Forskellen på safari i det sydlige og østlige Afrika

Hvad er egentlig forskellen på safari i det sydlige og østlige Afrika? Et af de første spørgsmål der dukker op hos mange, når man overvejer at tage på safari i Afrika er: Øst eller Syd? For at kunne tage det valg kvalificeret er det nødvendigt at kende til forskellene regionerne imellem. Hvilke fordele og hvilke ulemper er der ved safarirejser til de to områder?

Safarimuligheder i Afrika

Destinationer i det østlige Afrika

Elefantfamilie, safari

Vores østafrikanske safaridestinationer indbefatter Kenya, Tanzania, Uganda og Rwanda. I Østafrika er safarioplevelserne tegnet af savannesletter fyldt med dyreliv, Big 5 samt den årlige migration af millioner af gnuer og zebraer. I Uganda og Rwanda er bjerggorillaerne det helt store trækplaster, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på menneskets nære slægtning.

Destinationer i det sydlige Afrika

kruger-nationalpark-sydafrika-næsehorn

Vores sydafrikanske safaridestinationer består af Namibia, Botswana, Zambia, Zimbabwe og Sydafrika. I det sydlige Afrika er både landskabet og dyrelivet varieret, og der er mulighed for malariafri safari. Her finder du noget af verdens aller smukkeste natur og de måske mest luksuriøse lodges og safarioplevelser. I Syd er der også optimale betingelser for småbørnsfamilier og handicappede med særlige behov.

Mange ser den klassiske østafrikanske safari som idealet med de postkortlignende landskaber og savannestrækninger så langt, øjet rækker. Men det sydlige Afrika har safaridestinationer helt i deres egen ret.

Hos Vores Afrika har vi været så privilegerede, at vi har besøgt de fleste af de lande, hvor der tilbydes safari. Her sammenligner vi den østlige og sydlige del af kontinentet og giver vores bud på en skelnen mellem safarioplevelserne på de forskellige destinationer.

Safarirejsens historie

Konceptet safari blev født i Østafrika, og med ikoniske steder som Masai Mara, Serengeti Nationalpark og Ngorongoro krateret blev Østafrika opfattet som den klassiske safaridestination for udenlandske turister.

Denne type af safari er blevet glamouriseret af legendariske forfattere og skildret i adskillige film gennem tiden. I starten cirkulerede turene mest omkring jagt, men med tiden ændrede dette sig. Nogle af de første turister, der ikke kom til de østafrikanske lande pga. jagtsafari, besøgte Kruger Nationalpark i Sydafrika i starten af 1920’erne. Det var også her at konceptet omkring luksussafari startede i 1980’erne.

Luksussafari

Ballonsafari i Afrika

Safarioplevelsen i dag er langt fra den ekstravagante og glamouriøse safari fra fortiden. Der er dog stadig stor fokus på lodgens service, kvalitet og brand. Faktisk nogle gange mere end på destinationen og dyrelivet. Det handler især om graden af luksus, guidernes kvalitetsniveau og middage, der får mundvandet til at løbe bare ved tanken. Det er dét, der får mange af gæsterne til at vende tilbage – dermed ikke sagt, at Big 5 dyrene ikke gør det samme!

Sydafrika er førende indenfor luksuriøse safarirejser med store brands som Singita og Londolozi. Dog er Østafrika efterhånden ikke langt bagud med mange af de store, velkendte luksusbrands, der flytter til regionen.

Fremtidens safari handler om luksus med wellness og spa-muligheder, hvor dyrelivet mere bliver et sidestykke.

Mange af de østafrikanske camps er begyndt at finde den romantiske stemning frem, som var i de originale safaritelte. Samtidig tilføjes de luksusriøse elementer som Sydafrika har udviklet, og pludselig kan de autentiske safaritellte i Maasai Mara konkurrere med luksuslodgsene i Kruger Nationalpark.

I både Syd og Øst kan du tilvælge luksuriøse særoplevelser som fx en tur i luftballon hen over savannen og champagnebrunch midt ude mellem de eksotiske dyr. Næsten alt kan lade sig gøre, hvis blot du er villig til at betale prisen for de ekstraordinære oplevelser.

Er det østlige eller sydlige Afrika så bedst?

Som med enhver anden sammenligning er der fordele og ulemper, der skal tages stilling til. For at finde frem til den destination, der passer dig bedst, er det nemmest at kigge på hver regions kendetegn. Et simpelt enkeltmandstelt midt på savannen kan være én persons klaustrofobiske mareridt, mens det kan være en andens største drøm. En luksuriøs spa-oplevelse kan være den ultimative afslapning for nogle, mens der er andre for hvem det slet ikke har nogen interesse.

Hvorfor vælge safari i Østafrika?

Gnuernes store vandring

gnuer, østafrika, tanzania, kenya

Et af de helt store argumenter for at vælge en klassisk safari i Tanzania eller Kenya, må helt sikkert være den årlige migration af millioner af zebraer og gnuer. Fænomenet er et af naturens helt store vidundere, og virkeligheden er præcis lige så eventyrlig og betagende, som i de dramatiske scener fra National Geographics dokumentarer.

Trekking på Mount Kilimanjaro og Mount Kenya

teltlejr-kilimanjaro-02

Her finder du det klassiske, afrikanske landskab med savannestrækninger så langt øjet rækker og akacietræer i kilometervis. Dyrelivet er ufatteligt, og du finder store dyreflokke på de åbne sletter. Desuden har du i Tanzania mulighed for at bestige Afrikas højeste bjerg Mount Kilimanjaro. I Kenya kan du også vandre og fx bestige det storslåede Mount Kenya.

Østafrikas Masaier

Masaier i Afrika

Det er også i disse lande, at du finder Masai landsbyerne, der byder indenfor til et kulturelt kig i deres små lokale stammesamfund. Her oplever du masaiernes traditionelle livsstil og kommer helt tæt på kulturen.

Fordi turismen er så stor i de to lande, bliver der i disse år åbnet op for mange nye og spændende områder i det nordlige Kenya og i det sydlige Tanzania. Det giver muligheden for nogle anderledes og knap så kommercielle safarioplevelser, hvor du har parken mere for dig selv.

Grøn safari og bjerggorillaer

landskab-uganda-murchisonlandskab-uganda-nilens falls national park

I Uganda får du også den mere traditionelle safari i landets mange frodige, grønne nationalparker og reservater.

bwindi-bjerggorilla-uganda

Uganda og Rwanda brillerer dog mest af alt ved, at du her kan besøge bjerggorillaer og chimpanser i bjerg- og regnskovsområderne. Det er en fuldstændig unik oplevelse, som kun få mennesker i verden får lov at prøve.

Safari og strand

Bådtur på Zanzibar

En smuk kystlinje gør den østafrikanske region helt ideel til badeferie på eksotiske resorts med hvide, bløde sandstrande og azurblå, lune bølger. Mombasa og Zanzibar er det stof, stranddrømme er gjort af.

Endelig er flytiden til de østafrikanske destination en bid kortere og mere simpel end turen til det sydlige Afrika.

Hvorfor vælge safari i det sydlige Afrika?

I det sydlige Afrika finder du en stor variation i landskabet, der strækker sig fra den namibiske ørken til Okavango deltaet i Botswana. Her får du intime safarioplevelser i private reservater, der tillader dig at komme helt tæt på dyrene. Mange af safariturene foregår i åbne biler, hvilket giver følelsen af at være endnu tættere på dyrene.

Walking safari og Victoria Falls

Victoria Falls i Afrika

Især Zambia og Zimbabwe er kendt for deres ”walking safaris”, hvor safarien foregår til fods sammen med dyrene. Her følger du en erfaren guide. Han tager dig trygt og sikkert igennem gåturen, mens han fortæller om dyrenes verden og de mange detaljer i naturen. Det er også i disse to lande, at du har mulighed for at opleve Victoria Falls, der er Afrikas største vandfald og en af verdens 7 naturvidundere.

Namibias himbaer

Himba turister

Namibia brillerer ved muligheden for et fascinerende møde med de oprindelige Himba’er. Himbaerne er et stammefolk, der har tilpasset sig deres barske omgivelser og lever i pagt med deres gamle kultur og traditioner.

I det sydlige Afrika finder du en bred vifte af indkvarteringsmuligheder lige fra 5-stjernet luksuslodges til campingmuligheder, der bogstaveligt talt får dig helt ned på jorden.

Safarivariationer og kombinationer

cape-town-sydafrika

Du har her mulighed for at opleve dyrelivet på mange unikke måder. Lige fra at sejle i en mokoro, en slags kano, på Okavango deltaet til at ride på hesteryg igennem landskabet. Turen kan let kombineres med en rejse til en af verdens mest populære storbyer, nemlig Cape Town eller til Sydafrikas smukke kyststrækning.

Forhåbentlig er du nu lidt nærmere en afklaring på, hvorhen i Afrika din safarirejse skal gå. Læs mere om vores mange afrikanske safaridestinationer og lad dig inspirere af vores safarirejseforslag.