Fem ikoniske vildtlivs scenarier du oplever på safari

Intet skriger Afrika som en terracotta-farvet solnedgang, der fungerer som baggrund for et ensomt akacieræ, der svæver over en silhuet af en elefant. Og der er ikke noget mere “afrikansk” end den afrikanske fiskeørns kald og en løves brøl i det fjerne. Der er så mange scener og lyde, der bruges til at skildre bushlivet i Afrika, hvoraf mange er blevet synonyme med kontinentet. Så vi kommer ikke til at dykke ned i dybden af De Store Fem her, men vil i stedet liste ikoniske dyrelivsscener, som du med stor sandsynlighed vil opleve på en safari. Det er de scenarier, du vil snuble over i trykt litteratur, og dem, der finder vej til bannere på websteder, der promoverer safari i Afrika.

Giraffen der vandrer over en gylden horisont

Dette er et ganske almindelig scenarie, mens du er på safari, og bestemt en, der ikke er svær at fange. Giraffer vandrer konstant gennem bushen på jagt efter spiseligt grønt, hvor akacietræet er deres foretrukne ernæringskilde. De vil aldrig forblive på ét sted meget længe, ​​mens de søger efter nye skud og blade. Og det er der god grund til …

Når en giraf tårner sig over landskabet og grådigt lever af akacierne, frigiver træerne et overskud af usmagelige tanniner, fordi de føler, at de er truet. Dette tvinger girafbesætningerne til at rykke ud til fordel for alternative fødekilder. Akacietræer “advarer” nabotræer om den overhængende trussel, så giraffer ses ofte krydse over horisonten til et parti træer langt væk fra deres oprindelige spisested.

Når de er på farten, går de roligt, langsomt og forsigtigt. På grund af deres medfødte nysgerrighed stopper giraffen ofte op og stirrer på deres tilskuere, hvilket giver perfekte øjeblikke til fotografering. Deres højde betyder, at dit billede stort set er uafbrudt af skarer af træer. Himlen i Afrika er altid ‘i brand’ og omringet af smukke røde, orange og gule farver; hvilket uundgåeligt betyder, at du tager smilende der fra med det perfekte giraf-solnedgangsbillede.

Oplev afrikanske elefanter foran din lodge

Denne form for observation sker på de fleste afrikanske safarilodges, der har et åbent område med en swimmingpool og/eller et vandhul. Ja, det er nærmest almindelig praksis, at elefanter kommer til lodgens område; men det betragtes stadig som en “heldig” oplevelse, at se dem. Det er ikke helt så almindeligt som giraffen i horisonten, men det sker ofte. Især i den tørre vintersæson. Og der er en helt god forklaring på dette …

Elefanter er leverandører af vand af god kvalitet, og de er desuden vanedyr. Disse giganter vil afdække meget terræn på jagt efter den perfekte vandkilde, og i løbet af vintersæsonen bliver vandkilder knappe. Elefanter har en indbygget spredningsmetode, der fører til tilgængelige vandkilder. De fleste lodges har en permanent eller semi-permanent vandkilde foran deres grund, hvilket helt sikkert bringer elefantmængderne til sig. Bestandende vil derfor komme her til for at opsuge vandet, køle deres kroppe i vandet og genopbygge sig selv. Du vil se unge rulle rundt i mudderet og levere masser af underholdning for tilskuere.

Hvis grunden til en lodge ikke er indhegnet, og der er en forhøjet swimmingpool på et terrasseområde, kan du nok godt gætte, hvor elefanterne tilbringer deres dage. Swimmingpools er en elefants vandskål, og vandet har ingen dårlig effekt på en elefants robuste fordøjelsessystem. Lodge-ejere bruger masser af tid på at genopfylde deres svømmebassiner igen og igen.

Når elefantbestande opfanger nys om vandhuller og swimmingpools vender de tilbage dagligt i vintersæsonen..og år efter år finder du dem samme sted.

Oplev Løver på farten i mørket

Der er ikke noget bedre end at se den stolte løve på savannen. Løver er forbundet med prestige og magt; og de er helt sikkert et af de mere eftertragtede dyr, at spotte, mens man er på safari. I løbet af dagen har disse store katte en tendens til at sove i op til 20 timer for at spare deres energi til natlige aktiviteter. Det er ikke ualmindeligt at snuble over de afslappede katte, der ligger henslængt under træer eller buske.

Hvornår er så det bedste tidspunkt at få øje på løver? Det vil faktisk være på en safari i mørket. Det er her, de kommer til live, og de er aller mest aktive. Vi ser dem patruljerer i marken, markere deres territorium og forfølge byttedyr. Og der er noget meget “Ghost and the Darkness” over løver på farten om natten. At få det perfekte foto af en løve i kulsorte omgivelser er vanskelig, men bestemt et forsøg værd.

Spot den afrikanske fiskeørn på en gren

Den afrikansk fiskeørn har to forskellige kald, som er synonyme med lyden af Afrika. Dette er en stor og stolt rovfugl, der tilbringer sine dage på grene omkring store vandområder. Denne ørn er primært fiskespiser men ligger heller ikke under for at jage efter en lang række andre byttedyr. Den afrikanske fiskeørn stjæler gerne æg fra reder, sluger krybdyr og er bestemt ikke bleg for at stjæle bytte fra andre fugle. En stor del af en fiskeørnens dag bruges på at scanne dens omgivelser for vandlevende organismer. Den sidder roligt og har en temmelig kongelig statur i sit træ.

Hvis du er tæt på et vandhul, en flod eller et vandfyldt område, skal du holde øje ned denne majestætiske rovfugl.

Hold øje med den sky Leopard i et træ

Leoparder elsker forhøjede områder og deres smidige kroppe sikrer, at de er perfekt designet til at kunne klatre op i de højeste træer. Når en leopard dræber sit bytte, slæber den som regel med op i et træ for at opbevare det her, og for at holde det væk fra de glubske hyæner og opportunistiske rovdyr. Leoparder spiser deres måltid i løbet af et par dage og efterlader ofte drabet liggende i et træ, mens den tager hen til det nærmeste vandhul. De vender generelt tilbage til deres drab for at fortsætte festen. Disse katte må uden tvivl have opfundet “lang frokostpause”.

Deres kropsstruktur er perfekt tilpasset til at trække massive byttedrab op i træer. Hyæner ses ofte omkring træet, hvor de cirkler rundt for bunden, og håber på at noget falder ned.  Bytte eller intet bytte, leoparder elsker træer. Det er det eneste sted, hvor de ikke kan forstyrres.

Næste gang du er ude på safari, skal du kigge op. Man ved aldrig, hvad man kan finde henslængt hen over grenene.