Etiopien er Afrikas nye rejsedestination

Etiopien er Afrikas nye rejsedestination lyder det fra både her og der og snart sagt alle vegne. Vi forstår godt, hvorfor jungletrommerne buldrer med nyheden om, at Etiopien er den næste must-visit destination på det afrikanske kontinent.

Mange associerer Afrika med safaridyr og gamedrives, men hvad består kontinentet egentlig af, når man ser bort fra de berømte dyr fra Big 5? Hvis du er interesseret i at udforske dette, er Etiopien er godt sted at starte eventyret.

Ankomsten til Etiopiens hovedstad Addis Ababa kan være en både spændende og lettere overraskende oplevelse. Allerede ved ankomsten til lufthavnen, vil du opleve at Etiopien på ingen måde minder om andre steder i Afrika – og det vil du allerede indse ved ankomsten.

Ikke en helt almindelig afrikansk storby

Addis-Ababa-etiopien

Østafrika byder på nogle af verdens mest beundringsværdige landskaber, men er knap så berømt for de hektiske og knap så charmerende storbyer.

Her skiller Etiopien sig i den grad ud. Addis Ababa fanger hurtigt de flestes interesse. Fascinationen starter allerede fra vinduet af dit hotelværelse. Forestil dig, at du kigger ud og kan ane synet af kuplen fra Medhane Alem, som er Etiopiens orthodokse katedral.

Besøg byens handelsmarkeder og souvenirshops og drik etiopisk kaffe på gadehjørnets kaffebar. Du kan også forlyste dig med at udveksle engelske gloser med de lokale, der stadig øver sig på at mestre det engelske sprog.

bahir-dar-marked-etiopien

etiopien-kaffe-folk

På den anden side minder Addis, som de lokale oftest forkorter navnet til, meget om nogle af de Østafrikanske storbyer. Det gælder, når man ser på den begræsede mængden af turistattraktioner. Det er nemlig forholdsvis ubeset, hvad der er at finde af den slags. Et af de bedste steder er uden tvivl Red Terror Martyr’s Museum, der giver en spændende introduktion til Etiopiens historie.

Frygt hverken gud eller højder

saint-george-etiopien-lalibela

Afrika som en helhed er mere kristent, end de fleste tror. Dog har det meste af kontinentet fået religionen til sig under kolonitiden. Det gælder imidlertid ikke Etiopien. Landet spiller faktisk en stor rolle i forbindelse med kristendommens begyndelse.

De første eksempler på tidlig kristen arkitektur i Etiopien er de stenudhuggede klippekirker ved Lalibela, ved navn St. Georges Kirke eller Bet Giyorgis på det lokale sprog amharisk. Kirkerne er bygget i i kantede former og set oppefra ligner formen et kors.

Lalibela er et utroligt sted, men er kun én ud af mange religiøse steder i Etiopien. Du kan for eksempel sejle ud til klostrene fra det 14. århundrede ved øerne på Lake Tana tæt ved byen Bahir Dar.

church-lake-tana-etiopien

Med det sagt, dukker der store oplevelser op hver dag på din rejse til Etiopien. Hvad enten det er i Tigray regionen eller længere sydpå mod Simienbjergene. Disse områder kan du besøge på en dagstur eller på en længere flerdages vandretur.

etiopien-simien bjergene

Hvis du besøger landet efter regnsæsonen i september og oktober er her spækket med liv. Her taler vi om bavianer og andre dyr, det grønne landskab og vilde vækster.

Og når vi snakker om månederne efter regnsæsonen, er der endnu en god grund til at besøge landet netop på dette tidspunkt. Vandfaldene ved Den Blå Nil, der ligesom klostrene ved Lake Tana også ligger ved Bahir Dar, er på sit højeste. De er fyldt op med vand. Vandfallet er også smukt resten af året, men i månederne efter regnsæsonen brager det afsted med en helt utrolig kraft.

etiopien, den blå nil

I Etiopien spiser man med hænderne

mad-etiopien-03

Det etiopiske køkken er uden tvivl Østafrikas mest berømte. Og ikke uden grund!

Det luftige injera fladbrød er et hit blandt mange i dag, mens smagene fra Doro Wat (kyllingestuvning) og Mesir Wat (rød linsestuvning) er et hit blandt selv kræsne folk. Det er især lækkert at mixe retterne med injera brødet.

En af Etiopiens mest populære retter er Shiro, der er en kikærte ret med hakkede løg og hvidløg, men også veganske retter er temmelig udbredte.

Da man oftest spiser med hænderne i Etiopien, er et godt tip at medbringe håndsprit til måltiderne.

mad-etiopien-02

Selvom etiopisk mad er ved at opnå status som legendarisk og er blevet en drøm for enhver vegetar, er det i virkeligheden etiopisk kaffe, der er stjernen.

De fleste antropologer er enige om, at Etiopien er kaffens fødested. Landets indbyggere fra det 10. århundrede siges at være de første mennesker, der opdagede kaffebønnens gavnlige effekter. Det at drikke kaffe ses nærmest som et ritual, som de fleste lokale udøver flere gange dagligt. Kaffe er ikke noget, man tager let på i Etiopien, men derimod noget, der er gennemsyret af selvfølgelig andagt og stolthed.

Etiopien kalder

etiopien-kaffe

Etiopien er først og fremmest kaffens fødested, men det siges også at være menneskets fødested. Man ved i hvert fald med sikkerhed, at det var en af civilisationens oprindelige vugger.

Men det er ikke et land for kynikere. Selvom man ikke tror på skrifterne, der er skrevet på væggene i klostrene eller kirkerne i Tigray, er det håbet og troen, der gennemsyrer landet.

Det er et land, der emmer af historie og en pulserende energi. Det betyder også, at der er en næsten endeløs liste over steder at besøge.

Du kan besøge Axum for de UNESCO bevarede ruiner, Yeha for landets ældste bygninger og Deltanta Plateauet, der er hjemsted for de snoede veje, grønne dale og perfekte udsigter. Og så er vi slet ikke kommet ind på Omo-dalen mod Syd og dens mange oprindelige stammefolk endnu…

daasanach-stamme-etiopien

Hvad betyder det for eventyrere, der higer efter at se en anden side af Afrika? Det betyder, at Etiopien kalder!

Vi laver individuelt tilpassede rejser til både det sydlige og nordlige Etiopien. Se vores forslag til programmer og lad dig inspirere til et Afrika-eventyr, der er helt ud over det sædvanlige.