangstier og picnicspots i området, som du frit kan nyde.

Luangwa & Zambezi floden

De to floder, der karakteriserer landskabet og økosystemerne i Zambia, er Luangwa floden og Zambezi floden. Luangwa floden er eftersigende det mest intakte flodsystem i Afrika og fungerer som livsnerven til nationalparken af samme navn. Floden flyder i centrum af en dal, og hele flodsystemet støttes af dusiner af sandfloder, der opstår under regnsæsonen.
Zambezi floden er derimod en af Afrikas længste og strækker sig gennem landene Namibia, Zimbabwe, Botswana og Zambia. Zambezi er den fjerde længste flod i Afrika, og trækker en 500 km. lang grænse mellem Zambia og Zimbabwe, der munder ud i Victoria Falls. Flodens unikke værdi er især at finde i det faktum, at floden er mindre udviklet end andre floder, der ligger i nærheden af menneskelig beboelse. Det har givet hele økosystemet status som naturbeskyttet område. Floden giver navn til Lower Zambezi Nationalpark, som grænser op til floden. Hele området ved Zambezi underbygger en af Afrikas vigtigste natur- og vildtlivsområder, da det er livskilden til den mangfoldige palette af pattedyr, fugle og fisk.

Øde søer i Zambia

Hvis du er på jagt efter et relativt uberørt og roligt område, hvor sandsynligheden for at møde andre ikke er særligt stor, så er Lake Waka Waka et godt sted at søge hen. Søen er en fristelse for enhver vandhund med dets glimsende og krokodille-, flodheste- og bilharzia-frie vand. Området er desuden fantastisk til gåture eller til at gøre et frokoststop ved. Udsigten fra de omkringliggende bakketoppe er panoramiske. Der lever desuden forskellige dyr i området ved søen, og du har mulighed for at møde både sitatunga og roan antiloper.

Blue Lagoon Nationalpark

Blue Lagoon er en sand uopdaget skat. De øde sletter fremstår spektakulære i tørsæsonen og forandrer sig fuldstændig fra tørre græssletter til et frodigt vandland i regnsæsonen, idet engene fyldes med vand og tiltrækker utallige fugle fra nær og fjern.
Blue Lagoon ligger 120 km. fra byen Lusaka ved den nordlige del af Kafue Nationalpark, og de øde flodsletter tiltrækker tusindvis af de sjældne letjevandbukke, zebraer, sitatunga antiloper, et antal bøfler og adskillige vandfugle. Sletterne er pyntet med akacieskov og andet frodig vegetation. Overfloden af dyreliv og vegetation er forbløffende, og det faktum at parken først er blevet åbnet op for offentligheden for nylig, gør den til en af Afrikas mest uberørte naturparadiser.

Zambias vilde dyreliv

Zambia er et af de få afrikanske lande, der stort set kan garantere den fulde samling af Afrikas dyreliv, som ikke går under indhegning. Alle Zambias nationalparker og næsten alle dets overnatningssteder ligger placeret i det fri uden hegn, hvor elefanter, flodheste, giraffer, bøfler, hyæner og endda løver er regelmæssige besøgende i mange byer, landsbyer, lodges og camps selv udenfor nationalparkerne. Uanset hvilke nationalparker du besøger, kombinerer en Zambia-safari storslået vildtliv med luksuriøse lodges og nogle af de bedste guider i Afrika. Du kan allerede nu begynde at glæde dig.

Verdensklasse safari i South Luangwa Nationalpark

For at opleve det ægte vilde Zambia er der intet, der slår South Luangwa Nationalpark. Parken har en af de største bestande af vildtliv i hele Afrika, men stadig er der store områder, der endnu er uudforsket. Selv i de mere besøgte områder langs Luangwa floden er det usandsynligt, at besøgende kommer til at kæmpe med en hær af andre safaribiler for at få det bedste udsyn. Frem for alt er det sydlige Luangwa kendt for sine leoparder. Alle der kommer her uden at se en leopard, kunne måske have brug for at få sine øjne testede.

Uberørte økosystemer ved Bangweulu Wetlands

Bangweulu Wetlands er et vådlandsområde med søer, sæsonvis oversvømmet græsområder, sump og uspolerede skove. Det er en af Zambias mindre besøgte naturområder, og det er det eneste sted, hvor du kan opleve større flokke af de vandelskende letjevandbukke, der er en antilopeart med et langt, snoet gevir. Der siges at være over 100.000 letjevandbukke i parken, hvilket er nok til at konkurrere med storslåetheden af den store migration i Serengeti og Masai Mara, når flere hundrede lejtehove klapper i jorden idet de løber henover sletterne. Det bedste tidspunkt at opleve bukkene er i juni og juli. Du kan også opleve andre antilopearter som oribi-, topi- og skriftantiloper kombineret med rovdyr som sjakaler og hyæner samt nogle af de større dyr som elefanter og bøfler. Bengweulu er desuden kendt for dets spændende fugleliv med mere end 400 forskellige arter.

Flodsafari i Lower Zambezi Nationalpark

En af landets mest populære vildtlivsområder er Lower Zambezi Nationalpark, der dækker et stort habitat langs den nordøstlige bred af Zambezi floden. Det hyppigste og mest varierede dyreliv finder du langs floden og vådlandssletterne. Nogle af de mest udbredte pattedyr i parken er pukuantiloper, impalaer, zebraer, bøfler, skriftantiloper, leoparder, løver, geparder, vilde hunde og mere end 400 fuglearter. Det bedste tidspunkt at besøge parken er fra maj til oktober. I takt med at du bevæger dig ind i den centrale del af parken, bliver omgivelserne vildere og mere åbne, og der er en større chance for at have parken helt for dig selv. Mindre floder strømmer igennem parken, og langs floderne vokser store træsorter som jackleberry, mahogni og winterthorn. Det er muligt at tage på forskellige ture lige fra klassiske gamedrives til vandreture eller kanosafari, hvor du flyder langs Zambezi floden og iagttager det spændende dyreliv på helt tæt hånd.

Flagermuse migrationen i Kasanka Nationalpark

En af Zambias mindst kende vildtlivsområder og et kæmpe højdepunkt i dette område af landet er Kasanka Nationalpark. Parken er bedst kendt for dets migration af 10 millioner megabat flagermus i november og december, der er verdens største migration af pattedyr. Migrationen af de mange millioner flagermus kaster en mørk skygge på himlen i flere minutter ved skumringstiden, og det er en vild og anderledes oplevelse. Kasanka er desuden kendt for dets sumprige landskab, der er hjemsted for sitatunga antilopen. Faktisk er parken det eneste sted i verden, hvor der er garanti for at se det sjældne dyr. Du kan desuden opleve andre antilopearter som skriftantiloper, dykkerantiloper og pukuantiloper og i juli og oktober kan du se sabelantiloper og koantiloper. Flodheste og krokodiller bor i parkens søer og floder, og der er en mindre population af elefanter. Kasanka Nationalpark er lille af sin størrelse på blot 390 km², men byder på store og unikke oplevelser, som man ikke finder mange andre steder. Oplevelser, som du oftest har helt for dig selv uden følgeskab af masser af jeeps og andre turister.

Afrikas anden største gnuvandring i Liuwa Plain Nationalpark

Liuwa Plain Nationalpark er en 3.600 km² stor park fyldt med sand ødemark. Parken er karakteriseret af strækninger med flade græssletter og Afrikas anden største vandring af gnuer, som finder sted i november. Liuwa er også kendt for at huse en af de største populationer af hyæner i verden og et varieret fugleliv. Andre arter inkluderer løver, geparder, vildhunde, zebraer, bøfler, letjevandbukke og topiantiloper. Et mindre samfund af lozi stammen bor i og udenfor parken, og du vil passere de runde stråtækkede hytter på vejen. Liuwa er et fantastisk valg for de, som søger en alternativ oplevelse udenfor de mere turistede, og hvor turen går igennem et unikt landskab med et ligeså unikt dyreliv.

Svømmende og klatrende løver i Kafue Nationalpark

Kafue Nationalpark er med sine 22.500 km² den største park i Zambia og en af de største i verden. Med et terræn der strækker sig fra frodig flodskov ved Kafue floden til Busanga Plains øde græsletter, forkæler Kafue besøgende med adskillige rovdyr og deres hurtige byttedyr. Kafue er en klassisk safaridestination. Et par dage i parken giver dig mulighed for at udforske anderledes habitater og et tilhørende varieret dyreliv. I den nordlige del af parken er det muligt at tage på bådture på søerne Lufupa og Lunga, hvor både flodheste og krokodiller lever. Dette område er et af Afrikas bedste til at se leoparder, og de ses ofte på en natsafari. På det nordligste stykke finder du Busanga Plains, der er en øde strækning af Serengeti-lignende græsland. Sletterne får hyppigt besøg af løver, der klatrer i morbærfigentræer for at nyde skyggen og undgå fluer, samt svømmer i de dybe søer i sumpen under vådsæsonen. Du kan også møde massere af hyæner, og under tørsæsonen er bøfler, zebraer og gnuer et normalt syn. Geparder og vildhunde holder også til i området.