Så, du har muligvis altid haft ‘Besøg Afrika’ på din bucket-liste, men hvor starter man egentlig, hvis man gerne vil i gang med at planlægge en safari? Nogle gange kan processen virke lidt overvældende, men med de rigtige tips og informationer er det virkelig let at starte planlægingen sammen med dit rejsebureau. Og det er præcis, hvor vi hos Vores Afrika kommer ind! Vores mission er at give rejsende mulighed for i samarbejde med deres rejsebureau, at designe deres helt egen safari. Og vi er dedikeret til at gøre planlægningsprocessen sjov, nem og spændende. Vi har derfor samlet en guide til safari i Afrika, der hjælper dig med at planlægge en safari i Afrika og ligeledes besvare nogle af dine mest almindelige spørgsmål. Og hvis du sidder fast, skal du ikke frygte: vi er her for at hjælpe hvert trin på vejen.
Hvert eneste land på tværs af det afrikanske kontinent er unikt og fyldt med fabelagtige oplevelser og landskaber, der vil tage vejret fra dig. Selvfølgelig er der de gængse safarilande, som du sandsynligvis har hørt om: Botswana, berømt for sine uberørte vildmarksområder og utrolige dyrelivsovervågning, eller Masai Mara i Kenya og dens verdensberømte løver. Men hvad med Zambia, den perfekte kandidat til et eventyr uden for den slagne vej og hjemsted for fremragende vandresafari. Eller de gorillafyldte skove i Rwanda og Uganda? I Namibia skal du have dit kamera klar til nogle af kontinentets mest spektakulære landskaber, mens du i Malawi er i spidsen for bevarelse i de kommende vildtreservater. Og glem ikke, at et land kan være hjemsted for mange forskellige ting: Tanzania, for eksempel, hvor det er muligt at tage på safari, trekke i bjerge, få øje på ‘de store fem’ og flyve langt langt væk fra turiststien (og bruge lidt tid på stranden). Helt mod syd har vi Sydafrika, der kombinerer stilfulde byer, vin, dyreliv og mad….
Altid det gyldne spørgsmål, når du planlægger en safari! Ligesom hvor som helst på planeten har hvert land i Afrika forskellige årstider og vejrmønstre, der igen har deres egne særheder og charme. Der er ingen ‘dårlig’ tid at komme her til, men afhængigt af din safaristil kan der være en tid på året, der passer dig bedre. Juni til oktober i store dele af Afrika syd for Sahara betragtes som det ‘bedste’ til en safari. Det er den tørre årstid, og vejret er vidunderligt (dog bliver det varmt mod oktober). Dyrene samles omkring vandhullerne, hvilket gør dem lette at få øje på. Regnen har tendens til at falde fra november til april i de fleste lande (Østafrika har udsættelse i løbet af december og januar – hej, julefester!) Men det regner bestemt ikke hele dagen hver dag, og landskabet er simpelthen smukt. Januar til marts er også et glimrende tidspunkt at kombinere en storbyferie i Cape Town med en safari i Kruger.
Mange afrikanske eventyr involverer spændende safarier, men kontinentet har virkelig oplevelser til at kilde alles lyst. De fleste lejre i vilde områder tilbyder safari i 4×4 eller minivans, hvilket er en fremragende måde at opleve området – og få øje på dine første firbenede skabninger. Derefter er der vandresafarier, en vidunderlig måde at komme tæt på dyrelivet. Ligeledes er der nogle steder båd-, kano- og mokoro-safarier, der fører dig til steder, hvor køretøjer simpelthen ikke kan komme til. For ren hukommelsesskabende magi, kan du sadle op og tage på guidet hestesafari og galoppere sammen med giraffer. Eller tage dybt ned i ørkenen siddende på en quadbike og se hvad du kan finde på vejen. At sove under stjernerne i en simpel lejr eller opleve en mobil safari kommer står også temmelig højt op på bucketlisten i vores bog … Derefter, når det er tid til at forlade bushen, kan du meget vel tage en dukkert i Cape Towns nye kunstscene og opdage tidløse skatte i Etiopien, eller tage til kysten af Det Indiske Ocean for seriøs undervandsforskning.
Efter en uges solopgangsmorgener og observationer af vildtliv kan der med fordel tilføjes lidt afslappende tid ved det smukke hav i Det Indiske Ocean. Heldigt er det, at der er så mange muligheder at vælge imellem, uanset hvilken del af kontinentet, du befinder dig i. I Østafrika, findes der i Kenya og Tanzania postkort-smukke kystlinjer og øer, der gør afslapning her til en drøm. Den eksotiske ø Zanzibar er sandsynligvis en af de nemmeste at komme til. Men Mafia- og Pemba-øerne er Robinson Crusoe-lignende paradis (uden en turist i syne!) De ligger bare og beder om at blive opdaget. Glem heller ikke Kenya-kysten. Med mange daglige flyvninger fra Nairobi er steder som Diani Beach, Watamu og Lamu meget tilgængelige. I det sydlige Afrika er de store spillere Madagaskar, Mauritius og Seychellerne. Alle er en kort flyvning fra Johannesburg, og hver har sin andel af glamour, vandsport, dykning og ren, get-away-from-it-all-luksus.
Indkvartering i Afrika er lige så varieret som de landskaber, du vil komme til at opleve. Generelt har safari lodges en tendens til at være større og med flere faciliteter som swimmingpools, kurbade, en restaurant eller to, mens camps er mindre, ofte med (luksus) telte og knap så mange dikkedarer. Bush-camps er de mest intime af alle (nogle så små som tre værelser). Eller du kan gå et skridt videre og medbringe liggeunderlag og myggenet (og selvfølgelig en erfaren guide!) og tilbringe en nat med at sove under stjernerne. Hvis det lyder godt, vil du også nyde vores safariekspeditioner, hvor vi sover i telte på vores bilers tag. Her bevæger vi os rundt mellem de vilde dyr på bestemte tidspunkter af året. Der er også nogle fremragende private ejendomme spredt rundt omkring. Nogle af disse er tilgængelige for leje på en eksklusiv basis, og i byer er der alt fra de mest skønne hoteller til de hyggeligste gæstehuse. Og badeværelser? Medmindre du camperer på helt simpel vis, har lodges, camps og bushlejre skylletoiletter og masser af varmt vand.
At komme til Afrika er virkelig næsten lige så let som at tage bussen til nabobyen. De fleste flyselskaber flyver til flere destinationer på kontinentet fra et godt udvalg af større europæiske lufthavne. Eksempelvis Amsterdam Lufthavn, Paris og Frankfurt. Lufthavnsknudepunkterne på kontinentet er Nairobi (for Østafrika) og Johannesburg (for det sydlige Afrika) Som med de fleste langdistanceture sparer du sandsynligvist nogle kroner, hvis du booker flybilletten i god tid. Når du ankommer til Afrika, vil du som regel blive hentet af en af vores lokale chauffører, som er tilknyttet et Rickshaw bureau i byen – eller en af vores andre samarbejdspartnere. Med Mindre andet er aftalt. Det er også muligt at sørge for sin egen transport. Her er den mest almindelige måde at komme rundt på med taxa, busser eller endda små fly (dette arrangerer vi dog som regel også for dig, inden du tager afsted), der kan flyve dig lige ind i hjertet af, hvor de vilde ting er. Disse fly er fløjet af ekspertpiloter og har alle de højeste sikkerhedsvurderinger.
Det spørgsmål, vi får mest, er, hvordan man gør en safari mere overkommelig. Du har sandsynligvis hørt historierne om ture, der koster mere end et års leje og skønne telte, der er større end en lejlighed i New York; men en fabelagtig safari burde ikke handle om, hvor meget det koster. For det første skal du vælge din destination omhyggeligt . Botswana vil altid toppe prisoversigterne, men lande som Kenya, Tanzania og Sydafrika kan være vidunderligt omkostningseffektive. Forsøg heller ikke at klemme for mange steder ind på en tur. Disse små flyvninger får prisen til at stige, og et eller to stop kan være lige så givende som fire eller fem. Til aller sidst, tænk på den tid på året, du kan rejse, og hvis du kan undgå skoleferier og andre spidsbelastninger, vil du bemærke en stor forskel i pris. Det er det, vi kan lide at høre, Ik’?
Du vil blive overrasket over at høre, at de fleste lodges i hele Afrika følger en lignende rutine i løbet af dagen. Om morgenen bliver du vækket, når solen stiger op (normalt med en kop te eller kaffe leveret til din dør – det er vitterligt himlen!) Inden du tager ud på en safari eller gåtur. På dette tidspunkt af dagen er temperaturen kølig, dyrene er stadig aktive, og det er den absolut mest magiske tid at opleve dyrene. Morgensafari varer normalt i 3-4 timer, inklusive et eventuelt stop for en picnic morgenmad eller kaffe og boller. Tilbage på lodgen spiser du frokost, og så er det siesta-tid. Nogle lodges tilbyder en kort aktivitet efter frokost – måske en vandretur i naturen eller et besøg på en lokal skole, men ellers er tiden din til at gøre, som du vil: Læse, hvile sig eller observere dyrelivet gå rundt. Eftermiddagen starter med en afrikansk institution, Afternoon Tea, omkring kl. 15.30, inden du tager tilbage i bushen på din anden safari (og en sundowner. G&T tak!). Alternativt kan du vælge at spise morgenmad på lodgen, for her efter at tage på heldagssafari. Også ganske anbefalelsesværdigt. Om aftenen serveres der normalt middag på lodgen, og ind imellem bliver der delt historier fra dagen hen over et stort optændt bål. Hvilken afslutning på dagen!
Nogle elsker det, andre afskyr det, men pakning er nu en gang en vigtig del af enhver tur. Og på safari er der meget at tænke på. Din pakkeliste afhænger af de aktiviteter, du har med i dit rejseprogram. Her er der et vigtigt punkt at huske: At din bagage skal passe komfortabelt i en blød taske eller kuffert. Essentielle ting inkluderer masser af lag i neutrale farver (det er en kliché, men du har ikke lyst til at være den eneste person, der bærer en rød t-shirt!), Behagelige sko, masser af solcreme, solbriller og en hat. Pak dit kameraudstyr, ekstra batterier, vigtig dokumentation og medicin i din håndbagage. Småt ekstraudstyr, der får dig til at misundes af alle dine rejsende, inkluderer en varm jakke eller sweater – ja, du rejser til Afrika, men det bliver koldt om morgenen og aftenen i disse åbne safaribiler. Og en iPad fyldt med bøger til ultimativ afslapnings-tid.
Det korte svar er ja, absolut. Afrika er et kontinent, der tiltrækker urimelige rygter og myter, der aldrig helt synes at forsvinde. Men næsten hver eneste af dem er netop det – en myte. Afrika er levende, livligt, fuldstændig smukt og fyldt med flere utrolige oplevelser, end du ved hvad du skal gøre med. Som det er over hele verden, er der et par sikkerhedsregler, der skal følges: I byerne skal du følge din sunde fornuft, og kan så til fulde nyde bylivet. I dyrelivsområderne får du en fuld sikkerheds briefing fra de mennesker, der kender dyrene bedre end nogen anden. Sundhedsmæssigt anbefaler vi altid at medbringe håndsprit og generelt tænke på hygiejnen. Men som altid, hvis du er fornuftig, har du ingen problemer. Og vær sikker på, at hvis du vælger at rejse med et rejsebureau (det kunne jo meget vel være Vores Afrika!), så har du adgang til 24-timers support, når du er på jorden med vores partnere, der bor og arbejder der.
Så her har du stort set alt, hvad du behøver at vide om planlægning af en safari i Afrika. Hvorfor ikke begynde at designe din helt egen safari nu? Udvælg et land, nogle oplevelser og hav det sjovt at tilpasse din rejse. Og bare rolig – vi er lige her til at hjælpe dig videre, når du har brug for det.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening