Oplevelser i Tanzania

Hvad kan du forvente på din rejse til Tanzania

Når du lader dit blik vandre hen over den gyldne savanne mod den endeløse horisont, kun forstyrret af elegante giraffer, der står spredt ud over dette scenarie – det er her du ved, du er i Tanzania. Fra Serengetis sletter til Ngorongoro-kraterets skråninger og elefantflokkene i Ruaha National Park vil Tanzania få dig til at føle dig tabt for ord. Her vil du opleve store flokke af dyr hele året rundt. Her kan du bestige Kilimanjaros hele vejen op til Uhuru Peak, Afrikas tag og indånde den friske luft i Det Indiske Ocean på Zanzibar. 

Rejser til Tanzania er lig med de fineste naturoplevelser. I den centrale del af landet finder du storslåede og øde savannestrækninger med krogede akacietræer og isolerede stenøer. Floder strømmer enkelte steder igennem landskabet og skaber gunstige forhold for både dyr og planter. Den nordøstlige del af landet består af rå og dramatiske bjerglandskaber, hvor Kilimanjaro har den helt store hovedrolle. Mod vest ligger Afrikas største sø, Victoriasøen. Østpå vokser frodige mangroveskove og helt ud mod kysten, finder du smukke og eksotiske strande. Herunder øerne ved Zanzibar, som opfylder enhver drøm om bounty strande og afslappende badeferie i Afrika. 

Fantastiske safarirejser til Tanzania

Vil man opleve utrolige flokke af dyr og en stor diversitet indenfor det afrikanske dyreliv, er Tanzania en sikker vinder. Her får du den ultimative oplevelse, når det gælder den klassiske safarirejse til Afrika. Mængden af dyr er imponerende, og der findes mange forskellige safariformer og berømte safariparker i Tanzania. 

Landet er kendt som en af Afrikas bedste destinationer til safari og til at opleve Big 5 dyrene; elefanter, bøfler, leoparder, løver og næsehorn. Også den årlige vandring af millioner af gnuer og zebraer står også øverst på manges ønskeliste. Det er et show uden lige, når dyrene krydser floden, hvor sultne krokodiller venter på at kunne mæske sig i ta-selv-bordet.

Tanzanias berømte nationalparker

Tanzania byder på et sandt overflødighedshorn af storslåede nationalparker. Landets mest kendte nationalpark er uden tvivl den berømte Serengeti Nationalpark med gyldne savannestrækninger og tusindvis af dyr. De fleste gæster vælger et par dage i parken i løbet af deres rejse. Det er i Serengeti, at hele spektaklet under gnuernes vandring finder sted.

Nær Serengeti ligger det enestående Ngorongoro krater, der er et udslukt vulkankrater, som nu er fuld af næring og dyreliv. Her findes meget af det klassiske, afrikanske storvildt såsom løver, elefanter, gnuer, zebraer og giraffer, men også fuglelivet er noget helt for sig selv. Der findes periodevis store mængder af flamingoer, der holder til i de lavtliggende søer i krateret. Det er en hel unik safarioplevelse, som man ikke finder andre steder i Afrika.

Er du kommet for at opleve elefanter, bør du helt klart besøge Tarangire Nationalpark. Udover at være et unikt elefantparadis, byder parken også på en masse andet spændende dyreliv.

Er man til en anderledes safarioplevelse, kan vi anbefale Selous vildtreservat. Her er der blandt andet mulighed for flodsafari blandt gryntende flodheste og lumske krokodiller. Parken dækker et stort areal på 55.000 km2. Den er altså væsentlig større end Danmark, og det sætter rammerne for en masse uforglemmelige oplevelser.

Andre spændende nationalparker er Ruaha Nationalpark, Katavi Nationalpark, Mikumi Nationalpark, Lake Manyara og Arusha Nationalpark.

Chimpansetrekking i Tanzania

Har du altid drømt om at møde menneskets nære slægtning, chimpansen, kan det lade sig gøre ved Gombe Nationalpark i det vestlige Tanzania. Det var her den verdensberømte Jane Goodall forskede i chimpansernes adfærd, hvor hun i flere år levede side om side med aberne. Du kan også opleve chimpanserne ved Mahale Mountains Nationalpark, der ligger på grænsen mellem Uganda og Tanzania.

Det er en rørende og uforglemmelig oplevelse at tage på chimpansetrekking. Du bruger i starten tiden på at gå rundt i skoven og lede efter de vilde aber – og pludselig dukker de op foran øjnene af dig! Herefter er der massere af tid til at betragte de unikke skabninger, mens de leger, kommunikerer og dyrker deres sociale relationer.

Trekking- og vandreferie i Tanzanina

Siger man trekking og Tanzania, kommer man ikke udenom Afrikas højeste bjerg, Mount Kilimanjaro. Den til tider sneklædte bjergtop når op i en højde på 5.895 meters højde. Vejen derop kræver naturligvis en god kondition og fysik, men det er samtidig en udfordring, de fleste kan kaste sig over, da bestigning af Kilimanjaro kategoriseres som bjergvandring fremfor bjergbestigning. Tanzania er helt klart blevet beriget med det fantastiske Kilimanjaro, som uden tvivl er et af landets bedste bud på fantastisk trekking.

Kilimanjaro er Tanzanias helt store trekkingdiamant. Nogle af landets andre store trekkingoplevelser bliver derfor naturligt også ofte overskygget af mastodonten. Eksempelvis er Mount Meru et godt bud på fantastisk og udfordrende bjergvandring i de smukkeste omgivelser. Meru når op i 4.566 meters højde og ligger kun 80 km. fra Kilimanjaro. Bjerget er hjemsted for et utal af dyr som elefanter, bøfler, giraffer, bavianer og antiloper, hvilket er med til at gøre trekkingen helt unik. Der findes desuden en række andre bjerge i den nordlige del som Mt. Lomalasin, Mt. Hanang, Ol Doinyo Lengai og Mt. Longido, hvor trekking også er en mulighed. Her bevæger du dig i en højde på 2.600 til 3.600 meter.

Det er også muligt at vandre i det unikke økosystem ved Ngorongoro krateret. Ofte varer turen flere dage, hvor du undervejs blandt andet besøger masaier og lærer om deres traditionelle levemåder. I den sydlige del af Tanzania, kan du vandre igennem uberørt natur med endemisk flora og fauna ved Uluguru Mountains og Udzungwa Mountains Nationalpark.

Eksotisk badeferie på Zanzibar

For mange er Afrikas ultimative badeferie destination Zanzibar! Og vi giver dem helt ret. 

Egentlig består Zanzibar af en række øer, hvor hovedøen hedder Unguja og er den, der oftes bare kaldes for Zanzibar. Udover hovedøen ligger ca. 50 mindre øer. Langt de fleste vælger et ophold på hovedøen, men de omkringliggende øer såsom Pemba Island eller Mafia Island er fantastiske til både badeferie, dykning og snorkling. Fordelen ved at vælge de mindre øer er, at de ofte er knap så besøgt af turister.

Zanzibar emmer af historie, og det er nærmest et must at besøge den gamle bydel Stone Town. Byen minder mest af alt om kulisserne fra 1001 nats eventyr med tidligere sultanpaladser, smalle gader, arabisk arkitektur og persiske bade. Generelt er øen en fusion af indiske, arabiske og europæiske spor, som også anes i maden.

Og så er Zanzibar selvfølgelig også dét, som de fleste kommer for at nyde! Nemlig de kridhvide sandstrande, de høje kokospalmer, den bagende sol og det azurblå hav. Så ryst støvet fra safarien af dig og nyd den perfekte afslutning på en oplevelsesrig rejse med nogle afslappende dage på Zanzibar.

Mød Tanzanias lokale befolkning

Ønsker du at lære mere om lokalbefolkningen og Tanzanias spændende stammer, kan du besøge masaier eller hadzaer i deres landsbyer.

Masai-stammen

Masaierne er et seminomadisk folkefærd, der driver kvæg, får og geder. Du vil derfor også flere gange i løbet af rejsen se masaier, der kommer gående med deres dyr ved vejkanten. Besøger du en landsby, hvor masaierne holder til, vil du få et spændende indblik i stammens traditioner, hierarkiske opbygning, kropsudsmykning og generelle livsform. Du bliver vist rundt i landsbyen, hvor du får lov at træde indenfor i et af lerhusene og se, hvordan masaierne bor. Stammens medlemmer viser dig deres traditionelle, hoppende dans, hvorved mændene viser deres styrke og manddom. Den mand, der kan hoppe højest, får førsteretten til at vælge sig en kone.

Hadza-stammen

Hadzaerne lever i det nordlige Tanzania ved Lake Eyasi i Great Rift Valley. Her har de levet i tusindvis af år som jægere og samlere, der lever af naturens ressourcer. Mændene går den dag i dag stadig på jagt med bue og pil, mens kvinderne samler frugter, grøntsager og andre afgrøder. Deres livsstil er simpel og forholdene er spartanske. De lever i hytter, men sover ofte omkring bålet om natten.

Smag på Tanzanias lokale køkken

De kulinariske madoplevelser i Tanzania består af retter, der er typiske for store dele af Østafrika. Der serveres ofte en majsmelsgrød kaldet ugali, sammen med en stuvning eller gryderet lavet på okse, lam eller kylling. I madlavningen bruges friske frugter og grøntsager som majs, tomater, løg, rodfrugter, bananer og mango. Rodfrugten kassava bruges, ligesom vi bruger kartofler i Danmark. Det er populært af servere grillet kød. Det kaldes for nyama choma og er en traditionel måde at tilberede maden på. Dog er det langt fra hver dag at de lokale spiser kød, og den tanzanianske kost er overvejende vegetarisk.

På øerne og i Dar es Salaam består maden af en langt større mængde fisk og skalddyr. Retterne serveres ofte med kokos eller madbananer. Den arabiske indflydelse har sat sine spor i madlavningen, som er velkrydret og smagfuld. På Zanzibar vokser alverdens slags krydderier lige fra nellikker til kanel, muskatnød og kardemomme. Deraf har øen fået kaldenavnet ‘Krydderiøen’.