Etiopisk jul: Genna eller Ledet

Etiopien er et kristent land og etiopisk jul er en af kirkens absolut vigtigste højtider. Den etiopiske jul kaldes for ‘Genna’ eller ‘Ledet’. Den fejres i januar med en lang række aktiviteter, hvor pilgrimsrejsen og gudstjenester er julens højdepunkter.

Etiopisk jul: Genna eller Ledet

Dansk jul versus etiopisk jul

Der er enkelte elementer, som er genkendelige for den jul, vi fejrer i Danmark, men der er utrolig meget, som skiller sig ud. Der er i bund og grund nok også meget, vi herhjemme kunne lære af. Den etiopiske jul har nemlig fokus på julens kærlige værdier, og her eksisterer hverken materialisme eller julestress. Etiopierne følger den julianske kalender, som den ortodokse kirke nu engang gør. Det betyder, at højtiden falder d. 7. januar, hvilket er 14 dage senere end vores velkendte jul d. 24. december.

Selve fejring af ledet

Selve fejringen starter i dagene op til julen. En del af traditionen er at deltage i en såkaldt vegansk faste 40 dage op til jul. Etiopierne spiser hverken kød, mælkeprodukter eller æg under adventen, hvilket er den oprindelige tanke med adventstiden. På den måde er de forberedt til den store fejring på selve juledagen.

Når det så endelig bliver juledag, iklæder de lokale sig deres stiveste puds. Kvinderne bærer en særlig, hvid kjole med farvestrålende syninger og broderier. Herefter går de samlet hen til kirken og ønsker hinanden glædelig jul. Egentlig lyder sætningen ”enkwan legeta ledet aderesatjehu”. Det betyder ”tillykke med, at Gud har bragt dig til Herrens fødselsdag”. I Etiopien er der nemlig ingen tvivl om, hvad julen handler om. Den handler om at fejre Jesus Kristus og hans fødselsdag.

Julegudstjenesten starter typisk allerede kl. 4 om morgenen, hvor der endnu er helt mørkt. Forestil dig den særlige stemning, når flere tusinde mennesker klædt i helt hvidt tøj fylder kirkerne til bristepunktet. Selve gudstjenesten kan vare flere timer.

Den etiopiske julemiddag

Efter ceremonien er ovre, fejres højtiden med et festmåltid for familien, hvor der spises injera fladbrød med en sauce kaldet wat.

Det første julemåltid består som regel af et morgenmåltid, der spises af trætte kirkegængere, efter de igen er vendt hjem. Måltidet starter med et glas juice lavet på hørfrø, hvorefter der serveres krydret kyllingestuvning kaldet ’doro wot’. Dertil serveres stærk, etiopisk kaffe for at velkomme den nye dag. Senere samles venner og familie til et festmåltid, der som regel består af et nyslagtet lam og den lokale honningvin ’tej’. Der serveres ofte injera fladbrød med den pikante ’wat’ sauce til.

Julens traditioner

Det mest unikke ved den etiopiske jul er muligvis de sportslige traditioner, der udøves under højsæsonen. En af dem er sporten ’genna’. Ifølge den etiopiske legende opstod sporten, da hyrderne hørte om jesu fødsel. Efter den gode nyhed brød de ud i glæde og begyndte at spille et spontant spil, der mindede om hockey. I dag dyrkes sporten om eftermiddagen på selve juledag, hvor kampene hovedsageligt spilles af unge mænd. Der udøves også andre sportsaktiviteter på juledagen såsom ridning.

De mest kendte traditioner på juledagen er, når den orthodokse kirke afholder gudstjenester juleaften til langt forbi midnat. Traditionel liturgisisk sang markerer gudstjenesten, ligesom chanting udføres af præster og diakoner, der bærer en farverig kåbe med guld og sølv detaljer. Mange folk tager fra kirke til kirke til fods og deltager i adskillige gudstjenester, indtil solopgangen markerer første juledag.

Fejringen i landsbyerne og ved Lalibela

Fejringen af den etiopiske jul er mere livlig og en endnu stærkere tradition ved de mindre landsbyer. Lalibela er et af de bedste steder at befinde sig under denne højtid. Faktisk anses Lalibela for at være blandt verdens mest religiøse og historiske steder indenfor kristendommen. Placeret højt oppe i Lasta Mountains ligger denne forunderlige verden med 11 storslåede stenkirker, gemte kældre, huler og svagt oplyste gange, der alle er indgraverede i de røde vulkansten. Selvom byen har tiltrukket turister siden det 16. århundrede, står det stadig uberørt tilbage. Lalibela er et centrum for den pilgrimsrejse, som mange etiopisk ortodokse kristne begiver sig ud på. At være på dette sted under en så stor højtid, som ledet er, er en kæmpe oplevelse. Her ankommer tusindvis af hvidklædte pilgrimme og deltager i den smukke ceremoni.

Herhjemme fylder julegaver en stor del af fejringen. I Etiopien er der også julegaver, men ikke i så store mængder. De små børn får nogle gange en lille gave, og de større børn får nyt tøj. I stedet handler den etiopiske jul om at være sammen med venner og familie. Man nyder tiden sammen, hvor der både bliver sunget, spillet og leget. Måske er det noget, vi kan lære lidt af i den hektiske og hæsblæsende juletid herhjemme.

Læs mere om Etiopiens højtider og se vores rejseforslag til det historisk-kristne land.