Fordele ved at rejse alene

Af Nana Kristine Mark Christensen

Rejs alene og oplev verden fra et nyt perspektiv

Tanken om at rejse alene lyder måske skræmmende, men ikke desto mindre er det en anbefalelsesværdig oplevelse, der er værd at overveje. Det lyder sværere end det er, for der er så meget at se og opleve, og rejser som disse vil lære dig en masse om dig selv og som menneske. Hvis du endnu ikke har taget nok mod til dig til at tage på en en solo rejse, så læs med her, hvor vi vil give dig grunde til hvorfor rejser uden en rejsefælle hjemme fra kan være det bedste, du nogensinde vil gøre for dig selv.

Uafhængighed og styrke til at handle selv

Rejsende, der tager på soloeventyr, taler ofte om, hvordan de føler sig, når de vender tilbage fra en rejse. De kommer normalt tilbage som en ny person med et nyt perspektiv på livet. Solorejser repræsenterer frihed, uafhængighed og selvfølgelig wanderlust. Det giver dig også mulighed for at sætte din egen tidsplan for alt, hvad du vil gøre, herunder hvornår og hvordan du vil gøre det!

Skab selvtillid

Nogle betragter solo-rejser som en modig indsats. Jeg tænker ikke på at gå solo som modig, for hvis du planlægger din rejse ordentligt, vil du være klar til næsten alt, hvad der kommer din vej. Jo mere research du foretager på en destination, som f.eks. sikkerhed, kulturelle normer, sprog osv, des bedre forberedt vil du være på at håndtere de situationer, der kommer dig i møde. Selv hvis du ikke er fuldt forberedt, vil dét at træde ud fra din komfortzone ved at rejse alene hjælpe dig med at opbygge selvtillid til at erobre verden med oprejst pande. Som du er på vej ind i det ukendte, vil dette give mulighed for at lære at imødegå forskellige typer af scenarier.

Lær dig selv bedre at kende

Solorejser giver dig mulighed for at lytte til dit indre og kontrollere, hvilken retning du vil gå. Det giver dig mulighed for at reflektere over dine beslutninger og opdage mere om, hvad der gør dig til dig. At tilbringe selv en minimal tid i ensomhed giver dig ligeledes mulighed for at tage på en indre rejse med selvopdagelse. En solorejse kan næsten betegnes som en selvrealiseringsrejse. Det er ikke den almindelige rutine, du følger hver dag derhjemme eller de velkendte ansigter, du ser, men en helt ny oplevelse. En rejse alene er et godt tidspunkt at finde ud af, hvad du faktisk kan lide og ikke lide, og indse, hvor gode dine navigationsevner er. Du kan måske overraske dig selv med, hvor hurtigt du kan få venner, eller hvor meget du elsker at besøge historiske steder og lære om forskellige kulturer.

Mød nye venner

Og apropos nye venskaber… jeg tror der er en misforståelse om, at solo-rejser betyder, at du altid er alene. Mens nogle foretrækker at være alene, kan du også få nye venner på din rejse. Rejser kan føre til spændende eventyr og meningsfulde oplevelser med komplet fremmede mennesker, der har langvarig indflydelse. I dag er der masser af apps, der giver muligheder for at skabe forbindelser med ligesindede opdagelsesrejsende. Ud over apps kaster solo-rejser dig automatisk ind i sociale aspekter og muligheder for at lære andre mennesker og kulturer at kende.

Frihed

Jeg ved, at der er mennesker derude, der siger, at de ikke er interesserede i solo-rejser, fordi de hellere vil rejse med nogle, de kender og have nogle at dele oplevelserne med. Der er ikke noget galt med at foretrække grupperejser eller familierejser – jeg kan også godt lide at rejse på den måde. Dog finder jeg mig selv krumme tæer, når jeg hører nogle annullere en tur, fordi en ven ikke kunne tage med. Verden er bare for stor til at skulle vente på, at nogen følger med dig, hver gang du vil på eventyr. Dét kombineret med sandheden om hvor fantastisk et ene-eventyr kan være – jamen, det ville bare være en skam, at lade en rejse gå til spilde pga det! Enerejser er den ultimative frihed, som du kan tage på, når du vil, hvor hen du vil og til det budget, du har råd til.

Med solo-rejser skal du vide, hvad du sætter dig ind i. Du har kun dig selv at stole på, hvilket kan virke skræmmende, men det er på samme tid også en opkvikkende følelse. Så næste gang du bliver inspireret til at tage på tur, og du ikke kan finde en ven at tage afsted sammen med – gør dig selv en tjeneste og book rejsen! Denne gang for di.

Hold dig til et rejsebudget

Du husker nok punktet, med at du selv bestemmer over din egen tid og budget. Dermed ikke sagt, at du bare skal bruge los, med mindre det selvfølgelig er noget du har allerede har bestemt hjemme fra. Brug dine penge klogt. Måske har du en ide om at bruge penge på en del aktiviteter – så kan du evt. spare lidt på indkvarteringen. Ofte er det også mere spændende at prøve lokalt ‘streetfood’ frem for fint mad på dyre restauranter. Du finder hurtigt ud af hvad der falder i din smag og hvilke ting, der vil gøre din rejse mere oplevelsesrig.

Se verden med nye øjne

Når du rejser alene, får du tid til at udforske steder, som du ellers ikke ville gjort. Du rejser ikke kun som turist, men som rejsende – fanger øjeblikke, der efterlader et varigt indtryk. At rejse alene vil ændre dit perspektiv på, hvad det virkelig er at rejse og udforske en ny by og et nyt land. Du bliver mere åben, eventyrlysten, og du er mere tilbøjelig til at tage på endnu en solo rejse igen.