Disse 10 ting er gode at vide, inden du rejser til Tanzania

“Hvis rejser er som kærlighed, er det i sidste ende mest fordi det er en øget bevidsthedstilstand, hvor vi er opmærksomme, modtagelige, udæmpede af fortrolighed og klar til at blive transformeret. Det er derfor, de bedste rejser, ligesom de bedste kærlighedsforhold, aldrig rigtig slutter.” – Pico Iyer.

Dette citat er et citat, som vi prøver at leve efter for at skærpe vores syn på teksturer, lugte og lyde omkring os: et vildt landskab, den travle markedsplads, blødheden i et hav i tusmørket. Disse er minder, der holder en livstid. Dem, der ætser sig ind i dit hjerte. Tanzania er som at blive forelsket.

Her vil dine interaktioner forblive hos dig for evigt: Det sydende af det tanzaniske køkken, det brusende af varme tidevand i Det Indiske Ocean, der er alt for smukt til at være sandt, den gepard, der sulten ræser over savannen. For at forberede dig bedst muligt på din egen livsændrende rejse, har vi sammensat nogle ting, du bør vide om Tanzania. Fra kulturel etikette til must-know fakta. At respektere et sted er at tale det, at lære om dets nuancer og historie. Lad os sammen lære noget:

For billeder: Spørg først, betal måske..

Som det er sædvanligt i de fleste lande, er det aldrig rigtig respektfuldt at stikke dit kamera op i ansigtet på en person. Tanzania er måske det mest maleriske land, der findes, og du vil uundgåeligt blive fristet til at tage masser af billeder af mennesker, steder og stemninger. Det er helt i orden, bare du sørger for at spørge om tilladelse først. Og bliv ikke afskrækket, hvis de lokale beder om et par shillings i bytte. Dette er normalt.

Tænk beskedent på Zanzibar

En af de bedste måder at skrue dit eventyr op på er med en strandferie på Zanzibar. Øen er let at komme til, og strandende er i verdensklasse samtidig med at du finder en afslappet ‘hakuna matata-agtig’ kultur. Øgruppen er 99 % muslimsk, så minimer offentlige udfoldelser af hengivenhed i byen, og sørg for at holde din påklædning beskeden og dækkende (undtagen når du slapper af på stranden med den Kilimanjaro øl).

Nationale sprog? Swahili og (pyha) engelsk

Der tales op mod 2.000 forskellige sprog i Afrika. Det er en tredjedel af verdens sprog. Dette skyldes de millioner af års evolution, der har udspillet sig på kontinentet, samt miljømæssige faktorer. I Tanzania tales der 26 sprog, men bare rolig, engelsk er et af dem, og det bruges meget. Når det er sagt, så er det altid anbefalelsesværdigt, at prøve sig frem med at imponere dine guider og andre lokale folk med nogle swahili-sætninger som disse:

Hilsner

Jambo – Hej
Habari – Hej, men bruges generelt, når man taler til ældre mennesker.
Habari Gani? – Hvordan har du det?
Nzuri – Fint/ Godt
Kwa heri – Farvel
Tutaonana – Vi ses senere

Og lidt ekstra…

Asante – tak
Asante (sana) – (Mange) tak
Tafadhali – venligst
Samahani – Undskyld mig
Pole – Undskyld
Ndiyo / Hapana – Ja / Nej
Sawa – Ok
Rafiki – Ven

Mad

Chakula – Mad
Kahawa – Kaffe
Chai – Te
Bia – Øl
Maji – Vand
Maji ya kunywa – Drikkevand

Steder

Benki – Bank
Soko – Marked
Choo – Toilet

I tilfælde af

Unaongea kiingereza – Taler du engelsk?
Sielewi – jeg forstår det ikke
Hatari – Fare

Hilsner er vigtige

Karibu! Habari za asubuhi! Asanti sana! Hilsener er en stor ting i Tanzania. Når du træder ind i en husstand, vil du uden tvivl blive mødt med en lang procession af hej og hvordan-har-du-det. Sørg for ikke at forhaste denne vigtige kulturelle aktivitet.

Bare sig nej til elfenben, skind og skaller

På trods af de seneste bestræbelser på at afslutte handelen med elfenben i Tanzania, er det fortsat et problem sammen med andre ulovlige dyrelivsmarkeder. I det sidste årti er 20 % af elefanterne blevet dræbt til denne handel, og krybskyttere ser ikke ud til at bremse farten. Deltag derfor ikke i at støtte op om disse økonomier, og gør dit hjemmearbejde for at lære om den økologiske skrøbelighed af de vidunderlige skabninger, du vil opleve på safari.

Afrikas All-Star: Den dybeste, den højeste, den vildeste

Når du rejser til Tanzania, er du på vej til et land fyldt med superlativer. Mount Kilimanjaro er Afrikas højeste top; Tanganyika-søen er Afrikas dybeste sø (og verdens længste ferskvandssø). Der er desuden over 4 millioner vilde dyr, der strejfer rundt i landet og 1.200 forskellige fuglearter. Kort sagt: du kan ikke få mere all-star end Tanzania.

Muligvis verdens bedste kaffe

Med specialkaffe på vej rundt om i verden, har Tanzania været på vej frem som førende inden for denne stærke bryg. De vigtigste kaffedyrkende regioner hviler ved foden af ​​Mount Kilimanjaro med dens rige vulkanske jordbund og milde klima. Kaffe tegner sig for 20% af landets valutaindtjening som en kontantafgrøde, med op mod to millioner mennesker direkte eller indirekte ansat i kaffesektoren. Køb en pose bønner, mens du er der; det udgør sig for en fantastisk gave til en anden eller dig selv.

Tidligst kendte fodspor stammer fra Tanzania

Et eventyr til Tanzania er som at tage tilbage i tiden, til de første kendte fodspor fra vores art. I Laetoli kan du se fodspor, som er 3,6 millioner år gamle. Disse spor blev først opdaget i 1978 af Mark Leakey og Paul Abell og bekræfter, at mennesker har vandret  oprejst her på jorden i lang tid.

Den eneste akive vulkan i Østafrika som du kan vandre på

I nærheden af Tanzanias ældgamle fodspor står Ol Doinyo Lengai nær Lake Natron og vil påkalde sig al din opmærksomhed med sin skønhed. Navnet er Masai for “Guds Bjerg”, og det er den eneste aktive vulkan i landet. Den udsender sort karbonat-lava, der betragtes som “den koldeste lava” på planeten. For adrenalinjunkier kan vi her hos Rickshaw organisere bestigninger til dette hellige bjergs top.

Tanzania er din bedste rejsemulighed

Med himmelhøje vulkaner og dybe søer, biodiversitet og kulturel mangfoldighed, kan du nok ikke finde et bedre sted at forfølge dine safari-drømme end Tanzania. Og med disse fakta, vil du være i stand til at navigere rundt i landet med lidt mere respekt og viden. At blive informeret inden rejser, ender altid ud i en rigere oplevelse, og vi hjælpe dig naturligvis gerne med logistikken for at komme dertil. Kontakt os i dag for et uforpligtet rejseforslag.