Gode råd til Kilimanjaro

Læs med her, hvor Nana Mark, medindehaver af Rickshaw Tours & Travel, kommer med alle sine gode råd til Kilimanjaro. Nana er bidt af Afrikas højeste bjerg. Hun har besteget Kilimanjaro to gange, i 2012 med sin far og bror, og i 2019 på Rickshaws grupperejse, hvor hele 18 af turens 20 deltagere nåede toppen samtidig.

Nanas tips til Kilimanjaro

1. Frem med de positive tanker

Kilimanjaro

Mange vil berige dig med statistikker om, at et Kilimanjaro trek vil være både en fysisk og mental udfordring. Og naturligvis vil det at bestige Kilimanjaro være hårdt og til tider udfordrende. Men du vil finde ud af, at en positiv tilgang til tingene vil bringe dig meget langt, selv i hårde tider.

Tænk positivt og nyd nu landskabet, du befinder dig midt i. Begynder der at snige signegative eller tvivlsomme tanker ind på dig, så husk dig selv på, at dette med stor sandsynlighed vil være det mest episke, du nogensinde har gjort i dit liv.

2. Pak kun det du får besked på

Coach og udstyr til Kilimanjaro

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at gætte dig frem til hvad du skal pakke til dit Kilimanjaro trek. Hold dig til vores pakkeliste, så kommer du langt. Ligeledes er der ingen grund til at stresse over at skulle købe dyrt trekkingear. Invester i et par gode vandrestøvler og rygsæk – resten kan købes til billige penge eller endda lejes.

3. Gør det til en oplevelse at tisse udenfor

Lava Tower på Kilimanjaro

Du vil ikke kunne undgå at skulle tisse indimellem, mens du vandrer fra den ene camp til den næste. Tænk på det som det mest naturskønne badeværelse, du nogensinde har oplevet. Der er masser af store sten eller buske, hvor du kan have lidt privatliv, så udvælg et sted – alle er i samme båd, og selv de mest generte vil hurtigt komme over det.

4. Væn dig til en tung rygsæk

Grupperejse på Kilimanjaro

Du vil uden tvivl komme til at mærke en vis form for smerte i dine skuldre og ryg under trekket. Begynd allerede hjemmefra med at vænne dig til at bære en tung rygsæk, lave øvelser for at styrke skuldre og evt. købe en rygsæk med taljebånd, som kan være en stor hjælp til aflastning af skuldre under de til tider lange vandringer.

5. På med masser af solcreme

Kilimanjaro i solskin

Der er ingen grund til at tro, at du kan få en super smuk kulør ved at trekke på Kilimanjaro. Bruger du ikke solcreme vil du med garanti i stedet få massive solskoldninger, da du befinder dig meget tæt på solen og ækvator. Vi kan ikke anbefale nok gange, at du skal bruge solcreme og masser af det. Helst faktor 50 eller højere.

6. Medbring powerbanks

Hvis du er typen, der tager mange billeder og videoer dagligt, vil frygten for at løbe tør for strøm og batterier nok være stor. Medbring en god powerbank eller flere små, så din telefon, kamera osv. lade om natten.

7. Drik masser af vand

jeppe-kilimanjaro-02

Hver dag vil du få udleveret vand i dine vanddunke eller en såkaldt camelbag. Vi anbefaler at du medbringer, så du har til 3-4 liter vand, og ligeledes anbefaler vi at du drikker alle 3-4 liter hver dag. Ja, det betyder at du er nødt til at tisse mere, men heldigvis vil der være indlagt en masse tissepauser under trekket. Din krop har brug for alt det vand den kan tage for ikke at dehydrere, og for således at holde højdesygen på afstand. Jo mere vand du drikker, jo lettere vil din rygsæk også blive – bonus.

8. Spis masser af mad

overnatning-kilimanjaro

Det er faktisk her du ikke rigtig selv har et valg, siden guiderne vil trække dig til side hvis du ikke får noget at spise. De gør det fordi du virkelig har brug for alt den næring og energi til turen, som du kan trække. Du forbrænder tusinder af kalorier hver dag, og bliver kroppen ikke genopfyldt, vil du i stedet blive træt og syg.

Måltider på trekket er chokerende gode, taget i betragtning af madlavning foregår i et telt og med mad der er blevet båret på nede fra startpunktet, samt strategisk frosset ned afhængig af hvilken dag det skal bruges. Du kan se frem til æg og pandekager om morgenen og lækre supper, pasta, kartofler og masser af grøntsager til frokost og aften.

9. Fyld en vanddunk med varmt vand til soveposen

Lejr på Kilimanjaro

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kan blive djævelsk koldt på Kilimanjaro om natten. Det er derfor en rigtig god ide, at fylde en vanddunk med noget af det varme vand, som man hver aften får udleveret til kaffe, te eller varm kakao i messeteltet. Put vanddunken ind i din sovepose inden sengetid, og nyd godt af varmen indtil næste morgen.

10. Pak batterier, kamera og telefon ind

kilimanjaro-tanzania-barafu-

Hvis du ikke allerede ved det, kan vi fortælle, at batterier og telefon går betydeligt hurtigere tør for strøm i koldt vejr. De fleste nætter og nogle dage på Kilimanjaro er meget kolde.

Da du ikke har mulighed for at forsyne dig med nyt, må du gøre, hvad du kan for at holde dem i live. Om natten kan du sove med alle dine devices i soveposen eller pakke dem ind i skisokker. Mens du vandrer, kan du have dem i lommer, tæt på kroppen eller hvor det nu passer dig bedst.

11. Medbring snacks

Under dit Kilimanjaro trek kan du ind imellem komme til at føle, at du løber tør for energi eller måske endda helt har mistet din appetit på grund af højden. Snacks eller proteinbarer kan løse begge disse problemer. De er samtidig nemme at medbringe og spise, mens du vandrer. Især natten, hvor man vandrer mod toppen kan kalde på ekstra forsyninger, og her er det altså rart med lidt ekstra energi.

Lad os allerede nu anbefale, at du brækker dine snacks i mindre stykker, hvis du medbringer disse til toppen. Det er isende koldt, og dermed umuligt at stå og bide sin proteinbar over, hvis den er frosset.

12. Hold sidste nats tøj tørt

Uhuru Peak på Kilimanajro

I løbet af ugen vil dit tøj blive beskidt, ildelugtende og fugtigt. Du vil nødig have lyst til at stå i vådt tøj på den sidste nat, hvor toppen skal nåes, og komme til at fryse. For at sikre, at du har mindst ét sæt tørt tøj, kan du bevare det sidste sæt i en vandtæt pose, plasticpose eller andet. Og lad det ligge helt lukket til indtil, det er tid til at nå toppen.

13. Klip dine tånegle inden du går mod toppen

Det lyder måske underligt, men det giver mening og du vil takke os for det i den sidste ende. Når du kommer til toppen af Kilimanjaro, skal du før eller siden ned igen, og at gå ned ad bakke betyder at dine fødder vil glide fremad i skoene. Hvis dine tånegle ikke er klippet kan det være en yderst smertefuld affære, der endda kan ende med at neglene falder af. Så sørg for at klippe dem inden.

14. Medbring færre vådservietter, end du tror du har brug for

Ja, vådservietter kan være en lille form for luksus på bjerget. Men der er ikke nogen grund til at tro, at du får brug for et helt lager. Medbring én pakke, så er du fint dækket ind til en hel uge.

15. Vær ikke bange for at stille spørgsmål

bestigning-kilimanjaro-0

De fleste vil mærke en vis form for højdesyge på bjerget – nogle i højere grad end andre. Mange får diarre og nogle vil kaste op de sidste dage inden man når toppen. Uanset hvad du føler, skal du ikke holde dig tilbage og være bange for at stille spørgsmål til din guide. Vi forventer, at du under hele trekket er 100% ærlig omkring din tilstand, da dette er den eneste måde for vores guider at kunne hjælpe dig.

16. Brug vandrestave

jeppe-kilimanjaro-04

For nogle kan det være en stor hjælp at bruge vandrestave. De kan være hjælpsomme at bruge i f.eks. regn, på grus og i sne, hvor det kan være nemt at skride. Ligeledes vil de fjerne en del af presset fra dine ben og knæ, når du går ned ad bakke.

17. Lej dit trekking gear

jeppe-kilimanjaro-07

Med mindre du er hyppig vandrer, vil vi anbefale ikke at købe alt nødvendigt trekking gear. Du kan leje en del af dit udstyr hjemmefra eller endda fra Moshi, som er udgangspunkt for dit Kilimanjaro trek. Forhør dig hos os om dine muligheder.

18. Doner unødvendigt trekking gear

Kilimanjaro, trekking, vandreferie

Nogle ting på pakkelisten kan måske ikke lejes, og nogle af disse ting får du sikkert ikke brug for igen. Har du lyst, kan du donere disse ting væk til nogle af porterne eller guiderne. Der er ingen tvivl om at alt fra varme huer, trekkingbukser, luffer og hvad man ellers kan komme i tanke om, vil skabe glæde hos nogle af disse folk, som ikke selv har mulighed for at købe det. Giv det personligt til den person du har udtænkt skal have det efter trekket.

19. Vær en positiv motivation for andre

tanzania-kilimanjaro-klatring

Måske har du tilmeldt dig en grupperejse med 18 deltagere eller måske har du valgt et Kilimanjaro trek med en god ven eller tre familiemedlemmer. Uanset er alle på holdet forskellige og nogle vil være mere udfordrede end andre. Har du overskud, så prøv at være en positiv motivation for de andre på holdet. Et skulderklap kan gøre underværker.

20. Brug 2 USD til rengøring af sko efter dit Kili trek

Kilimanjaro, regnskov

Det er en god ide at efterlade penge og værdigenstande i en kuffert, der venter på dig når du kommer ned fra bjerget. Dog vil vi anbefale, at du udover drikkepenge har lidt ekstra dollars med til når du kommer ned. Udover at du kan købe dig en velfortjent øl eller to, vil der som regel altid stå nogle lokale fyre klar til at gøre dine sko rene så snart du er nede. Dette er der flere fordele ved: De ved hvordan sådan nogle trekkingstøvler skal gøres ordentlig rent, og igen bidrager du til deres hverdag ved at give lidt dollars for dette.

20. Medbring ørepropper og øjenmaske

tanzania-kilimanjaro-barafu

Man hører og ser alt i et telt, hvilket kan være forstyrrende når du har brug for at sove meget inden næste dags vandring. Her kan ørepropper og evt. en øjenmaske gøre underværker – specielt i den sidste camp inden trekket til toppen, hvor det er en god ide at tage en lur midt på dagen.

22. Vær venlig mod porterne

portere, bærere, Kilimanjaro

Det kan være ret hjerteskærende at se porterne, eller bærerne, løbe afsted med alt dit trekkinggear (din taske og telt) op ad bjerget, især med tanke på at deres løn ikke er speciel høj. Men du skal huske på, at dette job sandsynligvis er den eneste måde de kan tjene penge til deres familie på. Du gør allerede en forskel for dem ved at tage denne tur, som bidrager til deres løn, men gå gerne det ekstra skridt og vær venlig og imødekommende, når du ser bærerne. Lær deres navne, sig hej, spørg hvordan de har det (alt på swahili – se nedenfor). Og hvis du er virkelig fantastisk, så tag et par ekstra snacks eller gaver med til dem hjemmefra.

23. Lær så meget swahili som muligt

guide-kilimanjaro

Swahili er det officielle sprog i Tanzania, og det kan være en god ide at lære nogle fraser ud over det gængse Pole Pole, som betyder langsom langsom, og som du vil bemærke går igen mange gange i løbet af dit trek. Dine guider og portere er dem, der får dig til toppen af dette bjerg, så vis gerne lidt respekt og lær noget af deres sprog. Nedenfor ses nogle af de grundlæggende ord og sætninger:

Asante (Sana): (Mange) tak

Karibu: Velkommen (til et sted eller velbekomme)

Jambo / Mambo: Hej, hvordan går det?

Poa: Godt

Lala Salama: Sov godt

Twende: Lad os komme afsted

Habari Gani: Hvordan har du det?

Mzuri Sana: Meget godt

Rafiki: Ven

Hakuna Matata: Tag det roligt

Pole Pole: Langsom langsom

Læs meget mere om at bestige Kilimanjaro bæredygtigt og sikkert og se vores ruteforslag og dagsprogrammer til Kilimanjaro.