Hvilke dyr kan du opleve i Botswana?

Botswana er blandt de mest populære destinationer i Afrika for de, som gerne vil opleve det storslåede dyreliv, som Afrika nu engang er særligt kendt for. I løbet af din rejse til Botswana vil du opleve et bredt udsnit af det afrikanske dyreliv, og det giver anledning til oplevelser, du sent vil glemme. Du kan her læse om de dyr i Botswana, du kan forvente at møde på en safari.

Takket være nationalparker og reservater som Okavango deltaet, Chobe Nationalpark, Kalahari Game Reserve og mange andre steder finder du et overflod af afrikanske dyr i Botswana. Landet huser tre nationalpark og syv vildtreservater, der tilsammen dækker over en femtedel af landearealet. Så der er rigeligt med plads for dyrene til at vandre frit rundt.

 

Elefanter

Hvis der er ét dyr, som Botswana er særligt kendt for, så er det elefanter! Faktisk er der flere elefanter i Botswana end i noget andet land på det afrikanske kontinent. De kæmpe mastodonter er jordens største landlevende dyr, så du vil nok have svært ved at overse dem under din rejse i Botswana.

Som så mange andre dyr ændrer deres foretrukne miljø sig i løbet af året. Under de tørre måneder fra april til oktober vil de typisk søge mod græssletterne. I den våde sæson flokkes de mod vådområderne, hvor blandt andet Chobe floden er et populært samlingspunkt.

 

Løver

Løver har aldrig været et upopulært dyr i Botswana eller Afrika, men med Disneys seneste indspilning af Løvernes Konge, har de aldrig været mere populære, end de er nu. Det er svært ikke at forelske sig i de smukke katte – i hvert fald fra en vis afstand – og løven er utvivlsomt et af de mest interessante dyr i Botswana at opleve på tæt hold i sit naturlige miljø.

Der er her tale om et natteaktivt dyr, der jager om natten og sover det meste af dagen væk. En af de mest mindeværdige oplevelser under en safari er lyden af et løvebrøl, der kan høres flere kilometer væk. Hvis du gerne vil se løver, er det bedste tidspunkt omkring solopgang og solnedgang. Der er som regel for varmt midt på dagen, så her gemmer de sig i det høje græs under træernes skygge.

 

Leoparder

Her har vi at gøre med en anden stor kat, der er at finde i Botswana. Den gode nyhed er, at de teknisk set er at finde over hele landet. Desværre er det dog sådan, at de er svære at spotte. Leoparden er et stolt dyr, der lever alene. Når den har fanget sit bytte, trækker den det langt væk fra potentielle fjender, så den kan nyde hele måltidet for sig selv.

Du bør besøge Moremi Game Reserve for at få den største chance for at opleve leoparder i det fri.

 

Geparder

I disse år er der ikke mange geparder tilbage, men Botswana er et af de lande, der har den største koncentration. Her finder du nemlig ca. 30% af verdens gepardbestande. I Botswana er bestanden stabil, men den dårlige nyhed er, at det desværre er det eneste land i verden, hvor det er tilfældet.

Mens gepardens utrolige smidighed og adræthed har givet den mange forcer i kampen på savannen, kan den desværre ikke hamle op med de større katte såsom løven. Nøglen til dens overlevelse er derfor at sikre, at mennesker ikke bliver den største trussel, når geparderne bevæger sig længere væk fra nationalparkerne og ind på ubeskyttet land, som er beboet af lokale.

 

Næsehorn

Næsehornet er altid blandt favoritterne, når der skal spottes efter dyr i Botswana. Historien med næsehorn i Botswana har ikke altid været lykkelig, men efter mange op- og nedture, ser det nu til, at der bliver en lykkelig afslutning. Efter flere år med jagt og krybskytteri har Botswana Rhino Reintroduction Project sikret, at både det hvide og sorte næsehorn er blevet genintroduceret ved Okavango deltaet såvel som ved Khama Rhino Sanctuary.

Næsehorn er nu at finde flere steder i landet takket været en række initiativer, der sikrer artens overlevelse. Du kan altså være heldig at opleve næsehorn under din safari i Botswana, hvis du opsøger særlige områder.

 

Vilde hunde

Afrikanske vilde hunde er ikke de nemmeste dyr at spotte i bushen eller på savannen, da de desværre er en af de mest truede afrikanske dyrearter.

Den gode nyhed er, at Botswana huser en rimelig stor bestand, så der er en nogenlunde sandsynlighed for at opleve flokke af vildhunde. Men lad dig ikke narre af hundenes kæledyrslignende udseende. De er glubske rovdyr, som bør betragtes på afstand.

 

Flodheste

Flodheste er kendte for at elske vandrige regioner, og det må der siges at være rigeligt af i Botswana. Gennemsnitsvægten på en flodhest er intet mindre end 2.500 kg, og de er blandt de farligste dyr i verden. Til trods for deres størrelse er de utrolig hurtige, hvilket nok kommer bag på de fleste. Deres fart kombineret med deres territoriale natur er noget af det, der gør flodheste så farlige.

Selvom flodheste kan bruge timevis i vandet, er de også kendt for at vandre over lange strækninger, mens de græsser løs.

 

Zebra

Vidste du, at der faktisk findes tre forskellige slags zebraer i Afrika? I Botswana er det arten Burchell’s zebra, du kan møde. Faktisk er det Botswanas nationaldyr, og zebraerne tager del i en årlig migration på flere tusinde zebraer, der migrerer fra nordøst til syd.

Ikke to zebra er ens, og selvom du sikkert ikke kan skelne den ene fra den anden, så kan de heldigvis selv og deres unger se forskel. Zebraerne er nemlig ikke kun sorte og hvide. De har også bruge striber, der er med til at adskille dem fra hinanden.

 

Hyæner

Hyænerne har ry for at være onde og glubske dyr, man ikke har lyst til at stå i vejen for. Især deres karakteristiske lyde er en oplevelse at være vidne til.

Der er lavet meget forskning inden for hyænernes natur, og meget tyder på, at hyæner på mange måder er et misforstået dyr, da de er utrolig intelligente og sociale. Ligesom i Løvernes Konge er hyænernes største konkurrent uden tvivl løven.

 

Giraffer

De majestætiske, elegante og langhalsede giraffer er en af favoritterne blandt dyreelskere. At se dem i den vilde natur er en fantastisk oplevelse, og i Botswana er de at finde i både den centrale og nordlige del af landet.

Selvom de på mange måde er utrolig yndefulde, har de tit svært ved at holde balancen. Især de yngste giraffer er utrolig søde at betragte, når de skøjter rundt på deres lange ben. Et noget mere voldsomt scenarie er, når hannerne slås. Det går voldsomt for sig, men det er samtidig en vild seance at overvære.

 

Bøfler

Den mest udbredte dyr blandt medlemmerne af Big Five er utvivlsomt bøflen, der holder til i de fleste områder med græs eller savanne. De elsker skygge, græs og at være tæt på vandhuller eller flodløb. De er på mange måder et simpelt dyr. Mod nord er de i størst koncentration ved Okavango deltaet eller i Chobe Nationalpark.

Bøfler er sociale dyr, så det er sjældent at se dem alene. Men lad dig ikke narre – selvom de elsker at være samlet i en gruppe, er de på ingen måde venlige. Faktisk er bøfler utrolig farlige (derfor er de også en del af Big Five) med en utrolig styrke og kampgejst.

 

Antiloper

Der findes 22 forskellige antilopearter i Botswana. I Botswana er den røde Lechwevandbuk synonym med Okavango deltaet, og hvis du besøger området, vil du se masser af dem græsse på de oversvømmede sletter.

Man siger, at der er en styrke i at være mange samlet. Mens løver, vilde hunde og hyæner er en stor trussel, står antiloperne stærkere, når de holder sig i en samlet flok.

 

Fugle

Så mange fugle, så lidt tid! Faktisk burde fuglene få deres eget blogindlæg. En af de mest spektakulære fuglearter at se i Botswana er den afrikanske fiskeørn, der er kendt for deres karakteristiske kald og deres jagtmetode henover vand.

Den smukkeste fugl er muligvis den lillabrystede ellekrage med dens smukke regnbuefarver. Et billede af sådan en fugl med den klassiske Botswana baggrund vil uden tvivl være et godt minde fra en safari i Botswana.

 

Vil du gerne opleve dyrelivet i Botswana, kan du her læse mere om vores rejser til Botswana.