Oplevelser på Zanzibar

Forlæng din safari med strandferie på Zanzibar

Berømt for sine hvide sandstrande, vandaktiviteter i verdensklasse og farverige blanding af swahili og arabiske kulturer, er Zanzibar en must-see destination for mange besøgende til Østafrika. Vi hjælper dig med at planlægge din rejse til Zanzibar, enten som en selvstændig strandferie eller som forlængelse til din safarirejse i Tanzania. 

Oplevelser på Zanzibar

Zanzibars største Ø: Unguja

Øgruppens største ø, som i daglig tale kaldes Zanzibar, bærer også det officielle navn Unguja. Øen gæstes af mange turister hvert år, da der er gode fly og færgeforbindelser til Zanzibar Town. Blandt de største trækplastre på Unguja er den gamle by Stone Town eller de smukke sandstrande omkring Nungwi og Kendwa på Ungujas nordlige spids. Disse strande er særligt populære og berømte for afslapning, vandsport og fuldmånefesterne.

Udover strandene på Unguja kan man også udforske den frodige regnskov Jozani Forest i øens indre eller besøge de smukke, eksotiske krydderiplantager, der har gjort Zanzibar populær.

Besøg Zanzibars gamle bydel: Stone Town

Zanzibars gamle bydel Stone Town, hvorfra Omanerne regerede, er i dag en helt særlig oplevelse og en af Zanzibars hovedattraktioner. En sand tidslomme og velbevaret by, der er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. De smalle, labyrintiske gader får hurtigt en til at mærke orientens mystik brede sig. Start en byrundtur i Stone Town på byens farverige og myldrende markeder, hvor de lokale sælger alt fra tropiske frugter, frisk fisk og krydderier til smykker, tøj og lokal kunsthåndværk.

Besøg også katedralen ved Mkunazini Road, der repræsenterer Zanzibars kolonitid og mørke fortid, som Østafrikas største slavemarked. Ved katedralens høje alter blev slaver pisket og straffet for offentlig skue. Udenfor står et monument til minde om de tabte liv.

Stone Town er hjertet af Zanzibars mørke historie. Besøg sultanens hjem eller de historiske bygninger Tip Tip House, Det Gamle Fort, Peoples Palace, samt House of Wonders og Forodhani Garden.

Strande & oplevelser i Det Indiske Ocean

Zanzibar er kendt for strandferie og vandaktiviteter. Herunder kan du få et indblik nogle af de mest populære områder blandt turister.

Nungwi & Kendwa 

På den nordlige spids af Zanzibar ligger de attraktive kystbyer Nungwi og Kendwa, som er omringet af de fineste hvide sandstrande og et væld af vandaktiviteter Kontrasten mellem det traditionelle fiskerliv i de gamle dhows og de femstjernede hoteller er slående. Nungwi er desuden et af de få steder, der ikke er påvirket af tidevandet og man kan derfor bade hele dagen. Det samme gælder Kendwa, der ligger 3 km. sydvest for den nordlige spids. Kendwa er blevet et populært sted at nyde Zanzibars kridhvide sandstrande og azurblå hav. 

Pemba Island

Øen Pemba, der ligger nord for Zanzibar, er mere kuperet og bakket end de øvrige Zanzibar-øer. Øen tiltrækker færre rejsende, hvilket også gør den er lidt mere afslappet. Pemba er desuden kendt for sine fantastiske dykkermuligheder.

Derudover er der naturligvis den smukke kystlinje, der til forskel fra Unguja, består af en stor andel mangrove skove, som brydes hist og her af smukke hvide sandstrande. Her kan man finde sin egen tropestrand for en dag, en uge eller en måned og stikke tæerne i det azurblå hav. Mange mener, at Pemba Island overgår Zanzibar, hvad angår strande.

Mafia Island

Øgruppens største ø, som i daglig tale kaldes Zanzibar, bærer også det officielle navn Unguja. Øen gæstes af mange turister hvert år, da der er gode fly og færgeforbindelser til Zanzibar Town. Blandt de største trækplastre på Unguja er den gamle by Stone Town eller de smukke sandstrande omkring Nungwi og Kendwa på Ungujas nordlige spids. Disse strande er særligt populære og berømte for afslapning, vandsport og fuldmånefesterne.

Chumbe Island

Et par kilometer ud for hovedøen Zanzibars (Unguja) sydvestkyst ligger Chumbe Island Coral Park. En lille fredet ø omgivet af et exceptionelt mangfoldigt koralrev, der også tiltrækker mange delfiner og skildpadder. På øen finder du uberørte strande og ikke mindst palmetyven, verdens største landkrabbe, der bliver op til 60 cm. lang og vejer omkring 3 kg. Besøg øen, som dagstur fra Stone Town.

Mnemba Island

Mnemba Island ligger omkring 60 kilometer fra Stone Town, på Ungujas nordlige kyst. Øen er et atol, hvilket betyder det er en ringformet vulkanø, der er omgivet af koralrev. Derfor er det også særligt fantastisk at dykke her og se det smukke koralrev og de store stimer af farvestrålende fisk. Her er cirka 600 forskellige fiskearter. Det føles næsten som at svømme i et akvarium. Øen tiltrækker også de truede havskildpadder og delfiner af forskellige arter. Det er desuden også muligt at se de store hvalhajer eller se pukkelhvaler fra juli til september. Mnemba og de omringende rev er desuden blevet udnævnt til et Marine bevaringsområde.

Området tiltrækker mange af de truede, grønne skildpadder og her har været beskyttelsesprojekter siden 1996.

Fiskerbyen Fumba

På den sydvestlige del af Unguja ligger fiskerbyen Fumba. Et godt sted at starte, hvis du ønsker at udforske Manai Bay. En smuk bugt med små, ubeboede øer og sandbanker. Bugten bliver desuden ofte besøgt af pukkelhvaler og delfiner. Det er derfor en stor oplevelse at se bugten fra vandet i de traditionelle dhows. Herfra er der stor chance for at se delfinerne. Under disse ture gøres der typisk stop på de eksotiske sandbanker med mulighed for at dykke og bade.

Dhow cruise & sunset cruise

Dhow Cruise er en fantastisk oplevelse for turister i alle aldre. Disse ture går typisk til en isoleret ø, med hvide sandstrande og krystalklart vand. Se frem til snorkling, badning og ren afslapning. Fra Forodhani strand er der også mulighed for at gå om bord på en dhow, der sejler dig mod en smuk solnedgang. Ombord serveres kolde drikkevarer og østafrikanske delikatesser fra Swahili køkkenet.

Restaurant Rock

En anden usædvanlig oplevelse på Zanzibar er den finurlige, eksotiske restaurant; The Rock Restaurant. Med sin unikke beliggenhed på den lille ø, er restauranten verdenskendt og ganske eksklusiv. Her serveres en blanding af det lokale swahili og italiensk kogekunst.

Det er muligt at gå til restauranten ved lavvande eller med båd ved højvande. Hvis du har lyst til at svømme derover, er det også en mulighed.

Oplevelser på land på Zanzibar

Jozani Forest

I Jozani regnskoven kan du opleve Zanzibars helt oprindelige natur og de mange aber. Hvis du er heldig kan du også se den røde colobus abe. Jozani er en smuk og frodig, tropisk regnskov. Det eneste område på Zanzibar der ikke er påvirket af udviklingen.

Prison Island

Ikke langt fra Stone Town ligger den lille ø, Prison Island. Under kolonitiden blev øen brugt til at anbringe besværlige slaver og senere tiltænkt som fængselsø. Det blev dog aldrig en realitet, men øen er stadig kendt under navnet Prison Island. Prison Island er i dag en fredsommelig lille ø og et rent paradis med udsøgte strande og gode muligheder for snorkling. Derudover er øen hjem for kæmpestore, gamle landskildpadder. Gå også en tur rundt på øen og se de gamle fængselsbygninger.

Krydderiplantager

Zanzibar er kendt for deres krydderier og går derfor under navnet Spice Island. Et navn der naturligvis refererer til den store eksport af krydderier. De tropiske Zanzibar-øer skaber de perfekte omstændigheder for dyrkning af kydderier, frugt og grønt. Besøg bl.a. de store, frodige krydderiplantager på en guidet ’spice-tour’. På disse ture kommer du helt tæt på råvarer, som chili, peber, muskatnød, vanilje og kanel. Duft, rør og smag de eksotiske krydderier, mens guiden fortæller om processerne og hvordan de ender på krydderihylderne i vores supermarkeder.

Befolkningen på Zanzibar

På Zanzibar bliver du straks mødt af venligt og gæstfrit ’Hujambo’, der betyder ’hej’ på swahili. Det emmer af ø-vibe og man mærker tydeligt at folket, ligesom det øvrige Tanzania, er yderst venlige og imødekommende.

På Zanzibar er befolkningen en blanding af afrikanere og arabere, hvoraf 99% er muslimer. På trods af den relativt høje vækstrate i Tanzania, er størstedelen af befolkningen på Zanzibar meget fattig. En stor del af indtægtskilden på Zanzibar er turismen, men de fleste lever af landbrug og fiskeri.

Køkkenet på Zanzibar

Zanzibars køkken består af et skønt mix af arabiske, indiske og afrikanske traditioner. Disse lokale swahiliretter er lavet på friske råvarer direkte hentet fra de lokale krydderiplantager, marker og Det Indiske Ocean.

En stor del af køkkenet består af friskfanget fisk, tun, markrel, hummer og østers sammen med bønner, søde kartofler, madbananer og yams. En populær ret, der kombinerer det bedste fra Zanzibar er retten Biryani. Biryani består af et miks af kanel, ingefær, spidskommen, chili, kardemomme, muskatnød og nelliker sammen med ris, fisk eller oksekød.