Mød Hadza stammen fra Tanzania på din rejse til safarilandet, der også huser Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro. Det sjældne og unikke hadza-folk fra Tanzania er en udrydningstruet befolkningsgruppe med en tilbageværende population på blot cirka 1.000 individer. De lever ved Eyasi-søen i Tanzania, hvor de følger deres særegne kultur og traditioner, ligesom de har gjort de sidste mange tusinder af år. Eller de forsøger hvertfald. Hadzaerne står nemlig overfor den moderne verden, som i stigende grad påvirker og blander sig i deres levevis. Vi tager et kig på den fascinerende kultur, som det afrikanske stammefolk stolt viser frem.
Hadze-stammen er sin egen i forhold til andre stammer i Afrika. Det gælder lige fra genetik, udseende og traditioner til sprog og jagtmetoder. Det siger noget om, hvor isoleret det lille folkefærd har levet gennem mange år.
Hadzaerne holder til ved Lake Eyasi i Tanzania, der byder på gunstige leveforhold indrammet i grønne bjergsider, der grænser op til Rift Valley. Her bor de i et skovområder fyldt med akacie-, myrra- og baobabtræer. Mellem træerne risler friske kilder og floder, som spreder sig over de tilsandede sletter i regnsæsonen og skaber et frodigt og grønt landskab. I de tørre måneder fra juni til oktober er der til gengæld varmt, tørt og blæsende.
Søen ligger et par timers kørsel fra det frodige Ngorongoro krater, hvor en del turister tager på safari. Dog findes der ikke større dyr ved søen. Til gengæld kan du opleve den primitive stamme, som har formået at kalde søen for deres hjem i en forbløffende årrække. Du kan desuden opleve en varieret fugleliv ved søbredderne, mens du nyder den vilde udsigt over dalen.
Vi kan på mange måde lære af de venlige og ydmyge hadzaer. Essensen i deres samfund er at fokusere på fællesskabet fremfor individet. Hvis ikke gruppen fungerer, kan den enkelte alligevel ikke overleve. Der er en generel ansvarsfølelse for alle flokkens medlemmer, uanset om man er gammel, ung eller kun lige akkurat født. Alle giver en hånd og hjælper til.
Samtidig udviser hadzaerne en utrolig respekt og samhørighed med naturen. De lever i pagt med den omgivende flora og fauna, og bæredygtighed er deres ekspertise – uden de måske egentlig er klar over det. De flytter fra tid til anden for at finde nye levesteder, hvor naturen har haft tid til at gro og spire. Samtidig kan området, hvor hadzaerne tidligere har boet, få lov til at vokse på ny. Stammefolket har en fantastisk evne til at udnytte alt fra dyret, og skulle der være noget i overskud, bliver det byttet med noget andet fra en af nabostammerne. De lever udelukkende af ting fra naturen, og selv deres tøj består af skind eller pels fra dyrerne.
Hadzaerne har et helt utroligt kendskab til naturen og viden om hvordan de forskellige økosystemer fungerer. De er i sandhed natur-eksperter og har forstået princippet om ‘the-circle-of-life’.
Hos hadzaerne er arbejdsopgaverne meget traditionelt og kønsstereotypt opdelt. Mændene går på jagt og kvinderne sørger for at passe børnene og lave mad. Når mændene jager, foregår det med bue og pil. Buens snor er lavet af sener fra et dyr, der tidligere er blevet spist. Pilen bliver snittet til præcision, så den spyder gennem luften i den perfekte rette linje. For at skabe den rette balance og stabilitet, sættes fuglefjer på pilen. Til tider dyppes spidsen af pilen i gift lavet på ørkenroser. Når byttedyret er nedlagt, tilberedes det og serveres for hele stammen.
Udover dyr består hadzaernes kost af bær, rødder og frugter, som de samler fra naturen. Her bevæger vi os ind på kvindernes arbejdsområde. Har det været en god dag, har mændene fået samlet honning, som kvinderne kan bruge til at skabe et smagfuldt måltid til stammen. Samtidig med at styre de sydende kødgryder, skal kvinderne også have et overblik over stammens små poder, som både græder, skændes og leger, som børn nu engang gør. Med en stamme på typisk 20-40 medlemmer, er der ikke så lidt at se til. Kvinderne laver desuden kunsthåndværk af farvestrålende perler, som de sælger.
Gennem tiderne er hadzaerne blevet udsat for mennesker, der har ønsket at overtage deres land og fordrive stammefolket til andre områder. Missionærer har sågar forsøgt at omvende dem til den moderne kultur, men hadza-stammen har været stålfaste og værnet om deres traditioner. Dog bliver presset langt fra mindre, og hadzaerne oplever i stigende grad indflydelsen fra den moderne verden. Kombineret med klimaforandringer, der får regn- og tørsæsonen til at falde forskelligt, giver det ekstra udfordringer for hadzaerne.
Men bør man så besøge det unikke stammefolk, når nu de er truet i deres eksistens? Svaret er ja! Ved at give hadzaerne opmærksom og vise landets regering, at der er interesse for det unikke stammefolk, er det med til at beskytte dem. Både i form af økonomisk støtte, landområder og bevarelse af kulturel arv.
Rejser du til Tanzania, bør du helt sikkert gribe muligheden for at besøge et meget anderledes og unikt stammefolk. Et besøg til en hadza-stammen skal arrangeres på forhånd. Du tager til landsbyen sammen med en lokal guide, der samtidig fungerer som tolk. Hadzaerne taler nemlig et særligt klik-sprog kaldet hadzane, som kræver lokal ekspertise for at kunne forstå. Der er mulighed for at tage med mændene på en traditionel jagt eller følge kvinderne på en tur efter bær, urter, frugter og rødder. Bagefter kan du overvære kvinderne, mens de tilbereder maden og tryller med naturens råvarer. Du kan også prøve kræfter med at skyde med bue og pil, som du nok vil opdage kræver præcision og overraskende meget styrke.
Er du blevet bidt af idéen om at besøge det traditionelle hadza-folk, kan dette arrangeres under en rejse til Tanzania. Hos Vores Afrikas skræddersyer vi din rejse, og det er derfor muligt at sammensætte rejseprogrammet, præcis som du har lyst til. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at høre mere om mulighederne for at besøge hadza-folket i Tanzania.
Se vores rejseforslag til Tanzania og find inspiration til dit personligt skræddersyede Tanzania-eventyr.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening