Vi har her samlet de vigtigste do’s and dont’s på safari til dig, der skal på din første safarirejse til Afrika. En safari er med garanti en af de bedste rejser, du nogensinde vil komme på. Uanset om eventyret bringer dig igennem savannens øde sletter i Masai Mara og Serengeti eller til den utæmmede Kruger Nationalpark, vil du befinde dig midt i den rå og smukke natur.
I det vilde og åbne landskab er der stor sandsynlighed for at løver passerer forbi dig, mens du nyder synet fra safaribilen. Giraffer eller elefanter stikker hovedet forbi din lodge og hilser på.
Safarirejser er blandt de mest givende og mindeværdige typer af ferier. Dog kræver det nøje planlægning. Det gælder lige fra valg af safaritype, pakkelister og til at vælge den bedste destination til netop dine ønsker og behov. Det kan dit rejsebureau hjælpe dig med. Så langt så godt.
Men hvad gør man egentlig, når man for første gang møder det vilde dyreliv? Mange førstegangsbesøgende kan være en smule nervøse. Mange er i tvivl om, hvad de må, og hvad de absolut ikke må på en safari. Baseret herpå har vi sammensat en liste over ting, du hvertfald IKKE skal kaste dig ud i. Og så selvfølgelig svaret på, hvad der i modsætning hertil er det rigtige at gøre.
Det lyder måske selvfølgeligt. Desværre er der mange turister, der bliver fristet ved tanken om at klappe eller lege med en løveunge, ride på elefantryg eller noget helt tredje.
Turismeindustrien er fyldt med de såkaldt “etiske” dyremøder, der tillader folk at ride, fodre og klappe alverdens dyr. Uanset hvor etiske stederne hævder at være, er det vigtigt at huske på, at de vilde dyr ikke er skabt til at være tæt på mennesker. Det er langt fra deres naturlige rammer, og dyrene vil altid være blevet tvunget til mødet med mennesker i mere eller mindre grad. Dyrene ender med at blive afhængige af menneskelig kontakt. De har efterfølgende svært ved at overleve i naturen og ender derfor ofte med at blive en evig turistattraktion, der skal leve indespærret resten af livet.
Den gode nyhed er, at der findes oprigtige rehabiliteringscentre rundt omkring i Afrika. De beskæftiger sig med forladte, skadede og forældreløse dyr. Centrene er som oftest afhængige af besøgende turister. Turister er en stor del af grunden til, at stederne kan løber rundt rent økonomisk.
Her er det meget sjældent, at gæsterne får lov til at røre dyrene. I stedet kan du betragte dem på afstand, og glæde dig over at bidrage økonomisk til et sted, hvor dyrene ikke bliver påvirket af mennesker og i stedet sættes tilbage i naturen og får lov at leve deres frie liv.
Igen kan dette virke logisk for de fleste, men det ses med jævne mellemrum, at turister bevæger sig ud af bilerne for at komme endnu tættere på dyrene. Det sker især for turister, der vælger at tage på kør-selv-safari. Når du er i en safaripark fyldt med vilde dyr, er det en god ide at huske på, at det netop er vilde dyr. Deres to første instinkter vil altid være at beskytte sig selv og at spise.
Så for at undgå at blive løvebrunch, er det noget mere sikkert at blive inde i bilen. Og hvis du tænker, at du kan løbe hurtigere tilbage i bilen end rovdyret kan nå at indhente dig, så husk på, at en løve kan løbe op til 80 km/t og en gepard kan løbe hele 120 km/t.
Selvfølgelig må man gerne gå ud af bilen ved de tilladte picnic steder, som nationalparken har lavet, og når din guide ellers tillader det. Det er endnu en grund til, at vi anbefaler, at man altid tager på safari med en guide, der kender området og ved, hvornår situationen og omgivelserne er sikre.
Hvis du har et stort ønske om at spænde eventyrskoene og udforske bushen til fods, kan du tage på en walking safari. Det kan selvfølgelig hurtigt lyde ulogisk, når vi lige har hævdet, at man aldrig bør forlade bilen på en safari. Men på en walking safari er du afsted med en erfaren guide, der er trænet i at spore dyrene og holde dig i sikker afstand. Guiden bærer som oftest et skydevåben. Det er med som en sidste udvej, hvis der mod alt forventning skulle opstå en farlig situation. Guiden skyder ikke på dyret, men bruger skudet til at skræmme dyret, så det flygter.
Afrika er i sandhed et smukt kontinent, men i de fleste afrikanske lande vil du under din rejse støde ind i fattigdom og elendighed. Det kan være fristende at give en lille skilling til hjemløse folk, tiggere eller gadebørn. Dog kan situationen hurtigt komme ud af kontrol og tiltrække flere fattige mennesker. Her kan du nemt ende med at stå i en ubehagelig og uoverskuelig situation. Desuden hjælper pengene sjældent for alvor, men bidrager i stedet til fortsættelse af den onde cirkel.
Hvis du gerne vil hjælpe dem, som er svagt stillede i landet, kan du donere til en velgørenhedsorganisation. Oftest hjælper de ved at uddanne og skabe jobs til de dårligt stillede i samfundet. Du kan også gå et skridt videre og melde dig som frivillig gennem en af disse organisationer.
Små køb hos lokale sælgere bidrager også til den private velstand. Når du køber souvenirs samt mad og drikke er det altid en god idé at købe varerne hos en lokal forhandler, som på den måde kan skabe sig en forretning, som han eller hun kan leve af.
Hvis du ikke fik postet billedet af det tætte møde med løven på Instagram, skete det så overhovedet i virkeligheden?
Vi er selvfølgelig ikke helt uden forståelse for den digitale verden, vi lever i. Smartphones er blevet en stor del af hverdagen, som de færreste kan leve uden. Med dem kan vi dokumentere de store oplevelser, som på den måde kan gemmes som et evigt minde. På den måde er telefonerne jo fantastisk nyttige, men nyere undersøgelser viser faktisk, at det at tage et billede faktisk mindsker vores hjernes evne til at huske øjeblikket.
Dermed siger vi ikke, at man ikke bør tage billeder på sin safarirejse. Selvfølgelig skal man have fotominder med hjem. Faktisk er fotosafarier en af de mest givende safarioplevelser, man kan få. Vi siger bare, at det er en god idé at være bevidst om brugen af telefonen. Du gør dig selv en stor tjeneste ved at nyde momentet uden nogen form for signal, sociale medier eller live streams.
Et godt råd er at slukke telefon og i stedet investere i et godt digitalkamera eller spejlrefleks kamera. På den måde undgår du at blive distraheret af opkald og beskeder. Du kan samtidig også tage meget bedre fotos i højere opløsning. Så kan du jo altid overveje om dit yndlingsbillede fra turen skal forstørres og hænges op derhjemme.
En anden god idé er at tage billedet og derefter ligge kameraet eller telefonen fra dig og nyde øjeblikket. Nyd, at du står overfor de vilde dyr og er fri fra forstyrrelser fra den digitale verden.
Mens du kører rundt i Serengeti er du omgivet af fuldstændig ro og fred, men så pludselig! Du ser en gepard, der angriber en antilope. I ren begejstring vil de fleste safarigæster gispe eller endda komme til at råbe ”Neeeeej, neeej, neej!”.
Når du larmer og kommer med lyde på en safari, risikerer du at skræmme og forstyrre dyrene. De fleste dyr har langt bedre hørelse end mennesker, og selv en simpel ”klik-lyd” fra kameraet kan skræmme dyrene væk.
Stil alle de spørgsmål du har lyst til, tag fotos og gisp løs! Men forsøg at reducere stemmelejet og hvisk til hinanden. Hvis det er muligt, er det en god idé at sætte dit kamera og mobiltelefonen på lydløs. De konstante bip- og klik-lyde kan virke generende og forstyrrende for de fleste dyr. Så fjerner det i øvrigt også fokus fra naturens lyde på savannen.
Det kan godt være, at du tænker, at du netop har betalt og bestilt safarien for at opleve de berømte ”Big Five”, som er elefanten, løven, næsehornet, leoparden og bøflen. Men der er ingen safarirejser, der kommer med garantier.
Det er vigtigt at huske på, at naturen er vild og uforudsigelig. Dyrenes leveområder er så enormt store, at ikke engang den mest erfarne guide kan sige, hvor dyrene nøjagtigt befinder sig. Samtidig er det med til at give spænding på safarituren, da man ikke bare får foræret oplevelserne. Der er en grund til at en safaritur kaldes et ”game drive”. Det er nemlig som et spil, hvor det handler om en hvis portion held, når du lige er det rette sted på det rette tidspunkt.
Så lad vær med at blive sur eller skuffet, hvis du ikke oplever alle 5 dyr. Nyd i stedet de mange andre dyrerige oplevelser, som safarien helt sikkert byder på. Selvom du ikke ser alle medlemmerne fra Big Five, er der nemlig stadig tusindvis af andre fascinerende dyr at spotte.
Den gode nyhed er, at der er en række ting, du kan gøre for at øge chancerne for at se de 5 populære dyr. Det kan være en idé at tage på safari tidligt om morgenen eller hen på aftenen, da dyrene er mere aktive på disse tider af døgnet. Igen er et godt råd at holde lydniveauet lavt, så du ikke skræmmer dyrene væk.
Til sidst kan vi runde af med nogle af de vigtigste lektier, vi har lært ved at være på safari. Den vigtigste af dem alle er evnen til at være tålmodighed, at leve i nuet og omfavne uforudsigeligheden og naturens skønhed.
Herfra er der vist kun tilbage at ønske dig god fornøjelse med vores rejseforslag til safarirejser i Afrika og rigtig, god tur på safari!
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening