Etiopiens Meskel Festival

Læs med og bliv klogere på Etiopiens Meskel Festival. Religiøse overbevisninger har været et afgørende aspekt af menneskets eksistens. Mennesket har altid søgt efter formål og mening. Således er der affødt mange forskellige religioner, hver med deres unikke fejringer. For kristne over hele verden er påske- og julefejringer forankret dybt i kristendommen som begivenheder, der formede menneskets skæbne. For kristne i Etiopien har Meskel Festivalen en unik betydning for den kristne tro.

Fra den gamle by og hovedstad Addis Ababa markerer denne tidløse festival opdagelsen af Jesu Kristi sande kors. Trofaste kristne og turister samles i Addis d. 27. september hvert år, eller d. 28. september i et skudår, for at mindes fejringen af Meskel Festivalen.

Alt om Etiopiens Meskel Festival

Hvad handler Meskel Festivalen om?

Etiopien_Lalibela_2

Meskel Festivalen er en årlig kristen nationaldag fejret af de ortodokse kirker i Etiopien. Denne festival markerer opdagelsen af det sande kors, som Jesus blev korsfæstet på. Ordet ’Meskel’ er fra Ge’ez sproget, der oversættes til ’kors’. Så festivalen er dybest set en fejring af korset. Festivalen afholdes på det ikoniske Meskel-torv i Addis Ababa og trækker et stort antal religiøse og civile ledere såvel som offentlige personer og trofaste kristne.

Oprindelse og historie for Meskel Festivalen

Opdagelsen af dette ærværdige relikvie inden for kristendommen kan spores tilbage til det fjerde århundrede, da moren til den romerske kejser Konstantin, Dronning Helena modtog guddommelig vejledning til dens placering. Ifølge legenden havde Dronning Helena, nu kanoniseret, en drøm. I drømmen fik hun besked om at lave et bål, hvorfra røg ville vise hende det sted, hvor Jesus Kors af Jesus blev begravet. Efter at have gjort, som hun blev instrueret, og bålet var tændt, steg røg højt op til himlen og vendte tilbage til jorden, nøjagtigt hvor Korset var begravet. Således begyndte den årlige fejring af opdagelsen.

Selve fejringen

Meskel-etiopien-festival

Meskel Festivalen fejres med at en stor procession af kristne brænder et stort bål kaldet Demera på Meskel pladsen – opkaldt til ære for festivalen. I Addis er et stort bål dekoreret med Meskel blomsten og derefter tændt op i tråd med historien omkring festivalen. Meskel blomsterne er gule tusindfryd, der tilfældigt blomstrer på tidspunktet for fejringen. Disse tusindfryd er normalt bundet til toppen af grene og bundtet sammen i demeraen, som derefter brændes af processionen af mennesker på denne festivalsaften. Publikum omslutter bålet og synger specielle Meskel sange, mens de tillader det at brænde helt ned til aske. Meskel Festivalen starter normalt om eftermiddagen og slutter efter solnedgang midt i masser af glæde og bønner.

Festivalens symbolik

Hvorfor så fejre denne opdagelse? Kunne man fristes til at spørge. Meskel Festvialen symboliserer blandt andet menneskets befrielse fra synd og indtræden i forhold til Gud efter Jesu død. De trofaste kristne tror, at død og opstandelse af Jesus danner kardinalpunkterne i deres tro, og derfor tjener opdagelsen af korset til at bekræfte og styrke deres tro på deres religion.

Asken, der blev brændt fuldstændigt dagen før begivenheden, bruges til at markere et tegn på korset på panden på de troende, der er samlet for at bevidne begivenheden. Disse markeringer, der er synonyme med Ash Wednesday fejringen, antages at repræsentere et mærke, der står for annullering og tilgivelse af synder efter Jesu død på korset.

Andre provinser og Meskel Festivalen

Fejringen er ikke begrænset til kun hovedstaden, da det er en national begivenhed. Forskellige stammer, provinser og byer fejrer i mindre skala over hele landet. Der er angiveligt en høj rejsehastighed blandt de fleste mennesker, der bor i forskellige dele af Etiopien til deres hjemby for at fejre begivenheden med deres familier. Disse provins-fester afholdes ved at tænde små bål på gaderne uden for deres hjem, et miniaturebål af det, der er tændt i hovedstaden. Senere samles de for at nyde vin, fremstillet af honning, samt det traditionelle måltid med rå hakket kød i fladt, tørt brød. For befolkningen i Etiopien kom julen tidligt.

Hvorfor er festivalen et ’must see’?

Meskel-etiopien-festival

Meskel Festivalen er et must see, da den ikke kun giver et indblik i den rige kristne arv i Etiopien, men også viser skønheden i de etiopiske ortodokse kirker med sin farverige måde at tilbede på. Det er en fremvisning af kirkelederne pyntet med attraktive kjortler og gigantiske kors for at symbolisere begivenheden. Meskel Festivalen er en arv af stolthed. Det er en vej til at vise den rige kristne kultur i Etiopien for udenlandske besøgende og verden. Kristne turister gives, ud over at fejre og bekræfte deres tro på kristendommen, også en mulighed for at udforske byerne i landet, som ikke overraskende også har bibelske referencer i Det Gamle Testamente.

Eventyrlystne besøgende vil helt sikkert kunne se frem til en vidunderlig tid under Meskel Festivalen, der afslører en ægte kristen kultur på det afrikanske kontinent. 

Se vores rejser til Etiopien og læs mere om Etiopiens festivaler for inspiration til din egen rejse til Afrikas ældste kristne land.