Kaffe i Afrika

Kaffe i Afrika, Kaffe fra Afrika. De fleste af os har smagt på den – Vi sågar nyder den i stor stil herhjemme. Tiltrods for at den lille magiske kaffebønne ikke vokser i Danmark, er vi ret gode til at drikke den. Det er de også i Afrika. Og ikke nok med at de er gode til at drikke kaffen, så er de faktisk blandt verdens bedste til at dyrke den mørkerøde bønne, det hele handler om.

Lidt om kaffe i Afrika

Den magiske kaffebønne

Den lille fætter, kaffebønnen, findes i 15 forskellige varianter. Nogle mere kommercielt anerkendte end andre. Kaffebønner vokser kun i de tropiske egne, da de sarte kaffeplanter ikke tåler nattefrost og kræver høje temperature året rundt. Samtidig har de brug for sol, men ikke for meget af den. Af den grund trives bønnerne bedst i højlandet, som rent klimatisk har lidt af det hele.

Kaffe dyrkes i 70 lande verden over, hvor størstedelen af landene ligger i Latinamerika og Afrika. I Afrika er det hovedsageligt klimaet i den østlige del af kontinentet, der giver de helt optimale forhold for kaffebønnen. Her er det lande som Etiopien, Kenya, Tanzania, Uganda og Madagaskar, der udmærker sig.

Kaffens oprindelse i Afrika

Det er ikke mange, der er klar over, hvor kaffen egentlig stammer fra, og hvem der i virkeligheden har opfundet den geniale drik. Svaret er etiopierne. Kaffen stammer nemlig oprindeligt fra det etiopiske højland i byen Kaffa. Hvor navnet på den sorte drik kommer fra, kan man så tænke sig til. Oprindeligt brugte etiopierne kaffebær til at lave energibarer, og det var først for ca. 1000 år siden, at man begyndte at skille kødet fra den egentlige bønne og blande det med kogende vand.

I Etiopien har man i mange år dyrket arabica-bønner, der er blandt verdens fineste kaffesort, og som er den mest udbredte verden over. Herfra bredte kaffedyrkningen sig via Yemen og videre til den arabiske verden. Den udbredte sig senere til Rom og Venedig, inden den blev bredt ud til resten af Europa. Senere blev kaffen bragt til Asien og Sydamerika med henblik på dyrkning.

Den mere grove og bitre robusta-bønne kommer fra Congo, hvor dens hårdføre egenskaber har gjort den modståelig overfor insektangreb og forskellige sygdomme. Af samme grund dyrkes den i dag i en del lande, men sælges til en lavere salgspris end den noget finere arabica-kaffe.

Lad kaffen blive en oplevelse under rejsen

Selvom den afrikanske kaffe kan købes på internationale kaffebarer verden over, er der noget særligt ved at smage kaffen i det land, hvor den er opdyrket og høstet. Du har mulighed for at være med på hele rejsen fra, at bønnerne nøje udvælges, tørres og ristes til de blandes med vand og serveres som en kop velkendt mokka.

Besøger du et af de afrikanske kaffeproducerende lande kan vi slå et kæmpe slag for, at du får en kaffe-oplevelse undervejs. Du kan besøge en af de mange plantager, der er åbne for offentligheden. Her kan du få et indblik i hele dyrkningsprocessen. Ønsker du at komme mere om bag kulissen og få et indblik i den lokale kaffekultur, kan du besøge lokale kaffebarer eller sågar deltage i kaffeceremonier. Vi har her samlet vores bud på skønne oplevelser, du kan få med kaffe i Afrika.

Rundtur i Afrikas kaffenationer

Etiopien – Afrikas største producent af kaffe

etiopien-kaffe-folk

Etiopien er Afrikas største kaffeproducent med en produktion på intet mindre end 7 millioner tons kaffe årligt. Landet er en kaffemastodont uden lige og står for over halvdelen af den eksporterede kaffe på verdensplan. Er du til filterkaffe fremfor espresso eller kaffe, hvor der gerne må være frugtnoter i smagen, så er etiopisk kaffe et godt valg. Kaffen i Etiopien er generelt intens og stærkere, end vi er vant til i Danmark. Nogle af de kendte dyrkningsområder er Sidamo, Harrar og Yirgacheffe.

Har du planer om at besøge landet, bør du helt sikkert tænke kaffe ind i rejseprogrammet. Du vil med stor sandsynlighed møde kaffekulturen, om du opsøger det eller ej. Den fylder nemlig så meget i den etiopiske identitet, at du ikke kan undgå den. Omkring gadehjørnerne ligger kaffebarer, hvor lokale nyder dagens femte eller sjette kop. Kaffebrandet TO.MO.CA har sin oprindelige café i hovedstaden Addis Ababa, blandt mange andre spændende kaffebarer.

Bliver man inviteret på kaffe i Etiopien, kan man være heldig at overvære en traditionel kaffeceremoni. Her er gæsterne med i hele processen, fra at de grønne bønner ristes i hjemmet til koppen står klar til at blive drukket. Det er en langsom proces på 2-3 timer, og ritualet er en vigtig og nærmest religiøs del af kulturen. Mens bønnerne blive ristet, spreder aromaen og duften af kaffe sig i hele hjemmet. Herefter males bønnerne og koges i vand i en sort lerkande kaldet en jebena. Imens kaffen koger, er der tid til at snakke med gæsterne. Når kaffen serveres hældes den i små espresso-lignende kopper og drikkes med masser af sukker. Den første kop hedder abol bunna, den anden er tona bunna og den tredje er velsignelsen baraka. Der bliver på traditionel vis serveret popcorn og småkager til.

Uganda – Kampalas kaffebarer

rwanda-kaffeplantage-flickr-1024x685

Uganda tager andenpladsen som Afrikas førende kaffeproducent, og den store mængde kaffe præger landskabet med bakkevis af kaffeplantager. Også de lokale har fået øjnene – og smagsløgene – op for kvaliteten af deres unikke kaffe, og kaffekulturen bliver mere og mere udbredt.

Skal du besøge Uganda, bør du slå vejen forbi en af de mange kaffebarer i hovedstaden Kampala. Her er en hyggelig atmosfære, og du får helt klart serveret den bedste kop her. En af dem er Cafe Pap, men du kan altid spørge din lokale guide, som med sikkerhed kender et hyggeligt sted.

I den nordlige del af landet og et par timers kørsel fra hovedstaden ligger der flere kaffeplantager, der gerne inviterer indenfor til en rundvisning. Her kan du opleve hele processen i kaffedyrkningen. Mange af plantagerne har desuden en tilhørende butik, hvor du kan købe kaffe med hjem til en god pris.

Kenya – Kaffe af udsøgt kvalitet

mount-elgon-uganda-kenya

Kenya står for en relativ lille andel af den eksporterede kaffe i Afrika, men til gengæld er kaffen af høj kvalitet. Der høstes primært af den fine arabica-bønne. Smagen på kaffen varierer en del afhængig af hvilken region, bønnen kommer fra. Det giver mulighed for at smage på en masse forskellig kaffe på én og samme gang.

Kenya AA er nok landets mest kendte kaffe, der er rangeret som en af verdens bedste bønnesorter. Den har en lys og sød smag med et hint af tropiske frugter og en vin-agtig eftersmag. Det meste af kaffen vokser i højlandet og i området omkring Mount Kenya og Mt. Elgon, der er henholdsvis det højeste og andet højeste bjerg i landet. Bønnerne gror i 1.400-2.000 meters højde, og den vulkanske jord er fyldt med næring til de små træer og buske.

Grundet landets status som eminent turistdestination, findes der også mange udbydere af kaffeture til forskellige plantager og kaffefarme. Det er derfor ret nemt og tilgængeligt at komme på sådan en tur. Der findes sågar ture, der strækker sig over flere dage, men hvor temaet på hele turen er ‘kaffe’. Du kan også besøge farme eller forretninger, hvor du kan komme på en kaffesmagning og lade dine smagsløg føre dig gennem Kenyas brede palette af kaffesmage og nuancer.

Tanzania – Kaffe er landets største eksportvare

Guide på Kilimanjaro-kaffe

Kenyas knap så kaffe-velkendte nabo, Tanzania, producerer stort set samme mængde kaffe, som Kenya gør. Faktisk fungerer kaffen som landets største eksportvare og beskæftiger en stor del af befolkningen.

Kaffesorten og smagen minder meget om dén, der fås i Kenya, med sin milde, søde smag med frugtige aner. Her er det også arabica-bønnen, der præger dyrkningen, og den dyrkes primært i højlandet, hvor vækstforholdene er helt optimale. Også det frugtbare område omkring Afrikas højeste bjerg Mount Kilimanjaro bruges til at dyrke den smagfulde bønne.

Besøger du Tanzania, er der rig mulighed for at få guiden til at holde ind ved en kaffeplantage eller farm, vel at mærke hvis I er i området, hvor kaffen dyrkes. Her kan du få en rundvisning eller deltage i en af kaffesmagningerne, der afholdes med jævne mellemrum.

Madagaskar – Kaffe er kærlighed og livsstil

kaffebønner, madagaskar

Den naturskønne ø Madagaskar med dens unikke og endemiske dyreliv, gemmer også på andre skatte. En af dem er kaffe. Selvom madagaskerne drikker rigeligt med kaffe selv, svarende til 40% af landets samlede produktion, fungerer den også som en af øens vigtigste eksportvarer. Faktisk bidrager Madagaskar til 2% af den eksporterede kaffe på verdensplan.

Den nationale kærlighed til kaffe

Kaffen er nemlig en national besættelse blandt lokalbefolkningen og fylder en stor del i hverdagen. For Madagaskar er kaffe mere end blot en kop opkvikkende koffeindrik – det er en måde at leve på. I enhver travl by eller på ethvert mindre landsbymarked, kan du med garanti finde kaffe. Sælgere sætter deres bod op under skyggen af et træ, en parasol eller en markise.

Uanset hvor i landet du befinder dig, eller hvilken del af befolkningen du møder, vil det gå op for dig, at samtlige af madagaskerne har en overvældende kærlighedsaffære med den varme drik. Den er et symbol på sociale bånd og familierelationer. Noget af det første der finder sted, når man træder ind i et madagaskisk hjem er, at man får serveret en kop kaffe uden at blive tilbudt det først. De fleste lokale har byttet et almindeligt ”hej” ud med sætningen ”anfao hisotro kafe”, der betyder ”lad os drikke kaffe”.

People, Antananarivo, Madagaskar

Madagaskars kaffesorter

På Madagaskar findes der adskillige vilde og kultiverede kaffesorter, men de mest udbredte er arabica og robusta. Disse blev bragt til øen af franske bosættere, som medbragte bønnerne fra Etiopien i starten af det 19. århundrede. Der findes også den lokale TAF, der er en lokal instant kaffe, som sælges i små poser. Også bourbon og liberica kaffebønner vokser på øen, men består af en lille mængde koffein og bliver ikke kommercielt eksporteret. Besøger du Madagaskar er det derfor en unik mulighed for at smage de sjældne sorter. Det meste af den lokale kaffe serveres som sort, stærk kaffe og er ofte blandet med kondenseret mælk.

Rejser du rundt på Madagaskar, kan du besøge en af de familiedrevne kaffefarme, hvor kaffebærrene håndplukkes, vaskes og tørres i den bagende sol. Du vil opleve hvordan landmændene er dybt afhængige af naturens egen gødning, hvor de mikser forskellige afgrøder, hvilket giver næring og beskytter planterne mod skadedyr. Stort set alt kaffe på Madagaskar produceres økologisk, ligesom det er blevet gjort i flere hundrede år.

Kom på en kaffefyldt rejse til Afrika

Kan du allerede dufte og smage de afrikanske kaffeaner, er du velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om mulighederne for at få kaffe-oplevelser ind i din rejsen. Hos Rickshaw Travels skræddersyer vi hver enkelt rejse, og det er derfor muligt at designe rejsen præcis efter dine ønsker og behov – om de inkluderer kaffe eller ej.

Læs mere om Afrika og kig nærmere på vores mange afrikanske destinationer og lad dig inspirere til et fantastisk rejseeventyr, du aldrig glemmer.