Undgå højdesyge på Kilimanjaro

Går du med en plan om at bestige Afrikas højeste bjerg, så læs her, hvordan du bedst kan undgå højdesyge på  Kilimanjaro.

At bestige bjerget vil være en bedrift, som står klart i din erindring mange år frem over. Det vil formentlig også være en af ​​de største udfordringer, som du vil foretage dig i dit liv. Men en mulig udfordring for den, som bærer lysten og viljen. Dog anbefaler vi, at alle som bestiger Mount Kilimanjaro gør sig bekendte med symptomer på højdesyge, da det trods alt er den hyppigste årsag til, at folk ikke når hele vejen til toppen.

Korrekt akklimatisering til højderne

Følgende er en guide til at opnå god akklimatisering:

  • Nyd turen og gå langsom op. Dine guider vil konstant sige “Pole, pole” (langsomt, langsomt) under hele opstigningen. Fordi det tager tid at akklimatisere, skal din opstigning være langsom. En ekstra akklimatiseringsdag på din rejse øger dine chancer for at komme til toppen med op til 30%, samt øger dine chancer for rent faktisk at nyde turen og dine oplevelser på bjerget.
  • Du må ikke overanstrenge dig selv og bør ikke gå hurtigere, end du kan føre en samtale uden at blive forpustet. Anstrengende aktivitet kan fremme HAPE (high altitude pulmonary edoma).
  • Tag langsomme, bevidste dybe vejrtrækninger.
  • Gå højt op, sov lavt. Gå op til en højere højde i løbet af dagen, for derefter at sove i lavere højde om natten. De fleste ruter er i overensstemmelse med dette princip og yderligere akklimatisering på vandreturen kan indarbejdes i din rejseplan. Vi anbefaler, at man tager imod tilbuddet om en ekstra akklimatiseringsdag.
  • Spis nok mad og drik tilstrækkeligt vand under din opstigning. Det anbefales, at du drikker fire til fem liter væske om dagen. Det er vigtigt at spise en kalorierig kost i højderne, selvom det ikke er unormalt at opleve nedsat appetit des længere op i højderne, man kommer.
  • Undgå tobak, alkohol og andre lægemidler så vidt muligt, herunder barbiturater, beroligende midler, sovemedicin og opiater. Disse svækker respirationsdriften under søvn og kan resultere i en forværring af højdesyge.
  • Hvis du begynder at mærke symptomer på moderat højdesyge, bør du ikke fortsætte med opstigningen før symptomerne er væk. Hvis symptomerne stiger, bør din opstigning stoppe helt, og du skal gå ned fra bjerget.

Porter på Kilimanjaro

Lyt til vores erfarne lokale guider

Vores guider er alle erfarne i at identificere højdesyge og beskæftiger sig med de problemer, der kan opstå under bjergbestigningen. Din guide vil konstant overvåge dit velbefindende under opstigningen ved at observere dig og tale med dig. Det er derfor vigtigt, at du er åben, aktiv og ærlig over for din guide. Hvis du ikke føler dig godt tilpas, skal du ikke forsøge at foregive, at du har det fint og skjule dine symptomer ved at sige, at du føler dig ok. Kun med præcise oplysninger, kan din guide bedst behandle dig.

I nogle tilfælde kan du blive bedt om at stige ned til en lavere højde midlertidigt for at se om højdesygen aftager, og er det tilfældet, kan du fortsætte din opstigning. Der vil altid være risiko for, at du bliver nødt til at opgive din opstigning i tilfælde af at højdesygen ikke aftager. I disse situationer vil guiden bede dig om at gå ned. Dette er ikke en opfordring, men en ordre. Forsøg ikke at overbevise ham med ord, trusler eller penge til at fortsætte din opstigning. Guiden vil have dig til at lykkes på din bjergbestigning, men ikke skade dit helbred. Respekter beslutningen og ​​vejledningen.

Under vandreturen, er det vigtigt, at du ikke tøver med at fortælle om eventuelle symptomer på sygdomme til andre på din rejse. Det gælder både rejsefæller, bærere, guide og evt. din danske rejseleder.

Højdesyge er ikke noget, man skal tage let på, men frygten herfor er absolut heller ikke noget, der bør afholde dig for at realisere din drøm om at nå til tops på Afrikas højeste punkt og se solen stå op over Uhuru Peak. Se vores ruter og rejseforslag til Kilimanjaro og lad dig inspirere til at gøre din drøm til virkelighed.