Hvilket safaritøj skal man have på i Uganda?

Du har endelig fået arrangeret din eventyrlige safari- og trekkingferie til den grønne smaragdperle i Afrika, Uganda. Og nu er det tid til næste skridt, nemlig at finde ud af, hvad du skal have på på din safari i Uganda. Hos Rickshaw praler vi bestemt ikke af at være være modeeksperter eller eksperter i udendørs udstyr, men vores team har været på safari i Uganda og ved noget om hvad der er passende tøj på sådan en rejse. Hvad du skal have på safari i Uganda er helt afhængig af den region, du besøger, og din foretrukne safari -aktivitet. Din feriegarderobe til Queen Elizabeth Nationalpark er lidt anderledes end det, der er nødvendigt til gorilla-trekking i det forbløffende Bwindi. Bare husk på, at du befinder dig i det tropiske Afrika og i et land med kontrasterende scener og klimaer. Så det er altid godt at være forberedt.

Vigtigt er det, så vidt muligt at undgå venligst pakke tøj og gear i camouflagefarver, da det anses som negativt ift. militæret, og udviser meget lidt respekt over for de lokale. Vær desuden subtil, når du udvælger kjoler til ferien – og fornuftig.

Hvilket safaritøj er bedst i Ugandas safariparker

Nationalparkerne i Uganda kan være prægede af ekstreme temperaturer, så det er en god ide at tjekke op på gennemsnitstemperaturen for sæsonen og pakke derefter. Det meste af tiden sidder du i en åben safaribil eller på et bådcruise om aftenen. Safari i nationalparker er mere stillesiddende, så du behøver ikke de hårdføre vandrestøvler.

Pak tøj i neutrale farve, som er behageligt at have på. Det kan være en fordel med løstsiddende tøj i lette materialer.
Lodgen, du bor på, har med stor sandsynlighed en swimmingpool, så husk også at pakke badetøj, shorts og sandaler, som du kan have på, når du ikke er på safari. Husk altid godt med solcreme, faktor 30 og 50. Ligeledes er hatte med brede skygger både praktiske og flotte at have med på din ferie, eller måske du er mere til en kasket. Solbrillerne er svære at undvære.
Husk også at putte behagelige vandresko eller sneakers i din kuffert. Du kommer ikke til at løbe, men vandring vil helt sikkert være en større eller mindre del af din rejseplan, så det er altid godt med et par gode sko.
Til de kølige aftener og morgener, kan det måske være du har lyst til at slå et let tørklæde omkring skuldrende, eller alternativt en  jakke eller let fleece, der hurtigt kan tages af og på. Toppe, skjorter og en vandafvisende windbreaker er ligeledes ideelle, at have med i sin kuffert. Uganda er kendt som landet med det evige forår, hvilket også betyder, at der indimellem kan forekomme lette regnskyl, selv uden for regnsæsonen.

Shorts er gode at have med, men skal du på trekking i junglen for at spotte efter bjerggorillaer, er lange lette trekkingbukser at foretrække. De beskytter mod krat og buskads samt myg og irriterende insekter. Myg og tsetse fluer tiltrækkes i øvrigt af marineblåt, så det er endnu en farve, du bør undgå at have med på din rejse. Og rødt er et decideret no go, da den farve er alt for lystig og vild til Afrikas dyreliv.

Tøj bliver let klæbrigt og svedigt, så bomuldstøj eller tyndt uldtøj er let og behageligt at have på. Desuden er uld temperaturregulerende, hvilket kan være at foretrække. Safariparkerne kan være varme, klæbrige, lune og alt der imellem. Pak klogt – ikke meget.

Hvilket tøj skal man have på i Ugandas jungleområder

For det første er jungleområderne meget køligere end safariregionerne, hvilket for nogle kan forekomme mere behageligt. Eksempelvis ligger Bwindi i en dal og omhyller skråningerne af de sovende vulkaner. Her kan du forvente tågedækkede, fugtige morgener med et bid i luften. I løbet af dagen bliver det varmere, men ofte vandrer du under et baldakin af dugdækkede træer. Jungelterræn kan være sumpet, vådt og køligt. Du skal være forberedt på dette vanskelige terræn, som er en blanding af torne, brændenælder, hårdfør bush, der river tøjet i stykker såvel som knudrede lianer, der dækker jorden. Der er også brandmyrer, som kan være en absolut trussel mod den bare hud. Det er utrolig smertefuldt, at få et bid fra disse, så endnu engang anbefaler vi, at du ikke bærer shorts. Dæk i stedet hele den nederste halvdel af din krop med et par lette lange bukser, hvis du ikke vil have de smertefulde bid og rifter.

Gode vandresko er et absolut must, og hvis du vil helgardere dig, så medbring vandtætte vandrestøvler. Gaitors kan være en god ide at bære, hvis du vælger at have sko på. Uanset om du vælger at trekke i sko eller støvler, skal der være god trækkraft i sålerne, da stierne kan være meget glatte.

På overkroppen kan du bære en langærmet skjorte, langærmet t-shirt eller lignende. Det kan være en fordel at bære hurtigttørrende tøj, ligesom det også kan være nødvendigt med en lidt varmere trøje, da det hurtigt bliver koldt. Pak gerne en let regnjakke i din taske også. For ekstra beskyttelse mod de forbistrede myrer, kan det være en god ide at bære lange strømper.

For at beskytte dine hænder, kan du medbringe et par havearbejde handsker. Ja, du læste helt rigtigt, havehandsker. Stikkende lianer og brændenælder er forfærdelige, og når du trekker langs sporet, gør det det lettere at gribe fast, hvis du har havehandsker på. Det kan være koldt på lodgen om aftenen, hvorfor du har måske har lyst til at medbring en jakke og lidt lunere tøj.
Neutralt tøj her er ikke så meget en nødvendighed, som det er i nationalparkerne, men vi anbefaler stadig, at du holder det afslappet.

Hvad skal man have på i byen i Uganda

Kulturer og skikke i Afrika er meget forskellige fra den hurtige, moderne vestlige verden. I Kampala er det varmt, travlt, tætpakket og svedigt. Men samtidig levende og livligt med så meget der sker på de forskellige markeder. Vores råd til dig er at være konservativ og holde det underspillet – lad lokalbefolkningen skinne med deres levende tekstiler.