Ile Sainte Marie og Ile aux Nattes på Madagaskar

Guide til Ile Sainte Marie og Ile aux Nattes

Ile Sainte Marie og Ile aux Nattes er blandt Madagaskars mest populære bountyøer. Med utallige kokosnøddetræer, hvide sandstrande og intenst turkisfarvet vand, er det ikke svært at få øje på, hvorfor øerne var populære tilflugtssteder blandt datidens pirater. Selvom der er turister på øen, er det ingenting sammenlignet med mange af verdens andre paradisøer. Øerne ligger afsondret på den østvendte kyst og har endnu ikke oplevet effekten fra masseturismen. I hvert fald ikke endnu!

Så læs med i vores guide til Madagaskars to eksotiske perler og bliv klogere på, hvad øerne hver især har at byde på.

Ile Sainte Marie

Ile Sainte Marie Beach

Ile Sainte Marie er et tropeparadis på Madagaskars nordlige kyst. Øen er et autentisk sted med en stærk historisk tilstedeværelse. Øen tiltrækker turister, men er på ingen måde overrendt, da turismen stadig er i sin spæde vorden på Madagaskar. Ile Sainte Marie er en ægte oase af fred, der er meget værdsat af indbyggerne fra hovedstaden, på grund af sin fredelighed og de idylliske omgivelser. Øen består af smukke strande og fiskerbyer.

De fleste øboere kommer rundt på cykel eller med en traditionel piroque sejlbåd. Med båd kan du sejle til de mange afsidesliggende bugter, der er pyntet med tropisk vegetation. Ile Sainte Marie byder på talrige smukke strande og afsondrede bugter. Du vil nyde freden og roen på en uforglemmelig tur. Det bedste ved Ile Sainte Marie er, at øen indeholder alle ingredienserne til en fantastisk ferie.

Ile Sainte Marie øen er en populær destination i Madagaskar. Øen er også kendt som Nosy Boraha. Den har beliggenhed nordøst for Madagaskar og er et tropisk paradis, der er ca. 60 km. lang og 5 km, bred.

Ile Sainte Marie er knap så udviklet som søsterøen Nosy Be Island, der ligger mod nordvest. Ile Sainte Marie ligger 8 km. fra hovedøen. Stemningen på Ile Sainte Marie er afslappet og eksotisk. Indimellem den grønne og frodige vegetation ligge små landsbyer og kilometerlange sandstrande med kokospalmer, bugter og koralrev.

Hoteller og pirater på Ile Sainte Marie

De fleste hoteller ligger langs kysten syd for byen Ambodifotatra, hvor stranden er smal, men smuk. Den nordvestlige del af øen er mere stille og sværere at nå til. Den østlige del af øen er rå og ikke særlig udviklet. Dog er strandene en smule bedre i dette område, men problematiske at svømme i på grund af lavvande. De bedste strande til at svømme ved ligger på den nordvestlige kyst og på Ile aux Nattes.

Øen er en tidligere berygtet pirats gemmested, som i slutningen af 1700-tallet søgte ly på øen. I dag er Ile Sainte Marie et sted med lange palme-skyggefulde strande, tropiske regnskove og øen har et fint udvalg af rustikke luksushoteller. Ile Sainte Marie er det perfekte sted for feriegæster, der går efter en fredelig og smuk ferie.

Oplev Madagaskars pukkelhvaler

Madagascar Humpback

Hvalsafari er en af de største attraktioner på Ile Sainte Marie, hvis ikke den største. Ile Sainte Marie er det bedste sted på Madagaskar at befinde sig i hvalsæsonen. Man kan nærmest ikke besøge øen uden at have set hvalerne. Fra juni til september svømmer pukkelhvaler rundt ved kysten. De rejser næsten 5000 km. for at komme til Madagaskar. Her opholder de sig i et par måneder for at mødes og føde. Gå ikke glip af denne mulighed og oplev et uforglemmeligt øjeblik. Det er en kæmpe oplevelse at betragte de store pattedyr i den frie natur.

Er du på Madagaskar de første to uger i juli, kan du deltage i den årlige hvalfestival, som fejrer hvalernes ankomst. Det fejres med udstillinger, koncerter, en stor parade, spil og boder.

Udforsk byen Ambodifotatra

Ile Sainte Marie Marked

Ambodifotatra er øens eneste rigtige by. Ile Sainte Marie er ikke meget mere end en lang sandet vej, men byen Ambodifotatra har en spændende blanding af gammel fransk arkitektur og eksotiske varer. Der er marked om tirsdagen og torsdagen, hvor du kan købe frisk frugt, fisk, kokos rom og håndværk. De der er villige til at vove sig lidt længere, kan besøge piratkirkegården, der ligger syd for byen – der kan du finde gravsten med kranier og knogler.

Snorkling og dykning ved Ile Sainte Marie

Madagascar Coral

Har du dykkercertifikat og har lyst til at tage en tur ned i havets dyb, er det muligt fra Ile Sainte Marie. Det lavvandede vand og bugterne omkring Ile Sainte Marie, gør det til en fremragende destination for snorkling. De bedste steder er tæt på Atafana og La Crique, der ligger på de centrale vestlige kyster. Her giver blandingen af sunde koralrev og skibsvrag en fortryllende undervandsoplevelse.

Kysten ud for øen er en legeplads for dykkere, og havet er rigt på tropiske fisk, delfiner, skildpadder, muræner, hummere, barracudaer, rokker og grå revhajer. Der ligger desuden nogle fascinerende piratskibsvrag, som det er muligt for mere erfarne dykkere at udforske under et dyk.

Der findes et par dykkershops på øen, som du kan bestille turen igennem. Skal du både besøge Ile Sainte Marie og Nosy Be på din rejse til Madagaskar, så vil vi dog altid anbefale, at du dykker på Nosy Be. Dykningen her er en anelse bedre, hvad angår mangfoldigheden af marinelivet.

Nyd solnedgang langs vestkysten

Besøg en af hotellerne eller barerne, der ligger ved den vestvendte kyst, og nyd solnedgangen fra første række. Du kan også finde strande, hvor du nærmest har stedet helt for dig selv. Når mørket har sænket sig, kan du være heldig at opleve ildfluer, der lyser op.

Udforsk den nordlige ende af øen på scooter

Ile Sainte Marie er en stor ø. De fleste turistattraktioner og hoteller ligger mod syd, og bevæger du dig nordpå, vil du opleve, at øen bliver mere rå og uberørt. Det er muligt at leje en scooter flere steder på øen for ca. 10 dollars pr. dag. Det er den perfekte måde at nå til de afsidesliggende områder af øen, hvor du finder afsondrede strande, lokale landsbyer og uberørte udsigtspunkter.

Oplev Ile Sainte Marie til fods

Vandring er en populær aktivitet på Ile Sainte Marie, og mange sætter en dyd i at opleve øen til fods. Det er ikke kun en unik måde at opleve øen, men det bringer dig også tættere på de forskelligartede landskaber og de utallige kreaturer, der bor på øen. Der findes flere skovområder med veletablerede stier, som du kan følge. Ampanihy Bay mod nord er et spændende sted for vandrere, og området er fyldt med smukke vaniljeplantager samt endemisk flora og fauna. Du kan også vandre til toppen af de smukke granitbakker på øen, hvorfra udsigten over de smukke, grønne kokosnøddepalmer er imponerende.

Lej en mountainbike

Rundt omkring på øen er det muligt at leje en mountainbike, så du kan bevæge dig igennem det smukke terræn på et cykelsæde. Kom helt tæt på den lokale befolkning og de smukke landskaber, og nyd stilheden og friheden, når du bevæger dig lydløst rundt på cyklen.

Ile aux Nattes

Den lille ø Ile aux Nattes ligger ud for den sydlige spids af Ile Sainte Marie. Du kan sejle med en lokal piroque båd mellem de to øer. Turen tager ca. 10 minutter. På Ile aux Nattes finder du nogle af verdens flotteste strande, og øen er utrolig smuk. Atmosfæren er afslappet, og det er muligt at blive indkvarteret på forskellige lodges på øen. Hvis du er glad for den uturistede atmosfære på Ile Sainte Marie, er Ile aux Nattes endnu bedre.

Snorkling ved Ile aux Nattes

Ile aux Nattes er omgivet af et fantastisk koralrev, som du kan beundre med hjælp fra en dykkermaske, en snorkel og et par svømmefødder. Og den bedste nyhed? Du behøver ikke engang en båd for at komme dertil. Du kan nemlig nå revet fra den hvide sandstrand  med dine bare fødder. Ved kysten ud for Ile aux Nattes finder du noget af verdens bedste snorkling, hvor du finder alverdens farverige fisk, koraler, skildpadder og blæksprutter.

Tag en pirogue til Ile aux Nattes

Ile Sainte Marie Canoe

For ensomhed og total isolation er denne lille ø perfekt. Der er ingen veje eller biler, strandene er smukke og koralrevene er nogle af de bedste i verden. Du kommer til Ile aux Nattes i en traditionel træbåd, en såkaldt pirogue båd. Det er de lokale træbåde, der er lavet af udhulede træstammer. Turen i pirogue er en attraktion og en dejlig oplevelse i sig selv.

Turen til Ile Sainte Marie og Ile aux Nattes

For at nå til øerne må man først tage til Taomasina, der er Madagaskars anden største by og hovedhavn. Turen tager ca. 4 timer fra Andasibe Nationalpark og går gennem rå og ujævne veje i bedste, afrikanske bumlestil. Taomasina er en fin havneby, og på vejen dertil kan du købe friske kokosnødder og frugt til turen.

Køreturen viser den geologiske mangfoldighed på øen. Madagaskar er utrolig grøn, og landskabet er fyldt med banantræer, palmeolietræer og en række endemiske træsorter, heriblandt ‘ravenala’. Det er et palmetræ, hvor grene og blade fra træet falder ud i en perfekt halvcirkel. Ravenala og baobtræer anses for mange som værende det ultimative symbol på Madagaskar.

Havnen, hvorfra færgen går, ligger ca. 3 timers kørsel nord for Taomasina. Færgeturen til Ile Saint Marie tager ca. 1,5 time.

Læs mere om Madagaskar