Helt kort, så tager det mindst fem dage at bestige Kilimanjaro-bjerget. Hos Vores Afrika anbefaler vi mindst seks dage, og ideelt set vil syv eller otte dage give en langt bedre tur samt øget chance for at nå toppen. For dem, der har mere tid, er der flere gradvise og naturskønne opstigningsruter, der kan udføres på 10- eller endda flere dage, hvis det skulle friste.
Kilimanjaro er et ekstraordinært naturligt ikon. Ligeså er det verdens højeste fritstående bjerg, det har vulkansk oprindelse og tårner næsten 6 km over de varme støvede sletter i det nordøstlige Tanzania. De takkede gletsjestoppe, der rammer det åbne Kibo-krater, byder på sne hele året rundt. Nogle år mere eller mindre sne end andre. Men det er der, trods det at bjerget kun ligger 400 km syd for Ækvator.
Mount Kilimanjaro ligger på mange af de vandreres liste, som forsøger at nå en række bjergtoppe rundt om i verden. Ikke kun er bjergets 5.895 meter og Uhuru Peak det højeste punkt i Afrika. Kilimanjaro kan i princippet besejres af alle, uden at det kræver speciel bjergbestigningserfaring eller udstyr. Det betyder dog på ingen måde, at dette majestætiske bjerg skal undervurderes. Det kræver træning og vilje at bestige Kilimanjaro. Og vandrere skal være opmærksomme på de sundhedsrisici, der kan være forbundet med denne usædvanligt hurtige stigning i højder som disse.
Alle vandring på Kilimanjaro skal arrangeres med et rejsebureau, som samarbejder med en tanzaniansk operatør. Denne operatør leverer guider og bærere samt lejrudstyr, måltider og vand. Varigheden af en Kilimanjarobestigning er som regel altid aftalt på forhånd og vil afhænge af flere faktorer. Disse inkluderer den rute, du vælger at tage, såvel som dit budget, dit konditionsniveau, og hvor meget tid du tillader til akklimatisering. De fleste ture tager omkring 7-9 dage, og hos os er minimum én akklimatiseringsdag obligatorisk.
Jo længere tid du afsætter til en Kilimanjaro-ekspedition, jo større er chancerne for at nå toppen. Data akkumuleret af Kilimanjaro National Park indikerer, at færre end 30 procent af dem, der forsøger sig med en fem-dages stigning, når toppen. For seks og syv dages stigninger stiger succesraten til henholdsvis 45 og 65 procent. Derimod når mere end 85 procent af dem, der afsætter otte dage eller længere, toppen.
At bruge syv dage eller længere på et Kilimanjaro trek har flere fordele. Det er langt mere sikkert end en kortere stigning, og desuden med nedsat risiko for højderelateret sygdom og træthedsrelaterede ulykker. En længere stigning giver dig også mulighed for at vælge et af de mere støjsvage og mere naturskønne alternativer til den meget befolkede Marangu-rute. Det giver dig større mulighed for at sætte pris på landskabet og vegetationen, lige fra løvfældende regnskov til den afroalpine hede, besat med kæmpe lobelier. Og det giver en større chance for at støde på aber, kamæleoner, fugle og andet dyreliv.
Der er dog to store ulemper ved et længere Kilimanjaro trek. Den første er, at hver ekstra dag på bjerget betyder yderligere parkgebyrer, der dermed øger de samlede omkostninger ved ekspeditionen. Det andet er, at det eventuelt kan give mindre tid til at udforske andre ikoniske attraktioner i Tanzania som Serengeti Nationalpark, Ngorongoro Crater og Zanzibar. På trods af dette, og taget i betragtning af at en bestigning af Kilimanjaro er en oplevelse for livet, anbefaler vi på det kraftigste at bruge mindst seks, og aller helst syv dage til Kilimanjaro.
Hvor lang tid det tager at bestige Kilimanjaro, afhænger i høj grad af hvilken rute du benytter. Der er seks hovedruter, og alle har deres fordele og ulemper. Mange vandrere benytter sig af Marangu-ruten, da den er hurtigere, billigere og på mange måder mere bekvem end alternativet. Desværre lider Marangu-ruten også af mange besøgende. Af de andre ruter er Machame et fremragende og populært kompromis for omkostningsbevidste rejsende, der ønsker at undgå folkemængderne. For mere naturskønne, gradvise og mere støjsvage muligheder, der passer til ensomhedssøgende udendørselskere, er ruterne Shira, Lemosho, Rongai og Northern Circuit et godt valg.
Der er desuden to andre mindre kendte ruter: Umbwe og Mweka. Disse hurtige, men stejle ruter anbefales kun til meget erfarne bjergvandrere, der ikke kræver meget akklimatisering. Imidlertid bruges Mweka-ruten ofte som en hurtig nedstigningsrute af folk, der har vandret op via Machame, Shira eller Lemosho.
Marangu er en af de mest populære ruter op ad Kilimanjaro. Ruten tiltrækker flere vandrere end de andre fem muligheder tilsammen. Trekket starter ved Marangu Gate, nær den hyggelige landsby med samme navn. Denne fem-dages og fire-nætters vandretur inkluderer overnatninger i hytter hele vejen op ad bjerget, herunder Mandara Hut (2.700 m.), Horombo Hut (3.720 m.) og Kibo Hut (4.703 m.) den sidste nat inden opstigning til toppen. Man returnerer til Horombo Hut ved nedstigningen. En seks-dages variation tilføjer yderligere en nat i Horombo. Denne længere version reducerer risikoen for højdesyge, og øger chancen for at nå toppen med succes. Det giver dig også en hel dag til at udforske den anden verdslige vegetation i den Afro-alpine zone.
Marangu har desuden flere fordele i forhold til alternativerne. For budgetbevidste klatrere er det bestemt den billigste løsning for bestigning af Kilimanjaro. Dels fordi den kan gennemføres på fem dage. Det er også den mindst hårde rute, og den eneste, hvor du kan sove i faste hytter. På den negative side føler mange vandrere, at Marangu er blevet et offer for sin egen popularitet. Ruten har tendens til at være overfyldt, især i løbet af højsæsonen i august, september, slutningen af december og begyndelsen af januar. Derudover kan affald være et problem, og turisttrafikken betyder, at du næppe vil se meget dyreliv. Desuden er det ruten med mindst variation ift. de andre ruter.
Den næstmest populære rute op ad Kilimanjaro inkluderer nogle få hårde sektioner, men tilbyder en blidere opstigning end Marangu og er mere naturskøn. Det er en klar favorit hos os, og den rute, som de fleste af være rejsegæster benytter sig af. Højdemæssigt giver denne rute mulighed for mere akklimatisering. Især hvis du vælger syv-dages, seks-nats mulighed (som i øvrigt er obligatorisk, hvis du køber rejsen hos os). Opstigningen involverer nætter i Machame Camp (2.890 m.), Shira Camp (3.840 m.), Barranco Camp (3.950 m.) og Barafu Camp (4.600 m. ).
En af de smukkeste ruter op ad Kilimanjaro, Lemosho ruten, starter ud på de vestlige skråninger, men i langt lavere højde. Dette betyder, at du er mindre tilbøjelige til at opleve højderelaterede problemer den første dag. Det har også den fordel, at du tilbringer den første dag i skovzonen, der ligger under startpunktet for Shira-ruten. Lemosho-ruten slår sig sammen med Shira-ruten på den anden dag.
Rongai er den eneste rute på Kilimanjaro, der starter fra den nordlige side. Det kommer til sin ret i regntiden, da der på denne rute er langt mindre nedbør end nogle af de sydlige ruter. Ruten her er også et godt valg på andre tidspunkter, den giver en rimelig gradvis stigning og en over gennemsnittet chance for at støde på dyreliv. Det er også relativt få mennesker her ift. de andre ruter – i hvert fald indtil ruten slår sig sammen med Marangu-ruten ved Kibo Hut dagen før topmødet. Syv-dages variationen kommer med en langt højere succesrate end den seks-dages basisrute. Og igen, er kun en syv dages tur en mulighed hos os, for sikkerhedens skyld.
Dette er ikke en rute, vi promoverer på vores hjemmeside, men den kan arrangeres, som for de som har lyst til at prøve kræfter med dette trek.
Denne dejlige, men lidt brugte rute op ad den vestlige flanke af Kilimanjaro starter ved Shira Gate (3.590 m.) og forbindes med Machame-ruten inden topmødet. Ruten involverer en gradvis stigning på flere dage gennem den ikke særlig besøgte del af afroalpine hedeområder kendt for slående vulkanske klippeformationer. Der er desuden mulighed for at se eland, bøffel og andre store pattedyr. Højdemæssigt starter Shira-ruten på 3.500 m., hvilket giver dig masser af tid til at akklimatisere dig inden topmødet. Ruten kan tages på seks dage, men det anbefales at bruge en ekstra dag eller to.
Denne rute promoveres ikke på vore hjemmeside, men vi arrangerer den gerne, for de der ønsker at benytte sig af Northern Circuit ruten.
Denne mest afsidesliggende rute op ad Kilimanjaro starter ved Lemosho og sløjfer derefter nordpå rundt om vulkantoppe, inden Uhuru Peak nåes fra øst siden. Det er den længste rute af dem alle, og kræver mindst ni dage. Der er dog mulighed for at udvide rejseplanen en dag eller to til natten over i Kibo Crater, en stærkt anbefalet oplevelse. Du bruger en hel uge på bjerget, før du når Uhuru Peak. Denne gradvise stigning betyder, at denne rute har den højeste succesrate, men også er den absolut dyreste mulighed.
Antallet af dage, der er tildelt næsten alle Kilimanjaro-stigninger, er på forhånd fastlagt. Så når det kommer til varighed, er der sjældent nogen overraskelser, bortset fra at syge eller sårede Kilimanjaro vandrere måske bliver nødt til at droppe forsøget og gå ned i selskab af en guide. Dog vil en række faktorer påvirke, hvor sandsynligt det er, at du når toppen, og det er værd at overveje disse på forhånd.
Den største hindring for at nå hele vejen på Kilimanjaro er den relativt hurtige stigning i højden fra start gate til Uhuru Peak. Næsten alle vandrere oplever en form for påvirkning af højden. Disse kan inkludere hovedpine, kvalme, søvnløshed og endnu være åndenød. Såvel som mere usædvanlige og potentielt dødelige tilstande, såsom lunge- eller cerebral ødemer. Så langt ud er der dog ikke nogen, der når, på vores rejser. Så er man sendt ned fra bjerget for længst.
Den bedste måde at minimere de mere alvorlige virkninger af højden på er akklimatisering. Det betyder at afsætte så mange dage som muligt til opstigningen. For både tryghed og sikkerheds skyld er der altid lagt en ekstra akklimatiseringsdag ind i vores rejseprogrammer. Det er således aldrig en mulighed at vælge det mindst antal dage, at bestige Kilimanjaro i.
Vejrforholdene på Kilimanjaro varierer betydeligt med årstiderne. Natlige temperaturer under nul og høj vind er en sandsynlighed på alle tidspunkter af året. Men det er bestemt anbefalelsesværdig, og at foretrække, at klatre under tørre forhold. Af denne grund er januar til marts samt juni til oktober de bedste måneder til bestigning af Kilimanjaro frem for i regntiden fra april til og med maj og november til december. Hvis andre faktorer tvinger dig til at planlægge en bestigning i regntiden, vil vi anbefale, at du benytter dig Rongai-ruten, da her er mindre regn end på de øvrige ruter.
Der kræves en rimelig grundform for at bestige Kilimanjaro med succes. Hvis du er en uerfaren vandrer, er det værd at følge en træningsplan, samt træne dig op til at kunne vandre rundt i naturen i omkring fem timer i kuperet terræn og med en rygsæk på ryggen. Ideelt set skal du bruge træningsturene til at vænne dig til dine støvler og rygsæk, som du tager med på bjerget. Løb og cykling hjælper også med at øge din aerobe kondition. Og naturligvis vil styrketræning af dine ben også være en god ide.
Der er meget koldt på Kilimanjaro om natten, og ligeledes kan det være meget vådt og med en hård tropisk sol om dagen i højere højder. Følgende ting er nødvendige eller meget ønskelige for et vellykket trek:
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening