Guideline til drikkepenge på Kilimanjaro

Skal du på Kilimanjaro, anbefaler vi dig at læse vores guide til drikkepenge på Kilimanjaro.

Et Kilimanjarotrek står højt på mange danskeres ønskeliste, men det er ganske vist, at uden hjælp fra de lokale tanzanianere, der har bjerget som deres arbejdsplads, så kan denne drøm ikke gå i opfyldelse. Som turist på bjerget er du aldeles afhængig af dine lokale guider, bærere, kokke og chauffører, der tjener til dagen og vejen ved at facilitere turismen på Kilimanjaro. Med den stigende popularitet af trekking på Mount Kilimanjaro har turismen fået en stor rolle for økonomien i området omkring bjerget. Afrikas højeste bjerg er i realiteten blevet en af de vigtigste faktorer for lokaløkonomierne i de to byer, Moshi og Arusha, som er udgangspunkterne for et Kilimanjaro trek.

En Big Mac menu i løn

Med denne voksende interesse er lokale beboere i disse byer valfartet til bjerget i et desperat forsøg på at få arbejde. Arbejdsløsheden er høj i Tanzania, og derfor er der ingen mangel på mennesker, som er villige til at gøre bogstaveligt talt alt for at tjene en løn, omend en meget lav en af slagsen. Trods en fastsat minimumsløn for bjergets ansatte bliver denne langt fra altid overholdt af de lokale operatører. Nogle betaler så lidt som USD 2-3 om dagen til deres bærere. Hvis vi lige tager et sekunds betænkningstid, kan vi hurtigt regne ud, at lønnen for at bære omkring 15-20 kg. af dit gear hele vejen op ad et relativt højt bjerg og nedad igen er mindre, end hvad en Big Mac menu koster!

Før du påbegynder dit trek, mødes du med din guide og dine bærere. Guiderne taler godt engelsk, bærerne knap så godt. Med undtagelse af din daypack (rygsæk), så bærer bærerne alt det udstyr, du har brug for under trekket. Dvs. telte, køkkenudstyr, mad, vand osv. Hver bærer har op til 20 kg på ryggen eller hovedet. Hos Rickshaw siger vi MAX 10 kg. pr. person. Disse bærere løber hver dag i forvejen for at sikre, at de ankommer til campen og har sat dit telt og spisetelt op, inden du ankommer. Du forlader din lejr, og de pakker sammen efter dig, og står klar med alting, når du når frem til næste nats lejr. De giver service for alle pengene og tjener virkelig deres løn – og drikkepenge!

Teltlejr i Rongai Camp på Kilimanjaro i Tanzania

Overslag over drikkepenge på Kilimanjaro

I en perfekt verden bør de venlige, erfarne og helt uundværlige bærere og guider betales en obligatorisk fair og rimelig løn. Det er desværre ikke typisk tilfældet, at det sker. Derfor er drikkepenge på Kilimanjaro almindelig standard for alle turister. Ofte kan det dog medføre en vis form for forvirring, for hvor mange drikkepenge skal hver person i ens trekking-team have?

For at gøre det lettere for dig at finde rundt i, har vi udarbejdet disse retningslinjer. Vi har lavet et fingeret eksempel for at gøre det lettere for dig at finde frem til, hvor meget du ca. skal regne med at have med i drikkepenge. Bemærk at dette blot er en retningslinje, da det er individuelt, hvor meget man har lyst til at honorere sit bjergbestigningsteam. Vi mener dog, at enhver, der har råd til at trekke på Kilimanjaro som fritidsaktivitet, også har råd til at betale rimelige drikkepenge til deres bjergbestigningsteam.

Eksempel på overslag på drikkepenge:

1 klatrer: 1 guide / 2-3 bærere / 1 kok
2 klatrere: 1 guide / 1 assistant guide / 4-6 bærere / 1 kok
3 klatrere: 2 guider / 1 assistant guide / 8-9 bærere / 2 kokke
4 klatrere: 2 guider / 1-2 assistant guider / 11-12 bærere / 2 kokke
5 klatrere: 2-3 guider / 1-2 assistant guider / 14-15 bærere / 2-3 kokke
6 klatrere: 2-3 guider / 1-2 assistant guider / 17-18 bærere / 2-3 kokke

Note: Antallet af besætningsmedlemmer kan variere.

Kilimanjaro drikkepenge – hvem skal de gives til og hvornår?

Drikkepenge gives som regel ved afslutningen af dit trek, efter at du har nået dit endelige mål – toppen Uhuru Peak. Det er almindelig standard at give sine drikkepenge individuelt i separate konvolutter. Alternativt kan man give alle konvolutter med drikkepenge til sin hovedguide, som herefter vil fordele pengene mellem teamet. Hos Rickshaw synes vi, at det er god kutyme at give drikkepengene individuelt samt give et håndtryk og en individuel tak for et godt trek.

Beløbet er som følger. Disse tal er pr. gruppe, ikke pr. klatrer.

Hovedguide: USD 20-25 pr. dag
Assistentguide: USD 15-20 pr. dag
Kok: USD 13-15 pr. dag
Bærer: USD 7-10 pr. dag

Prisen pr. dag i USD:

Drikkepenge for guider, porters, kokke

Vi håber, at du nu har en del mere klarhed omkring drikkepenge på Kilimanjaro. Læs evt. også vores pakkeliste til Kilimanjaro og forbered dig optimalt til dit livs trekkingrejse.