Ghana og uafhængighedens arkitektur

At rejse har en fantastisk evne til at inspirere og forbløffe. Ved mødet med nye lande og kulturer, får man udfordret sit syn på verden og erfarer ting man ikke vidste. Mit første møde med Accra i Ghana, havde mange sådanne øjeblikke. Ét var mødet med byens bygninger. Min forestilling om hovedstaden Accra, indeholdt ikke idéen om arkitektur og design. Til min forbløffelse bød byen på sin helt egen stil, som jeg senere har erfaret, betegnes som afrikansk modernisme. Kontrasterne imellem kolonitidens bygninger, kendetegnet ved europæiske stilarter, og bygningerne opført efter Ghanas selvstændighed, er fascinerende. Skiftet i arkitekturen blev hjulpet godt på vej af Ghanas første præsident, Kwame Nkrumah, som ønskede at redefinere Ghana og skabe en samlet nation, der byggede på  industrialisering, nationalfølelse, og en ny afrikansk stat. Som modvægt til de traditionelle kulturer, skulle Ghana samles og bygningsværkerne blev en del af en ny historie. Den arkitektur som blev til i disse år, samt senere byggerier, er værd at lægge mærke til, når rejsen går til Accra. Her har vi samlet et par eksempler.

Ghanas uafhængigheds arkitektur

Uafhængighedspladsen i Accra er et af de tidlige eksempler på den nye arkitektur. Den blev opført centralt i Accra, og skulle benyttes til parader, politiske møder og andre officielle begivenheder i det uafhængige Ghana. Pladsen ligger med udsigt udover havet, nær det nationale stadion og det nationale teater.

Det nationale teater, som stod færdigt i 1992, er et andet af Accras arkitektoniske landemærker, og ligger i Viktoriaborg-distriktet i byen. Bygningen er et resultat af et partnerskab mellem Ghana og Kina, og det huser det nationale teater såvel som et dansekompagni og Ghanas symfoniorkester. På afstand har bygningen form som et stort skib, eller, ifølge mange lokale, en lettende havmåge. Uanset hvad man synes det ligner, er det helt sikkert et besøg værd.

Så er der præsidentpaladset, Flagstaff House. Bygningen følger traditionen og er designet med udgangspunkt i formen fra en traditionel afrikansk skammel. Da jeg først så bygningen var den både imponerende og iøjnefaldende og slet ikke hvad jeg havde forestillet mig. Det er jo det forunderlige ved at rejse: de mange indtryk og oplevelser, der kan være med til at inspirere. I denne forbindelse er Ghana et glimrende eksempel på en rejsedestination, der byder på massevis af forskelligartede oplevelser, som vil forbløffe og fascinere dig. Kontrasterne er fantastiske, Ghaneserne utroligt gæstfri og jeg havde 3 fantastiske måneder i Ghana.

For lige at illustrere kontrasten til de andre smukke bygninger i Accra, så er her Ghanas højesteret, som har et mere klassisk udtryk.

Ghanas uafhængigheds arkitektur

God rejse