Fodboldstadions i Afrika

Fodboldstadions i Afrika er der ikke så få af, selvom du med stor sandsynlighed ikke kender til ret mange af dem. Er du den helt store fodbold entusiast, så er det helt sikkert værd at tage et kig på vores bud på nogle af de  fodboldstadions, der er værd at komme forbi på din rejse til Afrika.

Så her kommer vores bud på Afrikas 10 bedste fodboldstadions.

10 fodboldstadions i Afrika

1. Soccer City Stadium i Johannesburg, Sydafrika

Afrikas største fodboldstadion er uden tvivl Soccer City Stadium også kendt som ‘First National Bank Stadium’ beliggende i Johannesburg i Sydafrika. Her er der plads til 94.700 tilskuere. Stadionet blev bygget i 1987 i provinsen Gauteng med plads til 80.000 tilskuere, inden det i 2009 blev renoveret og udbygget til 94.700 tilskuere. Stadionet var hovedstadion under verdensmesterskaberne i 2010.

Soccer City Stadium er blevet brugt til forskellige sportslige-, kulturelle- og politiske events. Første gang Nelson Mandela vendte tilbage til offentligheden, blev der afholdt et offentligt besøg på Soccer City i 1990 og blev desuden også brugt til mindehøjtidelighed for Mandela den 10. december 2013. Stadionet er derfor kulisse til en af Sydafrikas helt store historiske begivenheder.

Dog er stadionets største øjeblik uden tvivl, da der blev spillet VM finale mellem Holland og Spanien i 2010. Hvor Spanien gik med sejren 1-0 over Holland. På dagen for finalen var afslutningsceremonien for dette verdensmesterskab det sidste tidspunkt for Mandelas offentlige optræden.

Stadionet har kostet 440 millioner amerikanske dollars at bygge (svarende til ca. 2.8 millarder danske kroner eller 2.810.600.000 danske kroner).

Idag bruges Soccer City til forskellige internationale og venskabelige kampe og er desuden hjem for fodboldklubben Kaizer Chiefs F.C.

2. Burj Al Arab Stadium i Alexandria, Egypten

Burj Al Arab Stadium der også bliver kaldt El Geish Stadium liggger 25 km. vest for Alexandria, på Kairo-Alexandria motorvejen 10 km fra Burj Al Arab lufthavn og 15 km fra Alexandrias centrum. Det er Egyptens største stadium og Afrikas 2. største med en kapacitet på 86,000 tilskuere.

Stadionet er en del af et større projekt der er angivet til 600.000 m2, der er byggesten for en fuld olympisk by med en fordeling der hedder 30% til faciliteter, 30% til veje og venteområder og 40% til grønne områder.

Det unikke for stadionet der blev åbnet for lokale og internationale turneringer i 2007 er at det udelukkende blev designet og bygget af den Egyptiske hærs Korps af ingeniører. I 2009 valgte Egypten Burj Al Arab Stadium til at være blandt de stadioner der afholdte VM. Der blev dog kun afholdt åbningskampen samt åbningsceremonien for mesterskaberne på dette stadion.

Stadionet blev i første omgang bestilt til et projekt som bud på at kunne være vært for VM i 2010. Dette bud fra Egypten fejlede og stadionet blev sammen med Kairo Internationale Stadion, hjem for det egyptiske nationalhold. Siden 2016 har det desuden også været sted for hjemmekampe for sportsklubben Smouha, samt Al Ahly, Al Ittihad, Al Masry og Zamalek.

3. Moses Mabhida Stadium i Durban, Sydafrika

Sydafrika ligger igen i toppen af de store stadions, og denne gang er det med Moses Mabhida Stadium, der er opkaldt efter den tidligere generalsekretær fra det sydafrikanske kommunistparti.

Stadionet ligger i byen Durban og er blevet samlested for flere events, som bungy jump, koncerter, kricket, fodbold, golf øvning, motorsport og rugby. Det var desuden en af værts stadionerne til VM 2010, hvor det husede 62.000 tilskuere. Stadionets design gør at antallet af tilskuerpladser kan justeres til at rumme mellem 54.000 og 80.000 tilskuere.

Moses Mabhida Stadium har ligesom Soccer City kostet ca. 440 millioner amerikanske dollars og viser den arkitektoniske innovation i Sydafrika. Designet er inspireret af landets nationalflag. Den store bue repræsenterer landets sammenhold gennem sporten. Buens to grene på nord- og sydsiden mødes og symboliserer også sammenhold.

4. Cape Town Stadium i Cape Town, Sydafrika

Cape Town Stadium ligger uden den store overraskelse i byen Cape Town. Det blev bygget til VM 2010, hvor der var lavet plads til 64.000 tilskuere. Senere er det især blevet brugt til rugby og fodboldkampe, men blev efter VM reduceret til kun at have plads til 55.000 tilskuere.

Stadionet er et af Afrikas smukkeste sportsmonumenter. Det har kostet svimlende 600 millioner amerikanske dollars i håbet om at blive en af de 10 stadions, der blev brugt under VM i 2010. Det erstattede det tidligere Green Point Stadium med plads til 18.000 tilskuere, der blev nedrevet i 2007.

Cape Town Stadium ligger i nabolaget Green Point, der ligger mellem Taffelbjerget og Atlanterhavet og tæt på centrum og de turistvenlige områder ved V&A Waterfront.

Stadionet åbnede officielt i 2009, og den første kamp blev spillet d. 23. januar i 2010 under Cape Derby mellem Ajax Cape Town FC og Santos Cape Town FC. Det er desuden også hjemsted for fodboldklubberne Ajax Cape Town siden 2010 og Cape Town City siden 2016.

5. Moshood Abiola National Stadium i Abuja, Nigeria

Moshood Abiola National Stadium tidligere kendt som Abuja National Stadium ligger i byen Abuja i Nigeria, og det er her det nigerianske landshold holder til. Der er plads til 60.491 tilskuere. Det blev i sin tid bygget, da Nigeria skulle være vært under den 8. udgave af African Games i 2003. Stadionet bliver i dag brugt som multifunktionelt national sports stadium og dermed brugt til sociale, kulturelle og religiøse begivenheder.

Den interessante infrastruktur med især de to overlappende tilskuertribuner, blev designet af Schlaich Bergermann & Partner og er den dag i dag et af de bedste stadions i Afrika. Dets smukke, kunstneriske design afspejler sig i budgettet på 360 millioner amerikansk dollars.

Nigeria havde faktisk flere stadioner spredt rundt om i landet, dog var der mangel på stadioner der imødekom de internationale standarder, hvorfor Moshood Abiola National Stadium blev bygget. Opførelsen gik overraskende godt og de var faktisk foran og blev faktisk valgt til at være vært for Miss World skønhedskonkurrencen i 2002. Den blev dog reallokeret til London grundet det ikke var helt færdigt, samt nogen optøjer der resulterede i livstab. I 2003 stod det færdigt og klar til d. 8. udgave af African Games hvor Nigeria fik samlet i alt 226 medaljer.

6. Nelson Mandela Bay Stadium i Port Elizabeth, Sydafrika

Beliggende i Port Elizabeth finder du Nelson Mandela Bay Stadium, som er ét af de fem stadions, samt et af de 3 kystvendte stadions, der udelukkende blev bygget til afholdelse af VM i 2010. Stadionet ligger i et attraktivt område kun 2 km. fra kysten ud til Det Indiske Ocean. Stadionet bliver jævnligt brugt til rugby og fodbold kampe og har også været brugt som koncert plads.

Stadionet blev designet af de tyske arkitekter Gerkan og Marg. Men inspirationen til designet kom dog fra nogle studerende på Holy Cross High School. En meget unik ting ved Nelson Mandela Bay stadionet er taget, der ligner hvide blade, der gør det ligner en blomst. Det at stadionet ligger ud til og at man kan se ud over en flod er i sig selv også en unik ting.

Det er opkaldt efter området det er placeret i, som er opkaldt efter Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela og har plads til 46,000 tilskuere.

Nelson Mandela Bay Stadium bliver nogen gang forkert refereret til som Nelson Mandela Stadium, der er et andet stadion, som er at finde i Kampala, Uganda.

7. Peter Mokaba Stadium i Polokwane, Sydafrika

Peter Mokaba Stadium ligger i Polokwane tidligere Pietersburg og er ligesom Nelson Mandela Bay Stadium ét af de fem stadions, der blev bygget til VM i 2010. Den nuværende struktur er en modernisering og udvidelse af det gamle stadion. I 2007 besluttede man at bygge et nyt stadion, hvor entusiastiske fodboldfans kunne samles.

Stadionet er bygget i Limpopo provinsen, og er opkaldt efter politikeren og aktivisten Peter Mokaba som er en tidligere leder af den Afrikanske Nationale Kongres’s ungdoms liga. På stadionet kan der samles 45.500 tilskuere og det bruges både til fodbold og rugby.

Den allerførste begivenhed der blev afholdt på stadionet var Peter Mokaba cup, der blev holdt i 2010. Dette var en venskabsturnering der tjente som åbnings event for stadionet. I den første semifinale var det faktisk det danske brøndby hold der spillede og tabte mod Supersport United. Og Kaizer Chiefs løb med sejren i finalen.

8. Mbombela Stadium i Mbombela, Sydafrika

Mbombela Stadium blev også bygget som én af de fem nye stadions specifikt til VM, og ligger 6 km vest for byen Mbombela der er hovedstad i Mpumalanga provinsen og 12 km fra Kruger-Mpumalanga Airport. Stadionet er den største ‘plads’ i provinsen og hjemsted for fodboldklubben Pumas.

Mbombela betyder på SiSwati sproget ‘Mange folk på et lille område’. Stadionet er formet som en rektangel med runde hjørner, og tillader 40.929 tilskuere at nyde den fantastiske udsigt, hvoraf 94% af pladserne af under tag. På trods af den store andel af pladser under tag blev Mbombela Stadium bygget for kun 150 millioner amerikanske dollars og åbnede i oktober 2009.

9. Stade d’Angondje i Libreville, Gabon

Beliggende i Libreville forstaden Angondje ligger Stade d’Angondje, der også er kendt som Libreville Friendship Stadium, der er et venskabssymbol mellem Gabon og Kina.

Selve stadionet blev finansieret og bygget af Kina og det kinesiske firma Shanghai Construction Group, mens Gabon tilrettelagde pladsen, med vand og elektricitet til stadionet, der har plads til 40.000 tilskuere. Stadionet er 320 meter langt, og udgør en 36.000 m2 stor metalbygning.

Under African Cup of Nations i 2012 og 2017 var Stade d’Angondje et af de fire stadioner der blev brugt og var begge år vært for finalekampene. Stadionet blev indviet med den første kamp der blev spillet, som var mellem Gabon og Brasilien d. 10. november 2011.

10. Estádio Nacional do Chiazi i Cabinda, Angola

På 10. pladsen finder du Estadio Nacional do Chiazi eller Chiazi National Stadium, der ligger i Cabinda i Angola. Det fungerer som et multi-sports-stadion med plads til 20.000 tilskuere. Det blev bygget over en 8 måneder lang periode, stod færdig i 2010 og kostede ca. 80 millioner amerikanske dollars.

Stadionet bliver hovedsageligt brugt til fodboldkampe, men har været vært for større events som Africa Cup of Nations tilbage i 2010. Stadionet er hjem for Cabinda Football Club.

Arkitekturen bag stadionet minder om bølger fra havet ved Cabindas provins der ligger op til Atlanterhavet. Stadionet i sig selv har alle karakteristikkerne til at være en af de smukkeste stadions ved Africa Cup of Nations 2010.

Nationale stadions i Kenya og Tanzania

I både Tanzania og Kenya findes der nationalstadions i henholdsvis hovedstaderne Nairobi og Dar Es Salaam.

I Kenya finder man Nairobi City Stadium som er Kenyas ældste stadion. Det er oprindeligt kendt som African Stadium, senere navngivet Donholm Road Stadium og da Kenya blev uafhængig i 1963 fik det navnet Jogoo Road Stadium og til sidst Nairobi City Stadium som det hedder idag. Det er hjemme stadion for det tradtionelle Gor Mahia or andre lokale klubber. Derudover bliver det primært brugt til fodboldkampe og atletik, med plads til 15.000 tilskuere.

I Dar Es Salaam hedder nationalstadionet Tanzania National Main Stadium, tidligere kendt som Benjamin Mkapa Stadium. Stadionet stod færdigt i 2007. Det har plads til 60.000 tilskuere og er dermed det største stadion i Tanzania og også det 11. største stadion i Afrika. Stadionet blev bygget af Beijing Construction Engineering Group med omkostninger på 56 millioner amerikanske dollars. Det har desuden været vært for en kamp ved Africa Cup of Nations i 2008 og var slut destination for OL 2008 fakkel stafet i Dar Es Salaam.

Video, Ghana fodbold klip: https://www.youtube.com/watch?v=TxA46cVNwHg