De 15 bedste steder på Elfenbenskysten

Læs her om de 15 bedste steder på Elfenbenskysten, du kan besøge på en rejse dertil. Fra de skyhøje græsklædte bjerge ved Mount Nimba mod nord til lagunerne og de brusende atlantiske bølger mod syd over tågedækkede regnskove, hvor chimpanserne lever, til de massive kakaoplantager mod øst. Ja, Elfenbenskysten repræsenterer så sandelig en bred vifte af den vestafrikanske mangfoldighed.

Den fantastiske og hemmelige Elfenbenskyst

Det vestafrikanske land er en, for de fleste ukendt, men helt fantastisk rejsedestination. Turisterne kommer for at opleve autentisk lokal kultur og stammeliv, for at hike de tomme stier ved Taï og Comoe Nationalparkerne, for at smage de krydrede kassava og cashew retter, møde de nysgerrige aber, der svinger sig i træerne, og opleve den energiske atmosfære i  Abidjan, der er Elfenbenskystens metropol med over 4 millioner indbyggere. Derudover finder du talrige strande, fyldt med middelaldrende, franske byer og koloniale relikvier, hvor bygningerne ligger skrånende ned mod havet i gule, hvide og ja, elfenbensfarvede nuancer.

Her kan du læse om vores 15 favoritter at besøge på din rejse til Elfenbenskysten.

1. San-Pédro

Havnene ved San-Pédro ligger ud for de sydlige skove ved Elfenbenskysten og har fod i det atlantiske farvand. San-Pédro er den andenstørste havneby i landet. Herfra er der i årtier blevet transporteret store mængder af metalmalm, mineraler og fisk til store dele af verden. Omkring havnen er der opstået et livligt og energisk byliv med lavtbeliggende huse og støvede gader med festlige natklubber og hyggelige barer på gadehjørnerne. Der findes også en række naturvidundere tæt på byen. Både Taï Nationalpark og Bas-Sanassandra strandene ligger i kort afstand fra San-Pédro.

2. Grand-Bassam

Byen Grand-Bassam kan stolt bryste sig med at være på UNESCO’s verdensarvsliste. Byen udspringer fra den ivorianske kyst med parisiske palæ og koloniale kommunale bygninger, der ligger i Anciem Bassam distriktet.

Grand-Bassam er en ældre by og var hovedstaden, da Elfenbenskysten var under fransk herredømme. Byen er fyldt med sjæl og med let forfaldne og smuldrende facader. Nogle af bygningerne er blevet renoveret og ført tilbage til deres oprindelige stand. Besøgende kan stadig opleve den store Cathédrale Sacré Cœur og det intéressante Museum of Costume.
New Grand-Bassam er stedet, hvor de fleste aktiviteter finder sted, mens strandene mod vest og øst er, hvor man slapper af og nyder livet.

3. Abidjan

Den sprudlende, pulserende by Abidjan ligger på den sydlige kyst langs den brede kystlinje ved Ebrié Lagunen. Med mere end 4 millioner indbyggere er det den anden største metropol i det vestlige Afrika.
Selvom Abidjan officielt ikke er Elfenbenskystens hovedstad – den ære går til Yamoussoukro – er det nok den bedste by at besøge for at blive ordentligt introduceret til landet.
Her kan besøgende slentre langs de hektiske gader ved Plateau distriktet, se den franskinspirerede St. Paul’s Cathedral, tage en tur forbi Nationalmuseet, feste på Princess Road, spise lokale kassava karryretter på gadehjørnet… Og sådan fortsætter listen!

4. Man

Udspringende fra de regndryppende, robuste skråninger ved Toura Mountains i hjertet af Elfenbenskysten, finder du den rustikke by Man. Byen er omgivet af endeløse marker med grønne planter og kakaoplantager.
De to punkter Tonkoui og Toura – de to højeste punkter ved Elfenbenskysten – kan spottes mod horisonten, mens kaskader af vand tordner fra vandfaldet i baggrunden og tiltrækker nysgerrige sjæle. Andre tager på eventyr i de populære bambusskove, der ligger uden for centrum, hvor flerfarvede sommerfugle flyver omkring, og sjældne insekter kribler rundt på skovbunden, hvor de bor.

5. Taï Nationalpark

Taï Nationalpark er med sine 3.000 km² et af Elfenbenskystens bedst bevarede områder beliggende mod de guineanske regnskove, der engang var det dominerende beboelsesområde i det vestlige Afrika, som strakte sig fra Gabon hele vejen til Senegal.
Området er vildt og dramatisk, skabt af kolossale floddale og pyntet med skove, bjerge og savanne. Og så er der faunaen, der blandt andet byder på den truede pygmæ flodhest, colobusaber, der svinger sig i træerne, dykkerantiloper og chimpanser.

6. Jacqueville

Den lille by Jacqueville vender mod havet, tæt ved Ebrié Lagunen, og er omgivet af det karakteristiske, ivorianske elfenbensfarvede sand. Langs de solrige strande mødes marker med ananastræer med Atlanterhavets frodige bølger.
Klynger af gamle parisiske arkader og koloniale bygninger står under palmetræernes skygger, mens stråtækte strandhytter møder malede træbåde langs kysten.
Jacqueville er et skønt sted at besøge for at opleve den særlige stemning ved kysten. Altsammen ligger kun et stenkast fra Abidjan.

7. Yamoussoukro

Yamoussoukro er landets hovedstad. Et besøg her kan være lidt af en anderledes og mærkelig oplevelse. Med sine brede boulevarder, nye regeringsbygninger, luksushoteller kan Yamoussoukro, trods et indbyggertal på 300.000 mennesker, føles som en spøgelsesby. Byen blev valgt som hovedstad i Elfenbenskysten tilbage i 1983 – besluttet af præsident Houphouët-Boigny, der var født der i 1908. Men der er også interessante seværdigheder at opleve her. Især den enorme Basilicia of Our Lady of Peace, som er den største kristne kirke i verden, og den overvældende mængde af kupler og piller, der afspejler det storslåede Rom, er værd at lægge vejen forbi.

8. Korhogo

Korhogo har en lang forhistorie med politisk ustabilitet. Bortset fra de revolutionære og radikale tendenser, er byen i sandhed et fascinerende sted med myldrende bazarer fyldt med alt fra bomuld til cashewnødder og krydderier. Det fortryllende Woodcarver’s Quarter byder på det smukkeste træudskæringsarbejde og ved Village des Tisserands, der ligger et stenkast væk, kan man købe det såkaldte batiktøj, der laves ud fra en oprindelig indonesisk teknik.

9. Bouaké

Bouaké er et af de fantastiske områder mellem den sydlige- og nordlige del af Elfenbenskysten. Det ligger midt imellem den atlantiske kyst, den nordlige grænse, Guinea mod øst og Ghana mod vest. Og mens de nationale divisioner manifesterer sig i byen i form af FN’s fredsbevarende projekter, forbliver byen en fusion af alle de forskellige indflydelser fra forskellige stammer og politikere i gennem tiden.
Byens vibe fuldendes af dens jordnære atmosfære og spændende lokalbefolkning. Især byens markeder, kunst og håndværk er noget helt særligt, som er oplagt at udforske, når du besøger den spændende by. Hele regionen er kendt for bomuldsplantager, men også for sorte lerpotter, der kan købes nær St. Michael’s Cathedral, og for massevis af andre fascinerende ting, der er værd at udforske.

10. Comoe Nationalpark

Imellem de nordlige byer og den ghanesiske grænse ligger Comoe Nationalpark, der er en magnet for miljø- og naturinteresserede turister, der holder af udendørsaktiviteter. Her blomstrer det med skove og savannesletter, skyhøje klipper og floden Comoé River, der snor sig gennem landskabet. I nationalparken kan besøgende holde øje med nogle af de sjældne dyrearter som den gulrygget dykkerantilope, nonne- og colobusaber samt det truede skældyr pangolinen, for ikke at nævne leoparder, løver og mange andre arter.

11. Mount Nimba Strict Naturreservat

 

Kravlende over Elfenbenskystens grænse og videre ind i det vilde sydlige Guinea ligger Mount Nimba Strict Naturreservat. De skyhøje bjergtoppe anses af UNESCO for at være en af vestafrikas vigtigste naturreservater. Og hvorfor så det?
Den største grund er, at landskaberne spænder fra de lavtliggende regnskove til høje græssletter, og det giver anledning til et af de mest kalejdoskopiske udsyn over regionens fauna. De, der vandrer i dette område, kan blandt meget andet forvente at møde chimpanser og sjældne sommerfuglearter.

12. Assouinde

En smule længere langs kysten fra Grand-Bassam og mod Abidjan ved hovedvej A100, ligger Assouinde, som nok er det mest populære strandområde i hele landet.
Det er især populært blandt dem, som ønsker en pause fra den hektiske storby. De lange strækninger med glinsende, gulligt sand byder på et bredt udvalg af indkvarteringsmuligheder. På den ene side ligger hotellerne ud mod de spejlblanke laguner, og på den anden side er der udsigt til atlanterhavet, hvor der er mulighed for at surfe og solbade dagen lang.

13. Bas-Sassandra

En anden populær strand er Bas-Sassandra ved byen Sassandra i den sydlige del af Elfenbenskysten. Sassandra er spækket med historie fra kolonitiden. Med sin førsteklasses beliggenhed ved Guineabugten blev byen etableret af portugiserne, briterne og franskmændene og blev senere en af Vestafrikas helt store havnebyer. I dag er området stadig stærkt industrialiseret, men der findes også fine områder med gyldne sandstrande, historiske fyrtårne, barer med lokale øl og hyggelige cafeer.

14. Marahoué Nationalpark

 

For nyligt kunne man læse om Marahoué Nationalpark, der på grund af accelerationen af skovudrydning i området, trak overskrifter mange steder verden over. Man estimerer, at Marahoué har mistet 93% af den oprindelige skov bare i løbet af det sidste årti.
Nationalparken ligger tæt på hovedstaden Yamoussoukro, og er til trods for den triste statistik, et dejligt sted at søge tilflugt fra byens kaotiske atmosfære.
Parken var engang hjemsted for chimpanser og store elefantflokke, og med nye bevaringsprojekter og politiske vilje, håber man, at Marahoué kan vende tilbage til det skattekammer, det engang var.

15. Abengourou

Abengourou er et spændende stop ved den ekstreme østlige del af Elfenbenskysten. Byen er tidligere hjemsted for Akan-folket, og du kan stadig se høvdingens hus, som er pyntet med mystiske artefakter og relikvier. I byen finder du gader fyldt med skurhuse og livlige lokale markeder, en række kristne religiøse bygninger og en stor katedral.

Nær Abengourou Airport kan du udforske regionens mange kakao-marker og plantager.

Er du blevet inspireret til en rejse til Elfenbenskysten, så kan du se vores udvalg her.