Etiopiens vildtliv: disse ti dyr finder du kun her i landet

Det er muligvis ikke safarirejser i Afrika, du kommer først i tanke om, når du tænker på Etiopien. I lang tid var den etiopiske hungersnød måske det mest varige billede af nationen, og i dag er landet bedre kendt for sine gamle klostre og kirker samt unikke landskaber end dets vilde naturoplevelser. Men Etiopien er en nation med helt unikt dyreliv, som du ikke finder nogen andre steder i verden. For naturentusiaster er en etiopisk safari et absolut must. Vi har her samlet en liste med ti dyr, som kun findes i Etiopien. 

Etiopiens gelada bavianer

Gelada-bavianer findes flere steder i Etiopien, men du vil sandsynligvis opleve dem i Semien-bjergene, hvor 20.000 af dem strejfer rundt i store flokke. Gelada bavianer kan egentlig ikke betegnes som ægte bavianer, selvom de ser meget ens ud og er let genkendelige med pletter af hårløst hud på deres bryst. De er den sidste overlevende art af en engang udbredt gruppe af græssende primater. Gelada bavianer lever som sagt i store grupper på så mange som 600 medlemmer. Et sådant komplekst abe-samfund kræver klar kommunikation, og Geladas bruger visuelle signaler, såsom ansigtsudtryk og kropsudtryk, til at interagere med hinaden.

Walia Ibex

Ofte stående på de mest utilgængelige klipper i Semien-bjergene finder vi de sidste overlevende Walia Ibex i Etiopien. Ibex lever højt oppe på- og i nærheden af virkelig stejle klipper. De føder deres unger omkring fem måneder efter undfangelsen, hvor de de første dage af deres liv beskyttes på isolerede klippetoppe. De har dog ikke adgang til mad og vand i nærheden af deres fødselsområde. For at overleve skal ibex, inklusive deres uge-gamle børn, komme ned fra de høje klippers sikkerhed til kløften nedenfor. Der vil de finde mad, vand og desværre også rovdyr på jagt efter deres næste måltid. 

Den etiopiske ulv

Den etiopiske ulv, også kaldet den røde ræv, er den sjældneste hunde-art på denne planet, og den eneste repræsentant for ulvefamilien i Afrika. Den største bestand findes i Bale Mountains, med en flok på kun 500 ulve i Etiopien. Dens tilpasning til store højder (3.000 meter til 4.100 meter) er usædvanlig. Den lever i familiegrupper, selvom den jager alene, hvilket adskiller denne ulv fra andre ulve, der jager større bytte i grupper. Den jager i øvrigt hovedsagelig gnavere. 

Bjerg Nyala 

Nyala er en storslået antilope endemisk til det etiopiske højland øst for Rift Valley. Bjerg Nyala er medlem af Bovidae-familien, almindeligvis kendt som de spiralhornede antiloper i Afrika. Bjerg Nyala er kendt for deres bosættelse i tre store bjergkæder, der danner en kæde langs østsiden af Rift Valley: Checher, Arussi og Bale Mountains. Størstedelen af Bjerg Nyalaer findes i Bale Mountains, hvor de fleste af de sydlige skråninger er tæt skovklædte.

Meneliks Bushbuck

Meneliks Bushbucks er en genert lille hjort, der kun er knap 90 cm. høj. Blandt de ca. 40 arter, der findes af bushbuck, anses Meneliks bushbuck som noget særligt. Sandsynligvis på grund af dens farve. Bushbuck er en antilope relateret art til Nyala og Eland. Den er ret almindelig at se i Etiopien, og kan findes i Bale Mountain, i Menageshas cederskove og i eucalyptuslundene i Entoto-området. Men deres fælles habitat er den tætte busk i højlandsskovene. 

Swayne’s Hartebeest

Swaynes Hartebeest siges at være i overhængende fare for udryddelse. Du kan opleve de sidste resterende flokke på Senkela-sletten nær Shashemane eller i Nech Sar National Park nær Arba Minch.

Somali Wild Donkey

Selvom det somaliske æsel tidligere kunne findes i b¨de Etiopien, Eritrea og Sudan, menes den sidste levende flok af disse at bo på Afar-sletterne i Etiopien. Det somaliske vildt-æsel er et af de mest truede pattedyr på jorden med færre end 600 overlevende i naturen. Men der kan stadig findes mange i fangeskab over hele verden for på den måde at sikre, at de en dag kan genvinde deres tidligere antal.

Bale Mountain Vervet

En anden mystisk indbygger i Bale Mountains-parken er Bale Mountain Vervet, som er en af Afrikas mindst studerede primater. De har hjem i parkens tykke bambusskove, og på trods af deres fjerntliggende habitat ser de ud til at have holdt trit med den nuværende mode med deres blonde og cool fuldskæg.

Gul-frontet papegøje

Den gule frontede papegøje har en lysegrøn krop og et gult hoved og kan ses i højlandet nær Tana-søen. Dens naturlige rækkevidde er ifølge litteraturen begrænset til nogle isolerede områder. Muligvis takket være afstand og vanskeligheder med at få adgang til de områder, hvor den forekommer, som på lang sigt forstyrres af menneskebesøg, betragtes den gul-frontede papegøje ikke som truet i naturen.

Sortmanet løve

 Denne løve er selvfølgelig opkaldt efter sin karakteristiske sorte manke og adskiller sig genetisk fra alle andre løver i Afrika. De findes i Harenna-skoven og i Alatish National Park. Dette er en enorm region, som meget få mennesker har besøgt, skønt løver menes at have været til stede her i århundreder.