Rejser til Sydafrika inkluderer ofte nogle dage i Cape Town. Cape Town siges at være enhver livsnyders paradis og er flere gange blevet kåret som værende verdens smukkeste by. Og det er i den grad på sin plads. Dens beliggenhed ud til det Atlantiske- og Indiske Ocean med Taffelbjerget i baggrunden og smukke strande langs hele kysten, gør Cape Town til noget helt særligt.
Har man først besøgt byen én gang, vil man tilbage. Den ender hurtigt som en favorit hos de fleste, der tager turen hertil. Byen har alt at byde på fra strandliv til naturoplevelser og gastronomi i verdensklasse. Tag en slentretur langs den solbeskinnede havnepromenade ved det luksuriøse V&A Waterfront. Afslut en fantastisk dag med en gastronomisk oplevelse på en af byens mange toprestauranter. Snyd ikke dig selv for et besøg på en af de mange vingårde i området. Her produceres nogle af verdens bedste og mest eksklusive vine. Og benyt dig af den fantastiske kyststrækning og kast dig ud i bølgen blå ved kystens mange, fantastiske strande.
Cape Town er en stor, moderne metropol fuldt på højde med andre store metropoler rundt om i verden. Det er ellers atypisk for afrikanske storbyer. Samtidig befinder det mere lokale og autentiske Afrika sig stadig blot lige ude i baghaven. I Cape Town finder du det bedste fra hele verden i byens restauranter og butikker. I den forstand er byen et overflødighedshorn af oplevelser og produkter. Byen har alt det, der appeller til dig, der er kræsen og kvalitetsbevidst. Drømmer du om det ypperligste indenfor livsnydelse og forkælelse, så er Sydafrikas hovedstad den helt perfekte rejsedestination.
Når man siger Sydafrika, kan man ikke komme udenom Nelson Mandela og den hårde skæbne, mange sorte sydafrikanere levede under i tiden med Apartheid styret. Et besøg til fængselsøen Robben Island giver et spændende og samtidig uhyggeligt indblik i den hårde kamp, Nelson Mandela kæmpede.
Med den samme færge, som blev brugt til datidens fangetransport, sejler du fra V&A Waterfront mod øen. Ved ankomst venter dig en guidet rundvisning i bus. Øen er meget mere end blot end fængselsø. Den byder blandt andet på et rigt dyreliv med både sæler, pingviner, skildpadder og en masse forskellige fuglearter.
Efter rundvisningen ankommer du til fængslet, hvor du hører om de barske og rædselsfulde leveforhold. Du har mulighed for at se Nelson Mandelas fængselscelle, hvor han tilbragte 18 af de i alt 27 fængselsår. Du møder samtidig en af Mandelas fængselskammerater. Han fortæller om de umenneskelige forhold, de levede under.
I 1960’erne var fængslet et symbol på en drøm om lighed og retfærdighed, der blev knust. I dag står fængslet tilbage som et vigtigt frihedsymbol.
Ved Table Bay Harbour ligger den hyggelige havnefront V&A Waterfront. Stedet er opkaldt efter prins Alfred og Dronning Victoria, deraf navnet V&A. Stedet emmer af liv, lækre restauranter, eksklusive butikker og smarte cocktailbarer. Og så er den smukt beliggende foran Taffelbjerget, der skaber en helt særlig kulisse.
Egentlig fungerer havnen som en fiskerihavn, og man vil derfor også se en masse fiskerbåde, containerskibe og aktiviteten herfra. Det er med til at skabe en hyggelig stemning, selvom V&A Waterfront i dag mere ses som et populært shoppingområde med sine 450 forskellige butikker. Her kan du finde alt fra lokale designere til store, internationale brands.
Efter al den shopping har du nok samlet lidt appetit. Så er det heldigt, at havnen er fyldt med et utal af restauranter, kaffebarer og cafeer. De fleste af restauranterne har en fantastisk udsigt over havneområdet.
Sydafrika er udnævnt som værende et af verdens bedste surfing destinationer. Her findes bølgerne i både store og små størrelser, og flere af verdens store surfkonkurrencer afholdes i Sydafrika. Og det er af en grund. Hvadend du er øvet eller nybegynder er forholdene optimale, da der findes instruktører og bølger til enhver smag.
Surfing er en sjov og udfordrende aktivitet, som tiltaler folk i alle aldre. Naturtalenter fanger bølgerne fra nærmest første forsøg, mens andre kan bruge flere timer, inden de mestrer kunsten i at holde balancen på brættet. Uanset talent er det en aktivitet, der let sluger mange timer på stranden. Men når du først fanger bølgen og mærker suset i kroppen, når du endelig står nogenlunde oprejst på surfbrættet – ja, så findes der ikke en bedre følelse!
Nogle af de populære steder er Jeffreys Bay, Long Beach, Muizenberg, Hout Bay, Elands Bay og strandene ved storbyen Durban. Surfing områderne ligger ved både vest- og østkysten i det henholdsvis Atlantiske og Indiske Ocean.
Surfingen kan arrangeres som en enkelt dags undervisning eller som flere dage, hvor du får undervisning af en af de dygtige, engelsktalende surfinstruktører. Den bedste sæson at surfe i ligger fra april til august, men Sydafrika tilbyder fantastiske bølger året rundt, især for nybegyndere.
For de virkelig action interesserede er River Rafting i Sydafrikas snoede floder en helt fantastisk aktivitet. Her kommer du helt tæt på naturens krafter og får samtidig lov til at bruge din krop fysisk, når du skal manøvrere dig og resten af gruppen igennem skumsprøjtende floder, klippesten og mindre vandfald. Sværhedsgraden kan justeres alt efter ønske, og turen kan designes til både børn og action hungrende voksne.
Nogle af de populære floder at rafte ved er Orange River, der er Sydafrika længste flod, og Blyde River, som løber igennem verdens 3. største kløft, Blyde River Canyon. Her sejler du igennem det dramatiske landskab og er relativt tæt på Kruger Nationalpark.
Raftingen kan foretages hele året rundt, men floderne står på sit højeste i november til april, hvor der er ekstra fart på vandet efter de store mængder vand fra regnsæsonen. Så grib en åre og hold godt fast, når turen går igennem noget af Sydafrika smukkeste og mest rå natur.
Har du altid drømt om at hive en 50 kg. tung fisk i land, så er fiskeri i Sydafrika den helt rette aktivitet for dig. Her sejler du ud sammen med en erfaren guide, som har det helt rette udstyr med til at trække kæmper i land.
Du kan deltage i aktiviteten, hvadend du er nybegynder eller en garvet fisker. Det er muligt at fiske i Sydafrikas have, flode, søer og damme. Nyd dyrelivet på vandet hvadend det består af fisk, hvaler, hajer, sæler eller fugle.
De fleste af fiskene findes året rundt, men det bedste fiskeri ligger i september og oktober og igen fra marts til maj. Her er vandet nemlig køligere, og det tiltrækker flere fisk.
Har du mod på at opleve nogle af verdens største skabninger, skal du helt sikkert tage på en hvalsafari i Sydafrika.
Benguela strømmen bringer næringsrigt vand til havet og en opblomstning i algevækset giver et buffet-lignende middagsscenarie for de mange småfisk og hvaler. I sidste ende giver det fødegrundlag for de store rovdyr i havet. Det bedste sted at tage på hvalsafari i Sydafrika er ved byen Hermanus, der ligger et par timers kørsel fra Cape Town.
Hvalsæsonen ligger i juni til november og peaker i september, oktober og november, hvor havene fyldes med rethvaler, hvidhajer, pukkelhvaler, delfiner, brydehvaler og smukke spækhuggere.
Et par timers kørsel fra Cape Town i en lille by ved navn Gansbaai, kan du komme på dit livs vildeste eventyr! Her kan du nemlig stå ansigt til ansigt med den frygtindgydende hvidhaj, som siges at være verdens farligste haj. Men bare rolig, der er heldigvis et metalbur imellem jer!
Mærk adrenalinen pumpe i kroppen, når den flere meter store haj svømmer hen imod jer og ikke er længere væk end en arms længde. Oplevelsen er som taget ud af en scene fra dødens gab, men på den virkelig fede, adrenalinfyldte måde!
Selvom det kaldes haj-dykning, kræver det ikke et dykkercetifikat. Faktisk burde det mere kaldes for hajsnorkling, da alt der skal bruges er en dykkermaske og en dykkerdragt.
Ca. 6 dykkere bliver sendt ned i buret ad gangen i 20-30 minutter afhængig af, hvor meget der er at se. Fra båden kastes fiskerester og et stort fiskehoved i en snor ud i vandet for at tiltrække hajen og få den helt tæt på buret. Du skal altså bare koncentrere dig om at stikke hovedet under vandet, når guiden siger til. Men husk at holde munden lukket under vand, selvom det er svært af ren og skær begejstring.
Når man har at gøre med vilde dyr, er der selvfølgelig ingen garanti for at se dyrene. Dog er der hvidhajer i bugten hele året, men i sommermånederne fra december til februar er der mange alger i vandet, hvilket kan give en dårlig sigtbarhed. I vintermånederne fra juni til august er vandet langt mere klart, men her kan være en del mere blæsende. Det er derfor ikke altid en god oplevelse for folk, der ikke er søstærke. Der er altså fordele og ulemper afhængig af hvilken sæson, du vælger. Men uanset hvornår du tager afsted, er der mulighed for at se de berømte mastodonter.
Boulders Beach er en lidt mere familievenlig oplevelse for alle familiens medlemmer uanset alder og eventyrlyst. Her kan man nemlig besøge de næsten 3.000 pingviner, der nyder den bagende sol på stranden. Gå rundt i området og oplev pingvinerne med deres små unger, mens de bygger rede, eller når de ligger og flyder i vandkanten.
Pingvinkolonien holder til ved de spektakulære klippeformationer og får det meste af dagen til at gå ved at vralte rundt og tage en svømmetur i det turkisblå hav, der ligger ud mod Det Indiske Ocean. Selvom pingvinerne er hovedattraktionen ved Boulders Beach, er det også værd at holde øje med andre dyr som hvaler, sæler og delfiner, der også gerne hænger ud i området.
Et besøg til Boulders Beach indgår ofte som en større rundvisning i Cape provinsen, hvor man besøger flere af de store seværdigheder i området. Stranden har åbent hver dag året rundt.
Naturen i Sydafrika er utrolig smuk og frodig med oplevelser, der tryllebinder de fleste. Der er rige muligheder for at du kan få en fantastisk vandreferie i Sydafrika. Der er også massevis af naturoplevelser, der kan nås og delvist opleves fra en bil.
Man kan ikke sige Sydafrika, og især Cape Town, uden at sige Taffelbjerget. Bjerget er på listen over verdens 7 naturvidundere. De fleste har set billeder af det ikoniske bjerg, der skaber en dramatisk ramme omkring hovedstaden Cape Town.
Bjerget kaldes Table Mountain på engelsk. Navnet skyldes dets bordlignende, flade udseende. Toppen ligger i en højde på 1.086 meter. Du bestemmer selv, om du vil derop til fods eller med den berømte svævebane, som tager få minutter. Vælger du at gå derop, skal du være forberedt på en hård tur, der kræver en smule erfaring. Det er muligt at gå derop og tage svævebanen ned, eller omvendt.
Fra toppen kan du nyde udsigten over hele Cape Town og kystområdet. Og er du deroppe en overskyet dag, er det nu heller ikke helt så tosset! Der er nemlig en helt særlig stemning på bjerget, når skyerne ligger og svæver over landskabet. De lokale kalder skydækket for dugen til Table Mountain. Den flade top gør det muligt at udforske området til fods, og der er ca. 3 km. fra den ene ende til den anden. Der er anbragt et stisystem, som gør det nemt og bekvemt at gå rundt og betragte landskabet og de mange vækster.
Skulle du have brug for et hvil, er der både en restaurant og en café, hvor du kan nyde en varm kop kaffe og en bid mad. Ja, og der er sågar wifi på toppen. Taffelbjerget har åbent alle ugens dage med lidt sæson varierende åbningstider, men åbningstiden lyder oftest fra kl. 8.00 til 20.00. Hvis man gerne vil undgå at støde ind i skyer på toppen, kan det være en god ide at tage af sted tidligt på dagen. Så undgår man samtidig den store menneskemængde, der ofte kommer i løbet af dagen.
Den 200 km. lange maleriske kystrute ‘Garden Route’ strækker sig fra byen Mossel Bay mod vest til Tsitsikamma Nationalparken i øst. Ruten er kendt for den frodige natur. Klimaet skaber fantastiske vækstforhold for træer og planter. Her emmer af liv både på jorden, ved havet og i luften. Naturen byder på helt unikke arter. Især fugle og blomster gør ruten til noget helt særligt. Heraf navnet Garden Route, haveruten.
Ruten er især populær som kør-selv-rute, men også vandreture er populære. Mulighederne er mange på rutens mange nationalparker. Området er kendt for sine mange strudsefarme, som man kan besøge. Nogle steder kan du sågar prøve en ridetur på de akavede, skøre dyr.
Langs ruten ligger ekstravagante og luksuriøse villaer med romantisk havudsigt. De lange sandstrækninger giver dig lyst til atkaste dig ud i bølgen blå. Måske endda med et surfbræt under armen. Mange tager turen på en 2-3 dage, men der er rigeligt at se til at udvide turen til en uges kør-selv-ferie.
I Mpumalanga regionen ligger Panoramaruten. Det er en kilometervis lang rute igennem noget af Sydafrikas smukkeste natur. Turen foretages i bil, enten som kør-selv-tur eller som en guidet tur.
Her bevæger du dig igennem Drakensbjergenes overdådige natur, hvor skove, bjerge, vandfald og dale dominerer landskabet. Det ene øjeblik kører du igennem noget, der mest af alt minder om skandinavisk skov med fyr- og grantræer. Det næste øjeblik står du overfor en af verdens mest dramatiske kløfter. Under turen får du fortalt nogle af de mange gådefulde historier fra fortiden, som skaber mystik og spænding.
Hvis de såkaldte ”gardiner” er trukket fra, er udkigspunktet ‘Gods Window’ et af de helt store højdepunkter på turen. Udover ‘Gods Window’ kan du besøge Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes og adskillige vandfald
En af Sydafrikas absolut mest populære seværdigheder er den 33 km. lange kløft ‘Blyde River Canyon’. Den er opkaldt efter floden Blyde River, som snor sig igennem landskabet. Blyde River Canyon er verdens 3. største kløft. Den er kun mindre end Grand Canyon i USA og Fish River Canyon i Namibia. Det ene udsigtspunkt overgår i det andet, men højdepunktet er nok, når du står og kigger 600 meter ned i kløftens dybe afgrund. Her har udsigten over de 3 bjergspidser kaldet ‘The Three Rondavels’. Stedet er vidunderligt til trekking, men de fleste kommer hertil via bil. Det er derfor en destination, som alle kan komme til.
Bourke’s Luck Potholes består af floderne Blyde og Treuer, der igennem flere hundrede år har formet landskabet i fascinerende, hullede stenformationer. Floderne har fået deres navn fra historien om en gruppe mænd, der forsøgte at finde vej gennem Drakensbjergene tilbage i 1840’erne. Mændene vendte aldrig hjem. Familien troede derfor, at de var døde. De døbte derfor den ene flod Treuer, som betyder sorg på det lokale sprog ‘afrikaans’. Det skulle dog vise sig, at mændene ikke var døde og få dage senere, vendte de tilbage til deres familie. Deraf blev en anden flod døbt Blyde, der betyder glæde på afrikaans.
Ved de såkaldte potholes er der anlagt broer og stier, så du kan gå rundt og udforske det geologiske vidunder. Husk at medbringe kamera, da stenformationerne skaber rammerne for nogle fantastiske billeder.
Drakensbjergene er et slaraffenland for aktive rejsende, der er glade for at bevæge sig i dramatiske landskaber. Bjergene strækker sig over 1.000 km i den østlige del af Sydafrika, ved Limpopo, KwaZulu-Natal og Mpumalanga provinserne. Det lille kongerige Lesotho ligger inde i bjergkæden.
Det er ved Drakensbjergene, du finder den berømte Panoramarute og Blyde River Canyon. Man kan desuden gå på opdagelse ved de mange drybstenshuler, skumsprøjtende vandfald og udforske den hundredår gamle bjergkunst i form af klippemalerier lavet af San-folket.
Vandring i området er en skøn oplevelse, hvor du passerer den ene naturperle efter den anden. Desuden er området kendt for mange endemiske fugle- og plantearter, som kun findes i Sydafrika. Vandreturene findes i forskellige sværhedsgrader og kan arrangeres efter ønske. Nogle turer fungerer som dagsturer, men andre turer er fleredags trekkingturer.
Hvis man vil på safari i Sydafrika, findes der kun ét sted, som er det helt rigtige. Det er the one and only Kruger Nationalpark, som er landets største og ældste safaripark. Parken er opkaldt efter Paul Kruger, der var en passioneret jæger og tidligere regionspræsident. Han indså vigtigheden i at beskytte Sydafrikas værdifulde dyreliv. Han besluttede derfor at konstruere den indhegnede nationalpark, som så dagens lys i 1898.
Parken er uden tvivl en af verdens bedste og dyrerigeste af slagsen. Du kan blandt andet opleve de berømte ‘Big 5’, som består af bøfler, elefanter, løver, leoparder og de sjældne og truede næsehorn. Alt sammen på et areal, der strækker sig over 20.000 km². Det særlige ved Kruger Nationalpark er, at hovedvejene er asfalterede. Fra hovedvejene går mindre grusveje, som giver den klassiske ”afrikanske massage”. Men det, at store dele af parken er asfalteret, gør safarien utrolig behagelig og egnet til både børn og ældre. Inde i parken ligger lodges og camps, hvor du under din safari kan holde frokostpauser og købe souvenirs.
Men hvornår er det så lige, man skal tage afsted? Sommermånederne ligger fra november til februar, mens vintermånederne ligger fra april til august. Vinteren består af lune dage, men med kolde nætter og morgener. Her er meget lidt nedbør. Det giver et mere tørt og nøgent landskab, der gør det lettere at spotte dyrene. Sommermånederne består af mere nedbør, hvilket giver et grønt og frodigt landskab. Det kan gøre det en smule mere udfordrende at spotte dyr. Regnen kommer oftest som et hurtigt skyld hen af eftermiddagen. Men om sommeren er der varmt – altså rigtig varmt med temperaturer, der ofte når op mod de 40 grader.
Nu siger vi godtnok, at Kruger Nationalpark er stedet at tage på safari. Men, men, men… Der findes utallige private reservater, der er eminente til safari. Det særlige ved de private reservater er følelsen af at have parken for sig selv. I de offentlige nationalparker er der ofte mange gæster ad gangen. Man ender derfor ofte med at dele oplevelsen med mange andre safarigæster. Ved de private reservater er det sjældent sådan. De private reservater hænger sammen med Kruger Nationalpark, og der er ikke hegn imellem dem. Dyrene kan derfor vandre frit frem og tilbage.
Lodgene ved de private reservater er ofte af høj kvalitet og tangerer til luksusklassen. Safarien foregår i åbne firehjulstrækkere, der gør dyremøderne ekstra spændende. Man føler virkelig, man kommer helt tæt på, når der ikke er en rude eller bildør, der skiller dig og dyrene fra hinanden. Men bare rolig, du er i trygge hænder hos de erfarne guider, der kender parken, som var den deres egen bukselomme.
Flere områder i det sydligste Sydafrika er generelt fri for malaria og udgør derfor en perfekt destination, når man skal på safari med børn. De fleste læger anbefaler nemlig ikke, at børn tager malariamedicin. Det kan derfor være svært at forebygge sygdommen hos børn.
Der findes en masse områder, hvor risikoen for malariasmittte er ganske, ganske lille i bestemte sæsoner. Det er dog kun i Sydafrika, man finder områder, hvor risikoen for smitte næsten er lig med nul. Igen er det de private reservater, man kan besøge. De byder på massevis af spændende safariøjeblikke. Blandt andet Pilanesberg Nationalpark, Kariega Reservatet og Madikwe Reservatet er gode bud på malariefri safaridestinationer. Du bør altid konsultere din læge i forbindelse med malariaforebyggende medicin.
Sydafrika er uden tvivl en af Afrikas bedste destinationer, når det kommer til handicapvenlige rejser. Bestemte lodges og camps i Kruger Nationalpark er specielt designet til folk, der sidder i kørestol. Det ses blandt andet ved lodgenes indretning, hvor der er taget særlige hensyn i indretningen.
Flere og flere lokale turoperatører specialiserer sig i handicapvenlige rejser. Det er blandt andet muligt at tage på safari i en bil, hvori der er indbygget lift. Sådanne biler har Kruger National Park, ligesom vi har udpeget en lang række spots i parken, hvor du kan komme ganske tæt på dyrene i din kørestol. Personalet er særligt trænet til at hjælpe gæster, der har et handicap.
Turen består ofte af morgen- og eftermiddags/aften safariture, hvor den enkelte har mulighed for at designe turen, så den passer til vedkommendes individuelle ønsker og behov. En funktionsnedsættelse er på ingen måde nogen hindring for din drøm om et vaskeægte afrikansk safarieventyr.
Befolkningen i Sydafrika er en broget flok. Landet kaldes ikke for regnbuenationen uden grund. Her findes folk bogstaveligtalt i alle farver. I Sydafrika bor knap 57 millioner mennesker fordelt på 1.220.000 km². Landet er opdelt i 9 forskellige provinser. Der tales 11 forskellige sprog, heriblandt Zulu, Xhosa og Afrikaans, der er de mest udbredte. Det officielle sprog er dog engelsk, som de fleste taler. En stor del af årsagen til den blomstrende mangfoldighed skal findes i landets historie og de mange kolonister, der har været en tur forbi igennem årene.
9 af de 11 forskellige sprog, der tales i Sydafrika, stammer fra Bantu-folket. Dette folk kom til landet fra nord omkring år 500. De var hovedsageligt landmænd og kvægholdere. Derfra begyndte den oprindelige befolkning at drive kvæg og geder.
Det bantu-talende folk bor i alle dele af Sydafrika og de sydlige afrikanske lande. De mange forskellige sprog hører egentlig til det samme sprogstamme. Hver stamme har dog sine egne traditioner og kulturer, og stammens forskellige klaner har hver deres lokale høvding. Gennem tiden er nogle af stammerne smeltet sammen, så der er opstået nye sprog og kulturer.
På en rejse til Afrika kan man besøge nogle af de mange stammer. Du kan eksempelvis opleve Sotho stammen, når de opfører traditionel dans og sang. Også Zulu folket optræder nogle gange med sang og dans i deres karakteristiske, jordfarvede beklædning med pels og læder.
Du kan også møde de autentiske stammefolk i det lille kongerige Swaziland. Det er faktisk verdens mindste selvstændige rige. Det ligger i den østlige del af landet og tæt på Kruger Nationalpark. Her kan man virkelig få sig en på opleveren og besøge nogle lokale stammer. Møderne er meget autentiske. Du møder både høvdingen, hans mange koner og børn. Her foregår alt utroligt traditionelt og simpelt. Du vil opleve den ægte, afrikanske stammekultur på helt tæt hånd.
Sydafrika har en lang og grusom historie. Landet har været plaget af racisme og diskrimination i en lang årrække. Befolkningen er blevet opdelt efter klasse og race. Det handlede om alt fra, hvor folk måtte bosætte sig, til hvilke busstoppesteder, de måtte vente ved.
Egentlig starter historien tilbage i 1652, hvor de første hvide hollændere kommer til landet. De bosatte sig som kvægfarmere og udviklede sproget Afrikaans. I 1800-tallet kom englændere til. I 1867 blev der fundet diamanter i jorden. Herfra begyndte det for alvor at strømme til med europæiske rejsende, der søgte formue og frihed. Også tyskere, portugisere, skandinavere og mange flere europæiske etniciteter har været forbi igennem tiden. Det gør også, at når man taler om hvide sydafrikanere, er det lidt en broget flok.
Apartheid systemet opstod som et forsøg på at bevare de hvides sprog, kultur og arv, som man frygtede forsvandt iblandt den sorte majoritet. Det var Nationalistpartiet, der stod bag. I 1948 startede de den nye type styre. Princippet var at adskille den sorte og hvide befolkning både territorialt, socialt, økonomisk og politisk. Dog skulle tiden vise sig, at det var mere kompliceret end som så. Den sorte befolkning gjorde naturligvis oprør og ville ikke finde sig i diskriminationen. Det endte med fængsel for mange, heriblandt den berømte Nelson Mandela.
Landets utvivlsomt største helt og stolthed over dem alle er den tidligere præsident Nelson Mandela. Han bliver stadig den dag i dag set som en af verdenshistoriens største frihedskæmpere. Han besad ”hovedrollen” under Apartheidtiden.
Nelson Mandela er opvokset i en mindre landsby nær Umtata. Han har altid interesseret sig for politik og retfærdighed. Efter hans studier indenfor jura, åbnede han Sydafrikas første advokatkontor, der forsvarede sortes rettigheder. Han meldte sig senere ind i partiet ANC. Her arbejdede han på at bekæmpe raceadskillelsen, som gennemsyrede partiet og hele samfundet. Det blev gjort ved en lang række demonstrationer, taler og strejker.
Det resultaterede i, at han blev anklaget for højforræderi. Det gav ham en fængselsdom på livstid, som skulle afsones på den isolerede fængselsø Robben Island. Under sine mange år i fængsel kæmpede han fortsat for lige rettigheder for alle uanset race og social status. Han forsøgte flere gange at forhandle med apartheidstyret. Det lykkedes ham til sidst og i 1990 blev han løsladt.
Mandela er især blevet beundret for sin evne til at tilgive den regering, der satte ham i fængsel. Hans tilgivelse var stor, fordi han selv og hans familie fik en lang dyster og ulykkelig fremtid. I 1994, året efter han havde modtaget Nobels Fredspris, blev Mandela indsat som Sydafrikas første, sorte præsident. Det var et billede på en ny tid i det ellers raceopdelte Sydafrika. I dag fylder hele historien om Apartheid og Nelson Mandela meget i den sydafrikanske kultur og selvforståelse.
Vin er lig med Sydafrika, og Sydafrika er lig med vin. Man kommer ikke udenom at Sydafrika bare er vinens land. Især Cape provinsen er populær til vinproduktion.
Egentlig begår det afrikanske kontinent sig ikke så godt som vinproducent, simpelthen fordi klimaet ikke er optimalt. Dog er Western Cape provinsen en undtagelse, da klimaet er subtropisk med tørre, varme somre og kølige vintre. Det giver de helt optimale forhold for vinhøsten.
De fleste danskere har en forudfattet mening om franske vine, da de sælges i mange danske vinbutikker og supermarkeder herhjemme. Det gør det muligvis også endnu sjovere at komme ned og se, hvor og hvordan vinen produceres.
Vintraditionen i Sydafrika går 350 år tilbage, da franskmændene kom til landet og plantede de første vinranker. Faktisk kom der så mange franskmænd til Cape-områdets sydlige del, at området blev kaldt Franschhoek, der betyder ”det franske hjørne”.
Franschhoek er uden tvivl et af de bedste vindistrikter, men hvis du virkelig vil forkæle dig selv, bør du besøge Stellenbosch. Byen ligger i idylliske omgivelser, fyldt med stemning og charme. Langs gaderne finder du hyggelige fortovscaféer, kunstgallerier, spændende arkitektur, sofistikerede hoteller og lækre restauranter. Og nå ja, så ligger der omkring 100 forskellige vingårde, du kan besøge.
Ja, man kan næsten ikke undgå at tage et smut forbi en af de mange vingårde for at se, dufte, smage og høre om frugtplantager, vinranker, vinproduktion og selvfølgelig smage på varen. Nogle af Sydafrikas andre populære vingårde ligger i Constantia, Paarl, Walker Bay, Hermanus og Elgin.
Cape Town er kendt som en gastronomisk perle, hvor kvalitet og luksus afspejler sig i maden. Centrum i Cape Town er et madmekka uden sammenligning, hvor streetfood, specialbutikker, vinbarer og gourmet restauranter ligger som perler på en snor.
Forskellige køkkener fra alle verdens hjørner er fusioneret i spændende, nytænkende retter. Der eksperimenteres og udvikles konstant på nye og innovative madidéer, som giver gæsterne en anderledes madoplevelse, de sent vil glemme.
Og så finder man selvfølgelig alle klassikerne, som restauranterne bare har styr på. Især fiske- og skaldyrsretter er en specialitet. Fisken er friskfanget lige ud for kysten. Og så selvfølgelig vinen. Den kan man ikke komme udenom, når man befinder sig i et af verdens bedste vinproducerende lande.
Den mangfoldige kultur og multietnicitet afspejler sig i det sydafrikanske køkken. Meget af den lokale mad udspringer fra det europæiske køkken med både engelske, hollandske, portugisiske og franske aner, der har sine rødder i kolonitiden. Bemærk desuden de asiatiske krydderier, som stammer fra især Malaysia og Indien. Dog skinner det afrikanske, traditionelle køkken også igennem ved brugen af rodfrugter, vilde bær, grønt, bønner og majsmel.
Generelt består maden af kød- og grøntsagsholdige retter. Sydafrikanere spiser meget det samme kød som os, men især lam er vældig populært. Grøntsagerne er friske og ofte økologiske. Til retterne spises ofte pap, også kendt som ugali i Østafrika. Det er en fast grød, der koges på majsmel. Det er ikke en særlig stor smagsoplevelse, men man bliver mæt af den bastante majsmelsgrød.
En af de sydafrikanske specialiteter er den lille snack biltong, som består af lufttørret kød med krydderier og eddikke. Der bruges ofte oksekød, men det kan også være forskelligt game meat, som for eksempel antilope. Biltong er så populært, at flere lokale sydafrikanere går rundt med en pose i inderlommen, som de kan småspise af i løbet af dagen.
Sydafrikanere er glade for at grille, men kald det for guds skyld ikke ”barbeque” overfor en sydafrikaner. De fleste tager det nærmest som en fornærmelse, da deres version af at grille bliver kaldt braai. Vi vil nok mene det er lidt af det samme, men det er det ikke for en lokal. Her nydes udendørslivet, hvor maden spises under den åbne himmel med venner og familie.
Skal man have dessert, er en af klassikerne den ekstremt søde Malva pudding. Det er en slags underbagt kage, der overdækkes med varm smørcreme.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening