Et sandt naturvidunder – det er hvad gnuernes vandring i Kenya eller Tanzania er. Det er et prægtigt syn med egne øjne at opleve de mange gnuer. På en lang række bevæger de sig så langt, som dit øje kan se, på tværs hen over sletterne i Serengeti.
Migrationen er en årelang cyklus bestemt af gnuernes søgen efter nyt græs. Dette bestemmes igen af regnen i Serengeti og Masai Mara. Fordi det er en naturlig begivenhed, ændrer migrationsmønstrene sig fra år til år både i tid og sted. Mønstret er dog traditionelt nogenlunde forudsigeligt. Den fantastiske begivenhed går med urets retning rundt i Serengeti og Masai Mara.
Som de fleste erfarne rejsende dog ved, så kan man aldrig være helt sikker på migrationsmønsteret. Det skyldes de igangværende klimaforandringer og usikkerhed om regnen i Østafrika. Det kan gøre vandringen svær at forudsige i forhold til tidligere.
I slutningen af maj er de bedste græsgange udpint i den vestlige del, og flokkene bevæger sig i juni måned længere nord på. Faktisk er 1,5 millioner gnuer på jagt efter frisk græs. Sammen med zebraerne er de et let bytte. Deres fjender er rovdyr som krokodiller, der ligger og venter på dem senere på året, når de krydser Grumeti-floden og Mara-floden. Andre rovdyr som løver, cheetah, leopard og hyæne ser også frem til at få sig et lækkert gnu-måltid.
Samtidig skal man ikke glemme, at der findes meget andet dyreliv i reservaterne. Under gnuernes vandring i Kenya eller Tanzania er det muligt også at opleve alverdens andre vilde dyr rundt om på sletterne. Mens dyreflokkene flytter væk fra deres foretrukne områder et bestemt tidspunkt på året, fortsætter andre blivende dyr deres liv som om intet spektakulært sker.
Beskrivelsen af gnuernes vandring nedenfor dette afsnit er en generel beskrivelse. Den viser, hvor migrationen kan være på et hvilket som helst tidspunkt af året. Gnuen er ikke det mest forudsigelige dyr, og dens bevægelsesmønster er som sagt afhængig af regnen. Det er svært at sige, hvor man skal opholde sig for at få det bedste syn. Historien dikterer deres bevægelse på en vis måde på bestemte tider af året.
Den korte regnsæson starter i begyndelsen af november. I slutningen af november og december ankommer gnuflokkene på de korte græssletter i Serengeti i syd og øst for Seronera omkring Ndutu samt nord for Ngorongoro konserveringsområde. De vil opholde sig her i området i splittede grupper så langt øjet rækker i januar, februar og marts. De fleste kalve bliver født omkring februar. Anslået bliver 400.000 gnukalve født i løbet af en 6 ugers periode fra slutningen af januar til midten af marts.
Gradvist spredes gnuerne mod vest over sletterne, og omkring april begynder de deres store vandring mod Nord. I maj søger Serengetis gnuer alle nordover for at søge efter frisk græs og vand. Området omkring Moru Kopjes og vest for Seronera er et særligt syn med de store flokke af tusindvis af dyr, herunder zebra og Thompson- og Grants gazeller. Ikke langt der fra ligger rovdyrene på lur og venter på det næste nemme måltid.
Mens nogle af vandringerne foregår mod nord, finder man de fleste længere mod vest. Omkring juni måned stopper migrationen ofte på sydsiden af Grumeti-floden. Gnuerne samles umiddelbart her i den vestlige del. De bygger ofte op til en høj densitet, før de krydser floden. Floden her består normalt af en række søer og kanaler. Det er en årlig fest for Grumeti-flodens store krokodiller, når gnuerne kommer forbi.
Gnuernes lange vandring fortsætter mod nord i juli og august. Her spredes de ofte ud over en bred front, hvor nogle går gennem Grumeti og Ikorongo, andre mod nord gennem hjertet af Serengeti Nationalpark. Fra august til oktober befinder besætningerne sig i det nordlige Serengeti ved Kogatende såvel som i Kenyas Masai Mara. Da gnuerne ganske enkelt følger den lokale nedbør, bevæger nogle sig mod nord, nogle bevæger sig sydpå og mange bevæger sig i begge retninger samme dag. De bevæger sig næsten cirkulært i løbet af disse måneder.
Sent i oktober og november starter flokkene deres vandring mod syd mod Ndutus frodige sletter, hvor regnen har sørget for nyt græs. I denne periode bevæger de sig langt hver dag, og det kan være svært for turister at fange dem.
I begyndelsen af december begynder man i Ndutu at se flokkene returnere for at kælve, og hele processen kan starte forfra.
Se rejseforslag til safarirejser.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening