Alt hvad du bør vide om chimpansetrekking

De er vores nærmeste levende slægtninge, skabninger af ærefrygtindgydende intelligens og følelser, men alligevel kan de være skræmmende primitive og vilde; chimpanser er en kilde til fascination for os, og det ser det ud til også at være for mange andre rejselystne, Vi har sat os for at besvare nogle af de mest gængse spørgsmål om chimpanser, og håber at inspirere dig til at rejse til Afrika for at i sidde på skovbunden alt imens du betragter disse storslåede store aber bevæge sig og kommunikere i deres vilde habitat. Vi har allerede besvaret vores første spørgsmål, men her får du altså: alt hvad du behøver at vide om chimpanse trekking safari.

Hvilke kontinenter lever chimpanser på?

Chimpanser er hjemmehørende i Afrika, som er det eneste kontinent, der er hjemsted for vilde chimpanser. Der er to arter og fire underarter, og alle lever i en strækning af det, der før hen at være et uafbrudt skovbælte. Detsværre er dette nu dårligt fragmenteret på grund af skovrydning og menneskelig indgreb. Almindelige chimpanser og bonoboer er de to arter, der findes, og bonoboer (også kaldet pygmæ chimpanser) lever kun ét sted i Afrika – i Den Demokratiske Republik Congo, syd for Congo-floden. Almindelige chimpanser indtager et større området der spreder sig lige så langt øst på til Tanzania såvel som til det vestligste punkt i Senegal. Dette er dog ikke en indikation af en blomstrende bestand. Desværre er begge chimpanse arter truet med faldende bestand over hele linjen.

Chimpanser kan lide et ækvatorialt klima, og de lever i de varme, fugtige omgivelser i de centralafrikanske regnskove. Det østligste punkt i deres rækkevidde er Greater Mahale-økosystemet på den vestlige grænse for Tanzania. Det er her Jane Goodall Institute har været baseret på forskning og fremragende bevaringsarbejde i årtier. Kigger vi mere vest på over det ækvatoriale Afrika, findes chimpanser i så mange som 21 lande: Angola; Burundi; Cameroun; Den Centralafrikanske Republik; Congo; Den Demokratiske Republik Congo; Elfenbenskysten; Ghana; Guinea; Guinea-Bissau; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Tanzania; og Uganda. For blot at nævne nogle få. Et blomstrende skovmiljø er ideelt for chimpanser, hvorfor disse levesteder skal beskyttes.

Hvor kan man se vilde chimpanser?

I betragtning af at de kan findes i så mange lande, kan det komme som en overraskelse, at der kun er en håndfuld steder, hvor turismeinfrastruktur giver besøgende mulighed for at se de smukke chimpanser. I Nigeria og Cameroun, hvor den eneste population af Elliots underarter kan findes, er der naturreservater, der har reddet chimpanser og tilbyder information. Men at se dem i det naturlige habitat i Cross River National Park er næsten umuligt selv for landmænd og forskere . Det er kun muligt for rejsende at se menneske-vante familier af vilde chimpanser i deres naturlige habitat gennem lange perioder med vellykkede, respektfulde introduktioner.

For at se dem under disse omstændigheder – vilde og frie – kan man tage på vandring i Nyungwe Forest i Rwanda, Kibale Forest, Budongo Forest eller Kyambura Gorge i Uganda, og Gombe Stream og Mahale Mountains nationalparker i Tanzania. Hos Rickshaw arrangerer vi ansvarlige og etisk korrekte ture her til såvel, og arbejder ligeledes med ansvarlige operatører, der garanterer etiske og professionelt guidede ture. Disse ture er som regel forbundet med uforglemmelige oplevelser, hvor man får lov at observere chimpanser.

Hvor kan du tage på chimpanse trekking?

Chimpanse-trekking er, når du går gennem chimpansens naturlige habitat, ledet af en uddannet guide, og ser de tilvænede chimpanse-familier i færd med deres dagligdag i skoven. Disse familier eller grupper kan være på mellem 30 og 80 chimpanser, og miljøet er helt naturligt og ukontrolleret. Chimpanserne spiser, foder deres unger og klatrer og siger deres genkendelige lyd. Og nogle spadserer lige forbi dig uden et ænse dig et blik. Det er en virkelig fascinerende og dybt påvirkende oplevelse for enhver.

Uganda, Rwanda og Tanzania tilbyder chimpanse-trekking. Disse lande har også åbne savanne-økosystemer som Queen Elizabeth National Park i Uganda, Akagera National Park i Rwanda og Serengeti i Tanzania. Rejseaktiviteten her trives, og tusindvis af mennesker besøger disse lande hvert år. Vi arbejder direkte med chimpanse-trekkingfaciliteterne og safarioperatørerne på stederne for at skabe en personlig safari-oplevelse.

I Uganda tilbydes chimpanse-trekking et par forskellige steder: Kibale Forest National Park, Budongo Forest Reserve i Murchison Falls National Park og Kyambura Gorge, der grænser op til Queen Elizabeth National Park. I Tanzania, anbefaler vi at tage til Gombe Stream og Mahale Mountains nationalparker. Og i Rwanda kan du tage på chimpanse trekking i Nyungwe Forest National Park.

Hvilke andre dyr lever chimpanser med?

Som vi har nævnt før i dette indlæg, lever chimpanser i de fugtige skove i det ækvatoriale Afrika. Disse hurtigt faldende økosystemer er hjemsted for en utænkelig række arter, fra andre primater, store og små pattedyr, gnavere, krybdyr og fugle. Det vibrerer af liv, og enhver chimpanse-trekkingoplevelse giver utrolige muligheder for at se andre arter af skoven. Nogle er almindelige og ligegalde med besøg, hvilket gør det let at se dem, mens andre er undvigende og truede og meget sjældent set. Her er nogle af de dyr, som chimpanser lever med i skoven:

I Rwandas Nyungwe-skov skal du holde øje med andre primater, herunder L ‘Hoests abe, ugleformede aber, gråkinnede mangabe, Rwenzori colobuses, monaaber og blåaber. I Uganda inkluderer almindelige primater, der lever sammen med chimpanser i Kibale Forest, den rødhalede abe, sort og hvid colobus, olivenbavian og den natlige potto, som er relateret til bushbabyen. Nogle af disse skove er også hjemsted for den sjældne skovelefant, der før hen boede i et stort antal på de lavtliggende skråninger i Rift Valley. Men nu ville du være utrolig heldig, hvis du så noget elefantgødning i stien, mens du er sporing af chimpanser. Ligeledes findes den gyldne kat i nogle af de samme skove som chimpanser, men den er kun sjældne gange blevet optaget i kamerafælden.

Chimpanser deler dog også plads med rovdyr. Leoparder er utroligt alsidige, og de trives i skovklædte miljøer, og i områder som Kyambura Gorge, der er forbundet med Queen Elizabeth National Park. Ligeledes eksisterer løver sammen med chimpanser.

Det siger sig selv, at en chimpanse-vandretur er bundet med afsløring af de mange storslåede skabninger i skoven, og især hvis du er en ivrig fugleobservatør, er dette den slags tur, der kan fordobles som en særlig fugleferie. Især Uganda er en af ​​Afrikas største fugledestinationer nogensinde.